”Războiul” deşeurilor: închiderea depozitului de la Alba Iulia scumpeşte colectarea gunoaielor de la populaţie

”Războiul” deşeurilor: închiderea depozitului de la Alba Iulia scumpeşte colectarea gunoaielor de la populaţie

Colectarea deşeurilor menajere se va scumpi în Alba cu procente cuprinse între 40 şi 100 la sută ca urmare a închdierii depozitului de la Alba Iulia. Singura haldă de gunoi din judeţ va mai fi deschisă până în 16 iulie, urmând ca imediat să înceapă lucrări de ecologizare şi închidere a depozitului. În aceste condiţii, toate localităţile din judeţ sunt obligate să transporte deşeurile la un depozit privat din Cristian, judeţul Sibiu.

Misterele amfiteatrului roman de la Alba Iulia. Singurul document rămas, vechi de un secol, care certifică existenţa acestuia

Misterele amfiteatrului roman de la Alba Iulia. Singurul document rămas, vechi de un secol, care certifică existenţa acestuia

Oraşul Apulum trebuie să fi avut, ca fiecare mare centru urban roman, şi un amfiteatru. Cu toate că lipsesc încă datele certe referitoare la o posibilă localizare a construcţiei, existenţa acesteia este certificată de o serie de dovezi indirecte. Cea mai concludentă este o fotografie realizată de Adalbert Cserni în urmă cu peste 100 de ani.

Subiecte Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Alba | bacalaureat 2015

Subiecte Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Alba

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică. Examenul de Bacalaureat 2015 se încheie astăzi cu probele scrise la Geografie, Biologie, Chimie şi Fizică. Subiectele la Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică vor fi făcute publice după începerea examenului. Rezolvările subiectelor la  Geografie, Biologie, Chimie, Fizică vor putea fi urmărite şi pe adevarul.ro, după ora 12.00.

Concursul pentru funcţia de preşedinte al Tribunalului Alba, câştigat de judecătoarea Ţâmpea Teodora Maria

Concursul pentru funcţia de preşedinte al Tribunalului Alba, câştigat de judecătoarea Ţâmpea Teodora Maria

Concursul organizat de Institutul Naţional al Magistraturii pentru funcţia de preşedinte al Tribunalului Alba a fost câştigat de judecătoarea Ţâmpea Teodora Maria. Procedura de selecţie organizată de INM a vizat şi posturile de preşedinte la Judecătoriile Blaj şi Cîmpeni, respectiv cel de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Subiecte Bacalaureat 2015 Istorie Alba

Subiecte Bacalaureat 2015 Istorie Alba

Examenul de Bacalaureat 2015 Istorie va fi susţinut miercuri, 1 iulie. În Alba, aproape 3.000 de candidaţi s-au înscris la toate probele de la Bacalaureat 2015. Subiectele la MAtematică Bacalaureat 2015 vor fi publicat pe adevarul.ro, după începerea examenului, iar rezolvările subiectelor la Istorie Bacalaureat 2015 vor fi prezentate pe adevarul.ro, după ora 12.00.

Subiecte Bacalaureat 2015 Matematică M1, M2, M3, M4 Alba. Doi candidaţi eliminaţi pentru tentativă de fraudă

Subiecte Bacalaureat 2015 Matematică M1, M2, M3, M4 Alba. Doi candidaţi eliminaţi pentru tentativă de fraudă

Examenul de Bacalaureat 2015 Matematică va fi susţinut miercuri, 1 iulie. În Alba, aproape 3.000 de candidaţi s-au înscris la Bacalaureat. Subiectele la Bacalaureat 2015 Matematică vor fi publicate pe adevarul.ro, după începerea examenului. De asemenea, rezolvările subiectelor la Bacalaureat 2015 Matematică vor fi prezentate pe adevarul.ro, după ora 12.00.

Aflăm din presă că, în curînd, va începe la Bucureşti construcţia celei mai mari moschei din Europa creştină. Proiecte la fel de grandioase s-au propus, pare-se, la Oslo, la Praga şi la Bratislava. Fără succes. Dialectic vorbind, mi se pare spectaculoasă coincidenţa dintre şantierul – deja avansat - al Catedralei Mîntuirii Neamului şi cel – încă în faşă – al unei mari moschei.

De ce nu pot fi solidar cu guvernanţii greci, care, dupa cinci ani de austeritate, îşi întreabă poporul daca mai vrea să strângă cureaua, dar, în acelaşi timp, instituie controlul capitalurilor, închide băncile, caută disperat surse pentru acoperirea nevoii de lichidităţi, tolerează un nivel al şomajului de 26% în creştere sş un ritm infernal de închidere a firmelor private.

Am văzut într-un articol anterior că de la substantivul „popor” pot fi formate două adjective, „popular” şi „populist”. În cel de al doilea, sufixul „ist” este peiorativ. O soartă similară o are şi substantivul „naţiune”. Şi acest substantiv are două adjective, „naţional” şi „naţionalist”, al doilea fiind marcat de sufixul cu pricina, adică „ism”-„ist”. În perioada interbelică, adjectivul „naţionalist” nu avea un caracter peiorativ.

Oare cum o fi votat fostul ministru al finanţelor, Yanis Varoufakis, la referendumul de duminică? El spunea că dacă va ieşi „DA”, va demisiona; a ieşit „NU” şi a demisionat. Ce să creadă grecul de rând: declaraţia de dinainte de referendum, când politicianul susţinea varianta „DA”, sau gestul de după, prin care cetăţeanul fost ministru a invalidat rezultatul pentru care militase?

Cu Grecia s-a dus cel mai avansat proiect de convergenţă cu Occidentul al unei ţări ortodoxe. Noi suntem la rând, demonstraţia e acum la noi. Pot culturile pe bază de particularism, cu societăţi şi economii puternic informale, cu puţină înţelegere pentru şi dinspre Occident, emula cu succes societatea occidentală, într-un proiect comun aşa de ambiţios cum e euro?

Legea prevede că, şi dacă stai acasă, şi dacă stai la “beciul domnesc”, consecinţele sunt cam aceleaşi, adică dacă se va aplica o pedeapsă cu închisoarea, zilele de arest, fie petrecute acasă, fie la beci, se vor scădea din lunile/anii de închisoare. Se pare că “băieţilor deştepţi” le convine.

Cred că este prima lecţie ce trebuie trasă din evenimentele din Grecia. Proiectul european a însemnat o idee generoasă: ne punem la un loc resursele umane şi materiale, să ajutăm ţările rămase în urmă să progreseze pe drumul civilizaţiei. Contributorii la fondurile europene sunt ţările bogate, celelalte consumă fonduri nerambursabile uriaşe, sute de miliarde de euro, din banii contribuabililor din ţările bogate.

Ziua Ohi (în limba greacă: Επέτειος του «'Οχι» – Aniversarea lui «Nu») este o sărbătoare naţională în Grecia, Cipru şi în toate comunităţile elene din diasporă, care comemorează atitudinea dictatorului grec Ioannis Metaxas (aflat la putere între 4 august 1936 - 29 ianuarie 1941), care a respins ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini pe 28 octombrie 1940.

Florin Niculescu atinge vioara într-un paradox sonor unic, doar  al lui, despre care Le Nouvel Observateur spunea că ”e un violonist spectaculos şi fabulos”, Le Monde că „e un muzician remarcabil, precis, agil şi dinamic”, Le Figaro – chiţibuşarul la critică de artă – spunea că ”îţi taie respiraţia, brutal şi tandru”, iar publicaţii ca Hot Jazz sublinia: ”În el, jazz-ul francez a găsit în sfârşit un succesor al lui Grapelli”.

acum 2 zile · comentarii (0)

După votul de ieri catastrofiştii anunţă ruperea puzzle-ului european. Dar premisa unei Europe bipolare – scindată economic, demografic şi cultural între Nord şi Sud – nu este de azi, de ieri. Ea explică cel mai bine ce se întâmplă astăzi în Grecia. Fisura dintre o Europă nordică „sustenabilă” şi o Europă sudică „necompetitivă” trebuie închisă, sau Europa „unită” va înceta sa mai existe. Pentru această ruptură au zis grecii „nu”.

acum 2 zile · comentarii (3)

Chiar dacă e abia la a treia ediţie (ceea ce înseamnă că încă e un eveniment tânăr), Festivalul Jazz TM deja se laudă cu nume mari ale genului care au urcat pe scena amplasată în Piaţa Victoriei din Timişoara. Anul acesta capetele de afiş au fost Marcus Miller, Liv Warfield şi Dianne Reeves.

acum 2 zile · comentarii (0)

„Vai de mama ei de ţară“, „Aşa merităm dacă nu am votat pe cine trebuia“, „Să-şi dea toţi demisia“, „Vinovaţii să plătească“, „Să ne fie ruşine“, „Să vă fie ruşine“, „Să le fie ruşine guvernanţilor“, „Adevăraţii vinovaţi sunt lăcomia şi prostia“, „Plecaţi la vaci, acolo unde vă e locul“, „Cinste lor, urmaşii lui Iancu cel Mare“, „Felicitări celor care au mişcat piciorul şi mâna, nu şi gura“, „La puşcărie cu toţi neaveniţii şi parveniţii“.

acum 1 an · comentarii (14)
Postari Recente