Senatorul Victor Mocanu, aproape de un prim verdict în dosarul „Maternitatea”

Senatorul Victor Mocanu, aproape de un prim verdict în dosarul „Maternitatea”

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat pronunţarea sentinţei pentru 14 iulie, în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu. Acesta a fost trimis în judecată de către DNA pentru că a inaugurat în scop electoral noua Maternitate, ocazie pentru care a încheiat mai multe contracte ilegale de furnizare de echipamente medicale. Prejudiciul a fost estimat în rechizitoriu la peste 500 de mii de euro.

VIDEO Casa unei familii din Lopătari, judeţul Buzău, se fărâmă de la o zi la alta, din cauza unei alunecări de teren

VIDEO Casa unei familii din Lopătari, judeţul Buzău, se fărâmă de la o zi la alta, din cauza unei alunecări de teren

O familie din comuna buzoiană Lopatari, oameni trecuti de 70 de ani, trăieste cu spaima în suflet că s-ar putea dărâma casa pe ei la următoarea ploaie. Locuinţa a început să se crape din cauza alunecărilor de teren iar oamenii spun că sunt şanse mici să îşi salveze gospodaria. Alunecarea a pornit din spatele casei, unde este un izvor de apă. Nu îşi doresc altceva decât să primească o căsuţă într-o zonă stabilă, unde să o ia de la capăt.

VIDEO Gospodărie din Buzău, incendiată de o bătrână furioasă pe familia care o îngrijeşte

VIDEO Gospodărie din Buzău, incendiată de o bătrână furioasă pe familia care o îngrijeşte

Pompierii au fost solicitaţi, luni, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea buzoiană Gălbinaşi. Focul ar fi fost pus intenţionat de proprietara casei, o bătrână de 80 de ani, într-un moment de supărare pe familia cu care are contract de întreţinere. Ambulanţa i-a acordat îngrijiri unuia dintre chiriaşi, care a leşinat când a văzut locuinţa mistuită de flăcări.

VIDEO Evaluare Naţională 2016 Buzău. Căldura din clase le-a dat bătaie de cap elevilor

VIDEO Evaluare Naţională 2016 Buzău. Căldura din clase le-a dat bătaie de cap elevilor

”Salcâmii” lui Baconski şi o călătorie într-o zonă turistică - cu asta s-au confruntat elevii de clasa a 8-a la evaluarea la limba română. În plus, candidaţii s-au chinuit să reziste temperaturilor ridicate din sălile de examen. În perioada 27 iunie – 5 iulie 2016, se desfăşoară Evaluarea Naţională 2016 pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2015-2016.

Azi, în mod normal, ar fi trebuit să scriu ceva despre mizele foarte complicate ale Consiliului European care începe mâine. Însă nu mă lasă inima să ignor un nou episod din seria „România pusă la zid şi umilită“ petrecut în Olanda unde, imediat după BREXIT, au apărut aceste afişe care pun întrebarea de ce Marea Britanie trebuie să părăsească UE şi nu România.

acum 2 zile · comentarii (194)

Am dedicate numeroase texte în ultimii ani desluşirii unor resorturi ale crizei financiare şi economice, frământărilor din UE (vezi şi volumele „Încotro se îndreaptă Capitalismul”, 2009; „Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia”, 2012; „Marele impas din Europa”, 2015 - toate la Polirom). Rezultatul referendumului din Regatul Unit (UK) mă îndeamnă să reiau câteva gânduri pe aceste teme.

acum 2 zile · comentarii (12)

Fără îndoială, cel mai eficient recrutor din România ar fi o foarte proaspătă absolventă, pe la douăzeci şi foarte puţin, blondă-blondă, foarte senzuală, cu o fustă scurtă-scurtă, cu un decolteu larg-larg, cu ochi mari de la natură, plus mari de uimire, eventual şi cu ochelari. Voce subţire-subţire, evident.

acum 2 zile · comentarii (21)

Meritorie iniţiativa preşedintelui Iohannis, care, descoperind virtuţile unei astfel de întreprinderi, doreşte ca, împreună cu toate forţele politice, să facă posibilă o astfel de acţiune. Sper că se va ajunge la un rezultat notabil, într-un timp rezonabil. Asta nu mă împiedică să-mi amintesc câteva lucruri, legate de „proiectul de ţară”.

acum 2 zile · comentarii (2)

Eşec al clasei politice de la Londra, ce s-a jucat cu opinia publică din Marea Britanie şi ani la rând a aruncat tot ceea ce nu a ieşit bine asupra Uniunii Europene, cu o totală iresponsabilitate. Apoi populismul şi aducerea la urne a scos pe londonezi afară din cel mai puternic club economic al lumii. Dar ieşirea Marii Britanii ar putea însemna regândirea proiectului european în termeni mult mai clari.

acum 5 zile · comentarii (22)

S-a întâmplat ca la meciul România-Franţa. La referendumul din Marea Britanie, tabăra „Remain”, a celor care doreau să rămână în UE a fost bătută aproximativ cum am fost noi. În mai mult de prima jumătate a zilei, ea a condus, apoi, la sfârşit, Brexit-ul a învins cu 51,9 la sută faţă de 48,1 la sută, ceea ce a însemnat o diferenţă de peste un million de voturi.

acum 5 zile · comentarii (15)

Ca est-european, Brexitul mi se pare un act de un egoism sfidător. Am trăit pe un continent divizat, într-un comunism mizer şi asupritor din care ieşeai doar cu visul la ţările occidentale. După 1990, am văzut şi simţit interdicţii după interdicţii. De călătorie, de studiu, de muncă. În cele din urmă, printr-un gest de solidaritate, am intrat în Uniunea Europeană doar ca să auzim din nou de Europa cu două viteze şi de excepţia britanică.

acum 5 zile · comentarii (143)

În copilărie eram convinsă că nu voi ajunge vreodată să beau cafea. Priveam curioasă ciudatul obicei al adulţilor din familia mea: sâmbătă dimineaţa, uneori chiar şi duminică, atunci când toată familia era împreună, scoteau ceştile alb-albastre din dulap şi le umpleau cu lichidul cel mai amar din lume, pe care mai apoi îl sorbeau cu înghiţituri mici jumătate de zi.

acum 6 zile · comentarii (25)

Nu am plecat de la Europene. Sîntem tot acolo, parcaţi într-un centru corecţional şi trecem, aproape zilnic, prin şedinţe de umilire. Ieri, ne-au vizitat Ungaria şi Islanda. Mesajul a fost clar şi sever: munciţi, alergaţi, faceţi ore suplimentare, strîngeţi din dinţi, treceţi la credinţa fanatică în şansa înecată de sudoare şi veţi cîştiga!

acum 6 zile · comentarii (5)

Asociaţia MozaiQ, organizaţie comunitară LGBT (lesbiene, gay, persoane bisexuale şi transgender), cere în numele membrilor săi şi al altor persoane LGBT recunoaşterea legală cât mai urgentă de către stat şi de către societatea românească a relaţiilor de cuplu dintre persoane de acelaşi sex, sub forma căsătoriilor gay şi a parteneriatelor civile.

acum 6 zile · comentarii (236)

România e populată de inamici ai „Vestului”, aidoma tuturor societăţilor anti-moderne. Unii sunt deghizaţi în pseudo-filosofi cu predispoziţii mistice, alţii sunt doar conspiraţionişti primitivi. Cu toţii, însă, de la autohtoniştii nostalgici după mămăliga pe care o fierbeau dacii înainte de aducerea porumbului pe continentul european, până la anti-europenii din mahalalele fără canalizare, cu toţii colportează prostii.

acum 7 zile · comentarii (91)

Dincolo de dezamăgirea legată de rezultatele din teren, ceea ce i se reproşează naţionalei nostre este lipsa de viziune, totala neangajare în raport cu performaţa, abdicarea de la luptă pe teren. Fotbalul confirmă ceea ce spunem despre naţiunea română sau despre elitele ei, ne lipseşte proiectul de ţară care să coaguleze un efort haotic şi individual.

acum 9 zile · comentarii (61)

Suntem în plină euforie fotbalistică. Sperăm, luptăm, suferim, căutăm vinovaţi, ne investim patetic în fiecare meci, în fiecare fază. Nu sunt competent în materie, dar am găsit, în arhiva mea, un text pe care l-am scris acum aproape 22 de ani şi care mi se pare de un oarecare haz contextual. (Apropo şi de micul război dintre ruşi şi englezi, consumat pe străzile Marsiliei).

acum 9 zile · comentarii (75)

Ca să cunoaştem misiunea, viziunea şi valorile învăţământului preuniversitar din România, mi-aş fi dorit ca documentul numit Statutul Elevului aflat în aceste zile în dezbatere publică să înceapă cu „Educaţia în România urmăreşte să dezvolte personalitatea elevului, talentele, abilităţile fizice şi psihice la cel mai înalt potenţial!

acum 9 zile · comentarii (8)