Povestea neştiută a românului care a inventat stiloul. Petrache Poenaru, de la secretarul revoluţionarului Tudor Vladimirescu la lider al masonilor

Povestea neştiută a românului care a inventat stiloul. Petrache Poenaru, de la secretarul revoluţionarului Tudor Vladimirescu la lider al masonilor

Născut într-o familie de boieri scăpataţi din sudul judeţului Vâlcea, inventatorul primului stilou din lume a avut o tinereţe zbuciumată. Secretar al revoluţionarului Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru a fost obligat să fugă în străinătate pentru a-şi salva viaţa după înăbuşirea Revoluţiei din 1821.

Bursa pariurilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea: chirurgul Dan Ponoran, favorit  pentru postul de manager

Bursa pariurilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea: chirurgul Dan Ponoran, favorit  pentru postul de manager

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Râmnicu Vâlcea va avea un nou director începând cu luna martie a acestui an. La bursa pariurilor, chirurgul Dan Ponoran are cele mai mari şanse să ocupe funcţia de manager al  unităţii medicale din judeţul Vâlcea. Acesta ar putea avea, însă, un contracandidat puternic în persoana unuia dintre actualii directori ai SJU.

Termenul de finalizare a pasajului "Tudor Vladimirescu”, prelungit pentru a opta oară. Constructorul refuză să plătească penalităţi de întârziere

Termenul de finalizare a pasajului

Lucrările la pasajul de pe Bulevardul “Tudor Vladimirescu” bat pasul pe loc.  Confort S.A., firma patronată de omul de afaceri bănăţean Georgică Cornu, a cerut un nou termen pentru finalizarea pasajului suprateran. Constructorul refuză să plătească penalităţi de întârziere, deşi termenul prevăzut în contract pentru realizarea investiţiei a fost luna iunie 2013.

O nouă lovitură pentru omul de afaceri Nicolae Sarcină, patronul firmelor Succes: contractul pentru distribuirea ajutoarelor alimentare, reziliat în Vâlcea

O nouă lovitură pentru omul de afaceri Nicolae Sarcină, patronul firmelor Succes: contractul pentru distribuirea ajutoarelor alimentare, reziliat în Vâlcea

Ministerul Fondurilor Europene a reziliat contractul cu firma Coremi Inter Rovinari, societate controlată de omul de afaceri Nicolae Sarcina, pentru distribuirea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană în judeţul Vâlcea. Sărmanii din zeci de localităţi nu au primit nici până în prezent pachetele cu ajutoare.

Un mic castel de pe Valea Oltului, martorul suferinţei prinţesei Ioana Cantacuzino. Cum a sfârşit prima româncă director de şcoală de aviaţie

Un mic castel de pe Valea Oltului, martorul suferinţei prinţesei Ioana Cantacuzino. Cum a sfârşit prima româncă director de şcoală de aviaţie

Construit în secolul al XIX-lea, micul castel de pe Valea Oltului a rezistat intemperiilor, războaielor şi regimului comunist. După al Doilea Război Mondial, edificiul a fost martorul suferinţei prinţesei Ioana Cantacuzino, prima femeie din România care a obţinut brevet de pilot şi a condus o şcoală de aviaţie.

Este evident că nevoia de date sociologice despre societatea noastră a depăşit cu mult rapiditatea cu care acestea sunt oferite publicului. După avântul aproape copleşitor de anul trecut, din perioada alegerilor, parcă tot mai puţine sondaje îşi fac loc în spaţiul public, exact într-un moment în care discuţiile despre schimbări fundamentale în societatea noastră prind viteză.

acum 3 zile · comentarii (3)

Citesc cu uimire un val de articole fioros redactate împotriva diasporei. Cam repede după votul din toamnă. Sunt poveşti vechi, reîncălzite de filmul documentar The Romanians are coming al unei televiziuni englezeşti şi faţă de care o parte dintre românii din Anglia au protestat. Cum s-au priceput. Alţi români, din ţara natală, au pus mana pe furci împotriva lor. A românilor care au protestat.

acum 3 zile · comentarii (8)

Un eminent politolog francez, Dominick Moisi, reliefa contrastul între perceptia multor non-europeni privind o Uniune Europeană prosperă şi democratică şi problemele cu care aceasta se confruntă, mai ales în ultimul deceniu [1]; tot el observa că, fără forţa internă de a găsi rezolvări la aceste probleme, scenarii dintre cele mai cenuşii pot deveni aievea.

acum 4 zile · comentarii (2)

De multă vreme, aproape orice nouă producţie oferită publicului la Opera Naţională Bucureşti generează reacţii extrem de amalgamate, întrebări fără răspuns şi comentarii aprinse, în special dacă este vorba despre creaţii ale genului liric, aşa cum s-a petrecut, spre exemplu, în urmă cu ani, la „Trubadurul” regizat de Hausvater, la „Flautul fermecat” în regia pe atunci debutantului-tânără speranţă Ioan-Răzvan Dincă

acum 4 zile · comentarii (3)

După mult comentata vizită a preşedintelui Putin în Ungaria, eveniment pe care Viktor Orban l-a considerat important deoarece „nu se poate imagina o Europă fără Rusia”, premierul ungar a simţit nevoia să se explice în faţa aliaţilor săi apropiaţi, respectiv statele membre ale Grupului de la Visegrad (Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia) şi a decis să efectueze o vizită fulger în Polonia.

acum 4 zile · comentarii (32)

Ce s-a întîmplat în ultima perioadă în Republica Moldova pare că vine din nebunii ani 90. Jaf ca în codru. Totul sub lozinca „eurointegrării”. Foştii bandiţi s-au tranformat în eurobaniţi. Acum jaful s-a extins mai ales spre păturile foarte sărace. Europa închide oare ochii la aceste abuzuri fără prcedent? Vă ofer trei poveşti culese de la cîţiva prieteni şi o concluzie folcorică. Fără comentarii.

acum 4 zile · comentarii (7)

Săptămâna trecută s-a încheiat cu câteva manifestaţii de amploare în unele capitale est-europene. La Moscova a fost organizat un miting anti-Maidan, la Kiev – un marş de comemorare a victimelor agresiunii ruseşti (care a început încă pe timpul lui Ianukovici), pe când la Chişinău s-au mâncat clătite şi s-a jubilat pe nesimţite în Piaţa Marii Adunări Naţionale de dragul unui sărbători străine şi păgâne: Masleniţa.

acum 4 zile · comentarii (2)

Premiile Oscar  2015 încep cu un monolog. Monologul este îndeobşte muncă de comedie şi actorul care face comedie la Oscar trebuie să fie în acelaşi timp prestigios şi să aibă afecţiunea oamenilor. Comedia nu ne umileşte pe noi, ci pe cei mândri... Comicul trebuie să pună limite rezonabile--limite politice--exaltării şi mândriei, care sunt pasiunile trezite de aceste premii. Pe scurt, comicul este aproape un arbitru al competiţiei.

acum 4 zile · comentarii (2)

Fără îndoială că zona de est a Europei rămâne unul dintre punctele fierbinţi către care îşi îndreaptă atenţia întreaga planetă. Cel de-al doilea acord de la Minsk, semnat la mijlocul lunii februarie de către preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Francois Hollande, creează un orizont specific de aşteptare.

acum 4 zile · comentarii (0)

Pare ca sfârşitul umanului este aproape. Lumea s-a îndreptat greşit spre acea parte din bifurcaţie care o duce spre pieire. "Molecula morală" dă semne de oboseală, arată că este învinsă. Oamenii se îndepărtează de oameni. Oamenii nu mai sunt oameni. Creaţia / evoluţia îşi joacă limitele. Homo economicus a învins, dar totuşi, mai sunt şanse...

acum 4 zile · comentarii (3)

Ultimele ieşiri publice ale lui Traian Băsescu nu au mai avut parte de strălucirea de odinioară. În ciuda atmosferei electrizante create în jurul lor de către „băsişti”, fostul preşedinte al României a părut obosit şi pe alocuri anacronic. Presat de evenimentele în centrul cărora s-a aflat „preferata” Elena Udrea, Băsescu a ieşit nepregătit din sânul familiei în care se refugiase strategic.

acum 4 zile · comentarii (11)

M-am referit, în comentariul de acum o săptămână, la rata creşterii preţurilor în ianuarie anul acesta. Dezinflaţia merge mai departe. Şi am în vedere atât rata pe 12 luni, care a scăzut la 0,41 la sută, cât şi rata medie anuală, de 1,00 la sută. Fără îndoială, preţurile vor continua să crească. Vor creşte însă încet.

acum 4 zile · comentarii (6)
Postari Recente