Laurenţiu Sfinteş

Fost ziarist şi diplomat militar

În anul 1986, într-o perioadă când lucram la o gazetă ostăşească (a existat şi aşa ceva, că „Stars and Stripes“ nu e chiar un monopol al genului), colegii de redacţie s-au gândit că, de ziua mea, ar fi bun un cadou sub formă de carte.

... desigur, nu mâine, nu săptămâna viitoare, nu toţi odată. Vor intra în casă necazurile noastre, propriile noastre îngrijorări, toamnele noastre de navetă între autobuze, metrouri şi trenuri, iernile noastre de griji pentru bilanţul subţire al unui an care putea, dacă se străduia un pic, doar un pic, să fie ceva mai bun.

Când lucram în Bucureşti şi făceam o navetă pietonală de vreo patruzeci de minute pe străzi paralele cu artera „Trafic Greu”, am numărat într-o seară pe acest traseu 46 de câini.

Am participat, serile trecute, la o debatere organizată, de o asociaţie de consultanţă în probleme de apărare şi securitate, cu câţiva tineri antreprenori români. Locul, undeva în Pipera, într-un cadru corporatist din cartierul IT-st şi multinaţional, curat, modern şi confortabil, nu din cele cu cravata strânsă la gât cu care, în general, am avut de a face prin instituţiile unde am vieţuit timp de câteva decenii.

 • Laurenţiu Sfinteş a publicat un nou articol acum 10 zile

  Când lucram în Bucureşti şi făceam o navetă pietonală de vreo patruzeci de minute pe străzi paralele cu artera „Trafic Greu”, am numărat într-o seară pe acest traseu 46 de câini.

 • Laurenţiu Sfinteş a publicat un nou articol acum 16 zile

  Dorind să îi arate preşedintelui Obama cine este şeful şi în materie de anti terorism, preşedintele Trump tocmai şi-a tăiat de sub picioare jumătate din motivele care justificau prezenţa forţelor americane în SUA.

 • Laurenţiu Sfinteş a publicat un nou articol acum 23 zile

  Lichidarea liderului „Statului Islamic“, Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri, cunoscut şi sub numele de Al Baghdadi, într-o operaţiune a forţelor speciale americane trasă la indigo după cea în care a avut aceeaşi soartă Bin Laden, nu putea să nu nască întrebările clasice: de ce acum? de ce acolo? dar şi altele, mai conforme cu specificul şi conjunctura operaţiei.

 • Laurenţiu Sfinteş a publicat un nou articol acum 28 zile

  O ştire destul de recentă, preluare a propriei postări din 21 octombrie pe Facebook, anunţă că un fost colaborator al preşedintelui Volodimir Zelenski, Serhii Sivokho, comediant şi candidat fără loc (asta, da, e cam de râs, ţinând cont ce rezultate au fost la ultimele alegeri parlamentare în Ucraina) a fost numit consilier al secretarului Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei pe probleme privind reintegrarea Donbasului.

Vezi mai multe