Centenar Toma Arnăuţoiu. Cântecul memoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţerul Toma Arnăuţoiu   Foto: Arhivă personală Ioana Arnăuţoiu
Ofiţerul Toma Arnăuţoiu   Foto: Arhivă personală Ioana Arnăuţoiu

Împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Toma Arnăuţoiu  (1921-1959), liderul Grupului de rezistenţă anticomunistă de la Nucşoara, va fi marcată, anul acesta, printr-o serie de evenimente care vor avea loc în opt oraşe ale ţării.

Dacă ar fi trăit, Toma Arnăuţoiu (1921-1959) ar fi împlinit 100 de ani. Firul vieţii sale a fost însă retezat de regimul comunist instalat în România de sovietici după 1945. Unul dintre cei mai temuţi partizani din munţi din zona Muscelului, luptând cu arma-n mână pentru libertate, ofiţer decorat al Armatei Regale a României, Toma Arnăuţoiu a fost vânat de Securitate timp de aproape 10 ani. El a fost prins, în cele din urmă, şi executat la Jilava, la 18 iulie 1959.

Pentru că anul trecut condiţiile de urgenţă sanitară nu au permis, centenarul naşterii sale va fi marcat anul acesta printr-o serie de evenimente organizate de Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Fundaţia Culturală Memoria (https://www.revistamemoria.ro/) şi Muzeul Ororilor Comunismului în România (https://www.facebook.com/mocr.romania/) şi se adresează tuturor celor interesaţi de istoria recentă/istoria comunismului la noi în ţară.

Seria de evenimente se va derula între 9 şi 16 mai şi va cuprinde spectacole proză şi poezie din literatura de detenţie, proiecţia filmului Toma Arnăuţoiu - aripa din stâncă (în regia Cristinei Chirvasie), urmate de discuţii.

Programul evenimentelor:

Piteşti, 9 mai, ora 13.00, Filarmonica Piteşti, Calea Bucureşti, nr. 2 - intrarea liberă.

Parteneri locali: Fundaţia Culturală Memoria - Filiala Argeş, Filarmonica Piteşti, Memorialul Închisoarea Piteşti.

Drobeta-Turnu Severin, 10 mai, ora 11.00, Palatul Culturii „Teodor Costescu”, Bulevardul Carol I, nr. 4 - intrarea liberă.

Timişoara, 11 mai, ora 11.00, Casa Adam Müller Guttenbrunn, Strada Gheorghe Lazăr, nr. 10-12 - intrarea liberă.

Oradea, 12 mai, ora 17.00, Muzeul Ţării Crişurilor, Calea Armatei Române, nr. 1/A - intrarea liberă.

Cluj-Napoca, 13 mai ora 13.00, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Str. Clinicilor, nr. 2, Sala „Ioan Muşlea” - intrarea liberă.

Făgăraş, 14 mai, ora 17.00, Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat”, Strada Mihai Viteazul, nr. 1, Sala Dietei - intrarea liberă.

Braşov, 15 mai, ora 15.00, Aula Universităţii „Transilvania”, Str. Iuliu Maniu, nr. 41A - intrarea liberă.

Bucureşti, 16 mai, ora 16.00, Filarmonica „George Enescu”, Sala Mică a Ateneului Român, Strada Benjamin Franklin 1-3, - intrarea pe bază de invitaţie.

Date biografice 

Toma Arnăuţoiu a fost ofiţer de cavalerie şi a luptat în cel de al Doilea Război Mondial pe frontul de Vest (1944-1945), fiind grav rănit în luptele din Ungaria. Revenit în activitate a făcut parte din Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal. După instaurarea regimului comunist, deşi decorat pentru faptele sale pe front, pe criterii politice, a fost trecut în rezervă în 1947. Între 1949-1958 a fost liderul Grupului de rezistenţă de la Nucşoara, care a acţionat în sudul Munţilor Făgăraş. A fost arestat de Securitate, împreună cu ultimii supravieţuitori ai grupului, condamnat la moarte şi executat, împreună cu fratele său, Petre, şi alţi 14 condamnaţi, la 18 iulie 1959, în închisoarea Jilava. 

ioana raluca voicu arnautoiu

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, (foto sus) violonistă, este fiica locotenentului Toma Arnăuţoiu, liderul Grupului de partizani anticomunişti din comuna Nucşoara, şi a Mariei Plop, singura femeie din acest grup care a rezistat în munţi peste 9 ani. A studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti, devenind conferenţiar universitar doctor al acestei universităţi. A fost violonistă în Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. A susţinut concerte şi recitaluri în România, Italia, Germania şi Anglia. Preocupată de istoria recentă a României, este din anul 2002 cercetător acreditat la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). A susţinut conferinţe pe temele cercetărilor sale în ţară şi străinătate şi comunicări la simpozioane internaţionale de istorie recentă. Este autoarea mai multor volume printre care: Toma Arnăuţoiu - Grupul de la Nucşoara (documente ale anchetei, procesului, detenţiei); Muzicieni români - biografii ascunse în arhive; Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier; Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara - Portrete de familii. Constantin Silvestri - biografie necunoscută. Este, de asemenea autoarea site-urilor: www.tomaarnautoiu.ro; www.eroinenucşoara.ro; www.muzicieni-in-arhive.ro. 

Cristina Chirvasie, regizor şi producător de filme documentare, scenarist şi scriitor. În 2016 a iniţiat proiectul cultural şi educaţional Revoluţia Modelelor (www.revolutiamodelelor.ro) în cadrul căruia coordonează o colecţie, editată de Editura Fundaţiei Culturale Memoria, ce conţine transcrierea integrală a interviurilor realizate cu ocazia filmărilor din acest proiect. Antidot la zadar şi Omul-aripă sunt titlurile volumelor apărute până în acest moment. A fost realizator al Societăţii Române de Televiziune (TVR), director de programe al Televiziunii Senso TV, director de film al Televiziunii PAX TV şi colaborator al Societăţii Române de Radiodifuziune, Centrului de Studii în Istorie Contemporană (CSIC), al Asociaţiei pentru educaţie Teofor şi Casei de producţie Vertical Film. Este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER). 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite