Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Vâlcea

În judeţul Vâlcea, pregătirile pentru Paşte încep în Joia Mare, când gospodinele vopsesc ouă.  În aceeaşi zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de pomenire a morţilor. Locuitorii din sudul judeţului cred că în Joia Mare se deschid mormintele, iar cei care au păşit în lumea celor drepţi se întorc acasă pentru a sărbători Învierea Mântuitorului.

Contrafacerea realităţilor specifice şi intenţia de evitare a spune copiilor noştri: cine?, cum? şi de ce am fost aşa?, conform mărturiilor istorice, reprezintă promovarea minciunii la rang de virtute socială, ca stare de anomie socială, intenţionată şi manipulată, în detrimentul adevărului liberator, care ne va descătuşa de tarele trecutului, prin dezvoltarea Asistenţei Sociale a Minciunii.

acum 2 zile · comentarii (7)

Preşedintele repetă insistent că România nu va interveni militar în favoarea Republicii Moldova. Unora li se pare o abandonare a fraţilor de dincolo de Prut, alţii mai lucizi văd lucrurile aşa cum ele sunt, parcă o invitaţie la reflecţie: uşa este deschisă, vreţi securitate? Haideţi acasă.

acum 4 zile · comentarii (6)

Crin Antonescu are o problemă de formă şi de fond în acelaşi timp. Nu are crezuri, convingeri şi trăiri sincere. Le înţelege sensul semantic şi le mimează în funcţie de interesul propriu. Nu putem vota un om care ne spune că lipsa de scrupule e singurul lucru în care crede. Vidul nu poate fi preşedinte!

acum 4 zile · comentarii (72)

Sărbătorile de Paşte de anul acesta nu găsesc partea noastră de Europă într-o situaţie tocmai de invidiat. Trezit din adormire, dornic să îşi ia revanşa pentru anii de cvasi-absenţă, socotiţi tot atâţia ani de umilinţă, ursul rusesc, stimulat de orgoliile imperiale ale ţarului cu trecut kaghebist Vladimir Putin, a readus în actualitate primejdii, ameninţări reale ca şi fragmente de limbaj ori de atitudine specifice războiului rece.

acum 4 zile · comentarii (1)

Piaţa valutară dobândise, în 1997, un nou conţinut, dat în primul rând de continuitatea derulării operaţiunilor de-a lungul unei întregi zile bancare. Se renunţase la stabilirea cursului de schimb la BNR, banca centrală păstrându-şi doar prerogativele conferite de lege: reglementarea şi supravegherea pieţei valutare interbancare, autorizarea şi supravegherea intermediarilor de pe această piaţă, conducerea politicii valutare.

acum 4 zile · comentarii (0)

Mai întâi mi-am intitulat articolul “Dilemele Ucrainei”, dar apoi mi-am adus aminte de tragicul  roman (şi film) “Alegerea Sofiei” al scriitorului american William Styron, când o mamă poloneză, deportată la Auschwitz (să nu uităm că polonezii creştini nu numai evrei au fost primii duşi acolo), se găseşte în faţa unei alegeri, - care dintre cei doi copii ai ei să rămână în viaţă. Cam aceasta este şi dilema ucraineană.

acum 4 zile · comentarii (4)

După ani buni de evoluţii pe traiectorii diferite în societatea postdecembristă am reîntâlnit un conaţional de felul său molcom, care a trecut din mediul militar în cel al publicisticii axate pe idei pentru care nu a ezitat să treacă Prutul şi să cunoască mai bine Moldova răsăriteană, abia scăpată, în anii '90, din lagărul ideologic răsăritean. Tocmai din acest motiv am iniţiat un dialog punctual, cu scriitorul Pavel Coruţ.

acum 4 zile · comentarii (38)

Se reinstaurează, rapid şi sigur, un climat de nou Război Rece. Actorii aduc în faţă din ce în ce mai multe elemente militare credibile pentru a încerca să-şi disuadeze oponenţii în a merge mai departe, ridicând mizele negocierii prin ameninţarea de acum foarte puţin voalată cu folosirea forţei.

acum 4 zile · comentarii (1)

În industria dezvoltării de jocuri, creativitatea este o abilitate foarte importantă, iar femeile sunt recunoscute de multe ori ca fiind creative şi având o abordare mai puţin convenţională. Ca urmare, săptămâna trecută, la TechHub Bucharest, am abordat un subiect sensibil: rolul doamnelor în industria de gaming.

acum 4 zile · comentarii (0)

După citirea textului declaraţiei de la Geneva, de ieri, 17 aprilie, anumite lucruri devin evidente. În primul rând, este vorba despre faptul că prin ”dezarmarea tuturor grupurilor armate ilegale, întoarcerea tuturor clădirilor ocupate ilegal posesorilor de drept, eliberarea străzilor, pieţelor şi altor locuri publice ocupate”,  Ucraina şi Rusia înţeleg lucruri diferite.

acum 2 zile · comentarii (104)

Cică odată, foarte demult, au descălecat prin părţile Maramureşului nişte pui de români, alungaţi de năvălirile barbare. Căutau o vatră de sat într-o zonă ferită, cu munţi şi, mai ales, cu ape în jur. S-au împărţit în mai multe cete şi strigau unii la alţii peste dealuri şi văi. După ceasuri bune de căutare, unul dintre ei a urlat: IEUD! (Nu, nu „E ud“, ci „Eu aud“, „aud“ susurul apei.) Un altul, de peste un deal, i-a răspuns: ŞIEU.

acum 4 zile · comentarii (0)

Mânjiti şi însetaţi experţi, oameni educaţi, profesionişti ce au peretele ornat de mozaicul “Răpirii din Serai” clădit din distincţii universitare: sunteţi răspunsul la chemarea noastră, a lor, a unui CNN care priveşte către Marea Moartă din Oceanul Indian şi cumpără opinii, speculaţie şi tragedie - precum a fost cumpărat Iuda, pe treizeci de bani.

acum 2 zile · comentarii (1)

Serviciul de poliţie naţională de care cetăţenii se lovesc cel mai des este cel rutier. Descentralizarea sa a fost mereu combătută de argumentul că subordonarea către autorităţile locale ar putea „diminua” intransigenţa. Doar că modul prin care mulţi şefi de servicii rutiere locale acoperă porcăriile primarilor numai independenţă faţă de aceştia nu dovedeşte. Ba mai constituie şi motiv serios pentru neîncredere din partea cetăţenilor.

acum 2 zile · comentarii (5)