Îngerul copiilor din „lagărul“ groazei de la Cighid: medicul care a spus stop morţii. „Cei mai mulţi se prăpădeau la vârsta de trei ani“

Îngerul copiilor din „lagărul“ groazei de la Cighid: medicul care a spus stop morţii. „Cei mai mulţi se prăpădeau la vârsta de trei ani“

Medicul Pavel Oarcea a ajuns la căminul-spital de la Cighid, judeţul Bihor, considerat „lagărul“ copiilor cu handicap, în primăvara anului 1990, la doar câteva luni de la Revoluţie. De când a pus piciorul în acel loc înfiorător, a ajuns să fie iubit de zecile de suflete cărora le-a oferit cel mai de preţ dar: viaţa.

FOTO Competiţie cinematografică, la Cetatea Oradea. Filme de 60 de secunde, premiate de specialişti

FOTO Competiţie cinematografică, la Cetatea Oradea. Filme de 60 de secunde, premiate de specialişti

Cetatea Oradiei devine încet, încet ceea ce este menită a fi: un loc al competiţiei, un spaţiu de cultură şi de socializare. Recent încheiata competiţie de artă cinematografică înghesuită în 60 de secunde este un gen de creaţie care prinde teren din ce în ce mai mult într-o lume aflată mereu între două treburi, între două trenuri ale vieţii sau între două opţiuni existenţiale.

FOTO Box în centrul Oradei, pentru un tânăr cu dizabilităţi

FOTO Box în centrul Oradei, pentru un tânăr cu dizabilităţi

Asociaţia Alsterdorf în parteneriat cu Basti Box a organizat duminicăo gală demonstrativă de box, cu scop caritabil, pe coro-ul orădean. Intitulat "Ştefan - Un Campion Pentru Noi", evenimentul a avut ca scop sensibilizarea şi implicarea comunităţii în sprijinirea unui tânăr cu dizabilităţi care are nevoie de o operaţie pentru a auzi.

În contextul situaţiei geopolitice şi militare tensionate din apropierea României, ţinând cont de ameninţările şi riscurile la adresa ţării noastre, dar şi pe fondul îngrijorărilor tot mai evidente ale românilor faţă de aceste ameninţări, am considerat că un interviu cu şeful Statului Major General, gen.lt. Nicolae Ciucă, ar fi binevenit în interesul opiniei publice.

acum 21 zile · comentarii (30)

E un truism întristător sau un semn al firescului absolut poate, dar profesorii nu sunt doar profesori. Mi-a luat naiv de mult timp să îmi dau seama că am cocoţat profesorii pe o treaptă ontologică superioară. Aşa cum unii o fac când vine vorba de alte profesii încărcate cu nobleţe: de medici, de pildă. Sau de preoţi, în unele cazuri. De salvatori de trupuri sau suflete.

acum 21 zile · comentarii (4)

Aşadar , zicea cineva îngrijorat sincer, s-a înmulţit neamul prost. Şi, să vezi noutatea, neamul ăsta prost, din zilele nostre, nu se trage din prostimea săracă, aşa cum fusesem noi învăţaţi să credem, ci chiar dintre îmbogăţiţii de peste noapte, care nu sunt proşti de tot, au o scilipire, mai ales de învârtitori după vremuri, dacă nu chiar hoţi de-a binelea, descurcăreţi,

acum 22 zile · comentarii (2)

Eşecul lui Victor Ponta în politica românească este una dintre cele mai mari drame pe care le puteam avea în acest moment. Un personaj tânăr, care părea talentat pentru politică şi care nu dădea semne că şi-ar fi dorit mai mult decât i se cuvine s-a transformat într-unul dintre cei mai dispreţuiţi politicieni din ultimii 25 de ani. În el s-au strâns toate frustrările unei întregi generaţii.

acum 22 zile · comentarii (72)

Nimic nu e nou, doar memoria noastră nu este alimentată cu aceste date. Din prudenţă. Din calcul politic. Din inconştienţă. Din demagogie pură. Oricum, în toate cazurile, plătitorii au fost aceiaşi. Sunt şi vor rămâne aceiaşi: popoarele lumii asupra cărora, cu regularitate de metronom, se face experimentul, adeseori mortal, al intrării în zona aceasta a incertitudinii absolute.

acum 22 zile · comentarii (22)

Sute de tineri din Republica Moldova au pornit spre România, într-un Marş simbolic prin care doresc să atragă atenţia autorităţilor asupra necesităţii Reunirii celor două state româneşti. Mâine la ora 10.00 aceştia se vor afla pe graniţa nedreaptă  stabilită pe Prut, mai exact la Ungheni.

acum 22 zile · comentarii (0)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a postat aseară pe Facebook o declaraţie profund iresponsabilă şi jignitoare la adresa unei religii, care are 1,57 - 1,65 miliarde de adepţi, 22 - 24% din populaţia globului, fiind a doua confesiune ca număr de credincioşi după creştinism.

acum 22 zile · comentarii (36)

Poate că o paralelă între destinul unui individ şi destinul unui Stat nu este un demers riguros ştiinţific, dar este un demers util. O trecere în revistă a evoluţiei unei dependenţe de jocuri de noroc şi un comentariu pe marginea pacientului grec care refuza reabilitarea propusă de familia europeană.

acum 22 zile · comentarii (9)

Felul în care a plecat, dar mai ales cel în care s-a întors Victor Ponta din pribegie nu reprezintă doar un gest de laşitate pentru propria sa persoană politică sau imaginea partidului care îi stă la picioarele cocoloşite unde se duceau unii cândva să-şi cumpere domnia pe arginţi şi galbeni. Dar mai ales pentru instituţiile statului, în special cele a căror "forţă" se dovedeşte a fi aceea a unor căţeluşi bine ţinuţi în lesa intereselor politice.

acum 22 zile · comentarii (15)

Asociaţia EuroCloud România a anunţat câştigătorii competiţiei Premiile EuroCloud România 2015. Organizată pentru al treilea an consecutiv, competiţia naţională a Premiilor EuroCloud urmăreşte să identifice şi să promoveze cele mai bune practici şi soluţiile cloud de referinţă din industria românească de cloud computing.

acum 22 zile · comentarii (1)

Toată lumea ştie deja că bancnota de un dolar american are o mulţime de mesaje criptate şi simboluri ciudate, precum piramida care aminteşte constant de cei care conduc, cu adevărat, lumea. Cercetătorii apatrizi din toate ţările au constatat, însă, că şi bancnotele româneşti au fost pângărite cu aceeaşi ură de către aceşti duşmani eterni ai neamului.

acum 22 zile · comentarii (7)

Au trecut doar 15 zile de la sesizarea privind suspiciunea de plagiat în lucrarea de doctorat al lui Gabriel Oprea şi Consiliul Naţional de Etică (CNE) s-a şi pronunţat: “nu se confirmă”. Este vorba de 247 de pagini, cu o bibliografie conţinând 51 de titluri ale unor autori şi străini. Procedura în sine cuprinde următorii paşi:

acum 22 zile · comentarii (13)

În 1977, la puţină vreme după Cutremurul de la 4 martie, istoricul Vlad Georgescu încheia scrierea unui eseu intitulat „Politică şi istorie – Cazul comuniştilor români – 1944-1977“. Întocmit ca parte a disidenţei sale, eseul cu pricina nu putea să apară niciodată în România comunistă fiindcă dezvăluia şi documenta o realitate ce nu avea cum să fie pe placul regimului pe care începuse să îl înfrunte istoricul.

acum 23 zile · comentarii (13)
Postari Recente