FOTO Ziua Poliţiei Române a atras sute de copiii în Parcul 1 Decembrie

FOTO Ziua Poliţiei Române a atras sute de copiii în Parcul 1 Decembrie

Ziua Poliţiei Române a fost marcată la Oradea printr-o serie de manifestări dedicate, în special, cetăţenilor. Cei mai încântaţi au fost copiii care S au participat în Parcul 1 Decembrie la demonstraţiile efectuate de poliţişti, cei mici având posibilitatea să vadă îndeaproape dotările oamenilor legii, armele, autoturismele dar, mai ales, să îi cunoască pe câţiva dintre câinii de serviciu ai poliţiştilor bihoreni.

Şirul Canonicilor- zece clădiri înşiruite, construite în peste 100 de ani. Complexul arhitectural ce se sprijină pe 56 de stâlpi

Şirul Canonicilor- zece clădiri înşiruite, construite în peste 100 de ani. Complexul arhitectural ce se sprijină pe 56 de stâlpi

Cunoscută drept capitala ArtNouveau-ului, Oradea devine fascinantă pentru turişti când vine vorba despre clădiri. Unele dintre ele par desprinse parcă din poveştile cu prinţi şi prinţese, aşa cum este şi cazul complexului architectural Şirul Canonicilor, format din 10 clădiri înşiruite, construite în mai multe etape pe parcursul a peste o sută de ani.

Musai să ştii: 20 de cuvinte ciudate ale ardelenilor, pe care ceilalţi români nu le înţeleg. Ei sunt „nialcoşi”, se „coată” în oglindă şi savurează „cocioanele”

Musai să ştii: 20 de cuvinte ciudate ale ardelenilor, pe care ceilalţi români nu le înţeleg. Ei sunt „nialcoşi”, se „coată” în oglindă şi savurează „cocioanele”

Graiul ardelenesc este unul aparte. Ardelenii vorbesc rar, cumpătat, molcom şi doar dacă au cu adevărat ceva de spus. Nu bârfesc şi nu le e ruşine cu arhaismele şi ”culoarea”graiului lor. Ţi-i drag să-i asculţi şi să desluşeşti rostul tradiţiilor lor vorbite. Şi „musai" să luaţi aminte.

Asasinatul lui Boris Nemţov a stupefiat lumea civilizată, deşi eliminarea sa fizică părea iminentă, cu atât mai mult cu cât respectivul avea o poziţie prea vehementă faţă de agresiunea rusească din Ucraina. Dar această crimă nu este singulară şi se înscrie într-o serie de omoruri la comandă, de care Kremlinul nu se poate debarasa şi din care cauză Rusia a devenit fieful criminalilor.

acum 25 zile · comentarii (5)

O spun de la bun început: nu pretind că am competenţe şi îndreptăţiri majore. Admit că mă pot înşela şi îmi cer iertare cu anticipaţie pentru eventuale erori, neînţelegeri, excese de spirit critic. Pe de altă parte, nu vreau să fiu ipocrit, nu pot să gîndesc una şi să spun alta, sau să gîndesc lucruri pe care, dintr-un motiv sau altul, să le ţin sub lacăt, doar pentru mine.

acum 25 zile · comentarii (187)

De cele mai multe ori, cele mai importante cuvinte, cele mai grave situaţii nu sunt cele rostite, vizibile, ci cele pe care doar le presupunem sau simţim. Cele pe care nu îndrăznim nici măcar să le numim. Este cazul, de exemplu, al schimbării frontierelor noastre. Este cazul acelor gesturi unilaterale comise de alţii dar ale căror consecinţe incomensurabile ne afectează profund, direct.

acum 26 zile · comentarii (5)

Dintr-o epocă în care fiecare fura ce vroia şi de la cine vroia iar a fura era o virtute ne îndreptăm astăzi spre perioadă a pocăinţei sociale în care atât oamenii politici cât şi afaceriştii de carton din spatele lor merg încolonaţi către arest cântând în cor ”noi nu comentăm deciziile instanţei” iar procurorii dinamitează toate instituţiile statului, aşa cum le-am cunoscut noi în 25 de ani.

acum 26 zile · comentarii (6)

Neconstituţionalitatea articolului privind numărul de semnături necesare înregistrării unui partid politic cu distribuirea lor teritorială obligă Parlamentul la revizuirea legii partidelor politice în favoarea dreptului cetăţenilor la asociere. Indiferent de calculele lor de putere, partidele actuale trebuie să renunţe la monopolul asupra politicii. Astfel, se pune punct unei inginerii politice care a dus la vicierea acestui câmp timp de 12 ani.

acum 26 zile · comentarii (8)

Graţie prieteniei pe Facebook cu simpaticul şi talentatul jurnalist Viorel Ilişoi, mutat temporar la Galaţi, am avut „privilegiul” să fiu conectat la zbaterile sociale prin care au trecut în ultima perioadă o bună parte a locuitorilor din oraşul de pe malul Dunării. Viorel Ilişoi a scris în repetate rânduri, e adevărat cu umor, despre o situaţie inimaginabilă în mileniul III, mai ales într-o ţară din Uniunea Europeană.

acum 26 zile · comentarii (1)

Liberalizarea pieţei de gaze naturale convenită de Guvernul României în anul 2012, cu Banca Mondială, UE şi FMI, stabilea obligaţia realizării unui set de măsuri de ANRE şi furnizori de gaze, anterior liberalizării pieţii clienţilor non-casnici. Nerealizarea acestor obligaţii nu permite clienţiilor non-casnici să profite de oportunităţile unei pieţe libere.

acum 26 zile · comentarii (0)

1 martie are o semnificaţie aparte. Primăvara ia locul iernii. Doar capricioasele ”Babe”, ele însăşi, izvorâte din legendă, mai amintesc de anotimpul alb. Din negura timpului însă, 1 martie este asociat cu un simbol: mărţişorul, un obiect de podoabă al cărui semn distinctiv îl reprezintă două fire, unul alb şi altul roşu.

acum 26 zile · comentarii (0)

Cum nu îţi poţi alege rudele sau vecinii de scară, nu îţi poţi alege nici vecinii de blog. Şi, până la urmă, atâta vreme cât socoteşti democratică, aşa cum este de fapt, decizia conducerii editoriale a cotidianului Adevărul de a pune la dispoziţie platforma de bloguri a ziarului unui cât mai mare de persoane care se presupune că s-ar fi ilustrat cu ceva în profesia lor de bază şi care au ceva de

acum 26 zile · comentarii (3)

Cu un vot covârşitor, demn de o cauză mai bună, partidele parlamentare au respins la Senat legea mea împotriva autonomiei şi a oricărei forme de secesionism. Cum i-a convins UDMR pe senatorii români că nu e bine să interzicem autonomia separatistă în mod expres, având în vedere precedentul din Estul Ucrainei, pe care Ungaria, cu sprijinul tacit al Rusiei, îl poate replica oricând în Transilvania? Foarte simplu: prin şantaj.

acum 27 zile · comentarii (148)

Optimist din fire, am sperat ca, în sfârşit, să găsim în Programul PNL altceva, o demolare a tiparelor  din 1990 până în prezent, o părăsire a paradigmei de construcţie a programelor, arhicunoscute. În loc de aceasta, regăsim aceeaşi colecţie de clişee, de utopii, de speranţe, de dorinţe, din ciclul „ce bine ar fi să fie bine”.

acum 27 zile · comentarii (15)