Drama studentei la Medicină care luptă cu leucemia de zece ani. „Vreau să fiu un medic bun pentru că ştiu ce e suferinţa, speranţa şi încrederea“

Drama studentei la Medicină care luptă cu leucemia de zece ani. „Vreau să fiu un medic bun pentru că ştiu ce e suferinţa, speranţa şi încrederea“

În doar câteva clipe, o viaţă normală se poate schimba într-o luptă contra-cronometru cu moartea. Este şi cazul Denisei Lăzău (21 de ani), o tânără studentă la Facultatea de Medicină din Oradea, care de 10 ani se luptă cu o boală cruntă: Leucemia. Din fericire, din puţin de la foarte mulţi Denisa ar putea să-şi reia viaţa, să lupte pentru cel mai frumos vis al ei, să devină medic, să salveze sute sau chiar mii de suflete bolnave.

Păcăleşti, satul de poveste în care s-a născut cel mai glumeţ român – Păcală. Legenda hâtrului erou al snoavelor româneşti

Păcăleşti, satul de poveste în care s-a născut cel mai glumeţ român – Păcală. Legenda hâtrului erou al snoavelor româneşti

Nu e o Păcăleală de 1 Aprilie. Un sat din Bihor pare a fi casa celebrului personaj Păcală care ne-a fascinat copilăria. Dacă istoria spune că numele satului Păcăleşti, căci despre el este vorba, se leagă de primul conducător, legenda spune că prin aceste locuri a trăit şugubăţul personaj de poveste. Satul este astăzi un cătun cu 250 de locuitori mândri că sunt urmaşii celui mai glumeţ personaj din folclorul românesc.

E paradoxală dorinţa generală şi secretă a oamenilor care trăiesc în sisteme democratice de a-şi depune destinul în mâinile unui lider puternic. E şi mai stranie încrederea pe care o au grupurile sau găştile într-un şef atoateştiutor. Ca şi cum libertatea nu ar mai fi suficientă, iar calitatea de decident a individului ar fi mai presus de posibilităţile lui fizice.

acum 4 zile · comentarii (61)

Această audiere publică, precedată de o depoziţie scrisă este o procedură de consultare prin care orice structură de interes, de la autoritatea publică, coaliţii, alianţe, ONG-uri, sindicate şi alte organizaţii îşi pot aduce contribuţia transparentă în actul decizional al politicilor publice

acum 4 zile · comentarii (2)

Un sondaj realizat de un cotidian central le cere cititorilor să evalueze prestaţia lui Klaus Iohannis la o sută de zile de mandat. Sondajul arată că o majoritate de 52 la sută o găsesc slabă şi foarte slabă, restul de trei răspunsuri (foarte bună, bună şi satisfăcătoare) înghesuindu-se în 48 la sută.

acum 4 zile · comentarii (0)

Nu cred că am văzut ceva mai şocant ca filmul pe care îl ataşez acestui articol. Şi nu e ca şi când nu am avea parte de tot felul de oribilităţi zi de zi într-un oraş în care oamenii şi-au pierdut busola logicii de a trăi împreună. Asum de la bun început că troleul în care are loc acţiunea e din Bucureşti, dar ştiu la fel de bine că ar putea să se întâmple acelaşi lucru şi la Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj sau Braşov.

acum 4 zile · comentarii (44)

Marko Attila a furat şi a fugit, iar statul român stă acum şi se uită cum deputatul adăpostit de Ungaria se laudă cu protecţia statului maghiar şi se declară victimă etnică, în timp ce toţi colegii din comisia ANRP sunt după gratii. Nu ştiu ce e mai grav, faptul că Ungaria tratează România ca pe o ţară bananieră, sau  faptul că statul român îi permite acest lucru?

acum 4 zile · comentarii (2)

Pentru prima dată după 73 de ani, Familia Regală a României intră în Catedrala din Chişinău. Stârnind reacţii diverse în societatea din România şi Republica Moldova, atitudinea şi prezenţa Casei Regale peste Prut începe să devină o constantă. Slujba de Înviere este numai confirmarea acestui fapt. Este Casa Regală astăzi un exemplu de soft-power şi de alternativă la clasa politică?

acum 4 zile · comentarii (22)

Pentru cei mai mulţi dintre noi, 12 oameni furioşi e titlul unui film binecunoscut realizat în 1957 de regizorul aflat atunci la ora debutului pe nume Sydney Lumet. Cel ce va deveni curând celebru  şi care va semna în timp filme la fel de celebre precum Colina (1965), Serpico (1975), Orient-Expres (1974), Reţeaua (1976), Verdictul (1982), Daniel (1984).

acum 5 zile · comentarii (0)

Intrată în cursa pentru nominalizarea din partea Democraţilor, Hillary Clinton este favorita competiţiei interne. Dar, în eventualitatea finalei pentru Casa Albă, pentru a răsturna tradiţia potrivnică, şansele sale vor depinde de viziunea pe care o va propune şi de modul în care va gestiona raportarea la moştenirea administraţiei Obama. Este şi cazul politicii de „resetare” a relaţiilor cu Rusia, pe care a promovat-o ca şefă a diplomaţiei.

acum 5 zile · comentarii (14)

La Summitul Americilor din Panama (10-11 aprilie 2015), preşedintele SUA Barack Obama şi preşedintele Cubei, Raul Castro s-au întâlnit, şi-au strâns mâinile, au conversat timp de o oră. A fost prima întâlnire între doi preşedinţi ai celor două state, după ultima care a avut loc în 1958 între Dwight Eisenhower şi Fulgencio Batista şi în mod paradoxal tot în Panama.

acum 5 zile · comentarii (0)

In ciuda dezvoltarii exponentiale in ceea ce priveste tehnologia, omul ramane, in cele mai multe din cazuri, primitiv.  Practic, nu se poate vorbi despre o evolutie a omenirii. E paradoxal ca, in timp ce se inventeaza roboti si se lucreaza cu particula lui Dumnezeu (Bosonul Higgs), cei mai multi oameni raman impasibili in fata acestor rezultate stiintifice ale lumii. Preocuparea importanta fiind “painea cea de toate zilele”.

acum 5 zile · comentarii (1)

Amploarea şi răspândirea reţelelor de socializare în România au adus un nou instrument de mobilizare politică. Paradoxal, acest instrument nu este la îndemâna organizaţiilor politice clasice – partidele politice – şi, pe termen mediu şi lung, tinde să le transforme din actori ai mobilizării în spectatori ai mobilizării.

acum 5 zile · comentarii (20)

Astăzi, la Strasbourg, exact în momentul în care noi afişăm acest material pe adevarul.ro (ora 10.00, adică 11.00 la Bucureşti) a fost dat publicităţii Raportul de evaluare realizat de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei a cărui misiune „este să amelioreze capacitatea statelor membre de a lupta împotriva corupţiei,

acum 5 zile · comentarii (47)

În timp ce Berlinul, încă marcat de memoria colectivă a dramelor provocate în ultima conflagraţie mondială, preferă extinderea influenţei sale bazată pe tehnologia de ultimă oră, Moscova visează, cu ochii greu de citit ai preşedintelui Putin, la refacerea imperiului sovietic, cu o altă denumire, dar cu centrul puterii menţinut la Kremlin, graniţele Federaţiei Ruse extinzându-se până la suprapunerea pe cele foste sovietice.

acum 5 zile · comentarii (0)

Lunile de după „şocul 16 noiembrie” au fost de repoziţionare pentru toţi politicienii de top. Spun de top pentru că mulţi din linia a 2a şi a 3a par că nu au înţeles absolut nimic şi se încăpăţânează să rămână cantonaţi în aceeaşi retorică isterică marca Antena3 şi nu realizează că îşi trăiesc ultimele zile de viaţă politică. Unii vor fi ucişi politic de „boala” DNA iar cei mai mulţi de alegerile din 2016.

acum 5 zile · comentarii (6)

„Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, unul dintre cele mai frumoase texte din literatura noastră dramatică, a fost pus în scenă de Victor Ioan Frunză, la Centrul Cultural Pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“ din Capitală, într-o variantă în care poezia şi umorul realizează combinaţia perfectă

acum 5 zile · comentarii (0)

Am recitit zilele trecute memoriile lui Ismet İnönü, Hatîralar (Amintiri) Ikinci basim, (Ediţia a II-a) Ankara, 2006, 631p + 44 pagini foto. Autorul detaliază în paginile scrise punctul său de vedere referitor la evenimentele la care a luat parte. Memoriile omului politic turc sunt de un real folos, în special pentru istorici, cu precădere pentru cei care studiază sau sunt interesaţi de spatiul oriental-balcanic.

acum 5 zile · comentarii (1)

Ultimul dintre cele şapte cuvinte rostite de Iisus pe cruce (şi relatat doar de Evanghelia după Ioan, la cap. 19, versetul 30) este: „Săvîrşitu-s-a!” Nu e vorba, fireşte, despre consemnarea unui obştesc sfîrşit, ci despre sentimentul Celui care moare că misiunea care I-a fost încredinţată a fost îndeplinită. Care fusese această misiune?

acum 6 zile · comentarii (154)

Moartea. Pentru medici şi mai ales pentru medicii oncologi moartea a devenit un fenomen relativ banal. Din păcate, face parte din cotidian. Chiar dacă vindecăm majoritatea pacienţilor de cancer, diagnosticul de boală malignă aduce cu el „amintirea” morţii. Un fel de „memento mori” dur, tranşant, real. Fiecare pacient de cancer, când îşi află diagnosticul, se loveşte cu capul de pragul de sus.

acum 6 zile · comentarii (16)

Urmează bilanţul de trei ani al cabinetului Ponta. Acest bilanţ va fi setat de comunicatorii PSD pe tema salariilor, a posibilei scăderi de TVA la alimente de bază, a indicatorilor macro-economici în general. Ceea ce nu-i rău - doar că-i inadecvat: nu măsori valoarea unui Guvern prin intermediul contextelor economice în care e plasat de istorie.

acum 5 zile · comentarii (2)
Postari Recente