Scandalul abuzurilor în Ungaria: pierde Orban controlul?

0
0
Publicat:

Viktor Orban nu reuşeşte să gestioneze scandalul graţierii unui bărbat care a ajutat la escamotarea abuzării unui copil. Dar, trăgând linie, publicul revoltat nu pare să poată periclita sistemul premierului.

După demisia preşedintei Ungariei, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Budapesta
După demisia preşedintei Ungariei, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Budapesta

Premierul ungar Viktor Orban susţine în fiecare an la unele date prestabilite discursuri aşteptate cu mare nerăbdare de susţinătorii săi. Unul din aceste discursuri are loc în februarie, când şeful guvernului prezintă bilanţul anului trecut şi obiectivele politice din noul sezon. În cele mai multe cazuri, Orban foloseşte un ton triumfalist, trecând în revistă succesele trecute şi anunţând războinic noi ofensive.

Dar anul acesta este diferit. Discursul lui Orban, aşteptat de câteva zile, a fost umbrit de aşa-numitul scandal al abuzării. Preşedinta UngarieiKatalin Novak, a demisionat pe 10.02.2024 din pricina graţierii unui bărbat care a ajutat la muşamalizarea abuzării a cel puţin un copil.

Din pricina acestei demisii, Orban şi-a început sâmbăta trecută discursul cu propoziţia: "Anul 2024 nici nu putea să înceapă mai rău". Întregul discurs a părut neinspirat şi nestructurat iar oratorul a făcut impresia unui om obosit. A fost unul din cele mai slabe discursuri susţinute de Orban de când şi-a început mandatele de premier, în 2010. Aceasta nu a fost doar expresia faptului că scandalul în cauză l-a afectat pe premier în ultimele săptămâni, dar arată şi că, în general, sistemul său se află într-o perioadă de stagnare.

Premierul Viktor Orban în timpul discursului săi privind starea naţiunii, 17 februarie 2024
Premierul Viktor Orban în timpul discursului săi privind starea naţiunii, 17 februarie 2024

Despre ce este vorba?

Scandalul abuzării, care a revoltat opinia publică, nu a provocat doar demisia preşedintei Katalin Novak, o veche tovarăşă de drum a lui Orban. Concomitent cu ea s-a retras din viaţa politică şi fosta ministră a Justiţiei, Judit Varga, care fusese recent desemnată candidat de vârf al formaţiunii lui Orban, Fidesz, la alegerile europarlamentare din acest an.

Iată ce a provocat scandalul: un bărbat, Endre K., graţiat anul trecut, fusese condamnat fiindcă l-a ajutat pe şeful său, directorul unui cămin pentru copii orfani, să muşamalizeze cel puţin un caz de abuzare sexuală gravă, sistematică, a unui copil. Opinia publică a aflat întâmplător de această graţiere, semnată de şefa statului, la începutul acestui an, din pricina unui apel în justiţie, făcut între timp de cel graţiat. Între documentele din dosarul său, care putea fi consultat de oricine, s-a aflat şi actul de graţiere.

Cazul a revoltat opinia publică din Ungaria la un nivel aproape fără precedent. Aceasta fiindcă Orban a făcut în ultimii ani din protecţia copiilor un pilon central al propagandei sale anti-LGBTQ. Premierul a şi declarat că homosexualitatea înseamnă "pedofilie".

Fosta preşedintă a Ungariei, Katalin Novak
Fosta preşedintă a Ungariei, Katalin Novak

Demisia episcopului Balog

În plus, între timp a reieşit că în vederea graţierii lui Endre K. s-a implicat, pe lângă fosta preşedintă Novak, episcopul calvinist şi fost ministru pentru Resurse Umane, Zoltan Balog, un apropiat al lui Orban. Balog, care este episcop din anul 2021, a refuzat iniţial să demisioneze din funcţia de preşedinte al sinodului Bisericii Reformate Ungare din pricina acestui scandal. Dar în ajunul unei mari demonstraţii de protest care a avut loc vinerea trecută, 16.02.2024, la Budapesta, el a făcut-o totuşi. Demonstraţia a fost una din cele mai mari organizate împotriva sistemului Orban din 2010 încoace. Cel puţin 50.000 de oameni au luat parte la ea, alte surse vorbesc de până la 150.000.

Zeci de mii de oameni au luat parte pe 16 februarie la protestul din Budapesta
Zeci de mii de oameni au luat parte pe 16 februarie la protestul din Budapesta

Participanţii nu s-au adunat doar fiindcă au fost revoltaţi de scandalul abuzului şi de dubla măsură a sistemului Orban. Ei au fost indignaţi şi de disponibilitatea lui Orban de a sacrifica tovarăşi loiali de drum, în condiţiile în care el însuşi ar fi trebui să-şi asume răspunderea pentru stilul său autocrat de guvernare şi mai ales pentru corupţia larg răspândită şi abuzul de putere existente în sistemul său.

Demonstraţie de amploare la Budapesta

Numărul mare de participanţi la demonstraţie, într-o ţară în care majoritatea are între timp o atitudine mai degrabă indiferentă faţă de politică, este explicat de politologul Daniel Mikecz prin "activismul influencerilor". Au fost "staruri dintre influencerii ungari în mediile de socializare" care au părăsit lumea lor virtuală, care au organizat o demonstraţie reală şi au asigurat o mare mobilizare, a declarat Mikecz pe portalul online budapestan Qubit.

Protestul a avut loc în Piaţa Eroilor din Budapesta
Protestul a avut loc în Piaţa Eroilor din Budapesta

În discursul său de bilanţ, Orban nu s-a referit nici la acest protest şi nici la detalii ale scandalului de abuz. De vină pentru întreaga situaţie nu este decât fosta preşedintă, a spus el, oferind următoarea explicaţie succintă: funcţia ei reprezintă unitatea naţiunii iar Novak nu a mai putut menţine această unitate în urma indignării provocate de graţierea decisă de ea. De aceea, demisia lui Novak devenise inevitabilă.

În discurs, Orban a mai vorbit dintr-o dată pe larg despre şansele care i s-ar ivi Ungariei dacă ar investi masiv în dezvoltarea energiei regenerabile. Ulterior a lansat săgeţi spre Uniunea Europeană, spre "birocraţii de la Bruxelles" şi spre "activiştii LGBTQ", care, în viziunea sa, vor să distrugă familia tradiţională ungară. El a reiterat şi narativul său privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei: UE s-ar fi precipitat "cu capul înainte" în "conflictul fratricid slav" iar Ungaria ar fi singura ţară din UE care militează pentru pace.

Orban a intrat în defensivă

Premierul ungar a trecut la apărare, asta s-a putut constata şi din discursul său. El pare lipsit de idei. Dar pe termen lung scandalul abuzului probabil că nu-i va dăuna prea mult. Valul de proteste din prezent este generat de o indignare de ordin moral. Organizatorii şi participanţii la demonstraţii nu au program politic şi măcar pentru moment nici nu au intenţia să se transforme într-o mişcare politică sau să fondeze un partid.

Nici partidele de opoziţie existente nu au prea multe de oferit, în afară de a-şi exprima indignarea faţă de dubla măsură a sistemului Orban. Formaţiunea Coaliţia Democratică, din jurul fostului premier Ferenc Gyurcsany, a introdus termenul "mângâietori de pedofili" pentru Orban şi susţinătorii săi, în încercarea de a-l birui pe premier cu propriile sale arme propagandistice.

În opinia juristei Szilvia Gyurko, expertă în drepturile copiilor, cei care au de suferit de pe urma propagandei îndelungate şi a dezbaterii actuale sunt înşişi copiii. "Ar fi important ca teme ca abuzarea copiilor şi pedofilia să nu mai fie instrumentalizate în arena politică pentru ca diversele tabere să se stigmatizeze reciproc", a declarat ea pentru DW. Ar fi bine dacă ar exista un consens politic real asupra faptului că viitorul nostru sunt copiii, a conchis ea.

Keno Verseck - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite