Gamele indignării internaţionale sparg plafonul de sus, pe măsură ce iese la iveală conturul acestei uriaşe lumi paralele din „hârtiile“ panameze. Că bogătanii planetei au încercat totdeauna să îşi ţină banii la ascunzătoare, iar de câteva decenii să-i înmulţească, nu producând ceva concret, ci mai mult plătind avocaţi care îi învaţă cum să ocolească ambiguităţile legilor, ştiam.

acum 3 luni · comentarii (1)

Am fi bătut Rusia? Nu în primele 90 de minute. România şi Rusia, calificate fără probleme şi rival în Finala Catastrofelor, ar fi terminat cu un 1-1 trudit. Noi am fi înscris din penalty, iar Rusia ar fi egalat cu un autogol românesc. Sau invers. În prelungiri am fi cîştigat cumva, tocmai pentru a-i da lui Iordănescu şansa să declare: N-a fost rău! Am luat un punct şi am cîştigat o finală!

acum 10 zile · comentarii (3)

Videoclipul-protest la adresa Catedralei Mântuirii Neamului tinde să producă un efect contrar celui propus. Mulţi vor sprijini construcţia catedralei (care e deja vizibilă), în dauna celor ce nu o doresc.  Asta pentru că Taxi şi prietenii, voci respectabile ale opiniei publice, au dat dovadă de uşoară naivitate teologică şi stângăcie în comunicare, asociată cu un subtil iz ne-ortodox.

acum 3 luni · comentarii (95)

Duminică, 10 aprilie 2016, la Casa Poporului Reîntregit, printre primarii din stânga şi din dreapta Prutului, m-am convins că reunificarea nu mai poate fi împiedicată nici de boierii de la Chişinău, nici de cinicii defetişti de la Bucureşti, pentru simplul motiv că nu mai reuşeam să deosebesc pe românii veniţi din landul răsăritean, de cei sosiţi din Patria Mamă.

acum 3 luni · comentarii (9)

7 martie 2016. Un referendum care are loc într-una din ţările fondatoare ale Uniunii Europene, Olanda, care are un rezultat catastrofal – 61% din cei chestionaţi s-au pronunţat împotriva acordului de asociere a UE cu Ucraina – şi care trece aproape neobservat de presa europeană.

acum 3 luni · comentarii (20)

Oficialii Ministerului Educaţiei Naţionale au mimat încă o dată reforma cu noul „plan-cadru“ prin care s-a revizuit, dar nu s-a schimbat nimic în modul cum se fac studii gimnaziale. Au fost introduse materii cu titluri sforăitoare (educaţie interculturală) sau pompoase (cetăţenia democratică) ori abracadabrante (educaţie economico-financiară). Ce ar trebui să se schimbe cu adevărat pentru ca şcoala românească să iasă din marasmul în care se află?

acum 3 luni · comentarii (10)

Nimic mai interesant – din perspectiva unui istoric al culturii, civilizaţiei ori ideilor – decât dezbaterea recentă despre gusturile lui Dumnezeu în materie de lemn şi spaţii mici. Şi, atunci când evoc perspectiva unui istoric al ideilor, arăt explicit că nu mă aplec asupra adevărului unei teze sau dezbaterii de fond, ci strict asupra formei în care anumite direcţii culturale se combină şi renasc de la o epocă la alta.

acum 3 luni · comentarii (4)

S-au implinit 32 de ani de la cel mai dramatic accident din activitatea de transport gaze. Zeci de case din satul Ferastrau-Oituz, au fost arse dinpreuna cu proprietarii acestora, in urma exploziei din noaptea de 1 spre 2 Aprilie 1984, a conductei de transport gaze care trece prin apropierea acestuia.

acum 3 luni · comentarii (0)

În interviul de mărimea unei cărţi luat de Constantin Iftime şi publicat în 1992 sub titlul „Ion Cristoiu prin infernul contemporan“, îmi amintesc la un moment dat de experienţa care a fost pentru mine, ca ziarist călare pe două regimuri – cel comunist şi cel postdecembrist – participarea la prima şedinţă a ceea ce s-a numit Procesul CPEx:

acum 3 luni · comentarii (1)

Cazul Mircea Govor, baronul pesedist de Satu Mare, în legătură cu care Instanţa supremă a luat măsura arestului la domiciliu, pe motiv de 6 infracţiuni de şantaj şi trafic de influenţă, este, nu doar un exemplu de ce înseamnă politica, în România de secol XXI, ci şi un turnesol al nivelului fals/mimat de democraţie reală din ţara noastră, în ultimii 26 de ani.

acum 6 luni · comentarii (1)

Fostul Preşedinte, devenit o umbră în revers a celui ce milita pentru reformarea statului şi a justiţiei în România, probează un talent fabulos al jonglării cu autocontradicţiile, de altfel, o cauză a autodecredibilizării acestuia (în ciuda discursului semi-isteric că alţii îi atacă mandatele şi domnia-sa le apără).

acum 7 luni · comentarii (25)

Senatorul Dan Şova a petrecut prima noapte – probabil nu şi ultima – privat de libertate, fiind reţinut de DNA, pentru 24 de ore. În momentul în care senatorii au votat pentru ridicarea imunităţii, senatorului i-au scăpat câteva lacrimi. Eu cred în sinceritatea lor şi o să explic cadrul pe care-l am în minte şi cu care comportamentul înlăcrimat al lui Şova este în deplină coerenţă.

acum 7 luni · comentarii (6)