Cum au reuşit un britanic şi o româncă să facă din povestea lor de iubire un business care să revoluţioneze, de la Satu Mare, industria maritimă a lumii

Cum au reuşit un britanic şi o româncă să facă din povestea lor de iubire un business care să revoluţioneze, de la
Satu Mare, industria maritimă a lumii

INVESTIŢIE Britanicul Mike Turner a decis, acum zece ani, să se stabiliească la Satu Mare, după ce s-a îndrăgostit de o româncă, dar şi de locurile de aici. Iubirea celor doi a dus mai departe şi la o afacere pe care o deţin împreună, o fabrică de componente inovatoare pentru vapoare şi submarine, atrăgând clienţi din toată lumea.

În spiritul Paştelui ce se apropie, românii fac pregătiri de zor: se îmbată prin bodegi, îşi pierd leafa la păcănele sau, după caz, la pariuri, vasluienii mai ascut cîte-un topor în pieptul vecinului, moldovenii trăiesc din ţuica de astă toamnă, ardelenii înjură de foc Marea Unire în timp ce evită gropile de pe drumurile Frumoasei Transilvanii, ragaţenii îşi declară iubire eternă cu ungurii prin aşternuturile mamelor.

acum 2 luni · comentarii (118)

Gamele indignării internaţionale sparg plafonul de sus, pe măsură ce iese la iveală conturul acestei uriaşe lumi paralele din „hârtiile“ panameze. Că bogătanii planetei au încercat totdeauna să îşi ţină banii la ascunzătoare, iar de câteva decenii să-i înmulţească, nu producând ceva concret, ci mai mult plătind avocaţi care îi învaţă cum să ocolească ambiguităţile legilor, ştiam.

acum 2 luni · comentarii (1)

Sunt puţin spre deloc amatoare de mondenităţi. Faptul că prim-ministrul îşi anunţase prezenţa nu era un argument să merg la Hope Concert, nu mai am de mulţi ani aşteptări de la conducătorii noştri. Am acceptat invitaţia fiindcă nu pot decât să mă înclin în faţa tenacităţii şi dăruirii cu care Hope and Homes for Children România îşi urmăreşte obiectivul propus de atâta vreme.

acum 2 luni · comentarii (15)

Videoclipul-protest la adresa Catedralei Mântuirii Neamului tinde să producă un efect contrar celui propus. Mulţi vor sprijini construcţia catedralei (care e deja vizibilă), în dauna celor ce nu o doresc.  Asta pentru că Taxi şi prietenii, voci respectabile ale opiniei publice, au dat dovadă de uşoară naivitate teologică şi stângăcie în comunicare, asociată cu un subtil iz ne-ortodox.

acum 2 luni · comentarii (95)

Duminică, 10 aprilie 2016, la Casa Poporului Reîntregit, printre primarii din stânga şi din dreapta Prutului, m-am convins că reunificarea nu mai poate fi împiedicată nici de boierii de la Chişinău, nici de cinicii defetişti de la Bucureşti, pentru simplul motiv că nu mai reuşeam să deosebesc pe românii veniţi din landul răsăritean, de cei sosiţi din Patria Mamă.

acum 2 luni · comentarii (9)

7 martie 2016. Un referendum care are loc într-una din ţările fondatoare ale Uniunii Europene, Olanda, care are un rezultat catastrofal – 61% din cei chestionaţi s-au pronunţat împotriva acordului de asociere a UE cu Ucraina – şi care trece aproape neobservat de presa europeană.

acum 2 luni · comentarii (20)

Oficialii Ministerului Educaţiei Naţionale au mimat încă o dată reforma cu noul „plan-cadru“ prin care s-a revizuit, dar nu s-a schimbat nimic în modul cum se fac studii gimnaziale. Au fost introduse materii cu titluri sforăitoare (educaţie interculturală) sau pompoase (cetăţenia democratică) ori abracadabrante (educaţie economico-financiară). Ce ar trebui să se schimbe cu adevărat pentru ca şcoala românească să iasă din marasmul în care se află?

acum 2 luni · comentarii (10)

Nimic mai interesant – din perspectiva unui istoric al culturii, civilizaţiei ori ideilor – decât dezbaterea recentă despre gusturile lui Dumnezeu în materie de lemn şi spaţii mici. Şi, atunci când evoc perspectiva unui istoric al ideilor, arăt explicit că nu mă aplec asupra adevărului unei teze sau dezbaterii de fond, ci strict asupra formei în care anumite direcţii culturale se combină şi renasc de la o epocă la alta.

acum 2 luni · comentarii (4)

S-au implinit 32 de ani de la cel mai dramatic accident din activitatea de transport gaze. Zeci de case din satul Ferastrau-Oituz, au fost arse dinpreuna cu proprietarii acestora, in urma exploziei din noaptea de 1 spre 2 Aprilie 1984, a conductei de transport gaze care trece prin apropierea acestuia.

acum 2 luni · comentarii (0)

În interviul de mărimea unei cărţi luat de Constantin Iftime şi publicat în 1992 sub titlul „Ion Cristoiu prin infernul contemporan“, îmi amintesc la un moment dat de experienţa care a fost pentru mine, ca ziarist călare pe două regimuri – cel comunist şi cel postdecembrist – participarea la prima şedinţă a ceea ce s-a numit Procesul CPEx:

acum 2 luni · comentarii (1)

Cazul Mircea Govor, baronul pesedist de Satu Mare, în legătură cu care Instanţa supremă a luat măsura arestului la domiciliu, pe motiv de 6 infracţiuni de şantaj şi trafic de influenţă, este, nu doar un exemplu de ce înseamnă politica, în România de secol XXI, ci şi un turnesol al nivelului fals/mimat de democraţie reală din ţara noastră, în ultimii 26 de ani.

acum 5 luni · comentarii (1)

Fostul Preşedinte, devenit o umbră în revers a celui ce milita pentru reformarea statului şi a justiţiei în România, probează un talent fabulos al jonglării cu autocontradicţiile, de altfel, o cauză a autodecredibilizării acestuia (în ciuda discursului semi-isteric că alţii îi atacă mandatele şi domnia-sa le apără).

acum 6 luni · comentarii (25)

Senatorul Dan Şova a petrecut prima noapte – probabil nu şi ultima – privat de libertate, fiind reţinut de DNA, pentru 24 de ore. În momentul în care senatorii au votat pentru ridicarea imunităţii, senatorului i-au scăpat câteva lacrimi. Eu cred în sinceritatea lor şi o să explic cadrul pe care-l am în minte şi cu care comportamentul înlăcrimat al lui Şova este în deplină coerenţă.

acum 6 luni · comentarii (6)
Postari Recente