Armistițiul din Fâșia Gaza, respectat de ambele tabere

0
0
Publicat:

La capătul celei de-a șaptea săptămâni de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, armele tac pentru prima dată. Încetarea focului intrată în vigoare la primele ore ale dimineții ar trebui să dureze patru zile.

Tancuri israeliene în Gaza: încetarea focului ar trebui să dureze patru zile
Tancuri israeliene în Gaza: încetarea focului ar trebui să dureze patru zile

O încetare a focului de patru zile între armata statului Israel și organizația teroristă Hamas este în vigoare în Fâșia Gaza începând din această dimineață (24 noiembrie 2023), de la ora locală 7. Emiratul Qatar, care joacă un rol cheie în medierea dintre cele două părți implicate în război, anunțase că, de îndată ce încetarea focului va intra în vigoare, transporturile cu ajutoare umanitare ar putea intra pe teritoriul palestinian aflat sub blocadă israeliană - ceea ce, de altfel, s-a și întâmplat. Monarhia din Golf speră ca încetarea temporară a focului să devină una permanentă.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, primii ostatici (13 persoane, femei și copii) ar urma să fie eliberați din Hamas în cursul după-amiezii, în jurul orei locale 16. Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a primit „o primă listă” cu numele ostaticilor și că a luat legătura cu familiile tuturor celor răpiți. De cealaltă parte, tot astăzi ar trebui să fie eliberați palestinieni aflați în închisori israeliene, prioritar femei și adolescenți.

Conform termenilor cunoscuți ai acordului de încetare a focului, Hamas ar urma să pună în libertate 50 de ostatici - și în acest caz este vorba despre femei și tineri sub 19 ani - în vreme ce Israelul va elibera 150 de prizonieri.

Autoritățile israeliene le-ar fi cerut familiilor ostaticilor să evite discuțiile cu presa și presei, deopotrivă, să se abțină de la a difuza știri obținute pe surse sau din alte scurgeri de informații.

Motorină, butelii și provizii pentru populația din Gaza

În cele patru zile de încetare a focului, prin punctul de trecere a frontierei cu Egiptul Rafah ar urma să ajungă în Fâșia Gaza 130.000 de litri de motorină și patru camioane cu butelii de gaz. Conform datelor oferite de autoritățile de la Cairo, 200 de camioane care transportă provizii de alimente și alte articole de prim ajutor vor intra pe teritoriul palestinian în fiecare zi. Înainte de izbucnirea războiului, frecvența era de 500 de camioane pe zi.

Primele transporturi cu ajutoare au trecut deja granița, în orele scurse de la intrarea în vigoare a încetării focului. Principalul dispecer al distribuirii ajutoarelor umanitare este Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați Palestinieni din Orientul Apropiat, UNRWA.

Punctul de trecere a frontierei Rafah
Punctul de trecere a frontierei Rafah

Alarme de rachete în Israel chiar și după încetarea focului

În ciuda faptului că încetarea oficial convenită a focului a intrat în vigoare, a existat o alarmă de rachete în zona de frontieră israeliană în această dimineață. Armata israeliană (IDF) a declarat că sirenele de avertizare au sunat în comunitățile de-a lungul Fâșiei Gaza. Experiențele anterioare arată că, în precedentele războaiele din Gaza, la început de armistițiu au existat încălcări repetate de către ambele părți. Deocamdată, relatează corespondenții străini din regiune, actualul armistițiu pare să fie respectat. Mai mult chiar, există unele indicii că o parte din tancurile armatei israeliene ar fi retrase din Fâșia Gaza.

Potrivit IDF, controlul asupra jumătății de nord a Fâșiei Gaza este „doar prima etapă” a operațiunii de anihilare a grupării militante islamiste palestiniene Hamas, clasificată drept organizație teroristă de Israel, Germania, UE și SUA, precum și de unele state arabe. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a vorbit la o conferință de presă despre un „război de lungă durată”. Zilele armistițiului vor fi folosite pentru planificarea și punerea în practică a următoarelor etape ale războiului, a adăugat oficialul.

De altfel, ministrul israelian al Apărării, Joav Galant, a anunțat că, după expirarea acordului de încetare a focului, armata își va continua operațiunile din Gaza timp de cel puțin două luni, până când nu va mai exista nicio amenințare militară de acolo, relatează The Times of Israel. Declarația vine pe fondul unui mesaj transmis, prin intermediul Al Jazeera, de un purtător de cuvânt al Brigăzilor Essedin al-Qassam, brațul armat al Hamas, privind un apel la escaladarea conflictului cu Israelul pe toate fronturile.

Un alt reprezentant al IDF, Avichay Adraee, le-a trimis palestinienilor avertismentul să nu se deplaseze spre nordul Fâșiei Gaza pe perioada pauzei umanitare temporare a luptelor: „Pentru siguranța dumneavoastră, rămâneți în zona umanitară din sud". Celor care nu au plecat dinspre nord către sud și vor să o facă le este oferit culoarul de tranzit protejat. „Războiul nu s-a încheiat încă! Întoarcerea în nord este interzisă și foarte periculoasă!", a comunicat armata israeliană pe rețeaua X (fosta Twitter). Iar avioane israeliene care survolează sudul Fâșiei lansează fluturași cu același mesaj.

Baerbock pledează pentru soluția celor două state

Ministra federală de Externe, Annalena Baerbock, a reluat poziția fermă a Germaniei referitoare la dreptul Israelului de a se autoapăra. Israelul nu va putea trăi niciodată în siguranță „dacă această teroare nu este combătută”, a transmis Baerbock joi seară de la tribuna congresului federal al Partidului Verzilor, desfășurat la Karlsruhe. Totodată, șefa ecologistă a diplomației germane a amintit că Israelul luptă împotriva Hamas și nu a palestinienilor.

Șefa diplomației germane Annalena Baerbock
Șefa diplomației germane Annalena Baerbock

Baerbock a punctat, totodată, că nu va exista nicio securitate pentru Israel dacă palestinienii nu au și o perspectivă de viitor. Este important „să vorbim despre mâine”, chiar dacă o soluție cu două state pare azi îndepărtată, a subliniat ministra germană, care, în același timp, i-a criticat pe coloniștii evrei pentru că „alungă sau chiar ucid palestinieni” în Cisiordania ocupată. Violența comisă de acești coloniști nu este în interesul securității Israelului.

Nou-născuții din Israel poartă numele locurilor atacate

În Israel, zeci de părinți și-au numit copiii nou-născuți după locurile în care și-au pierdut viața victimele atacului terorist al Hamas din 7 octombrie. Potrivit Ministerului de Interne de la Ierusalim, cel puțin 45 de copii născuți de atunci au fost numiți Beeri, asemeni unui kibbutz situat în apropierea Fâșiei Gaza.

În cazul a 49 de băieți și al unei fete, părinții au ales numele Oz, care înseamnă „putere” în ebraică, în memoria victimelor din kibbutzurile Nir Oz și Nahal Oz. Alți opt nou-născuți au fost numiți Nir.

Iar trei fete poartă numele Nova - în memoria festivalului de muzică din deșertul Negev la care Hamas a comis în dimineața de 7 octombrie masacrul în care și-au pierdut viața cel puțin 270 de tineri.

Cristian Ștefănescu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite