FOTO Călătorie prin Univers. Primul planetariu mobil din România a ajuns la Oradea

FOTO Călătorie prin Univers. Primul planetariu mobil din România a ajuns la Oradea

Primul planetariu mobil din România a ajuns la Oradea. Cei care ajung să-l descopere au ocazia să afle lucruri noi despre univers, constelaţii, asteroizi, exploratori ai universului, Galileo Galilei sau robotul Curiosity, în cadrul unor serii de proiecţii spectaculoase însoţite de prezentări interactive, care au loc într-un dom mobil cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri.

Dragă TVR, eşti o slugă PSD-istă! Da, fix asta eşti. Eşti o televiziune de doi lei care trăieşte pe spinarea noastră, a celor care muncim până ne ia naiba, a celor care plătim taxe tot până ne ia naiba doar pentru ca tu să exişti. N-ai învăţat nimic, dragă TVR, din ultimul sfert de veac de democraţie.

acum 6 zile · comentarii (101)

Este cvasiunanimă opinia între macroeconomişti că avem o creştere efectivă a PIB-ului în prezent considerabil peste rata potenţială, ultima fiind estimată în general la cca 2,5-3% anual. Este probabil să terminăm anul cu o creştere puţin sub 5%, ceea ce se vede şi în evoluţia deficitului de cont curent – probabil dublu faţă de cel consemnat în 2015.

acum 6 zile · comentarii (16)

Brexitul şi alegerea  lui Donald Trump au redeschis în mediul virtual, cel puţin,  discuţia despre globalizare. S-au scris studii şi teze de doctorat pe această temă, şi a rezuma totul în spaţiul unui articol pare hazardat. Totuşi, sunt şi cititori nefamiliarizaţi cu problematica globalizării, care îşi pot face o idee, fie ea şi sumară, asupra discuţiilor şi frământărilor la zi.

acum 6 zile · comentarii (92)

Vineri, 25 noiembrie, s-a defăşurat cea de-a treia conferinţă tematică a Grupului de Studii de Securitate, eveniment anual ce îşi propune să abordeze teme de actualitate din sfera relaţiilor internaţionale, cu scopul declarat de a contura anumite recomandări pentru politicile publice, cuprinse în cadrul unui proiect de cercetare întocmit de către studenţii şi absolvenţii din GSS.

acum 7 zile · comentarii (0)

În cadrul şedinţei anuale a Adunării Parlamentare a NATO, delegaţia ucraineană a prezentat un raport al grupului de voluntari „InformNapalm“, despre participarea unităţilor armatei regulate a Federaţiei Ruse în acţiunile militare din Donbas. Aşa cum menţionează autorii raportului, informaţiile au fost colectate timp de doi ani. În total, au fost fixate şi documentate 165 de incidente.

acum 7 zile · comentarii (33)

În timp ce în inimile unor democraţi de peste Ocean şi în cele ale unor simpatizanţi de ai lor, de pe plaiul mioritic, mai pâlpâie speranţa că, după renumărarea voturilor, în unele state, doamna Hillary Clinton ar putea fi opţiunea electorilor americani, republicanii care l-au votat pe Donald Trump sunt mai interesaţi  de ceremonia de inaugurare, organizată de un comitet bipartizan al Congresului SUA.

acum 8 zile · comentarii (27)

Am scris des în ultima vreme despre faptul că toată campania mediatică în jurul „Cuminţeniei Pământului”, felul în care a fost manipulată, iar imaginea lui Brâncuşi folosită pentru promovarea unor personaje altminteri „apolitice” şi foarte „civice”, au făcut un mare rău receptării artistului şi relaţiilor lui cu spaţiul public.

acum 8 zile · comentarii (11)

Încă o crimă oribilă a-ngrozit România duminică, 20 noiembrie 2016. La Timişoara, un bărbat şi-a ucis copilul care avea numai şase ani. Soţia criminalului a reuşit să scape de furia bărbatului, închizându-se-n baie… sau este posibil ca autorul să fi profitat de cele câteva minute în care mama, fiind în baie, la duş, „a lăsat garda jos”, fără să mai poată să-şi protejeze copilul.

acum 8 zile · comentarii (6)

Unii vorbesc de evoluţia naturală a limbii. E drept, de-a lungul vremii, multe substantive au abandonat modelul iniţial de flexiune, adoptând un altul, inovator. Nimeni nu cere să revenim la „roate” sau „şcoale”. Când fenomenul este însă excesiv şi are loc într-o perioada scurtă, nu cred mai poate fi vorba de evoluţie, ci de haos datorat analfabetismului, nepăsării generalizate, absenţei normei din viaţa publică a cuvintelor.

acum 8 zile · comentarii (13)

Anunţat cu surle şi trâmbeţe, primul spectacol de teatru regizat de cineastul Radu Jude, „Scene dintr-o căsnicie“,  după Ingmar Bergman, montat la Timişoara şi jucat la Bucureşti în Festivalul Naţional de Teatru, în luna octombrie, s-a dovedit un spectacol eclectic, apăsător, greu de dus pentru spectatori pe durata a două ore jumătate.

acum 8 zile · comentarii (0)