Transnistria în Die Welt: „Aliații lui Putin ajută Ucraina”

0
0
Publicat:

Ziarul Die Welt, care apare la Berlin, povestește cum Transnistria a înțeles că e mai bine să privească spre Vest și face, dintr-o dată, jocul Kievului. DW explică de ce a ajuns publicația germană la această concluzie.

Capitala Transnistriei, Tiraspol
Capitala Transnistriei, Tiraspol

În scurt timp se fac doi ani de la declanșarea agresiunii rusești asupra Ucrainei. Doi ani de când, își amintește ziarul german liberal-popular Die Welt, au apărut și zvonurile că Moscova ar urma să folosească Transnistria pentru a-și consolida teritoriile ocupate în nordul Mării Negre. În teritoriul separatist aflat între Nistru și granița ucraineană și care aparține oficial de Chișinău staționează, conform estimării publicate de cotidianul care apare la Berlin, 3000 de militari. Sunt trupe care, teoretic, ar apăra niște depozite de muniții ale fostei armate sovietice, prin urmare, sunt la dispoziția Kremlinului. S-a vorbit și despre o posibilă punte aeriană care să mai aducă și alți luptători, mai scrie Die Welt, în articolul titrat „Și, dintr-o dată, aliații lui Putin ajută Ucraina”.

Pentru a preveni scenariul unei noi linii a frontului, trecerile rutiere de frontieră spre Moldova în zona transnistreană au fost închise pe partea ucraineană. Mai mult chiar: un pod feroviar ce lega Moldova prin regiunea separatistă de Ucraina a fost aruncat în aer - Kievul nu a recunoscut vreodată că ar avea un amestec dar speculațiile merg într-acolo.

Niciunul din zvonuri nu s-a confirmat însă, în acest timp iar de ceva vreme nici nu mai interesează pe nimeni subiectul. Dimpotrivă, se vorbește mai degrabă despre profiturile pe care Transnistria le obține de pe urma relației privilegiate pe care Uniunea Europeană o are, de o bună bucată de timp, cu președinta Moldovei, Maia Sandu, și cu guvernul de la Chișinău - a căror autoritate, într-o manifestare de schizofrenie politico-economică, administrația separatistă de la la Tiraspol nu o recunoaște.

Simboluri depășite la Tiraspol: Transnistria privește spre Vest și face afaceri bune cu UE
Simboluri depășite la Tiraspol: Transnistria privește spre Vest și face afaceri bune cu UE

Toate mărfurile se duc în UE

În 2022, 67,1% din exporturile Transnistriei mergeau spre Uniunea Europeană, din care peste 80% în România, Polonia, Italia, Germania și Slovacia. Anul acesta, în primele șase luni, exportul spre UE a crescut cu 7% față de aceeași perioadă din urmă cu un an. Iar mediul local de afaceri, recunoscut mai degrabă pentru practicile sale oligarhice, controlează autoritățile de la Tiraspol care, în ciuda aparentei subordonări față de Moscova, preferă să privească spre Vest și să profite de toate avantajele asocierii Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

De altfel, anul trecut, sub 10% din produsele exportate de Transnistria au ajuns în Rusia iar până în octombrie acest an cifra a fost de doar șapte procente. Piața rusă nu mai este o opțiune viabilă pentru cei care, indiferent de metode, își doresc să mai facă bani în Transnistria. „Dacă firmele (din Transnistria - n.red.) au sediul legal pe teritoriul controlat de Chișinău, ele sunt tratate oficial ca producători moldoveni. În urma acordului de asociere cu UE, sunt supuse unor tarife vamale mai mici sau pot fi chiar scutite de acestea. Ca atare, UE leagă nu doar Moldova, ci și Transnistria”, constată jurnaliștii germani.

Dezinteresul față de protectorul de odinioară ar putea scădea și mai mult după ce, punctează Die Welt, „Ucraina ar închide conducta ce livrează gazele rusești care țineau de facto în viață” entitatea autoproclamată stat independent în estul Republicii Moldova. Sprijinul financiar de la Moscova, pe de altă parte, este în scădere „și ar putea ca de la sfârșitul anului viitor să dispară complet”, observă ziarul liberal berlinez. „Acum, întregul model de guvernare al separatiștilor ar putea fi în pericol din 2025 încoace”, adaugă jurnaliștii germani, sugerând în continuare că președintele autoproclamatei republici transnistrene Vadim „Krasnoselski ar putea să fi fost bine sfătuit să ajungă la o înțelegere cu Chișinăul și Kievul”, pentru a nu încurca tranzitul reluatului transport feroviar de cereale ucrainene către Moldova, în drum spre portul Constanța.

Ucraina ar ieși cea mai câștigată - dar și oligarhii transnistreni, moguli de tip rus în miniatură, cum sunt Viktor Gușan, fost kaghebist și proprietar sau taxator al tuturor afacerilor de pe malul stâng al Nistrului, și tovarășul său găgăuz Ilia Kazmalî. Cei doi cam fac la Tiraspol jocurile politice - pragmatic și cu un bine dozat instinct de conservare. Și mai fac și afaceri bune cu Europa. Asta pentru că o procedură de înregistrare provizorie a agenților economici din Transnistria în Republica Moldova le permite, de aproape 20 de ani, companiilor din regiunea separatistă să își deschidă un cont bancar și să iasă pe piețe internaționale cu licență comercială moldovenească fără a fi fiscalizate de statul moldav.

Cristian Ștefănescu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite