Somon la cuptor pe pat de legume, un deliciu care se topește în gură. Ingrediente care dau savoare

0
Publicat:

Somonul la cuptor cu legume sote este unul dintre preparatele cu care vă veți impresiona invitații la masa de Revelion. Preparatul iese delicios dacă respectați întocmai pașii gătirii și adăugați condimentele care dau o savoare aparte.

Somonul, un pește delicios FOTO Shutterstock
Somonul, un pește delicios FOTO Shutterstock

Ingrediente:

  • 1 file de somon circa 800 g
  • sare
  • piper
  • tarhon proaspăt (sau uscat)
  • 3-4 frunze de salvie proaspătă (sau uscată)
  • ulei de măsline
  • Pentru legume:
  • 1 ceapă mică roșie tăiată julienne
  • 400 g varza de Bruxelle
  • 1 ardei roșu, tăiat bețigașe
  • 150 g ciuperci, tăiate felii
  • cartofi de mărime medie, tăiați acordeon (câte un cartofi pentru fiecare persoană, in cazul meu 5 cartofi)
  • pentru condimentat: sare și piper
  • Pentru sosul din vin alb:
  • 120ml vin alb
  • 2,3 linguri pline zeamă de lămâie
  • 240 ml smântână pentru gătit lichidă
  • 1 linguriță de amidon de porumb
  • 1 inguriță de tarhon proaspăt (sau uscat)
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline

Mod de preparare:

Pentru început încălzim cuptorul la 200°C.

Într-o tavă mare de aragaz unsă cu ulei de măsline așezăm cartofii curățați de coajă și tăiați acordeon, condimentăm cu sare după gust și-i dăm la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute, arată gustos.ro.

Varza de Bruxelle se pune la fiert în apa cu sare și 1 lingurita de zahăr pentru 15 minute, apoi o dăm deoparte.

Acum pregătim somonul. Îl curățăm de solzi și oase, îl condimentam cu sare, piper după gust și îl așezăm în tava încinsă, lângă cartofi, presărăm puțin tarhon uscat și așezăm frunzele de salvie deasupra.

Dăm din nou la cuptor pentru încă 15 minute.

Punem câteva linguri de ulei de măsline într-o tigaie și sotăm legumele( ceapa, ardeiul și ciupercile), condimentăm cu sare și piper, iar când sunt gata le dăm deoparte. În aceeași tigaie sotăm și varza de Bruxelle, dăm deoparte. Acum facem repede și sosul. În tigaia în care am sotat legumele punem câteva picături de ulei de măsline și adăugăm vinul alb, zeama de lămâie și tarhonul. Lăsăm să fiarbă până scade la jumătate. Dizolvam amidonul în câteva linguri din sosul din tigaie și îl turnăm peste vinul alb, iar la final, turnăm și smântâna lichidă, apoi condimentăm cu sare și piper. Mai lăsăm 1 minut și stingem focul”, arată sursa citată mai sus.

Legumele sotate le așezăm lângă somon și mai lăsăm 1 minut la cuptor. Servim cu sos și un pahar de vin alb.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite