Oamenii de știință sunt uimiți: exercițiul care poate să mărească creierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mișcarea fizică este recomandată nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea psihică. Sunt cunoscute efectele benefice ale exercițiilor fizice asupra stării de spirit, asupra memoriei, pe lângă scăderea riscului unor boli cardiovasculare.

Exercițiile fizice măresc creierul  FOTO Shutterstock
Exercițiile fizice măresc creierul FOTO Shutterstock

Pe lângă toate acestea însă, cercetătorii au descoperit un lucru interesant. Se pare că unele exerciții chiar măresc creierul, iar efectele sunt mai pronunțate în zonele creierului cu cerere mare de oxigen.

În cercetările anterioare, creierul era de obicei considerat ca un întreg. Scopul nostru a fost să analizăm mai detaliat creierul și să aflăm care sunt regiunile din creier asupra cărora activitatea fizică are cel mai mare impact”, spune Fabienne Fox, neuroștiințific și autor principal al studiului actual.

Teste timp de șapte zile

Fox și asociații lui au examinat în mod specific datele privind activitatea fizică a 2.550 de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 94 de ani, precum și imaginile cerebrale obținute prin rezonanță magnetică (RMN). Participanții la cercetare au purtat un accelerometru în partea superioară a coapsei timp de șapte zile pentru a colecta date despre activitatea lor fizică. Scanările RMN au dezvăluit noi detalii, în special privind volumul creierului și grosimea cortexului.

Am reușit să arătăm că activitatea fizică a avut un efect notabil asupra aproape tuturor regiunilor cerebrale investigate. În general, putem spune că, cu cât activitatea fizică era mai mare și mai intensă, cu atât regiunile cerebrale erau mai mari, fie în ceea ce privește volumul, fie în ceea ce privește grosimea corticală”, sintetizează Fabienne Fox rezultatele cercetării, potircit Scitechdaily.

Zona memoriei, cea mai influențată

În special, am observat acest lucru în hipocampus, care este considerat centrul de control al memoriei. Volumele mai mari ale creierului oferă o protecție mai bună împotriva neurodegenerării decât cele mai mici”, a mai spus el.

Cu toate acestea, dimensiunea regiunilor cerebrale nu crește liniar odată cu activitatea fizică. Comparând participanții la studiu care erau sedentari și cei care erau doar moderat activi din punct de vedere fizic, echipa de cercetare a descoperit cea mai mare creștere de volum, aproape bruscă. Acest lucru a fost vizibil mai ales la persoanele în vârstă de peste 70 de ani.

În principiu, aceasta este o veste foarte bună - în special pentru cei care sunt reticenți la exerciții fizice”, spune Ahmad Aziz, care conduce grupul de cercetare „Neuroepidemiologie populațională și clinică” de la DZNE.

Mici schimbări, efecte mari

Rezultatele studiului nostru indică faptul că până și mici schimbări comportamentale, cum ar fi mersul pe jos 15 minute pe zi sau urcatul scărilor în loc de lift, pot avea un efect pozitiv substanțial asupra creierului și pot contracara potențial pierderea de materie cerebrală legată de vârstă și dezvoltarea bolilor neurodegenerative. În special, adulții în vârstă pot beneficia deja de creșteri modeste ale activității fizice de intensitate scăzută”, a mai spus el.

Subiecții tineri și oarecum atletici, care de obicei desfășurau o activitate fizică moderată până la intensă, aveau, de asemenea, volume cerebrale relativ mari. Cu toate acestea, la subiecții  mai cei mai activi, aceste regiuni ale creierului erau doar ușor mai mari. Concluzia experților a făst că, cu cât sunt mai activi, cu atât mai mare era efectul. Totuși, la niveluri ridicate de activitate fizică, efectele benefice aveau tendința de a se stabiliza.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite