Aventură în Buila -Vânturariţa, paradisul din Munţii Căpăţânii. Jurnal de vacanţă

În cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, vă prezentăm astăzi o zonă de o frumuseţe rară din Munţii Căpăţânii: parcul natural Buila-Vânturariţa. Rezervaţia din Vâlcea reprezintă o adevărată provocare chiar şi pentru cei mai experimentaţi alpinişti. Aici se află unul din cele mai dificile trasee de alpinism din România.

FOTO VIDEO Viitura a făcut ravagii în judeţul Vâlcea. Zeci de oameni au fost salvaţi din calea apelor cu elicopterele

Inundaţiile au făcut ravagii în judeţul Vâlcea, printre cele mai afectate zone fiind cătunul Atârnaţi din comuna Vaideeni, unde locuiesc 700 de oameni. Pentru că mai mulţi localnici au rămas izolaţi pe o insulă, în mijlocul râului Luncavăţ, autorităţile au intervenit cu elicopterele. În zona calamitată au fost prezenţi astăzi vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Mircea Duşa.

Cod portocaliu de furtună în Vâlcea

Judeţul Vâlcea se va afla în cursul nopţii de duminică spre luni sub atenţionare de Cod portocaliu de ploi torenţiale. Conform avertizării emise de Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM), în unele zone se vor cumula cantităţi de ploaie de 70 de litri pe metrul pătrat.

Apropiata campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale va dezbate o temă care, deşi veche şi specifică vieţii politice româneşti post-decembriste, devine specială şi delicată în contextul luptei extrem de dure pentru funcţia de Preşedinte al Republicii: referirea la credinţa religioasă a candidaţilor, la relaţia dintre Stat şi Biserică.

acum 2 zile · comentarii (26)

30 iulie 2013, Washington D.C. O zi de vară, cu umiditate ridicată pe malurile Potomacului, o zi obişnuită pentru cetăţeanul american, o zi ca oricare alta în capitala SUA. În schimb, agitaţie la Casa Albă. În Biroul Oval s-au aşezat, de o parte, israelienii, de partea cealaltă, palestinienii.

acum 3 zile · comentarii (1)

Anticomunismul feroce a tratat fenomenul comunism interbelic la nivel de pamflet ieftin. Lipsa de înţelegere obiectivă, indispensabilă apropierii de orice moment istoric, simplifică realităţile, categoric complexe. Comunismul a fost de inspiraţie sovietică. S-au numărat printre comunişti şi mercenari în slujba Moscovei. Au fost însă şi oameni care au crezut. Cum, printre cei care i-au admirat pe comunişti s-au găsit şi oameni sinceri.

acum 6 zile · comentarii (64)

În aceeaşi zi, doi pământeni, unul american, celălalt ucrainean lansau semnale menite a sensibiliza pe actualul preşedinte al SUA, că este timpul să stopeze marşul lui Vladimir Putin, din estul Ucrainei. Acum, când încă nu este prea târziu, aşa cum s-a întâmplat în secolul trecut, când Adolf Hitler şi-a început, cu măsuri militare comparabile, materializarea visului său hegemonic.

acum 6 zile · comentarii (56)

John Prescott, oficial britanic ce a deţinut şi funcţia de vice-premier, a afirmat că Israelul poate fi acuzat în acest moment de crime de război, iar situaţia din fâşia Gaza este similară cu cea din ghetourile morţii şi create de regimul nazist pentru exterminarea evrerilor. El acuză comunitatea internaţională că închide ochii la atrocităţile comise de Israel şi în care au murit doar în ultima săptămână peste 1000 de persoane.

acum 6 zile · comentarii (12)

Ne-am săturat de Ungaria care vrea respect pentru dispreţul ei faţă de legile româneşti, care propune un dialog în care Viktor Orbán să monologheze despre super-naţiunea maghiară, care pretinde buna vecinătate a Budapestei care să ne dicteze tuturor şi cere toleranţă pentru politica maghiară pornită să anuleze suveranitatea şi chiar existenţa statului român.

acum 6 zile · comentarii (277)

O întrebare strict teoretică, deoarece, în acest moment, ţara noastră nu a cerut intervenţia organismelor europene specializate sau/şi activarea unor operaţiuni de sprijin, sursele consultate la Bruxelles afirmând că omologii români au estimat că există suficiente resurse naţionale pentru a ţine situaţia sub control.

acum 3 zile · comentarii (12)

În cele ce urmează vom prezenta cum văd secuii autonomia sau cel puţin trei dintre liderii lor*. Articolul lor are neajunsuri, criticate de juristul MaghiaRomânia. Adaug la criticile lui faptul că sunt reflectate prea puţine din nemulţumirile românilor din zonă. Totuşi, are meritul că defineşte limitele autonomiei şi că expune probleme pe care le poţi auzi şi de la unii dintre secuii de rând, dacă ai timpul şi răbdarea să îi asculţi.

acum 3 zile · comentarii (111)

Lansarea, susţinerea şi alegerea unui Preşedinte al României va domina viaţa politică intens în lunile care urmează. În final, un cetăţean român va ocupa cea mai înaltă funcţie în stat, devenind o instituţie. Această particularitate scoate la lumină un pachet de probleme ce ţin de rol, funcţie, relaţionare, iniţiativă, reprezentare, ş.a

acum 6 zile · comentarii (3)

Majoritatea localităţilor cu populaţie preponderent românofonă din regiunea Cernăuţi protestează faţă de  mobilizarea parţială a Ucrainei. Recent s-au alăturat la protestatari şi satele din Nordul Basarabiei (raionul Noua Suliţă).

acum 6 zile · comentarii (22)

Migraţia musulmană din ţările europene provoacă reanimarea ideologiilor ultranaţionaliste şi a xenofobiei pe continentul european. În articolul „Europa revine la naţional-socialism?” am prezentat câteva date în confirmarea acestei tendinţe, mai ales cu privire la ţările vest-europene. Însă xenofobia ia amploare şi în statele Europei de Est.

acum 6 zile · comentarii (30)

Omul viitorului, dar ce spun eu al viitorului? Este deja omul prezentului. L-a întrevăzut Nietzsche, i-a anticipat sufletul de gheaţă. Forma sa masificată a fost descrisă de Ortega y Gasset. O gheaţă larvară care tinde să se reproducă şi să se înmulţească pe măsură ce dorinţa de putere devine mai sofisticată şi mai rudimentară totodată.

acum 6 zile · comentarii (0)

Vladimir Antufeev a fost un miliţian de nădejde în fosta URSS. Născut în Siberia, a fost om de sistem, trimis acolo unde KGB avea nevoie să blindeze cu oameni de încredere structurile locale de miliţie. Miliţienii obişnuiţi au prostul renume că stau prost cu nervii: nu te poţi baza pe ei că, la o adică, chiar vor trage.

acum 7 zile · comentarii (36)