Tradiţii şi superstiţii în Săptămâna Mare: ce să faci ca să-ţi meargă bine tot anul. În Joia Mare nu se doarme, iar în Vinerea Neagră nu avem voie să ne tundem

Tradiţii şi superstiţii în Săptămâna Mare: ce să faci ca să-ţi meargă bine tot anul. În Joia Mare nu se doarme, iar în Vinerea Neagră nu avem voie să ne tundem

Zilele care premerg Învierii Domnului sunt pentru români o ocazie de a se pregăti duhovniceste pentru una dintre cele mai mari sărbători creştine. Pe lângă rânduielile bisericeşti, credincioşii respectă cu sfinţenie, în Săptămâna Mare, şi o serie de obiceiuri populare, convinşi că, astfel, vor avea sănătate şi noroc tot anul.

„Striptease folcloric“ la „Românii au talent“. O cântăreaţă de muzică populară din Râmnicu Vâlcea a vrut să arate juriului cum e o femeie „neserioasă“

„Striptease folcloric“ la „Românii au talent“. O cântăreaţă de muzică populară din Râmnicu Vâlcea a vrut să arate juriului cum e o femeie „neserioasă“

Cântăreaţa de muzică populară Tatiana Mărcoianu, din Râmnicu Vâlcea, s-a făcut de râs la „Românii au talent”.  Prestaţia solistei i-a enervat pe juraţii emisiunii, care i-au spus un NU răspicat în momentul când aceasta a renunţat la halatul cu care era îmbrăcată şi a început să ţopăie pe scenă.

Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită şi în Vâlcea. Cei mai merituoşi jandarmi, înaintaţi în grad

Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită şi în Vâlcea. Cei mai merituoşi jandarmi, înaintaţi în grad

Jandarmii care s-au evidenţiat în timpul activităţilor specifice derulate pe parcursul anului trecut, premiaţi de conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vâlcea.  Titlul de „Jandarmul anului” a fost acordat plutonierului major Ciuroiu Valentin, pentru implicarea de care a dat dovadă în timpul inundaţiilor din Vaideeni, din iulie 2014.

Adrian Roman riscă să rămână fără funcţia de director al Teatrului „Anton Pann”. Comisia de evaluare, contestată de regizorul vâlcean

Adrian Roman riscă să rămână fără funcţia de director al Teatrului „Anton Pann”. Comisia de evaluare, contestată de regizorul vâlcean

Directorul Teatrului „Anton Pann”, Adrian Roman, susţine că, în pofida rezultatelor deosebite obţinute în ultimii ani, se doreşte înlăturarea sa din fruntea instituţiei de cultură. Regizorul vâlcean- care deţine funcţia de director al teatrului de aproximativ 10 ani-contestă componenţa comisiei de examinare.

Lunile de după ”şocul 16 noiembrie” au fost de repoziţionare pentru toţi politicienii de top. Spun de top pentru că mulţi din linia a 2a şi a 3a par că nu au înţeles absolut nimic şi se încăpăţânează să rămână cantonaţi în aceaşi retorică isterică marca Antena3 şi nu realizează că îşi trăiesc ultimele zile de viaţă politică. Unii vor fi ucişi politic de ”boala” DNA iar cei mai mulţi de alegerile din 2016.

acum 5 zile · comentarii (6)

„Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, unul dintre cele mai frumoase texte din literatura noastră dramatică, a fost pus în scenă de Victor Ioan Frunză, la Centrul Cultural Pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“ din Capitală, într-o variantă în care poezia şi umorul realizează combinaţia perfectă

acum 5 zile · comentarii (0)

Am recitit zilele trecute memoriile lui Ismet İnönü, Hatîralar (Amintiri) Ikinci basim, (Ediţia a II-a) Ankara, 2006, 631p + 44 pagini foto. Autorul detaliază în paginile scrise punctul său de vedere referitor la evenimentele la care a luat parte. Memoriile omului politic turc sunt de un real folos, în special pentru istorici, cu precădere pentru cei care studiază sau sunt interesaţi de spatiul oriental-balcanic.

acum 5 zile · comentarii (1)

Moartea. Pentru medici şi mai ales pentru medicii oncologi moartea a devenit un fenomen relativ banal. Din păcate, face parte din cotidian. Chiar dacă vindecăm majoritatea pacienţilor de cancer, diagnosticul de boală malignă aduce cu el „amintirea” morţii. Un fel de „memento mori” dur, tranşant, real. Fiecare pacient de cancer, când îşi află diagnosticul, se loveşte cu capul de pragul de sus.

acum 5 zile · comentarii (16)

În 1963, un dramaturg german pe nume Rolf Hocchuth scria o piesă de teatru intitulată „Vicarul” a cărei primă reprezentare a avut loc – şi detaliul are însemnătatea lui - în Berlinul Occidental. Adică în partea liberă a Capitalei Germaniei, o ţară care se hotărâse să îşi asume toate responsabilităţile şi toate consecinţele legate de ororile din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial.

acum 5 zile · comentarii (24)

Aviaţia este un domeniu în care educaţia este primordială, pentru că un pilot educat este poate un pilot mai sigur. Luând în considerare acest fapt, sunt ferm convins că existenţa acestor două asociaţii concurente ajută la dezvoltarea aviaţiei de mici dimensiuni din România. Trecând peste principiul existenţei, există totuşi problema existenţei a două asociaţii în România ce se numesc AOPA.

acum 7 zile · comentarii (2)

În România, meseria de psiholog este privită cu neîncredere pentru că sunt promovaţi o serie de pseudopsihologi. Totodată, la noi există un analfabetism generalizat, oamenii neavând cultură psihologică, a explicat Aurora Liiceanu, într-un interviu acordat „Dilema Veche”.

acum 5 zile · comentarii (1)

Din perspectiva societăţii actuale a cunoaşterii, Evul Mediu apare ca un deşert al analfabetismului. Singura instituţie din Occident care mai păstra, într-o formă sau alta flacăra cunoaşterii era Biserica, dar şi aceasta o anexa superstiţiei. În pofida diferenţei dintre noi şi lumea medievală, fascinaţia contemporană nu pare să se fi veştejit, după cum arată producţia literară ori cinematografică.

acum 5 zile · comentarii (1)

Cum laşi lucrurile în voia lor, pe o direcţie tot mai clar profilată, astfel încât, prin acumularea unor surse, condiţionări şi tentaţii să fie posibilă – de la un punct, inevitabilă – transformarea unei populaţii de dimensiuni semnificative (20 milioane ?!...) într-o masă ignorantă, indiferentă şi inerţială, numai bună de livrat consumerismului globalist ca succesor de succes al comunismului infect ?!

acum 4 zile · comentarii (2)

E paradoxală dorinţa generală şi secretă a oamenilor care trăiesc în sisteme democratice de a-şi depune destinul în mâinile unui lider puternic. E şi mai stranie încrederea pe care o au grupurile sau găştile într-un şef atoateştiutor. Ca şi cum libertatea nu ar mai fi suficientă, iar calitatea de decident a individului ar fi mai presus de posibilităţile lui fizice.

acum 4 zile · comentarii (61)

Această audiere publică, precedată de o depoziţie scrisă este o procedură de consultare prin care orice structură de interes, de la autoritatea publică, coaliţii, alianţe, ONG-uri, sindicate şi alte organizaţii îşi pot aduce contribuţia transparentă în actul decizional al politicilor publice

acum 4 zile · comentarii (2)

Un sondaj realizat de un cotidian central le cere cititorilor să evalueze prestaţia lui Klaus Iohannis la o sută de zile de mandat. Sondajul arată că o majoritate de 52 la sută o găsesc slabă şi foarte slabă, restul de trei răspunsuri (foarte bună, bună şi satisfăcătoare) înghesuindu-se în 48 la sută.

acum 4 zile · comentarii (0)

Nu cred că am văzut ceva mai şocant ca filmul pe care îl ataşez acestui articol. Şi nu e ca şi când nu am avea parte de tot felul de oribilităţi zi de zi într-un oraş în care oamenii şi-au pierdut busola logicii de a trăi împreună. Asum de la bun început că troleul în care are loc acţiunea e din Bucureşti, dar ştiu la fel de bine că ar putea să se întâmple acelaşi lucru şi la Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj sau Braşov.

acum 4 zile · comentarii (44)

Marko Attila a furat şi a fugit, iar statul român stă acum şi se uită cum deputatul adăpostit de Ungaria se laudă cu protecţia statului maghiar şi se declară victimă etnică, în timp ce toţi colegii din comisia ANRP sunt după gratii. Nu ştiu ce e mai grav, faptul că Ungaria tratează România ca pe o ţară bananieră, sau  faptul că statul român îi permite acest lucru?

acum 4 zile · comentarii (2)

Pentru prima dată după 73 de ani, Familia Regală a României intră în Catedrala din Chişinău. Stârnind reacţii diverse în societatea din România şi Republica Moldova, atitudinea şi prezenţa Casei Regale peste Prut începe să devină o constantă. Slujba de Înviere este numai confirmarea acestui fapt. Este Casa Regală astăzi un exemplu de soft-power şi de alternativă la clasa politică?

acum 4 zile · comentarii (22)

Pentru cei mai mulţi dintre noi, 12 oameni furioşi e titlul unui film binecunoscut realizat în 1957 de regizorul aflat atunci la ora debutului pe nume Sydney Lumet. Cel ce va deveni curând celebru  şi care va semna în timp filme la fel de celebre precum Colina (1965), Serpico (1975), Orient-Expres (1974), Reţeaua (1976), Verdictul (1982), Daniel (1984).

acum 4 zile · comentarii (0)

Intrată în cursa pentru nominalizarea din partea Democraţilor, Hillary Clinton este favorita competiţiei interne. Dar, în eventualitatea finalei pentru Casa Albă, pentru a răsturna tradiţia potrivnică, şansele sale vor depinde de viziunea pe care o va propune şi de modul în care va gestiona raportarea la moştenirea administraţiei Obama. Este şi cazul politicii de „resetare” a relaţiilor cu Rusia, pe care a promovat-o ca şefă a diplomaţiei.

acum 4 zile · comentarii (14)

La Summitul Americilor din Panama (10-11 aprilie 2015), preşedintele SUA Barack Obama şi preşedintele Cubei, Raul Castro s-au întâlnit, şi-au strâns mâinile, au conversat timp de o oră. A fost prima întâlnire între doi preşedinţi ai celor două state, după ultima care a avut loc în 1958 între Dwight Eisenhower şi Fulgencio Batista şi în mod paradoxal tot în Panama.

acum 4 zile · comentarii (0)

In ciuda dezvoltarii exponentiale in ceea ce priveste tehnologia, omul ramane, in cele mai multe din cazuri, primitiv.  Practic, nu se poate vorbi despre o evolutie a omenirii. E paradoxal ca, in timp ce se inventeaza roboti si se lucreaza cu particula lui Dumnezeu (Bosonul Higgs), cei mai multi oameni raman impasibili in fata acestor rezultate stiintifice ale lumii. Preocuparea importanta fiind “painea cea de toate zilele”.

acum 4 zile · comentarii (1)

Astăzi, la Strasbourg, exact în momentul în care noi afişăm acest material pe adevarul.ro (ora 10.00, adică 11.00 la Bucureşti) a fost dat publicităţii Raportul de evaluare realizat de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei a cărui misiune „este să amelioreze capacitatea statelor membre de a lupta împotriva corupţiei,

acum 4 zile · comentarii (47)

În timp ce Berlinul, încă marcat de memoria colectivă a dramelor provocate în ultima conflagraţie mondială, preferă extinderea influenţei sale bazată pe tehnologia de ultimă oră, Moscova visează, cu ochii greu de citit ai preşedintelui Putin, la refacerea imperiului sovietic, cu o altă denumire, dar cu centrul puterii menţinut la Kremlin, graniţele Federaţiei Ruse extinzându-se până la suprapunerea pe cele foste sovietice.

acum 4 zile · comentarii (0)
Postari Recente