Proba la limba maternă din cadrul examenului de bacalaureat a fost susţinută de 50 de absolvenţi sătmăreni

Proba la limba maternă din cadrul examenului de bacalaureat a fost susţinută de 50 de absolvenţi sătmăreni

Proba scrisă la limba şi literatura maternă din cadrul examenului de Bacalaureat de azi a fost susţinută de 49 candidaţi din totalul de 61 înscrişi. La limba şi literatura maghiară maternă au fost prezenţi 46 candidaţi din cei 58 înscrişi, iar la limba şi literatura germană maternă au fost prezenţi toţi cei trei candidaţi înscrişi. Nu au fost semnalate incidente.

Cine este pilotul care a murit sâmbătă seara după ce avionul lui s-a prăbuşit. Povestea comandorului care avea mii de ore de zbor la activ

Cine este pilotul care a murit sâmbătă seara după ce avionul lui s-a prăbuşit. Povestea comandorului care avea mii de ore de zbor la activ

Pilotul Iuliu Fazekas (63 de ani), decedat după ce avionul pe care-l pilota s-a prăbuşit, era şeful Aeroclubului din Satu Mare. Pasionat de zbor, toata viata i-a învăţat pe alţii să piloteze avioane. Asta până sâmbătă seara, când aparatul de zbor pe care-l pilota a dispărut de pe cer şi a căzut în gol pe păşunea localităţii Copalnic Mănăştur din Maramureş.

Vara anului 2014 marchează momentul în care terorismul pe care-l cunoaştem de sute de ani s-a transformat în ceva nou, un element care depăşeşte deocamdată capacitatea de înţelegere a celor care cunosc virtuţile democraţiei. Pentru prima dată, o grupare teroristă, ISIS, deţine un teritoriu în două state, Irak şi Siria, care nu-şi mai pot exercita decât parţial dreptul de pază a frontierei comune - frontieră care nu mai există pe alocuri.

acum 8 zile · comentarii (26)

Extrem de anemic a fost marcată de întreaga societate românească împlinirea a 70 de ani de la actul istoric de la 23 august 1944. Câteva adunări comemorative ici-colea, reuniunile anuale ale veteranilor de război tot mai puţini la număr şi din ce în ce mai nebăgaţi în seamă de organismele Statului care ar avea obligaţia să îi onoreze şi să le facă viaţa mai fără  griji, parastase pe la televiziuni şi cam asta a fost tot.

acum 8 zile · comentarii (4)

Credinţa afişată în mod ipocrit şi interesat este mult mai aproape de blasfemie decît necredinţa. Ateul pune existenţa lui Dumnezeu între paranteze. Nu aşteaptă nimic de la o instanţă pe care o socoteşte absentă şi nu se sfieşte să-şi declare public convingerile, fie că le numeşte „agnosticism”, „liberă cugetare”, „materialism dialectic” etc.

acum 8 zile · comentarii (133)

Astăzi, 24 august, când Ucraina sărbătoreşte 23 de ani de la proclamarea Independenţei a fost lasnat şi primul post de televiziune în engleză „Ukraine Today". El va emite emisiuni şi ştiri pentru străinătate şi este un fel de antipod al postului „Russia Today" - sursă media pentru desfăşurarea propagandei putuniste.

acum 8 zile · comentarii (6)

Într-o perioadă critică din istoria noastră, când statul român se afla în situaţia de a fi prins la mijloc între Germania Nazistă şi Uniunea Sovietică, am avut o structură de informaţii ce a rivalizat cu corespondentele sale din Occident. Crearea unui serviciu secret care a reuşit să suplinească evidenta inferioritate militară, s-a datorat eforturilor a două nume importante ale spionajului românesc: Mihail Moruzov şi Eugen Cristescu.

acum 8 zile · comentarii (15)

Preambul. În perioada 2011-2012 am fost bursier al programului „Orizonturi Deschise” al Fundaţiei Dinu Patriciu, alături de alţi aproape 100 de tineri din generaţia mea. Datorită sprijinului oferit am putut să urmez cursurile unui masterat în Education Management la King's College, Londra.

acum 8 zile · comentarii (17)

Când auzim că Nicolae Ceauşescu apare pe prima poziţie în topul celor mai buni preşedinţi din istoria ţării ne mirăm. Când sondajele ne spun că românii sunt, în mare parte, nostalgici după comunism iar ne mirăm. Când însă privim la televizor consecinţe ale unor turnători mai mici sau mai mari ne bucurăm dar nu facem legătura cu primele două ştiri.

acum 9 zile · comentarii (84)

Una din impunătoarele edificii de pe malul râului este “Casa de Pensii a CEC”-ului, din 1939, proiectată de arh. Nicolae Cucu în stil Art Deco clasicizat, deseori identificat eronat în articole din presa ca “neoclasic monumental”. Cel mai remarcabil element al acestei clădiri este friza cu basoreliefuri de zeităţi antice, plasată foarte mult deasupra nivelului străzii, un fapt care o face greu vizibilă trecătorilor şi celor care vor să o admire.

acum 9 zile · comentarii (0)

Avem nevoie de România Unită pentru că nimic nu ne-a dezbinat mai mult ca vânzoleala ultimilor ani. Pentru că nimic nu rezistă la vrajbă, iar conflictualitatea este calea sigură de a nu mai construi nimic, după cum este şi garanţia distrugerii a tot ceea ce am primit de la înaintaşi. Pentru că disensiunea permanentă şi constituirea de tabere adverse în interiorul aceluiaşi popor reprezintă modalităţi sigure de a-l înfrânge.

acum 9 zile · comentarii (23)

Pe baza unei precare culturi de securitate, opinia publică din România critică în mod nejustificat de cele mai multe ori bugetele alocate serviciilor de informaţii cu atribuţii privind securitatea naţională, cu atât mai mult cu cât  nu de puţine ori criticile ating chiar Strategia de Securitate Naţională, acolo unde se evidenţiază terorismul drept una dintre principalele ameninţări la adresa ţării noastre.

acum 9 zile · comentarii (5)

23 august 1944-23 august 2014. Şapte decenii în care ne-au minţit, şi i-am crezut, ne-au umilit şi supus cei dornici de mărire, indiferent cui ar fi trebuit să i se supună, fie şi ţarului, de la Kremlin. Stalin atunci, azi ştiţi cine este instalat în palatul lui. Din această perspectivă, pentru viitorii prezidenţiabili, cei ce vor conta în ecuaţia alegerilor din finalul acestuia an, rândurile de  mai jos sunt doar simple fulgerări cerebrale.

acum 9 zile · comentarii (20)

Pe data de 23 august 1944 România avea să renunţe la războiul împotriva URSS şi a trece la eliberarea Ardealului ocupat de către Ungaria. Un moment extrem de controversat dar care a asigurat continuitatea statului român în forma cea mai apropiată de graniţele etnice, deşi importante teritorii au rămas ocupate.

acum 10 zile · comentarii (22)

Asumarea istoriei, cu bune şi rele, rămâne un demers absolut necesar pentru o societate cu pretenţii de apartenenţă la civilizaţia europeană. Nu îţi cunoşti şi înţelegi trecutul, atunci prezentul rămâne o enigmă, iar viitorul e incert. Dar dacă această asumare e făcută trunchiat, doar acolo unde „ne convine”, atunci rămâne un simplu exerciţiu de ipocrizie.

acum 10 zile · comentarii (59)

Realitatea câmpului de luptă, din estul Ucrainei, indică o agresiune acum asumată prin forţa faptelor de necontestat, care nu au nimic în comun cu iluzia unui Război Rece, ci cu o confruntare clară, între două state ex-sovietice, Federaţia Rusă ştiind efectul acestui duş rece, pentru ţările care au fost cândva componente ale URSS, două fiind deja semnatare ale acordului de înfiinţare a Uniunii Euroasiatice, alte două având acelaşi gând.

acum 10 zile · comentarii (33)

”Şi intrând, Iisus trecea prin Ierihon. Şi iată un bărbat, cu numele Zaheu, şi acesta era mai-marele vameşilor şi era bogat. Şi căuta să vadă cine este Iisus, dar nu putea de mulţime, pentru că era mic de statură. Şi alergând el înainte, s-a suit într-un sicomor, ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă. Şi când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, a zis către el: Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân.

acum 10 zile · comentarii (12)
Postari Recente