Povestea tragică şi secretul lui Carl Filtsch, pianistul genial din Sebeş care i-a cucerit pe Chopin şi pe Franz Liszt 0

Carl Filtsch, născut la Sebeş în anul 1830, a fost una din cele mai importante personalităţi muzicale ale secolului al XIX-lea. Frédéric Chopin spunea spunea despre el o frază celebră: „Dumnezeule, ce copil! Până acum, nimeni nu m-a înţeles aşa ca el…”. Din păcate pentru lumea muzicală, Carl Filtsch a murit la doar 15 ani, în 1845, la Veneţia, răpus de o boală incurabilă.

Povestea tragică şi secretul lui Carl Filtsch, pianistul genial din Sebeş care i-a cucerit pe Chopin şi pe Franz Liszt Vezi comentarii 0

Ediţie aniversară a festivalului FânFest, evenimentul organizat de opozanţii proiectului Roşia Montană

Ediţie aniversară a festivalului FânFest, evenimentul organizat de opozanţii proiectului Roşia Montană

Asociaţia Alburnus Maior împreună cu voluntarii Campaniei Salvaţi Roşia Montană organizează în perioada 13 - 16 august 2015 o nouă ediţie a evenimentului FânFest, cel mai cunoscut festival alternativ din România. Programul de anul acesta cuprinde concerte live, expoziţii, filme documentare, tururi ghidate şi cea mai mare întrunire a activiştilor din România în cadrul forumului social de activism.

Accident grav în Arad provocat de un şofer de TIR din Alba. Un bărbat şi copilul acestuia au murit în tragedie

Accident grav în Arad provocat de un şofer de TIR din Alba. Un bărbat şi copilul acestuia au murit în tragedie

Un bărbat de 52 de ani din Alba a provocat un grav accident rutier pe DN7 în zona localităţii Ilteu din judeţul Arad. Bărbatul conducea un TIR şi nu a adaptat viteza la condiţiile de mers, a pierdut controlul volanului şi a intrat în coliziune cu un autoturism în care se afla o familie cu doi copii. În urma impactului frontal, şoferul, un bărbat de 41 de ani şi fiul său de 8 ani au decedat.

Scandalul Kronospan Sebeş: compania austriacă obţine suspendarea deciziei privind revizuirea autorizaţiei integrate de mediu

Scandalul Kronospan Sebeş: compania austriacă obţine suspendarea deciziei privind revizuirea autorizaţiei integrate de mediu

Kronospan Sebeş a câştigat un prim proces cu Ministerul Mediului, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi APM Alba, instituţii care au decis în luna mai 2015 reluarea procedurii privind obţinerea autorizaţiei integrate de mediu pentru platforma industrială ce cuprinde şi fabrica de formaldehidă. Compania a solicitat în instanţă anularea actului administrativ, obţinând suspendarea deciziei până la judecarea procesului pe fond.

Cine sunt saşii şi cum au contribuit la dezvoltarea Transilvaniei. Cine le-a dat denumirea de saşi coloniştilor germani aduşi în Ardeal

Cine sunt saşii şi cum au contribuit la dezvoltarea Transilvaniei. Cine le-a dat denumirea de saşi coloniştilor germani aduşi în Ardeal

Saşii au fost timp de sute de ani şi sunt în continuare o populaţie care a influenţat decisiv istoria Transilvaniei. Colonizaţi în scopuri economice şi militare, saşii au fost de-a lungul timpului o populaţie privilegiată, în dauna celei româneşti, majoritare. Au construit sate şi oraşe, biserici şi cetăţi care se păstrează şi astăzi, iar în perioada comunistă cei mai mulţi au ales să plece în Germania.

O monedă din aur şi 24 de podoabe dacice sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, recuperate de la case de licitaţii din Germania

O monedă din aur şi 24 de podoabe dacice sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, recuperate de la case de licitaţii din Germania

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia continuă activităţile de recuperare a unor bunuri de patrimoniu sustrase din situri arheologice dacice. Procurori din cadrul instituţiei au readus în ţară din Germania, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională, mai multe loturi de podoabe dacice, din argint, şi o monedă din aur, stater de tip pseudo-Lysimach.

Mi-am luat o pauză de o săptămînă undeva, în afara capitalei. Într-o bună zi, mă duc pînă la Sibiu şi, ca întotdeauna în ultimii mulţi ani, trec pragul Librăriei Humanitas. Iau la rînd toate rafturile, cumpăr cîteva cărţi, zic la revedere şi plec, bucuros de achiziţie. A doua zi, mi se trimite o postare pe blog, din care aflu că vizita mea la librărie a provocat o dramă multiplă.

acum 2 zile · comentarii (161)

Încă din primele articole postate pe adevarul.ro am susţinut ideea că polarizarea socială, ca diferenţă dintre bogaţi şi săraci, a început în primele zile de după 1989. În acest sens, îl invocam pe „rechinul” miliardar George Sörös, care, chiar cu referinţă la România, spunea că cine nu s-a urcat în primele trei luni în „trenul capitalismului”, nu îl mai poate ajunge din urmă.

În timp ce coaliţia militară condusă de SUA împotriva Statului Islamic face tot posibilul să împingă Turcia în prima linie a conflictului din Siria, regimul Erdogan a găsit scuza perfectă pentru a demara cea mai amplă operaţiune militară împotriva kurzilor, singurii care ţin piept expansiunii jihadiste.

Vreau să încep prin a-ţi spune un adevăr pe cât de dur, pe atât de util. Prevenţia în cazul cancerului la sân este momentan o utopie - această boală nu poate fi prevenită. 1 din 8 femei de pe Planetă va dezvolta boala pe parcursul vieţii, iar cancerul de sân nu este discriminatoriu - nu alege după vârstă, culoare sau statut social. Dar TU poţi să alegi!

După alegerea lui Liviu Dragnea în poziţia de preşedinte interimar al PSD, cred că mulţi se aşteptau la un linşaj mediatic din partea celor care de ani de zile îi critică pe social-democraţi. Până la urmă să alegerea unui condamnat - chiar dacă în primă instanţă, pe tatăl baronilor, dă muniţie criticilor cât pentru sute de articole şi dezbateri TV. Surprinzător pentru unii, lucrurile nu s-au întâmplat aşa.

Până la 12 ani am crescut într-un sat mic din Moldova, undeva între Bârlad şi Târgu Bujor. În perioada aceea am prins electrificarea, când a ajuns şi în satul nostru şi am înlocuit patru lămpi cu gaz cu un singur bec, asfaltarea - acelaşi singur drum asfaltat ca şi acum, de altfel, care trece prin marginea satului -, trecerea de la mersul în căruţă până la Târgu Bujor la camionul cu prelată şi apoi la rată,

Este Romania nesustenabila in conditiile in care respecta toate criteriile de convergenta nominala pentru aderarea la Zona Euro, este singura tara din UE care respecta 10 din cele 11 criterii dintre cele prevazute in Procedura de Dezechilibru Macroeconomic si indeplineste mai bine decat Polonia indicatorii FMI privind acordarea unei Linii de Credit Flexibile?

Valul de arestări şi trimiteri în judecată a preşedinţilor de consilii judeţene şi a subordonaţilor acestora din comisiile de achiziţii publice pentru acordarea unor contracte pe bani publici în mod discreţionar a evidenţiat cât de răspândită şi obişnuită este practica folosirii de firme favorite pentru contracte de infrastructură.

Se discută intens şi înflăcărat în aceste zile caniculare despre candidatura Maiei Sandu la funcţia de prim-ministru. Concomitent, se lansează acuzaţii şi deja se caută vinovaţii în eventualitatea unui eşec, în timp ce oamenii suferă de insolaţii, iar statul – de perturbaţii financiar-bancare. Altfel spus: ţara arde, iar „babele” alianţei se piaptănă.

acum 2 zile · comentarii (4)

De la Adam şi Eva, acest Alfa şi Omega al relaţiilor sexuale, există o regulă clară: în tot acest proces de asigurare a reproducerii biologice a speciei umane, bărbatul trebuie să seducă femeia pentru a ajunge în pat cu ea: „[..] atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni“ (Facerea, 3.16). Asta mi-a rămas întipărit în memorie de la o lecţie de religie din gimnaziu, când un preot a suplinit absenţa profesoarei de la clasă.

acum 2 zile · comentarii (17)

În timpuri în care consultările democratice şi referendumurile pe tot felul de teme sunt la ordinea zilei, politicienii ar trebui ca, democratic, să urmeze voinţa exprimată a cetăţenilor europeni. Ei cer direct, prin cea mai mare petiţie din istoria UE, o protecţie extinsă a naturii. “Dacă nu e stricată, nu o repara!”.

acum 2 zile · comentarii (0)

„Vai de mama ei de ţară“, „Aşa merităm dacă nu am votat pe cine trebuia“, „Să-şi dea toţi demisia“, „Vinovaţii să plătească“, „Să ne fie ruşine“, „Să vă fie ruşine“, „Să le fie ruşine guvernanţilor“, „Adevăraţii vinovaţi sunt lăcomia şi prostia“, „Plecaţi la vaci, acolo unde vă e locul“, „Cinste lor, urmaşii lui Iancu cel Mare“, „Felicitări celor care au mişcat piciorul şi mâna, nu şi gura“, „La puşcărie cu toţi neaveniţii şi parveniţii“.

acum 2 ani · comentarii (14)