Domnișoara care a dat peste cap justiția din România

0
0
Publicat:

Ieri am fost la tribunal să depun o mărturie pentru un prieten care se judecă cu niște hoți. Procesul durează deja de zece ani. Un judecător, un om de la procuratură, trei avocați și alți câțiva oameni în sală. Eu ziceam ce știam despre cele petrecute atunci, unul dintre judecători sintetiza și îi dicta grefierei ce să scrie, la calculator.

Grefieră era o domnișoară mărunțică, tânără. Când m-am uitat mai atent, domnișoara scria la calculator cu un deget, iar din când în când cu două, dar niciodată cu mai multe. Și la fiecare trei, patru litere, deci nu la fiecare cuvânt, se oprea și se uita pe ecran să vadă ce a scris. Și fiindcă scria atât de încet, judecătorul îi dicta nu mai mult de patru, cinci cuvinte odată, ca să fie sigur că nu uită până ce le termină ea de scris, dacă sunt mai multe.

Toată declarația a durat trei ore. Punerea ei pe hârtie, mai precis spus, pentru că ce le-am spus eu și ce m-au mai întrebat judecătorii și avocații nu a durat mai mult de 20 de minute. Restul, până la trei ore, au fost dictarea judecătorului și scrisul domnișoarei grefieră. Ceea ce s-ar fi terminat, cu siguranță, în cel mult 40-50 de minute cu o dactilografă bună, sau într-o oră și jumătate, cel mult, de către cineva care scrie normal la calculator, la munca zilnică de la birou, ca mine și ca tine.

Deci TOT ce se întâmplă în completurile acelea de judecată în care e ea la calculator, durează de două sau trei ori mai mult! Un judecător și un om de la procuratură judecă două cazuri pe zi, în loc de patru sau cinci, trei avocați se ocupă de doi sau trei clienți, în loc de cinci, sau șase, sau șapte. Eu am stat trei ceasuri acolo, în loc să mă ocup de firmă și de copii în cele două ore în plus de uitat la ea cum scrie cu un deget. Dacă te judeci și încerci să-ți recuperezi o casă, de pildă, procesul durează zece sau chiar cincisprezece ani, în loc de cinci. Da, o sală întreagă de judecată a așteptat ieri trei ceasuri ca o domnișoară grefieră să scrie cu un singur deget la tastatură…

Și totul, dar absolut totul, doar din cauza unei singure domnișoare. Exclusiv din cauza ei. Sau a celui care a pus-o acolo, ca să fim mai preciși. Și dacă domnișoara nu e singura grefieră din țară care bate la calculator cu un singur deget? Câți oameni își distrug afacerea și cariera și sănătatea și viața în procese care se lungesc astfel cu ani și zeci de ani, doar pentru că grefierele bat la calculator cu un singur deget și se uită pe ecran la fiecare două, trei litere să vadă ce a ieșit?

Care credeți că ar fi rezultatul dacă cineva ar face un calcul, cât ne costă într-un singur an grefiera care bate la tastatură cu un singur deget? Salariile magistraților care stau și se uită în gol la ea, ale avocaților, pierderile celor care își caută dreptatea în justiție și ale tuturor care stau în loc din cauza ei?

Și o întrebare pentru cei din sistem: din ce știți, cât de greu e examenul de dactilografiere la angajarea pe un post de grefier? Și credeți că s-ar dubla viteza și eficiența justiției din România dacă grefierele ar fi obligate să învețe să bată la calculator așa cum făceau dactilografele de pe vremuri la mașinile de scris?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite