Paradox în Satu Mare: oamenii folosesc terenuri de zeci de ani, dar nu au încă titluri de proprietate pe ele

Paradox în Satu Mare: oamenii folosesc terenuri de zeci de ani, dar nu au încă titluri de proprietate pe ele

La 24 de ani după promulgarea Legii 18, o parte dintre locuitorii din Ardud (Satu Mare) nu au titluri de proprietate pe terenurile pe care le folosesc de zeci de ani. Fiecare dintre ei ştie şi respectă ce terenuri au ceilalţi, însă nu au dovadă de carte funciară, în caz că vor să tranzacţioneze terenurile. Primăria susţine că, în 70% din cazuri, lucrurile sunt rezolvate şi că un topograf a fost contractat pentru a-i ajuta.

Cum apare frica de îmbătrânire. Sfatul psihologilor pentru a înţelege criza vârstei mijlocii: „Se instalează pe fondul pierderii sensului vieţii“

Cum apare frica de îmbătrânire. Sfatul psihologilor pentru a înţelege criza vârstei mijlocii: „Se instalează pe fondul pierderii sensului vieţii“

Femeile, dar şi bărbaţii, trec printr-un şir de nelinişti în jurul vârstei de 45-50 de ani, atunci când în plan fizic apar şi primele modificări hormonale. Specialiştii susţin că aceste comportamente apar în primul rând din cauza unor credinţe iraţionale bazate pe o introspecţie destul de subiectivă şi a schimbărilor care se produc inevitabil la nivelul corpului.

Black Friday la Satu Mare: reduceri de până la 70% la produse electronice şi IT

Black
Friday la Satu Mare: reduceri de până la 70% la produse electronice şi IT

Românii importă, fără să ezite, tot soiul de sărbători, sau simple evenimente din America: brand-ul ”America” se vinde foarte bine, şi în ţara noastră. Şi, dacă zicem că ”se vinde bine”, nu e nici mai mult, nici mai puţin, decât atât: americanii cunosc toate tainele marketing-ului. Promovarea unui astfel de brand, în aşa fel, încât să fie preluat internaţional, nu este o întâmplare. Un astfel de exemplu este Black Friday.

Frumuseţea care ne reprezintă ţara la Miss World 2015: „Dacă o să câştig, vreau să cumpăr aparatură medicală pentru copii!“

Frumuseţea care ne reprezintă ţara la Miss World 2015: „Dacă o să câştig, vreau să cumpăr aparatură medicală pentru copii!“

Natalia Oneţ (26 ani) este sătmăreancă, însă locuieşte în Bucureşti, unde şi-a terminat studiile universitare. După ce a fost imaginea mai multor designeri celebri şi a câştigat numeroase premii la concursurile de frumuseţe din ţară, sătmăreanca a fost aleasă să reprezinte România la cel mai important concurs de frumuseţe din lume.

„Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul“: ce efect au prejudecăţile şi stereotipurile asupra femeilor

„Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul“: ce efect au prejudecăţile şi stereotipurile asupra femeilor

Când fetele ajung la vârsta adolescenţei, încep să apară prejudecăţile legate de forţa fizică, incapacitatea de afirmare, iar în timp acestea se accentuează până la vinovăţia legată de numărul partenerilor. Mai târziu poate apărea chiar necesitatea de a renunţa la cariera profesională pentru a fi dedicate familiei. Specialiştii spun că stereotipurile pot duce la adevărate "rupturi" emoţionale în conştiinţa unei femei.

Percheziţii de amploare în Satu Mare. Vicepreşedintele CJ, Mircea Govor, în vizorul procurorilor DNA Oradea: „S-a luat un document şi cu asta basta“

Percheziţii
de amploare în Satu Mare. Vicepreşedintele CJ, Mircea Govor, în vizorul
procurorilor DNA Oradea: „S-a luat un document şi cu asta basta“

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au efectuat, marţi, 17 noiembrie, percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Satu Mare, la sediile mai multor firme şi la domiciliile unor persoane fizice din Bucureşti, din judeţele Satu Mare şi Botoşani. S-au ridicat documente din toate locurile percheziţionate, însă nu a fost nimeni dus la audieri, la DNA Oradea.

Cum se manifestă frica de separare la copii. Specialiştii, despre una dintre cele mai dificile situaţii cu care se confruntă părinţii

Cum se manifestă frica de separare la copii. Specialiştii, despre una
dintre cele mai dificile situaţii cu care se confruntă părinţii

Majoritatea părinţilor trebuie să găsească soluţii pentru a-i ajuta pe cei mici să depăşească anxietatea, frica de nou, să meargă la grădiniţă sau să se obişnuiească să accepte în jurul lor şi persoane care nu fac parte din familie. Faptul că aceştia aleg să treacă prin toate având cu ei o jucărie este un semnal prin care cei mici le comunică celor mari cum percep ei situaţia.

Atentate la Paris. Un sătmărean, pe stadion în Paris în momentul atentatului: „S-a auzit ca o bubuitură de artificii, nu ne-am dat seama că e vorba de un atac“

Atentate la Paris. Un sătmărean, pe stadion în Paris în momentul atentatului: „S-a auzit ca o bubuitură de artificii, nu ne-am dat seama că e vorba de un atac“

Atentate la Paris. Un bărbat din Satu Mare, plecat la muncă în Franţa, a fost prezent pe stadionul Stade de France unde se juca meciul Franţa-Germania, în momenul atentatului terorist. Deflagraţiile s-au auzit din tribune, cel puţin asta povesteşte sătmăreanul care era la meci cu un grup de prieteni şi care pentru moment nu a înţeles de unde bubuitura.

Sigur că, cel puţin în această etapă, au învins. Au arătat eficienţa unei metode foarte demult anunţate, încă din manualul de gherilă urbană al lui Carlos Marighella din 1969: cum se poate, cu un consum minimal de resurse umane şi materiale, organizând un număr extrem de restrâns de lovituri, se poate obţine un rezultat extraordinar de important în sensul îndeplinirii obiectivului esenţial: provocarea terorii.

acum 6 zile · comentarii (41)

Neînţelegerile dintre PDM şi PLDM în privinţa reconstrucţiei unei majorităţi politice alături de  PL şi PPEM,  care să asigure continuitate şi determinare în continuarea parcursului pro-european al Republicii Moldova, riscă să îndepărteze tot mai mult Chişinăul de Bruxelles, pentru a-i face jocurile oligarhului Vlad Plahotniuc.

acum 7 zile · comentarii (8)

Nu cred în corectitudinea politică a suferinţei sau a lacrimilor. Moartea se simte diferit de la om la om şi, de multe ori, reţeaua socială Facebook ajunge să dicteze emoţiile oamenilor. Lovim cu ciocanul judecătoresc să ne fabricăm propria dreptate, care este automat şi cea absolută. Între vii, nu mai există cale de mijloc, trebuie să plângi morţii din Paris, ba nu, morţii din Beirut, ba nu, morţii din Nigeria, ba nu, morţii din Colectiv.

acum 6 zile · comentarii (15)

Sentimentul nu este deloc nou, s-a manifestat continuu atât în Europa, cât şi în foarte multe părţi ale lumii, fiind alimentat de valurile succesive ale reacţiilor majore produse de conflictele cu implicarea directă a SUA, de la războiul din Coreea, apoi la cel din Vietnam, intervenţiile militare din America Centrală sau America de Sud sau din Orientul Apropiat.

acum 25 zile · comentarii (27)

Din câte se pare, d-na Irina Radu, director general interimar al TVR, şi d-na Raluca Stroe-Brumariu, coordonator interimar cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri din TVR, ştiu ce înseamnă să trăieşti sănătos. Viaţa domniilor lor este reglată de un program cum nu se poate mai riguros care exclude excesele de orice fel. Stresul şi deranjul fără rost.

acum 24 zile · comentarii (12)

Aşteptam pe cineva într-un restaurant şi, în timp ce încercam să mă concentrez asupra unui articol găsit pe Twitter, puteam să simt cum fetele de la masa vecină devin mai gălăgioase. Şi pentru că decibelii creşteau mai ceva ca aluatul de cozonaci de la bunica, m-am văzut forţată să le ascult conversaţia. Mare lucru nu era, dar conversaţiile despre gătit şi curăţenie mi se par mereu fascinante.

acum 7 luni · comentarii (13)

Este destul de complicat astăzi să le explicăm tinerilor semnificaţia zilei de 23 August şi ce a însemnat această răsturnare de situaţie în istoria noastră, chiar dacă istorici, mai zeloşi şi cu pana ceva mai vioaie, insistă pe anumite nuanţe şi prezintă în termeni pragmatici destinul nostru frânt de atunci, consideră istoricul şi fostul diplomat Neagu Djuvara.

acum 3 luni · comentarii (27)

Sf. Donatus, sărbătorit pe 7 August, protector al viticulorilor, vinului şi viţei de vie, apărător împotriva furtunilor, fulgerelor şi grindinei, are în România o singură statuie importantă. Aceasta se află la Cluj, în incinta Parcului Etnografic „Romulus Vuia”, secţia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, fiind unul dintre cele mai vechi monumente publice clujene.

acum 4 luni · comentarii (6)

Aniversăm cu supuşenie, indiferenţă şi rutină deplină 25 de ani de la prăbuşirea comunismului ceauşist pe malurile Dâmboviţei. O şansă istorică, în sine de nepreţuit. O şansă la nivel macro de neimaginat. O răspântie în calea unui neam supus de veacuri la încercări pe cât de contradictorii, pe atât de distructive. Şi totuşi, s-a întâmplat.

acum 3 luni · comentarii (4)

Îţi iei bilet cu patru zile înaintea plecării şi zici că l-ai prins pe Dumnezeu de picior. Un drum Cluj – Constanţa,  mai ales în plin sezon estival şi după o nebunie de festival „Untold” (chiar nemaivăzut), cu oameni strânşi de prin toate zările ţării, care se întorc spre casele lor, sau care deversează pe litoral şi-n marea cea mare este cu adevărat mai mult decât o expediţie.

acum 4 luni · comentarii (1)

Constat cu amărăciune că sunt şi români care îşi arată, din când in când, inepta intoleranţă. Aceştia se aprind instinctiv, cam cu aceeaşi viteză cu care ştirea construirii unei moschei în Bucureşti a stârnit o isterie naţională numita „mega-moscheea din Europa”. Ar fi bine ca, înainte de a trage concluzii, să studiem un pic subiectul.

acum 3 luni · comentarii (215)

Din cauza că strategiile reproductive ale masculilor presupun posedarea a cât mai multe femele posibile, iar femelele la rândul au înclinaţia de a fi selective şi de a nu se supune oricărui mascul care pretinde să le copuleze, între masculi şi femele se înregistrează ceea ce cercetătorii au numit „conflictul sexelor”.

acum 4 luni · comentarii (12)

Observ că unii analişti consideră că rata de creştere economică de 3,7% este nesatisfăcătoare pentru că niciodată nu au fost măcar aproape de cifra oficială. Ei consideră încetinire de la 2,8% creştere anul trecut la 3,7% creştere economică în primul semestru. Pe de o parte, afirmă că economia şi-a pierdut din avânt pe de alta parte dau vina pe dinamica efectului de bază determinat de revizuirea trimestrului 2 din 2014 de la -0,6 la +0,2%.

acum 3 luni · comentarii (13)

Paris, oraşul luminilor. Paris, centrul lumii prin inaugarea grandioasei Expoziţii Universale. Paris, capitala artelor, a modei şi a boemiei fără margini. Parisul anului 1900 continuă să fascineze o lume întreagă printr-o efervescenţă culturală, mondenă şi tehnologică fără precedent: La Belle Epoque a fost nu doar o mare sărbătoare a modernităţii, ci a devenit un mit pe care ar trebui să-l lecturăm mai des.

acum 6 luni · comentarii (0)
Postari Recente