Cea mai veche biserică din lemn de la sud de Carpaţi, unică în „Oltenia de sub munte“, în raiul de la Vaideeni

Cea mai veche biserică din lemn de la sud de Carpaţi, unică în „Oltenia de sub munte“, în raiul de la Vaideeni

Mărturie a trecutului creştin al poporului nostru, bisericile de lemn sunt printre cele mai vechi forme de arhitectură populară care au străbătut spaţiul şi timpul. Ridicată în urmă cu o jumătate de mileniu pe ruinele unei cetăţi dacice, în Vaideeni – Vâlcea se ascunde cea mai veche biserică de lemn de la sud de Carpaţi - Mariţa.

Româncă suspectată că ar fi participat la jefuirea a zeci de bătrâne în Germania, prinsă, apoi eliberată dintr-un viciu de procedură

Româncă suspectată că ar fi participat la jefuirea a zeci de bătrâne în Germania, prinsă, apoi eliberată dintr-un viciu de procedură

În 2016, mai multe grupări de est-europeni, printre care şi români, au comis o serie de tâlhării în Germania. Zeci de bătrâne au fost deposedate prin violenţă de bijuterii. Unul dintre suspecţi, o vâlceancă, a fost reţinută zilele trecute, pe baza unui mandat european de arestare. În lipsa actului în original, Elvira Miclescu (39 de ani) din Vlădeşti - Vâlcea este acum în libertate, sub control judiciar.

VIDEO Paradă în costume de epocă şi cu piciorange, oferită de absolvenţii primei şcoli europene din Vâlcea

VIDEO Paradă în costume de epocă şi cu piciorange, oferită de absolvenţii primei şcoli europene din Vâlcea

După modelul liceelor din Bucureşti, Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea, prima instituţie de învăţământ din judeţul Vâlcea care a obţinut de curând certificatul de „şcoală europeană”, a organizat ieri seară, 15 mai, festivitatea de absolvire a elevilor de clasa a XII-a. Evenimentul a fost inedit prin forma de manifestare aleasă - parada pe străzile oraşului în costume de epocă şi cu picioroange.

FOTO Românul care se întoarce de pe munte cu sacii plini de gunoi: „Eşti ceea ce laşi în urmă“

FOTO Românul care se întoarce de pe munte cu sacii plini de gunoi: „Eşti ceea ce laşi în urmă“

Timp de cinci ani a învăţat copiii cum să se bucure şi să păstreze natura curată, prin puterea exemplului. Nicu Ristea a coborât de multe ori de pe culmi având traista plină de gunoaiele altora. Acum, tânărul de 37 de ani din Râmnicu Vâlcea, plecat de 3 ani în Anglia, cu ambiţia de a învăţa limba lui Shakespeare la ea acasă, are un alt vis măreţ - să parcurgă întregul lanţ carpatin din România.

Cele mai importante şapte construcţii de pe vremea lui Ceauşescu

Cele mai importante şapte construcţii de pe vremea lui Ceauşescu

De la Palatul Parlamentului la Canalul Dunăre Marea Neagră, de la Transfăgărăşan la Porţile de Fier, toate aceste construcţii şi multe altele ne-au făcut celebri în întreaga lume, deşi unele au fost duse la final cu importante sacrificii umane. Cele mai impresionante lucrări din România au fost executate în perioada regimului comunist, unele nefinalizate nici până în zilele noastre.

FOTO Istoria grotelor vechi de peste cinci secole săpate în stâncă de pustnicii de la Turnu: sunt unice în ţară

FOTO Istoria grotelor vechi de peste cinci secole săpate în stâncă de pustnicii de la Turnu: sunt unice în ţară

Grotele pustnicilor de la Turnu- Vâlcea reprezintă una dinte atracţiile turistice ale mănăstirii cu acelaşi nume. Lăcaşul de care pomenim se află pe malul stâng al Oltului, la 2 km depărtare de celebra Mănăstire Cozia, în defileul Oltului, la poalele Muntelui Cozia. Sunt chiliile sfiinţilor care au pus piatra de temelie a Mănăstirii Turnu şi ale căror oseminte îşi odihnesc somnul de veci tot la temelia lăcaşului, la propriu.

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

acum 5 zile · comentarii (10)

O lume întreagă l-a văzut pe violoncelistul britanic Sheku Kanneh Mason la nunta regală din 19 mai 2018, interpretândtrei piese alături de un ansamblu orchestral. Presa britanică a scris deja despre faptul că Meghan Markle, actuala Ducesă de Sussex, l-a invitat să cânte la nunta regală, după ce l-a ascultat la o gală caritabilă patronată de Prinţul Harry.

acum 5 zile · comentarii (0)

Pe vremea comuniştilor, la Facultăţi se preda şi Filosofia marxistă. Am urmat mai întâi „Facultatea de Filologie”- din Cluj-Napoca -, unde nu am înţeles mai nimic din această Filosofie. Dascălii care predau această disciplină erau selectaţi după criterii politice. Erau preferaţi fii din clasa muncitoare, cu „origini sănătoase”, instruiţi inclusiv la diverse Universităţii din URSS.

acum 5 zile · comentarii (19)

Băi, nesimţiţilor, care nu aţi fost măcar o zi în viaţa voastră moldoveni, puneti mâna şi faceţi autostrada aia odată! Băi, nu uitaţi că habar nu avea România ce e aia diaspora când noi umblam cu bocceaua în spinare prin toată ţara. Asta, deşi ne-aţi gâtuit cu podul de la Mărăcineni. O sa vă stea în gât podul ăla, la toţi. Băi, nesimţiţilor, puneţi mâna şi faceţi autostrada până la Iaşi!

acum 5 zile · comentarii (124)

Un sistem politic în care adversarii se pot suspenda şi aresta unii pe alţii, unde ameninţarea cu suspendările şi cu puşcăria a devenit cotidiană, nu mai e o democraţie. Soluţia e exact ce lipseşte acum: mai mult dialog şi cooperare, nu mai multe ameninţări şi plîngeri şi insulte cu penali şi trădători. Sunteţi iresposabili de tot?

acum 6 zile · comentarii (2)

În data de 15 mai 2018 a avut loc în Senat, dezbaterea amendamentelor pe legea gazelor, ocazie cu care s-a propus eliminarea Ministerului Energiei ca instituţie care exercita calitatea de concedent pentru serviciul public de distribuţie a gazelor naturale şi numirea în calitate de autoritate concedentă a autorităţilor administraţiei publice locale din unităţile administrativ teritoriale, asocieri ale acestora sau a Consiliului Judeţean.

acum 6 zile · comentarii (1)

Am trăit să vedem şi naţionalizarea salariilor.  Într-un document numit „Programul legislativ al Guvernului pe 2018” se regăseşte  ca prioritate legislativă un proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II ).

acum 6 zile · comentarii (15)

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

acum 6 zile · comentarii (3)

Suntem într-un moment de cumpănă fiscală în ceea ce priveşte Pilonul II de Pensii. Desigur, trebuie să analizăm cu maximă atenţie tot ceea este prezent în spaţiul public zilele acestea şi să avem puterea necesară de a distinge între mesajele care contează cu adevărat; folosesc persoana întâi plural nu din raţiuni empatice, ci pentru simplul fapt că sunt în aceeaşi situaţie ca majoritatea românilor contributori la Pilonul II de pensii.

acum 7 zile · comentarii (8)

Lucrurile încep să se precipite, conflictul israelo-palestinian internaţionalizându-se rapid, mulţi dintre actorii puternici şi influenţi de pe scena politică mondială (sau unii care aspiră la acest statut) folosind din plin prilejul pentru a-şi regla dispute mai vechi privind teritoriile, spaţiile sau sursele de influenţă regională sau globală.

acum 7 zile · comentarii (85)

„Suntem victime ale unor atacuri nedrepte ale propagandei securistoide. Mişcări de tip stalinist menite să ducă la o lovitură de stat şi la instaurarea unui nou guvern zero, guvern tehnocrat menit să taie pensiile şi salariile românilor. Sabotarea României şi încercări disperate de a opri implementarea planului de guvernare, plan de guvernare care a adus bani în buzunarele românilor“.

acum 7 zile · comentarii (94)

Se discută încă aprins despre rolul şi puterea preşedintelui în actuala criză politică şi economică. Inclusiv specialiştii îşi exprimă opinii pe acest subiect. Să reanalizăm posibilităţile pe care Constituţia le dă preşedintelui pentru a interveni în viaţa politică şi economică a României. De la început trebuie menţionat că într-o democraţie majoritatea parlamentară decide guverne,  politici, legi.

acum 7 zile · comentarii (46)
Postari Recente