Cum să îți amintești mai ușor ce ai de făcut. Trucuri recomandate de un neuropsiholog

0
Publicat:

Ai intrat vreodată într-o cameră, iar apoi te-ai întrebat de ce ai ajuns acolo? Dacă ai experimentat acest fenomen, ai avut o scăpare a memoriei prospective, potrivit The Conversation, care arată ce poți face ca să nu mai uiți de programări, termene limite sau diverse sarcini.

Memoria prospectivă poate fi antrenată. FOTO Shutterstock
Memoria prospectivă poate fi antrenată. FOTO Shutterstock

Memoria înseamnă, de obicei, amintirea unor lucruri care s-au întâmplat deja. Memoria prospectivă se referă însă la capacitatea de a-ți reaminti să faci ceva în viitor, de exemplu să te oprești să cumperi lapte în drum spre casă, să-și suni mama sau un apropiat cu prilejul zilei de naștere sau să-ți amintești să scoți caserola din cuptor.

Sarah Raskin, neuropsiholog clinician și profesor de psihologie și neuroștiință și-a concentrat cercetările din ultimii 30 de ani pe acest fenomen, măsurând memoria prospectivă și căutând tratamente pentru a-i ajuta pe cei care au probleme.

Realizarea intențiilor viitoare

Specialista precizează că memoria prospectivă este abilitatea de a-ți aminti să realizezi o intenție viitoare.

Amintirile care au indicii bazate pe timp, cum ar fi, de exemplu, să faci ceva anume la ora 14 fix, sunt de obicei mai greu de reținut decât cele care au indicii bazate pe evenimente, cum ar fi o alarmă.

În plus, memoria prospectivă are legătură și cu alți factori. Vârsta este unul dintre ei.

Adulții în vârstă par să se descurce mai bine decât persoanele tinere în anumite situații

Potrivit specialistei, adulții tind să își piardă memoria prospectivă pe măsură ce îmbătrânesc, pe fondul schimbărilor cerebrale din cortexul prefrontal.

„Dar nu sunt numai vești proaste. De fapt, adulții în vârstă par să se descurce mai bine decât persoanele tinere în anumite situații, atunci când li se cere să-și amintească lucruri din viața de zi cu zi. Noi numim acest lucru paradoxul memoriei retrospective a vârstei”, explică Sarah Raskin.

Ce este „Zona 10 a lui Brodmann”

Partea din creier care are cel mai important rol în memoria prospectivă este o zonă a lobilor frontali, denumită „Zona 10 a lui Brodmann”. Această zonă este implicată în păstrarea informațiilor în minte în timp ce se desfășoară o altă sarcină simultană.

„Dar memoria prospectivă este complicată. Trebuie să vă formați o intenție și apoi să vă amintiți să o faceți. Acesta este rolul cortexului prefrontal, care este partea creierului responsabilă cu planificarea și organizarea”, spune specialista.

Împreună cu echipa sa, neuropsihologul a constatat că o serie de afecțiuni medicale pot afecta memoria prospectivă, precum leziunile cerebrale, boala Parkinson ori scleroza multiplă. La fel și consumul excesiv de alcool.

Trucuri pentru a evita scăpările de memorie prospectivă

Specialista recomandă câteva tehnici care ar putea ajuta la îmbunătățirea funcționării memoriei prospective.

Repetiția pe de rost și imaginile vizuale pot fi de ajutor.

„Dacă aveți un ceas sau un telefon cu calendar și alarme, setarea acestor dispozitive pentru sarcinile importante pentru dumneavoastră este evident utilă. Faceți o scurtă înregistrare pe telefon sau faceți o fotografie pentru a vă reaminti unde este parcată mașina dvs. Există, de asemenea, aplicații specifice, concepute pentru a vă reaminti (n.r diverse sarcini)”, spune neuropsihologul.

Dacă există un obiect pe care nu vrei să-l uiți, pune-l în fața ușii, astfel încât să nu îl ratezi, recomandă specialista.

Dacă folosești un calendar, păstrează-l într-un loc pe care îl vezi în fiecare dimineață. 

„Rutina poate ajuta, de asemenea. Dacă aveți o sarcină zilnică importantă, cum ar fi temele pentru acasă sau exercițiile fizice, rezervați același timp în fiecare zi pentru aceasta”, sugerează Sarah Raskin.

În cazul multor oameni un truc numit implementarea intențiilor s-a dovedit de ajutor „Spuneți cu voce tare: Când apare situația X, voi executa Y". Pentru alții este mai utilă punerea în practică a intenției imediat ce decid că vor să o facă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite