„Ceață pe creier”. Medicii dezvăluie ce trebuie să faci pentru a scăpa de această stare de confuzie mentală
0Termenul „Brain Fog”, tradus prin ceață cerebrală/mentală este caracterizat prin dificultăți de concentrare, atenție sau gândire încețoșată. Potrivit medicilor, tot felul de lucruri pot duce la apariția ceții pe creier, de la modificări hormonale la nopți nedormite.

O serie de lucruri pot duce la simptome de ceață cerebrală, explică Jacqueline Becker, medic neuropsiholog și profesor la Icahn School of Medicine de la Mount Sinai Hospital din New York.
Potrivit lui Becker, acestea includ: somnul slab, senzația de stres, anumite medicamente, cum ar fi chimioterapia, afecțiuni cronice, precum anxietatea, depresia și boala celiacă, tulburări autoimune, cum ar fi lupusul și scleroza multiplă, anumite boli, cum ar fi COVID-19 pe termen lung, scrie uhc.com.
1. Un somn de calitate este esențial
„Somnul este esențial pentru funcția cognitivă și consolidarea memoriei. Obținerea în mod constant a 7 până la 9 ore de somn de calitate pe noapte vă poate ajuta să vă asigurați că creierul este odihnit și pregătit pentru zi”, spune dr. Becker.
Acest lucru se datorează faptului că somnul este important pentru sănătatea creierului și a corpului. Un somn de calitate vă ajută să gândiți mai clar, reduce stresul și îmbunătățește starea de spirit. Starea de spirit și stresul pot contribui la o gândire lentă.
Obținerea unui somn bun este mai ușor de spus decât de făcut, dar puteți face câteva lucruri pentru a vă ajuta să pregătiți terenul. În primul rând, încercați să vă culcați și să vă treziți la aproximativ aceeași oră în fiecare zi. Acest lucru vă ajută să vă mențineți ritmul circadian - un „ceas” intern care ajută la reglarea ciclurilor de somn.
2. Fii activ pe tot parcursul zilei
„Exercițiile fizice cresc fluxul sanguin, inclusiv către creier, și pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, a somnului și a funcției cognitive”, spune Becker.
A face o plimbare vioaie, a dansa sau a înota câteva ture poate stimula funcțiile creierului. Acestea includ rezolvarea problemelor, concentrarea, învățarea și memoria. De asemenea, a fi activ poate reduce anxietatea și depresia.
Obiectivul este de 150 de minute de activitate moderată pe săptămână.
3. Încercați să vă reeducați creierul
Există anumite strategii care vă pot ajuta creierul să funcționeze mai bine, notează Becker. „Acestea includ împărțirea obiectivelor mari în sarcini mai mici, mai ușor de gestionat și luarea de pauze regulate”, spune ea. Aceste strategii vă pot ajuta să vă îmbunătățiți concentrarea atunci când încercați să vă îndepliniți sarcinile.
4. O dietă echilibrată vă scapă de ceață pe creier
Lipsa de nutrienți vă poate face să vă simțiți încețoșat, îngreunând atenția, explică Becker. Nivelul scăzut de zahăr din sânge- din cauza săritului peste o masă sau a consumului de alimente procesate care fac ca glicemia să crească brusc și apoi să scadă - poate priva creierul de energie și poate avea efecte similare.
Poate fi util să consumați alimente nutritive cu antioxidanți și Omega-3, un tip de grăsime care se găsește în alimente precum somonul, nucile și semințele de in. Asta înseamnă să mâncați multe alimente integrale, proteine slabe și multe fructe și legume, notează Becker.
5. Gestionați stresul
Cu cât sunteți mai stresat, cu atât poate fi mai greu să vă concentrați, ceea ce poate avea un efect asupra altor funcții cognitive, cum ar fi memoria. Stresul cronic, în special, poate crește nivelul de cortizol, care poate avea un impact negativ asupra sănătății creierului, explică medicul Jacqueline Becker.
Stresul face parte din viață, cheia este să învățați să îl gestionați. „Important ar fi să găsiți cele mai bune reductoare de stres care funcționează pentru dumneavoastră”, spune Keith Feigenson, profesor asociat de psihologie la Albright College din Reading, Pennsylvania.
Exercițiile de respirație profundă sau utilizarea unei aplicații de meditație pot fi utile în reducerea stresului, sugerează Becker. Plimbările zilnice și implicarea în activități plăcute mai des vă pot ajuta, de asemenea, să vă simțiți mai calm.
Ceața cerebrală post COVID
Unul dintre riscurile de a avea COVID-19 este de a dezvolta COVID lung, care aduce cu sine o serie de probleme de sănătate. Una dintre acestea este ceața cerebrală, notează Feigenson. Astfel, la câteva luni după ce au avut COVID-19, unele persoane pot avea dificultăți de concentrare și gândire.
În consecință, modificările stilului de viață vă pot ajuta să combateți ceața cerebrală, astfel încât să puteți începe din nou să gândiți limpede. Și dacă modificările stilului de viață nu funcționează sau simptomele se agravează, este bine să consultați un medic specialist.