Premierul a prezentat în Parlament raportul de activitate al Guvernului

Premierul a prezentat în Parlament raportul de activitate al Guvernului

Prim-ministrul Pavel Filip a venit vineri, 26 mai, în faţa deputaţilor cu un raport privind implementarea Programului de activitate al Guvernului pentru anul 2016. În debutul prezentării, premierul a remarcat buna colaborare a Guvernului cu Parlamentul, cu coaliţia majoritară, cu partenerii de dezvoltare, precum şi cu organizaţiile societăţii civile, mulţumind pentru sprijinul primit

Deputaţii au votat în lectură finală mai multe modificări la Codul Familiei

Deputaţii au votat în lectură finală mai multe modificări la Codul Familiei

Fiind informaţi despre o naştere, instituţia medico-sanitară sau medicul de familie din localitate vor avea obligaţia în termen de trei zile lucrătoare să constate naşterea copilului şi să elibereze certificatul medical de naştere, chiar dacă mama nu are domiciliul în această localitate. Prevederea se conţine într-un proiect de modificare a Codului Familiei, votat în lectură finală de către Parlament, transmite IPN.

Legea integrităţii, votată în lectură finală

Legea integrităţii, votată în lectură finală

Deputaţii au votat joi, 25 mai, în lectură finală Legea integrităţii, cu 77 de voturi. Aceasta are ca scop reducerea nivelului de corupţie şi cultivarea integrităţii atât în sectorul public, cât şi în cel privat, prin încurajarea denunţării manifestărilor de corupţie, transmite IPN.

Sergiu Mocanu: Beneficiarul furturilor de la Primărie este Mihai Ghimpu. Chirtoacă ar trebui să-l denunţe la CNA

Sergiu Mocanu: Beneficiarul furturilor de la Primărie este Mihai Ghimpu. Chirtoacă ar trebui să-l denunţe la CNA

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a comentat reţinerea de joi, 25 mai, a lui Dorin Chirtoacă. Potrivit lui, edilul nu a preluat Primăria Chişinău din postura de om corupt, însă ar fi devenit ulterior, odată ce ar fi început a promova interesele unchiului său, liberalul Mihai Ghimpu, care l-ar fi utilizat pe primar pentru a se îmbogăţi.

Grupurile sectoriale de lucru Chişinău – Tiraspol îşi reiau activitatea

Grupurile sectoriale de lucru Chişinău – Tiraspol îşi reiau activitatea

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, anunţă că grupurile sectoriale de lucru Chişinău – Tiraspol pe cele opt domenii problematice îşi reiau activitatea. Pentru 26 mai este planificată şedinţa grupului în domeniul telecomunicaţiilor, iar la începutul săptămânii viitoare sunt planificate discuţii ale specialiştilor în educaţie, transmite IPN.

Fostul deputat PLDM Chiril Lucinschi, reţinut de CNA în dosarul „Furtului miliardului”. Riscă până la zece ani de închisoare VIDEO

Fostul deputat PLDM Chiril Lucinschi, reţinut de CNA în dosarul „Furtului miliardului”. Riscă până la zece ani de închisoare VIDEO

Centrul Naţional Anticorupţie anunţă că joi, 25 mai, a fost reţinut un fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank, cunoscut şi ca dosarul „Furtului miliardului”. Acesta, împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic, este bănuit de spălare de bani, fapt ce a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari celor trei bănci.

Revenit din Basarabia, să vă povestesc, aşa, o situaţie tipic Basa şi specifică Estului postcomunist. Între mine –  simplu cetăţean – şi foştii bandiţi ajunşi oligarhi şi deveniţi mari oameni de afacere şi/sau politicieni există o mulţime de legături. Avem aceeaşi şcoală, istorii şi cunoştinţe comune, pături sociale destul de apropiate sau care se intersectau, rădăcini comune etc.

acum 1 an · comentarii (19)

Republica Moldova e mereu surprinzătoare şi unică. Parcă ceva s-a întâmplat pe limba aia de pâmânt ruptă din România şi bătută de vânturi, între români şi ruşi. Independenţa a ajutat, dar tangajul între stânga şi dreapta, între Occident şi Rusia, continuă neabătut. Cu noi şi noi descoperiri, cu noi clivaje şi tot atâtea lucruri inedite.

acum 24 zile · comentarii (34)

În urmă cu câteva luni, Partidul Democrat propunea reforma sistemului electoral din Republica Moldova prin trecerea la sistemul de vot majoritar. Propunerea a fost intens criticată, s-a vorbit foarte mult despre tendinţa de a trece la un sistem autoritar prin eliminarea mai multor partide dintr-un Parlament ales pe baza acestui sistem de vot.

acum 2 luni · comentarii (9)

Încetul cu încetul, în buna tradiţie sovietică, totul începe să meargă strună în planul lui Vladimir Plahotniuc. Pe de-o parte, dodonul instalat preşedinte scuipă România, semnează adeziuni la Uniunea Eurasiatică, convoacă referendumuri pentru o aşa-zisă „istorie a Moldovei” şi anunţă introducerea obligatorie a limbii ruse în toate şcolile din Republica Moldova.

acum 2 luni · comentarii (25)

Războiul informaţional continuu este un atribut esenţial al lumii globalizate, pentru că statele au obligaţia esenţială faţă de ele însele să îşi creeze şi apoi exploateze o imagine proprie, care să corespundă nevoilor proprii de poziţionare în lumea contemporană în care informaţia nu mai are efectiv niciun fel de graniţe fizice.

acum 2 luni · comentarii (79)

Preşedintele Republicii Moldova, deja celebrul (nu în sensul bun) Igor Dodon, a pătruns adânc pe teritoriul agitaţiei nervoase necontrolate. Cam devreme: predicţiile arătau că se va epuiza în vreo doi ani. Performant, a reuşit să-şi mănânce bruma de credibilitate în mai puţin de trei luni, rămânând să se bazeze de acum încolo numai pe lozinci, provocări şi aberaţii.

acum 2 luni · comentarii (63)

Igor Dodon doreşte ca în şcoli să se predea Istoria Moldovei şi să se introducă Limba Rusă ca limbă obligatorie. Gesturile vor rămâne însă fără de efect, ca toate propunerile înaintate până acum de actualul preşedinte şi care s-a obişnuit să vorbească, dar să nu facă absolut nimic.

acum 2 luni · comentarii (113)

Rezist tentaţiei de a scrie despre ultimele „giumbuşlucuri” ale lui Igor Dodon, cum ar fi isprava de a-i dărui lui Vladimir Putin vinuri din propria colecţie a preşedintelui rus, sau propunerea eliminării examenului de bacalaureat. Ele nu fac decât să adauge noi tuşe unui portret deja închegat, de bufon aflat într-un loc – preşedinţia Republicii Moldova – pentru care nu este absolut deloc potrivit.

acum 2 luni · comentarii (33)

România s-a umplut, în ultimii ani, de graffiti-uri care revendică adevărul istoric că Basarabia e România. În replică, la unul dintre primele evenimente care a participat în calitate de reprezentant al Chişinăului la Bucureşti, actualul ambasador al Republicii Moldova, E. S. dl Mihai Gribincea, atrăgea atenţia, pe bună dreptate, că Republica Moldova nu (mai) e Basarabia.

acum 2 luni · comentarii (126)

Republica Moldova a făcut un gest fără de precedent în ultimii 25 de ani: a luat act de abuzurile Federaţiei Ruse împotriva cetăţenilor moldoveni şi a impus oficialilor de dincolo de Prut să nu se mai deplaseze în Federaţia Rusă. Poziţia guvernului este diametral opusă celei avute de Igor Dodon, care preferă să mimeze slugărnicia faţă de Moscova, în detrimentul statului ce îl reprezintă.

acum 2 luni · comentarii (28)

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă au intrat în criză de joi, 9 martie, ca urmare a unei acţiuni fără precedent, ce exprimă exasperarea autorităţilor Republicii Moldova, dar şi perspectiva lansării unei acţiuni represive majore (inclusiv sub forma unor ameninţări militare sau subversive) a Federaţiei Ruse.

acum 2 luni · comentarii (54)