Războiul lui Putin în Ucraina poate încă să eşueze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina luptă pentru libertatea ei şi nu este pregătită să se predea agresorilor ruşi
Ucraina luptă pentru libertatea ei şi nu este pregătită să se predea agresorilor ruşi

La o lună de la începutul invaziei ruse în Ucraina, razele de speranţă sunt rare. Ucraina poate încă să-l oprească pe Putin, dar are nevoie de ajutoare mai mari şi mai rapide din Vest.

Patru săptămâni care au părut o eternitate. Atacul Rusiei asupra Ucrainei lansat pe 24 februarie 2022 este pentru Europa până acum cea mai neagră zi din secolul 21. În ploaia de bombe ruseşti mor în continuare oameni, prietenii şi iluzii. La fel de moartă este ordinea păcii pe continent. Cum va arăta noua ordine, tocmai se decide în zilele şi lunile care urmează.

Primul bilanţ intermediar este unul amar. Datorită informaţiilor ample făcute publice înaintea agresiunii de serviciile secrete americane, acest război nu a fost deloc o surpriză. Totuşi, majoritatea experţilor occidentali, precum şi conducerea ucraineană se aşteptau doar la un atac limitat în estul Ucrainei şi nu la o invazie totală, în stilul celei desfăşurate de Germania nazistă asupra Poloniei în 1939.

De ce a fost subestimat războiul Rusiei

Astăzi, lucrurile sunt clare: Kievul ar fi trebuit să ordoneze mobilizarea generală şi evacuarea oamenilor mult mai devreme. Estimarea greşită a situaţiei din partea liderilor de la Kiev poate fi pusă pe seama impresiei că acest război, început cu anexarea Crimeei în 2014, ar fi urmat să rămână unul regional. Majoritatea ucrainenilor nu-şi puteau măcar închipui ce înseamnă să fii bombardat brutal. Amploarea pericolului a fost subestimată.

image

Redactorul DW Roman Goncharenko e originar din Ucraina

Dar cu greu pot fi ucrainenii traşi la răspundere pentru această greşeală. Nimeni nicăieri în lume nu a vrut să accepte că preşedintele rus Vladimir Putin şi armata sa sunt capabili de o asemenea barbarie. La fel de greu de imaginat pentru mulţi a fost şi ideea că majoritatea ruşilor vor aproba acest război. O astfel de constatare tristă poate fi cu greu acceptată şi la patru săptămâni de la începerea războiului.

Numeroase analize, în Ucraina şi în Vest, conchid deja că blitzkrieg-ul lui Putin ar fi eşuat. Moscova insistă însă că totul ar decurge conform planului. Ambele afirmaţii sunt corecte, doar că războaiele decurg rareori aşa cum le-au planificat generalii. Sigur că Kremlinul s-a aşteptat la o victorie mai rapidă şi cu pierderi proprii mai mici. Dar este greu de crezut că Putin s-a aşteptat de la bun început la o capitulare în câteva zile a Ucrainei. Este o ţară prea mare pentru un astfel de deznodământ rapid.

Ucraina poate opri trupele ruse

Planul de război al lui Putin prevede distrugerea pas cu pas a ţării vecine - pornind de la premisa că Rusia are mai mulţi soldaţi, mai mult armament, mai mulţi bani. 

Razele de speranţă sunt rare în prezent, dar ele există. Constatarea cea mai importantă este următoarea: Ucraina poate încetini şi chiar opri marea armată rusă. Există două motive în acest sens: în primul rând, spiritul de luptă ucrainean. Este valabil şi pentru civili, care se pun în faţa tancurilor ruseşti cu steaguri ucrainene în mâini, inclusiv în zonele deja ocupate, precum în oraşul Herson, din sudul Ucrainei. Al doilea motiv are mai multe nume: de exemplu, Javelin, NLAW sau Stinger. Este vorba de arme anti-tanc şi de sisteme de apărare anti-aeriană, livrate în mare grabă Ucrainei de SUA, Marea Britanie, dar şi de alte state membre ale NATO, în săptămânile care au precedat invazia rusă. Fără aceste arme de apărare, armata rusă ar fi ocupat deja o parte mult mai mare din Ucraina.

Embargou urgent pe importurile de gaz şi ţiţei din Rusia

Se pune deci întrebarea dacă războiul lui Putin poate încă să eşueze. Răspunsul este DA: poate să eşueze în faţa spiritului de luptă ucrainean, dar Ucraina are nevoie în acest sens de sprijin mult mai amplu şi mai rapid. Concret, este vorba de sancţiuni economice şi mai dure, eliminarea totală şi nu doar cu jumătate de măsură a Rusiei din sistemul bancar SWIFT şi impunerea unui embargou urgent pe gazul şi ţiţeiul rusesc. Da, este vorba de măsuri dureroase, dar necesare, având în vedere masacrul care are loc în Ucraina. Tot sprijin mai înseamnă şi sporirea livrărilor de armament! NATO nu vrea să doboare rachete şi avioane ruseşti de pe cerul Ucrainei, din motive evidente şi de înţeles, pentru a evita o confruntare directă cu Rusia. Dar armata ucraineană poate şi trebuie să primească avioane de luptă şi cele mai moderne sisteme de apărare anti-aeriană.

Nu este însă o decizie uşoară. Rusia ameninţă Occidentul cu răzbunare şi cu folosirea armelor atomice. Nu este doar un bluf, pericolul este real. Totuşi, Vestul trebuie să aleagă acest drum - cu atenţie, pas cu pas. Cine crede că Putin se va mulţumi cu distrugerea Ucrainei şi că se va opri la graniţa de vest a acestei ţări se înşală. Occidentul trebuie să admită în cele din urmă amploarea acestui război şi să acţioneze în consecinţă.

Roman Goncharenko - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite