Cine conduce România (III)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce înţelegem despre conducătorii noştri, la prima citire a CV-urilor lor oficiale de pe site-ul Parlamentului, cel puţin. Mai jos sunt reacţiile şi comentariile lui George Butunoiu, project architect Politoscop, la citirea acestora.

Parlamentul României 2016-2020: Deputaţii (în funcţie la momentul analizei, august 2020) 31-50 din 319, în ordine alfabetică.

BICA Dănuţ

1958 (62 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Inginer mecanic, apoi un master la ASE după 20 de ani. O listă lungă cu tot felul de "certificate de absolvire" a unor cursuri prin locuri obscure, din care oricum cel care citeşte CV-ul nu poate înţelege nimic, atâta vreme cât nu e clar dacă a fost un curs de două ceasuri, de două zile sau de două luni. Dar aşa e obiceiul la stat, şi eu ştiu să deosebesc un CV al cuiva care numai acolo a lucrat, fără să citesc o singură literă, doar uitându-mă de departe la secţiunea CURSURI DE FORMARE ŞI PERFECŢIONARE PROFESIONALĂ. Domnul Dănuţ Bica vorbeşte engleza mai prost decât rusa, iar rusa nu o ştie prea bine, aşa că... În schimb, stăpâneşte Word şi Excel.

Nu a avut curajul să treacă în privat, deşi a fost tot timpul plin de oportunităţi pe piaţă pentru cei ca dânsul. S-a pregătit 16 ani la Apă Canal Piteşti pentru a ajunge deputat, trecând prin tot felul de joburi de birou, numai să evite munca de inginer adevărat. (GB – august 2020)

BICHINEŢ Corneliu

1956 (64 ani) - Deputat PMP 2016-2020

Am luat ceva informaţii despre domnul Corneliu Bichineţ de pe Wikipedia, puse acolo nu se ştie de cine, pentru că a socotit că nu merităm să-i vedem CV-ul acolo unde ar trebui să fie. Liceu pedagogic la Bârlad, apoi cu ceva emoţii a intrat la o universitate bună, terminând filosofia la Iaşi. S- a întors ca să-i înveţe filosofie pe cei de la Liceul Industrial din Negreşti, după care a trecut la nivelul următor, obţinând prin concurs un job de senator. I-a plăcut, rămânând în politică de atunci, ca parlamentar şi preşedinte de consiliu de judeţ sărac. (GB – august 2020)

BIRCHALL Ana

1973 (47 ani) - Deputat independent 2016-2020

Doamna Ana Birchall începe cu o facultate de drept la o universitate privată, dar după trei ani master şi imediat apoi doctorat în drept, amândouă la Yale. Lucrează fragmentat la cele mai mari case de avocatură şi alternează cu joburile politice, în care rămâne cu totul din 2012 încoace. Oricum, doamna Ana Birchall se poate întoarce oricând în business şi poate să lucreze aproape oriunde ar dori în marile companii. (GB – august 2020)

BIRO Rozalia Ibolya

1965 (55 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Facultate bună, după care antreprenoare imediat după revoluţie, dar fără să spună în ce fel de afaceri, ce domeniu şi cât de mari sau mici. Un gol de câţiva ani în CV, după care lector la o universitate creştină şi apoi în Parlament din 2012. Nu spune nimic despre limbile străine, dar sper să ştie câte ceva, pentru că doamna Rozalia Ibolya Biro ne reprezintă ca Preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor. (GB – august 2020)

BIRO Zsolt-Istvan

1969 (51 ani) - Deputat UDMR 2016-2020

Foarte misterios domnul Zsolt Istvan Biro, ca să nu spun de-a dreptul ca e dispreţuitor. A făcut un (fel de) CV aşa, de ochii lumii. Teologie în Ungaria, un pic profesor, ceva mai lung jurnalist şi asta e tot ce consideră că merităm să ştim despre dânsul. (GB – august 2020)

BÎZGAN GAYRAL Oana Mioara

1980 (40 ani) - Deputat independent 2016-2020

O universitate din Suedia cu o mică întârziere, apoi master tot acolo, în administrarea afacerilor. Se întoarce în România şi lucrează câţiva ani la două prestigioase companii multinaţionale, pauză doi ani după care intră în politică şi în Parlament. Doamna Oana Bîzgan vorbeşte bine mai multe limbi străine, e încă tânără, are toate porţile deschise, şi în marele business, dacă nu mai vrea să rămână în politică. (GB – august 2020)

BOBOC Tudoriţa Rodica

1961 (59 ani) - Deputat PSD 2016-2020

CV neglijent, cu greşeli, şi cred că ştiu de ce. Doamna Tudoriţa Rodica Boboc termină facultatea la 37 de ani, dreptul la Sibiu, deşi e din Vrancea şi toată viaţa a lucrat acolo. Ciudat, Bucureştiul ar fi fost mult mai aproape... Apoi o avalanşă de adeverinţe de participare la tot felul de cursuri interesante, cum ar fi Susţinător al Patrulei de reciclare, ACCES-FORMAREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ CALIFICARE/ RECALIFICARE - GARANŢIA SUCCESULUI PE PIAŢA MUNCII sau DESIGN MANUFACTURING, între care încă mă strădui să găsesc o legătură şi o logică. Dar cred că şi aici ştiu de ce. Doamna Tudoriţa Rodica Boboc dansează, face drumeţii în aer liber, tastează în Word în limba română şi are competenţe în "Colaborarea cu ,colegii" (sic!).

Nu scrie ce a făcut 30 de ani, începe cu perioada de după revoluţie: tehnician la un ocol silvic, apoi profesor la o scoală generală, fără să fi terminat facultatea, referent bancar etc., până când e remarcată şi numită consilier municipal în 2004, apoi judeţean şi, desigur, deputat. (GB – august 2020).

BOBOC Valentin Gabriel

1966 (54 ani) - Deputat PSD 2016-2020

   

Un "CV" făcut în bătaie de joc. (GB – august 2020)

BODE Lucian Nicolae

1974 (46 ani) - Deputat PNL 2016-2020, Ministrul Transporturilor, nov. 2019 -

Domnul Lucian Bode e inginer sindicalist, dar nu ştiu dacă a şi lucrat câţiva ani la rând, pentru că la scurt timp ajunge preşedinte de sindicat (şi aceia nu prea lucrează alături de ceilalţi), deputat, ministru al economiei, iar deputat, iarăşi ministru etc. (GB – august 2020)

BODEA Marius

1976 (44 ani) - Deputat independent 2016-2020

Oare pe domnul Marius Bodea nu-l interesează ce cred oamenii despre dânsul când văd un CV atât de prost făcut, şi cu greşeli pe deasupra? Sau îl interesează, dar poate că i se pare bine scris, că aşa trebuie prezentate nişte informaţii esenţiale? Dar nu iese în evidenţă prea mult cu asta, se pierde în mulţimea de politicieni superficiali.

Domnul Marius Bodea face o facultate serioasă şi la vremea ei, în administrarea afacerilor, apoi un master, după 6 ani. Mai departe, însă, are un traseu oportunist, cu o carieră în zig-zag, aparent în funcţie de ce "pică". Diverse companii, şi de stat, şi private, şi în administraţie, iar acum deputat, desigur, în grupul vorbitorilor de engleză şi competenţi în leadership şi coaching. (GB – august 2020)

BOGACIU Alexandra Corina

1989 (31 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Fac recrutare de 30 de ani, dar aşa ceva nu-mi aduc aminte să fi văzut, şi nici nu cred că voi mai întâlni vreodată. Să intri în parlament la 27 de ani direct de pe un post de "operator calculator" la o firmă greu de reperat din Afumaţi, cred că e unic în istoria de 2,000 de ani a parlamentarismului mondial, Trinidad Tobago şi Antarctica incluse! Operator de calculator e cel mai de jos şi mai insignifiant job de birou dintr-o firmă. Nu se cere vreo calificare pentru aşa ceva, de obicei sunt absolvenţii de liceu care fac asta, dar şi studenţii, câte o lună, două, ca să mai câştige un ban să plece la mare. Dar să rămâi 7 ani pe un astfel de post, la aceeaşi firmă din Afumaţi, e ceva cu totul deosebit, trebuie să recunoaştem!

Dar perioada de pregătire pentru rolul de parlamentar român a avut logica şi coerenţa ei, se pare. Domnişoara Alexandra Corina Bogaciu a frecventat un grup şcolar industrial, după care şi-a lăsat doi ani de reflecţie, ca să se gândească dacă să facă şi o facultate. În final a decis, şi onoarea de a o avea studentă timp de trei ani a revenit Universităţii Hyperion, care a şi răsplătit-o cu o diplomă în management. Engleza aşa, cât să înţeleagă la un film dacă personajul principal îl iubeşte sau dacă vrea să-l părăsească. (GB – august 2020).

BOGDAN Gheorghe Dănuţ

1968 (52 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Liceu industrial la Beiuş, apoi facultate bună de ştiinţe agricole la Iaşi. Şi încă un master după 15 ani, la o universitate privată. Domnul Gheorghe Dănuţ Bogdan scrie că ştie franceza, probabil cât să spună je vous aime, madame! Trei ani de agricultură la Pocola şi la Budureasca, apoi 6 ani primarul comunei Drăgăneşti, ca încălzire pentru cele două mandate în Parlamentul României, şi probabil că multe altele de acum înainte... (GB – august 2020)

BONTEA Vlad

1979 (41 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Nu se ştie când a luat domnul Vlad Bontea bacalaureatul, însă i-a luat 29 de ani ca să se decidă la ce facultate să se ducă. A reflectat mult, dar a meritat efortul: aleasa a fost Bioterra! Vreo 10 ani, până să termine la Bioterra, a fost director de departament la nişte agenţii de pază, după care, om cu facultate deja, director la Prefectura Mehedinţi. Subsecretar de stat şi deputat au venit în mod natural, desigur. La limbi străine e cam eliptic, scrie "engleză", fără alte comentarii. Probabil cât să spună, cu accent, "Freeeeeze! Hands-up!" (GB – august 2020)

BOROIANU Aurel Robert

1970 (50 ani) - Deputat PNL 2016-2020

CV prost făcut, plin cu detalii redundante şi absolut inutile, cu greşeli, dar mai bine prea lung decât făcut în scârbă, ca la alţii. Inginer, vorbitor de engleză şi italiană. Antreprenor imediat după facultate, domnul Aurel Robert BOROIANU a condus aproape 20 de ani afaceri destul de mari ca număr de angajaţi şi cifra de afaceri, când brusc lasă totul deoparte şi se angajează la Transelectrica, pe poziţii destul de înalte. Puţin la Consiliul Judeţean Constanţa, de unde este dânsul, apoi deputat. Profil destul de bun, clar, coerent până la marea cotitură către joburile de la stat. (GB – august 2020)

BORZA Remus

1973 (47 ani) - Deputat PNL 2016-2020

Destul de arogant să nu-ţi pui CV-ul pe site-ul parlamentului, lângă al celorlalţi, şi să-i laşi pe oameni să-ţi găsească un întreg site în care te prezinţi. Sunt mulţi la fel, dar măcar domnul Remus Borza e arogant cu nişte realizări solide în spate. Dreptul la Universitatea din Bucuresti, firma sa de avocaţi, apoi încă una specializată în proiecte mari de insolvenţă. Vorbeşte engleza, l-am auzit de multe ori. E un nume pe piaţă, aşa că are toate porţile deschise dacă se întoarce în business. (GB – august 2020)

BOTA Marius Sorin Ovidiu

1969 (51 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Inginer cu doctorat în timp ce era secretar de stat, vreo 10 ani antreprenor, după care de 12 ani parlamentar vorbitor de engleză şi italiană. (GB – august 2020)

BOTEZ Mihai Cătălin

1986 (34 ani) - Deputat USR 2016-2020

Licenţa la ASE în 3 ani, dar i-a luat 5 ani ca să facă un master, şi după alţi 6 încă nu şi-a dat examenul de diplomă. Joburi insignifiante timp de 7 ani, dar exact cele de care era nevoie ca să-l propulseze pe domnul Mihai Cătălin Botez deputat la 30 de ani. Sper să stea cât mai mult acolo, pentru binele său, pentru ca dacă se întoarce pe piaţa muncii va avea câteva surprize de proporţii. (GB – august 2020)

BOZIANU Nicoleta Cătălina

1972 (48 ani) - Deputat PMP 2016-2020

Licenţiată în ştiinţe economice la 29 de ani, însă nu spune unde. Are dânsa un motiv, fără îndoială. Contabilă, şefă contabilă la stat tot timpul, la firma de apă a judeţului, apoi viceprimăriţă un mandat, iarăşi la apă, şi în parlament, apoi, pe cale de consecinţă. E eliptică atunci când menţionează "engleza", fără niciun alt detaliu, ceea ce mă face să cred ceva anume. Oricum, doamna Nicoleta Cătălina Bozianu are o meserie pe care se poate baza, în cazul în care nu-i mai place în Parlament. (GB – august 2020)

BRAN VOINEA Ioana

1986 (34 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Înşiră câteva nume cu SRL în coadă, aşa, pentru oamenii de rând, după care doamna Ioana Bran Voinea e ceva mai precisă când îşi povesteşte funcţiile politice. Consilier judeţean la 27 de ani şi deputat la 30. Clar, concis, direct la ţintă. S-ar putea să ştie şi ceva engleză, dar poate aflăm despre asta în legislatura următoare, daca va considera că merităm să ştim. (GB – august 2020)

BUCURA OPRESCU Simona

1980 (40 ani) - Deputat PSD 2016-2020

Doamna Simona Bucura Oprescu şi-a ascuns cu grijă toate CV-urile şi informaţiile despre dânsa, dar am găsit un CV într-un articol de ziar. Nu ştiu cât de real este, dar dacă atât a vrut Doamna Simona Bucura Oprescu să ştim, asta comentăm. Liceu economic, ASE, încă o facultate identică la Craiova, imediat după, master la SNSPA, după care descoperă Academia de Poliţie şi pe cea de Informaţii, şi se apucă de făcut mastere şi doctorate la ele. Articolul e vechi, nu mai ştim unde a ajuns, la al câtelea doctorat este. Intră repede în politică, îşi face mâna la Consiliul Judeţean Argeş, după care două mandate de deputat. (GB – august 2020).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite