Somon la cuptor pe pat de legume, un deliciu care se topește în gură. Ingrediente care dau savoare

0
Publicat:

Somonul la cuptor cu legume sote este unul dintre preparatele cu care vă veți impresiona invitații la masa de Revelion. Preparatul iese delicios dacă respectați întocmai pașii gătirii și adăugați condimentele care dau o savoare aparte.

Somonul, un pește delicios FOTO Shutterstock

Ingrediente:

  • 1 file de somon circa 800 g
  • sare
  • piper
  • tarhon proaspăt (sau uscat)
  • 3-4 frunze de salvie proaspătă (sau uscată)
  • ulei de măsline
  • Pentru legume:
  • 1 ceapă mică roșie tăiată julienne
  • 400 g varza de Bruxelle
  • 1 ardei roșu, tăiat bețigașe
  • 150 g ciuperci, tăiate felii
  • cartofi de mărime medie, tăiați acordeon (câte un cartofi pentru fiecare persoană, in cazul meu 5 cartofi)
  • pentru condimentat: sare și piper
  • Pentru sosul din vin alb:
  • 120ml vin alb
  • 2,3 linguri pline zeamă de lămâie
  • 240 ml smântână pentru gătit lichidă
  • 1 linguriță de amidon de porumb
  • 1 inguriță de tarhon proaspăt (sau uscat)
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline

Mod de preparare:

Pentru început încălzim cuptorul la 200°C.

Într-o tavă mare de aragaz unsă cu ulei de măsline așezăm cartofii curățați de coajă și tăiați acordeon, condimentăm cu sare după gust și-i dăm la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute, arată gustos.ro.

Varza de Bruxelle se pune la fiert în apa cu sare și 1 lingurita de zahăr pentru 15 minute, apoi o dăm deoparte.

Acum pregătim somonul. Îl curățăm de solzi și oase, îl condimentam cu sare, piper după gust și îl așezăm în tava încinsă, lângă cartofi, presărăm puțin tarhon uscat și așezăm frunzele de salvie deasupra.

Dăm din nou la cuptor pentru încă 15 minute.

Punem câteva linguri de ulei de măsline într-o tigaie și sotăm legumele( ceapa, ardeiul și ciupercile), condimentăm cu sare și piper, iar când sunt gata le dăm deoparte. În aceeași tigaie sotăm și varza de Bruxelle, dăm deoparte. Acum facem repede și sosul. În tigaia în care am sotat legumele punem câteva picături de ulei de măsline și adăugăm vinul alb, zeama de lămâie și tarhonul. Lăsăm să fiarbă până scade la jumătate. Dizolvam amidonul în câteva linguri din sosul din tigaie și îl turnăm peste vinul alb, iar la final, turnăm și smântâna lichidă, apoi condimentăm cu sare și piper. Mai lăsăm 1 minut și stingem focul”, arată sursa citată mai sus.

Legumele sotate le așezăm lângă somon și mai lăsăm 1 minut la cuptor. Servim cu sos și un pahar de vin alb.

Mai multe pentru tine:
De ce Eugen Cristea și Anca Pandrea simt în casă energia persoanelor moarte: „Nu oricine poate”. Și Mihai Onilă are o legătură paranormală cu fiica-înger: „O aud mental”
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Papa Leon le cere episcopilor americani să condamne politicile lui Donald Trump privind imigrația
Neliniște la palat! Ce crede familia regală britanică despre apariția lui Meghan Markle la Săptămâna Modei de la Paris
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea
Luptele duse pentru cucerirea redutei Grivița II, în timpul Războiului de Independență
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
Oana Roman nu îl mai menajează pe Botezatu! „Se îmbracă de zici că vrea să impresioneze un extraterestru cocalar”
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii
Sfânta Parascheva 2025: prognoză meteo completă la Iași și în țară – ploi, încălzire scurtă și frig înainte de finalul pelerinajului