La aproape 100 de ani de la Proclamaţia de la Alba Iulia, care promitea drepturi egale tuturor minorităţilor etnice, şi după ce România şi-a ales un preşedinte minoritar, ţara noastră este departe de a fi asigurat aceste drepturi tuturor cetăţenilor săi. Exempli gratia: cazul doamnei Liszkay Piroska, căreia, după ce statul comunist român a privat-o de accesul la educaţie, acelaşi stat, prin Tribunalul Oradea, îi refuză dreptul la limba maternă!

acum 12 zile · comentarii (15)

M-am bucurat să văd că Schitul Românesc Prodromu de pe Muntele Athos a găsit de cuviinţă să adreseze poporului nostru un mesaj „de folos“, în atmosfera tensionată provocată de tragedia de la clubul „Colectiv“. M-am bucurat mai întîi pentru că Biserica se dovedeşte, prin acest gest, atentă la imediat, la dramele zilnice ale comunităţii, la sănătatea sufletească a oamenilor pe care îi păstoreşte.

acum 12 zile · comentarii (117)

Masacrul de la Paris a îndoliat, dar nu a îngenunchiat civilizaţia europeană. Atentatele teroriste produse vineri seara în capitala Franţei reprezintă un punct de cotitură atât pentru establishment-ul european, cât şi pentru lumea musulmană. Cu toţii trebuie să tragem învăţăminte, ca să nu ne mai săpăm unii altora morminte.

acum 12 zile · comentarii (10)

Nominalizarea unui medic abia ieşit de pe băncile şcolii, cineva care nu a gustat din "salamul cu soia" al sistemului sanitar autohton, urmată de grabnica sa înlăturare arată dificultatea pe care o au comunitatea medicală şi sistemul politic ca, în al doisprezecelea ceas, să genereze speranţă printr-o propunere care să fie dincolo de suspiciune sau deriziune.

acum 13 zile · comentarii (4)

Regionalizarea şi descentralizarea, modernizarea şi creşterea procentului din PIB alocat sănătăţii sunt cele două proiecte de ţară, a căror responsabilitate a fost acordată clujenilor  Vasile Dâncu, profesor, sociolog şi fost ministru al Informaţiilor Publice şi Patriciu Achimaş-Cadariu, doctor, în prezent director al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

acum 13 zile · comentarii (3)

După atentatele teribile de la Paris, se instalează uşor uşor o concordie în jurul vorbelor goale. Să fim uniţi, să fim puternici, să continuăm, etc. În fundal se acreditează idea, falsă, că atacurile, ca şi cele dinaintea lor, sunt o actiune fatalistă. Cumva, nimeni nu e de vină. Rămâne doar să le asteptăm, solidari, pe următoarele.

acum 13 zile · comentarii (10)

”Vrancea pe diagonală” nu reprezintă orice fel de carte. ”Vrancea pe diagonală” reprezintă o radiografie subiectivă a vieţii politico-sociale, nu neapărat prin ochii scriitorului sau a cetăţeanului, ci mai ales din postura unui fost ”jucător” pe scena politică, actual analist juridic, cu ochii critici de matematician şi ”despicător de fire” la rece, absolut fără sentimentul vinovăţiei că ar putea jigni pe cineva.

acum 13 zile · comentarii (9)

Lansari de carte, scriitori care ofera autografe, elita culturala la tot pasul, ateliere dedicate copiilor, tombole si premii, edituri cu oferte speciale, carti si reviste pentru toate gustrile si exigentele, la care se adauga uneori disconfortul unei aglomeratii de mall. Plusurile par sa depaseasca minusurile...Du-ti copilul la Targul de Carte!

acum 13 zile · comentarii (0)

15 noiembrie 1987, Braşov  nu a fost „o zi obişnuită. A fost o zi care nu se uită”, o zi în care muncitorii de la Uzina de Autocamioane „Steagul Roşu” s-au manifestat în stradă, scandând  „Libertate!”, „Vrem pâine!”, „Jos Ceauşescu!”. A fost ziua când s-a auzit cântându-se  „Deşteaptă-te române!”, imn interzis, de altfel, de regimul comunist.

acum 13 zile · comentarii (0)

În urmă cu mai bine de 40 de ani, dramaturgul britanic Tom Stoppard, cunoscut în România îndeosebi datorită piesei „Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi”, scria Travestiuri. O piesă căreia îi dădea forma definitivă în anul 1993. Travestiuri a fost, la rându-i, tradusă şi tipărită în limba română de Editura Unitext (2004) şi chiar montată.

acum 13 zile · comentarii (0)

Aceasta este concluzia mesajului postat pe Twitter de organizaţia Statului Islamic, imediat după atacurile din capitala Franţei. Citiţi acest mesaj intitulat „Comunicat asupra atacului binecuvântat de la Paris împotriva Franţei cruciate“ ca fiind o parte componentă a unui şir de asemenea texte-avertisment.

acum 13 zile · comentarii (13)

Politica dusă de Angela Merkel, prin subordonatul Jean Claude Juncker, este cea care a făcut inevitabil evenimentul de ieri seară din Paris. România a dovedit o atitudine corectă şi responsabilă pe această problemă, responsabilă faţă de proprii cetăţeni, dar şi faţă de confraţii europeni. Este nevoie de mai multă implicare a factorului politic din Est, mult mai experimentat în astfel de probleme.

acum 14 zile · comentarii (15)

De obicei, delicată în exprimare chiar şi în cele mai dramatice momente, de data aceasta nu mă pot abţine să scriu ceea ce simt cu adevărat. De ieri seară de la aflarea acestor veşti ireale, am o gheară ascuţită în piept care mă împiedică şi să respir şi să-mi dau maţele pe dinafară de furie, stupoare şi nervi. Căci ceea ce s-a întâmplat ieri în inima Parisului este un carnaj fără precedent în Franţa…

acum 14 zile · comentarii (14)

Un spectru bântuie Europa şi, de data aceasta, anunţă intrarea definitivă în post-istorie, în post-ideologie, în post-post-colonialism în post-globalizare. Asistăm la cea mai importantă ruptură istorică  de la cel de-al doilea razboi mondial, cu diferenţa fundamentală că de data aceasta Europa traversează şi o criză profundă a responsabilităţii.

acum 14 zile · comentarii (30)

15 noiembrie 1987, Braşov  nu a fost „o zi obişnuită. A fost o zi care nu se uită”, o zi în care muncitorii de la Uzina de Autocamioane „Steagul Roşu” s-au manifestat în stradă, scandând  „Libertate!”, „Vrem pâine!”, „Jos Ceauşescu!”. A fost ziua când s-a auzit cântându-se  „Deşteaptă-te române!”, imn interzis, de altfel, de regimul comunist.

acum 13 zile · comentarii (0)

Străbunicii noştri au trăit un mare război. Primul. Bunicii l-au trăit pe al doilea – cel mai sinistru dintre toate. Părinţii noştri l-au nimenit pe al treilea – care putea fi nimicitor, dar a rămas doar la stadiul “rece”. Generaţiei noastre i-a fost hărăzit al patrulea mare război: cel cu terorismul.

acum 14 zile · comentarii (3)

Mereu cineva ştie ce s-a întâmplat. Mereu cineva profită. Mereu cineva numără voturi. Mereu cineva întinde beţe spre buna folosinţă a taberelor, astfel încât unda de şoc să se disipeze şi să nu ajungă spre locurile unde există mereu scheme de evacuare bine puse la punct, sprinklere şi extinctoare. Hârtiile cu care se acoperă nu ard niciodată.

acum 26 zile · comentarii (1)

În urma alegerilor mult aşteptate din Turcia, rezultatul votului a fost după dorinţa şi gândul preşedintelui Erdoğan. După atâtea probleme prin care a trecut Turcia în privinţa insecurităţii, după alegerile fără sorţi din 7 iunie anul acesta, după neînţelegerile în privinţa formării unei coaliţii guvernamentale, Turcia părea că nu se regăseşte.

acum 26 zile · comentarii (0)
Postari Recente