Aparenţele înşală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicole Kidman, torturată de propriul trecut
Nicole Kidman, torturată de propriul trecut

RATEU Filmul „Înainte să adorm“, cu Nicole Kidman şi Colin Firth, are un punct de plecare interesant, dar nu reuşeşte să-şi actualizeze toate potenţialităţile. Din păcate, chiar dacă filmul începe bine, este realizat îngrijit şi are actori buni, aceste lucruri nu pot compensa subţirimea scenariului. În clipa catharsisului final chiar nu mai empatizezi deloc cu personajul chinuit al lui Kidman.

În unele ţări, această coproducţie europeană, care va avea premiera americană de-abia la sfârşitul lunii, a rulat cu titlul „Amnezia“. Nu este primul film având ca subiect această afecţiune a creierului, şi cu siguranţă nici ultimul. Să ne gândim doar la seria de filme care începe cu „Identitatea lui Bourne“ sau la ecranizarea poloneză „Vraciul“, marele succes al anilor ’80. Situaţia este fascinantă, ca şi moartea clinică sau paralizia, care la rândul lor înregistrează un număr record de filme dedicate.

Un triunghi atipic

Scenariul filmului „Înainte să adorm“ ecranizează un roman de mare succes semnat de scriitorul S.J. Watson şi prezintă cazul unei femei amnezice, interpretată de actriţa de origine australiană Nicole Kidman (pentru a doua oară în acest an pe marile noastre ecrane, după „Grace de Monaco“), căreia în fiecare noapte, în timpul somnului, i se şterg toate amintirile acumulate peste zi şi regresează la nivelul cunoştinţelor de la 20 de ani. Acum Christine are 40 de ani, iar accidentul care a lăsat-o în această stare s-a întâmplat cam în urmă cu 10 ani. Soţul ei, Ben (Colin Firth), trebuie să-i explice în fiecare dimineaţă această situaţie, şi în fiecare zi Christine trebuie s-o ia de la început.

Cel de-al treilea membru al triunghiului este medicul neurolog dr. Nash (Mark Strong), care de câteva săptămâni o tratează pe pacientă fără ştirea soţului ei. Nash are ideea ca Christine să înregistreze un jurnal video, pe care să-l ţină ascuns de ochii lui Ben. Şocul produs de revelaţiile trăite de femeie asupra propriului trecut face ca aceasta să-şi aducă aminte, zilnic, din ce în ce mai mult.

Astfel, de la un moment dat, nu prea mai ştii ce-şi aminteşte Christine exact şi ce nu. Ideea este că personajul lui Kidman ajunge să nu mai aibă încredere, pe rând, în niciunul dintre cei care o înconjoară şi să trăiască într-o atmosferă de teroare şi de suspiciune. E clar că în trecutul Christinei se ascunde un mister, iar amnezica trebuie să facă tot posibilul ca să-l desluşească.

Departe de „Memento“

Atât scenarist cât şi regizor este tânărul Rowan Joffe (42 de ani), fiul reputatului regizor englez Roland Joffé („Câmpiile ucigaşe“, „Misiunea“, „Litera stacojie“, „Vatel“). Joffe junior este autorul a încă unui lungmetraj de cinema – „Brighton Rock“ (2010), după Graham Greene –, dar şi scenarist al câtorva filme importante. El se abţine să spună povestea „americăneşte“, aşa cum mulţi ar fi fost tentaţi s-o facă, şi să transforme filmul într-un thriller de duzină. Joffe încearcă să-i dea, din punct de vedere stilistic, un aer european peliculei, de altfel o coproducţie între trei ţări din „Lumea Veche“: Marea Britanie, Franţa şi Suedia. Astfel, multă vreme filmul se preocupă de resorturile psihologice ale acţiunilor personajelor, atât în ce-o priveşte pe Christine, cât şi pe Ben.

Din păcate, chiar dacă filmul începe interesant, este realizat îngrijit şi are actori buni, aceste lucruri nu pot compensa subţirimea scenariului. Treptat, realizezi că nu este vorba de cine ştie ce mister şi începe să nu-ţi mai pese de soarta personajelor. Transferul de identităţi care survine la un moment dat este previzibil, iar în clipa catharsisului final chiar nu mai empatizezi deloc cu personajul chinuit al lui Kidman. Dacă cumva povestea v-a dus cu gândul la cea din „Memento“ (2000), epocalul thriller al londonezului Christopher Nolan, v-aţi înşelat: „Înainte să adorm“ este departe de complexitatea narativă de acolo.

Info

Înainte să adorm / Before I Go to Sleep (Marea Britanie-Franţa-Suedia, 2014)
Regia: Rowan Joffe
Cu: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong

3 stele

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite