Ce se întâmplă cu creierul tău fără vitamina K? Un nou studiu scoate la iveală efecte surprinzătoare

0
Publicat:

Un nou studiu arată că nivelul scăzut de vitamina K poate fi asociat cu inflamații crescute și reducerea creșterii de noi celule cerebrale în hipocamp, o regiune a creierului implicată în învățare și memorie.

Lipsa vitaminei K afectează creierul FOTO: Shuterstock
Lipsa vitaminei K afectează creierul FOTO: Shuterstock

Oamenii de știință continuă să exploreze modul în care nutriția influențează sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim. Cercetătorii de la Centrul de cercetare Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) de la Universitatea Tufts vorbescu despre rolul important al vitaminei K.

Cercetarea sugerează că lipsa unei cantități suficiente de vitamina K poate afecta negativ funcția cognitivă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, potrivit SciTechDaily.

În experimentele efectuate pe șoareci, o dietă deficitară în vitamina K a dus la inflamații, tulburări de memorie și o scădere a nașterii de noi celule cerebrale în hipocampus, o regiune esențială pentru învățare.

Studiul, efectuat pe șoareci de vârstă mijlocie, a constatat că „nivelurile scăzute de vitamina K au fost legate de creșterea inflamației și de reducerea creșterii de noi celule cerebrale în hipocampus, o regiune a creierului implicată în învățare și memorie și cunoscută pentru capacitatea sa de a genera noi neuroni”.

Legume cu frunze verzi care conțin Vitamina K

Vitamina K, care se găsește în legume cu frunze verzi precum varza de Bruxelles, broccoli, mazărea verde, varza kale și spanacul, este deja cunoscută pentru rolul său în coagularea sângelui.

Potrivit autorului principal Sarah Booth, director al HNRCA și profesor la Tufts' Friedman School of Nutrition Science and Policy, cercetările anterioare au sugerat, de asemenea, că vitamina K poate susține sănătatea cardiovasculară și a articulațiilor. 

„Există, de asemenea, cercetări care indică faptul că vitamina K contribuie la funcția creierului și că funcția creierului scade în timpul procesului de îmbătrânire. Vitamina K pare să aibă un efect protector. Cercetarea noastră încearcă să înțeleagă mecanismul care stă la baza acestui efect, astfel încât, într-o zi, să fim capabili să țintim în mod specific aceste mecanisme”, spune Tong Zheng, autorul principal al studiului și cercetător științific.

Învățarea și memoria afectate

În noua cercetare, publicată în Journal of Nutrition, cercetătorii au efectuat o intervenție dietetică de șase luni pentru a compara performanța cognitivă a șoarecilor, care au fost hrăniți cu o dietă săracă în vitamina K și a celor care au primit o dietă standard.

Când cercetătorii au examinat apoi țesutul cerebral al șoarecilor, au constatat modificări semnificative în hipocampus, o regiune a creierului esențială pentru învățare și memorie. Mai exact, au observat un număr redus de celule proliferante în girusul dentat al hipocampusului la șoarecii cu deficit de vitamina K.

Inflamația creierului

De asemenea, cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi ale creșterii neuroinflamării în creierul șoarecilor cu deficit de vitamina K.

„Am găsit un număr mai mare de microglii activate, care sunt principalele celule imune din creier”, spune Zheng. 

„Oamenii trebuie să aibă o dietă sănătoasă. Trebuie să mănânce legume”, a declarat Booth, subliniind că o dietă sănătoasă este esențială pentru longevitate și menținerea funcțiilor cognitive.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite