Prima persoană cu hipertimezie: femeia își amintește fiecare zi trăită, dar spune că totul este ca un blestem
0Abilitatea de a ține minte totul poate părea o superputere pe care majoritatea oamenilor și-ar dori să o aibă. Însă pentru Jill Price, care este din statul american California, posibilitatea de a-și aminti fiecare moment al vieții sale nu este o binecuvântare, relatează Daily Star.

Jill Price a fost prima persoană diagnosticată cu hipertimezie, termen inventat pentru a descrie memoria sa autobiografică. Femeia își poate aminti tot ceea ce s-a întâmplat în fiecare zi din viața sa de la vârsta de 14 ani.
Din 5 februarie 1980, Price își amintește totul. „Nu știu exact de ce această zi, dar din momentul acela și până acum știu totul. Parcă aș fi chiar acolo”, a afirmat femeia pentru emisiunea TV 60 Minutes.
Se crede că doar circa 60 de persoane din întreaga lume împărtășesc cu ea această afecțiune.
Ar putea părea un talent nemaipomenit, însă odată cu abilitatea de a rememora toate amintirile bune vine și povoara de a și le aminti pe cele rele. Iar pentru Price acest lucru este mai degrabă un blestem.
„Am trecut prin iad”, a afirmat ea pentru HQBrain. Aceasta a mărturisit că încă trebuie să redacteze o listă de cumpărături, în ciuda faptului că are abilitatea de a-și aminti totul.
„Când m-am dus prima dată la doctor au spus: Oh, cred că ai fost foarte bună la școală. Eu am spus: Nu. De fapt, uram școala”, a mărturisit Price.
Femeia a dezvăluit că a avut o relație dificilă cu mama sa, care, susține ea, ar fi determinat-o să aibă o relație nesănătoasă cu mâncarea. Aceasta și-a adus aminte de mutarea ei din New Jersey în Los Angeles.
„Mă simt prost pentru lucruri care s-au întâmplat acum 30 de ani”
„Chiar îmi plăcea viața mea de acolo", a mărturisit ea. „Ar fi trebuit să mă nasc, să trăiesc și să mor în aceeași casă. Atât de mult nu-mi plac schimbările", a ținut Price să precizeze.
Femeia consideră că trauma provocată de mutare ar putea fi în spatele afecțiunii sale, care încă îi nedumerește pe medici.
Universitatea din California-Irvine a studiat cazul lui Jill Price. Cercetătorii fiind de părere că creierul ei ar putea avea caracteristici care o împiedică să oprească „retrăirile”. În anul 2006, în urma unui RMN, s-a constatat că unele zone ale creierului ei sunt mai mari decât în mod obișnuit.
Cu toții știm cum este să retrăiești o ceartă din nou și din nou sau să regreți ceva ce ai făcut sau spus înainte, însă Price susține că o memoria ca a ei poate fi paralizantă.
„Încă mă simt prost pentru lucruri care s-au întâmplat acum 30 de ani”, a declarat ea pentru ABC News.