Iulian Bunila Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Sacrificiul uman la geto-daci: femei înjunghiate pe mormintele soţilor şi tineri aruncaţi în vârfurile suliţelor

Sacrificiul uman la geto-daci: femei înjunghiate pe mormintele soţilor şi tineri aruncaţi în vârfurile suliţelor

Sacrificiul uman era în perioada antichităţii un obicei prezent în mai toate culturile lumii şi era o formă de venerare a zeităţii. Cu peste două milenii în urmă, chiar şi strămoşii noştri practicau ritualul macabru, al uciderii de oameni, în numele religiei. Potrivit lui Herodot, părintele istoriei, geţii îi trimiteau periodic câte un mesager lui Zamolxe, care era ales dintre cei mai de seamă oameni ai comunităţii.

CJ Buzău a aprobat majorarea cotei de combustibil pentru maşinile din dotarea administraţiei judeţului

CJ Buzău a aprobat majorarea cotei de combustibil pentru maşinile din dotarea administraţiei judeţului

Fiecare maşină din dotarea Consiliului Judeţean Buzău sau a instituţiilor subordonate poate consuma lunar până la 650 de litri de combustibil. Astfel, pentru cele 36 de maşini, cheltuielile lunare pe carburant ar putea ajunge la 50.000 de lei. Proiectul CJ Buzău ce stabileşte noul plafon de consum combustibil a trecut în şedinţa din noiembrie cu majoritate de voturi, în ciuda opozitiei liberalilor, care susţin că aceste cote sunt exagerate.

La Buzău, biletele de maxi-taxi se scumpesc de la 1 decembrie

La Buzău, biletele de maxi-taxi se scumpesc de la 1 decembrie

De marţi, o călătorie cu maxi-taxi va costa cu 50 de bani mai mult. Patronii firmelor care deţin microbuze în transport public din municipiu au decis ca, de la 1 decembrie, preţul unei călătorii să crească la doi lei. Municipalitatea susţine că buzoienii vor avea ca alternativă autobuzele Trans Bus, care menţine deocamdată tariful biletelor la 1,5 lei pe călătorie.

Doi brazi uriaşi, aduşi din Harghita, vor străluci în Buzău începând cu ziua de 1 Decembrie

Doi brazi uriaşi, aduşi din Harghita, vor străluci în Buzău începând cu ziua de 1 Decembrie

A devenit o obişnuinţă, de câţiva ani, ca brazii semeţi care înfrumuseţează Buzăul de sărbători să fie primiţi în dar de la primăria comunei Lupeni, judeţul Harghita. Cei doi arbori dăruiţi anul acesta buzoienilor au fost montaţi deja în centrul oraşului şi în Parcul Crâng, unde va avea loc orăşelul copiilor, iar împodobirea lor va fi realizată până pe 1 decembrie.

VIDEO Miting de o jumătate de oră, al liberalilor buzoieni, împotriva primarului Constantin Boşcodeală

VIDEO Miting de o jumătate de oră, al liberalilor buzoieni, împotriva primarului Constantin Boşcodeală

Câteva zeci de liberali buzoieni au protestat, vineri, în Piaţa Dacia, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de conducerea Primăriei Buzău. Mitingul a fost organizat pe fondul ultimelor evenimente de la Direcţia Economică a Primăriei, mai mulţi funcţionari fiind cercetaţi pentru că ar fi şters ilegal datoriile unor persoane fizice şi juridice. Protestatarii au cerut demisia edilului Constantin Boşcodeală.

Povestea ascunsă a conacului lui Marghiloman, bântuit de fantoma fostului mare politician consevator

Povestea ascunsă a conacului lui Marghiloman, bântuit de fantoma fostului mare politician consevator

Una dintre cele mai importante clădiri istorice din Buzău, Vila Albatros, fosta reşedinţă a marelui om politic Alexandru Marghiloman, este şi ea printre edificiile învăluite în mister. O legendă urbană se referă la existenţa unui spirit care ar bântui domeniul aflat la marginea Buzăului, care include, pe lângă vila principală, ruienel unei cosntrucţii impozante, ale grajdurilor şi parcul dendrologic.

Criza politică de la Chişinău este un fleac pe lângă războiul din Orientul Mijlociu sau nevoile omului de rând. Cu toate acestea, nu se găseşte leac pentru năravurile şi încăpăţânarea decidenţilor noştri. Ai impresia că dânşii se cred buricul pământului şi că problemele lor sunt cele mai importante, pe când ale celorlalţi – insignifiante.

acum 23 ore · comentarii (4)

Nu ştiu ce blestem s-a abătut asupra României, că la fiecare schimbare de regim, de guvern, de partid, de ministru, toţi se pun pe făcut proiecte. Nu contează că există proiecte începute şi neterminate, fiecare partid vrea să demonstreze că cei aflaţi anterior la putere au fost proşti şi doar ei sunt deştepţi.

acum 2 zile · comentarii (1)

În iunie 2015, la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, unde liderii europeni nu au mers în semn de protest faţă de încălcarea drepturilor omului în Azerbaidjan, Putin l-a prezentat pe Erdogan ca fiind reprezentant al Uniunii Europene: „Turcia, candidată la aderarea la UE, reprezintă Uniunea Europeană“, a spus el, ignorând total prezenţa iresponsabilului de la Bucureşti ce s-a dus acolo din motive medicale (la picioare sau la cap).

acum 2 zile · comentarii (164)

Criza politică de la Chişinău din rândul forţelor politice pro-europene, care nu sunt capabile să reseteze alianţa AIE-3, aruncă Republica Moldova într-o zonă gri a neîncrederii, în plan extern cât şi-n plan economic, întrucât finanţările externe sunt pentru moment blocate.

acum 3 zile · comentarii (1)

Cred că primele cuvinte pe care le-am învăţat, când am început şi eu să vorbesc, au fost “iar ne-au furat…”. Sigur, în varianta “iar ne-au fulat…” la început, şi fără să ştiu ce înseamnă. însă m-am prins repede, mi s-a spus că eram deştept foc.

acum 4 zile · comentarii (10)

În urmă cu două luni am început să mă simt rău. În mod previzibil, înainte să las anxietatea generată de incertitudine să mă domine, am încercat, ca oricine, să găsesc o cauză şi un sens în ceea ce mi se întâmplă. Ca să putem exista avem nevoie de liniaritate, coerenţă, dar mai ales de sens.

acum 5 zile · comentarii (0)

Bruxellesul arată de câteva zile ca un oraş fantomă. Pe străzi nu mai vezi aglomeraţia pestriţă de oameni care dădea culoare metropolei. Metroul a fost închis, la fel ca şi centrele comerciale sau clădirile publice. Primarul oraşului le-a cerut proprietarilor de cafenele şi restaurante să îşi oprească activitatea, astfel încât viaţa publică a fost de facto suspendată până miercuri.

acum 5 zile · comentarii (0)

Un text esenţial, cu date excepţionale şi concluzii grave. Este vorba despre un document  „cu circulaţie limitată“ (14438/15) difuzat pe 23 noiembrie de coordonatorul european din cadrul Consiliului European pentru lupta împotriva terorismului.

acum 5 zile · comentarii (5)

Rectificările bugetare adoptate vineri de Parlamentul Republicii Moldova în lectură finală, după ce fuseseră supuse votului şi în octombrie, prevăd venituri mai mici cu peste 1 miliard de lei moldoveneşti (aproximativ 50 de milioane de euro), şi reducerea cheltuielilor cu peste 1,6 miliarde de lei (în jur de 80 de milioane de euro).

acum 8 zile · comentarii (14)

Acum, şi nu altădată, e momentul să vorbim de prostia lucie europeană. Nu prostia în general, ci prostia europeană faţă cu barbaria musulmană. În 1915, un ministru rus uitat, sătul de prostia ţaristă faţă cu barbarie bolşevică, aşternea pe hîrtie o cugetare de neuitat: paraliticii de la guvernare se bat fără vlagă cu epilepticii revoluţionari.

acum 8 zile · comentarii (129)

Anton Pavlovici Cehov a scris „Cântecul lebedei” sau „Calhas” între anii 1887-1888 şi a subintitulat-o „scenetă dramatică”. Una dintre nenumăratele lui „piese necehoviene”, numite pe mai departe şi astăzi astfel de exegeza literară, din păcate destul de puţin sensibilă la exegeza scenică a scrierilor dramaturgului.

acum 8 zile · comentarii (0)

În ultimele 12 luni, am solicitat regulat ca planificarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă să se facă prin implicarea cetăţenilor. Am trimis petiţii chiar şi la Cotroceni pentru ”a organiza, sub patronajul instituţiei prezidenţiale, o serie de întâlniri între reprezentanţi ai societăţii civile, oameni politici, experţi şi reprezentanţi ai presei pe tema Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă ce se pregătesc în acest moment.”

acum 8 zile · comentarii (0)

Interviu cu Dr. Daniela Pisoiu, cercetător la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaţionale din Viena, specializată în terorism, radicalizare şi extremism de orientare islamistă, de extremă dreapta şi de extremă stânga. Daniela Pisoiu este autoarea cărţii „Islamist Radicalisation in Europe: An Occupational Change Process” şi editoarea cărţii „Arguing Counterterrorism: New Perspectives”.

acum 11 zile · comentarii (1)

În cadrul unui seminar la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale şeful CIA, John Brennan, spunea: „Parisul nu este singura opţiune a ISIS. Mă gândesc că şi noi în SUA trebuie să fim vigilenţi. Este clar că organizaţia teroristă are o agendă externă gata să o ducă la îndeplinire, agendă pregătită cu mult timp înainte. Acest lucru a oferit ISIS  răgazul să-şi pregătească operativii şi logistica (arme şi centuri cu explozibil).”

acum 11 zile · comentarii (23)

Artan Arachelian: Cine era Năiţă Lucean? Dinu Săraru: Cine era Năiţă Lucean? Era un ţăran de la mine din sat, cu şase copii, toţi băieţi, care, printr-o întâmplare, era finul părinţilor mei şi deci şi finul meu. Personaj pitoresc, de o rară inteligenţă, care a făcut tot războiul.

acum 11 zile · comentarii (1)

În lumea de azi, mesajele scrise apar pretutindeni. Le întâlnim pe stradă, pe afişe şi indicatoare, în magazine, pe etichete, alături de tot ce se vinde, pe şosele, la intrarea şi ieşirea din localităţi etc. Omul contemporan trăieşte într-o lume prolixă, înconjurat de mesaje de felurite genuri şi concepute cu felurite scopuri.

acum 11 zile · comentarii (23)
Postari Recente