Transalpina în fotografii spectaculoase de arhivă. Cum se parcurgea cu maşina cel mai înalt drum din România în 1968 2

Despre Transalpina s-au scris şi spus foarte multe lucruri. Cert este că la momentul actual reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România şi poate, chiar, din Europa. Dar lucrurile nu au stat tot timpul aşa. O demonstrează o serie de fotografii realizate în 1968, când traversarea munţilor din Oltenia spre Transilvania era o veritabilă aventură.

Transalpina în fotografii spectaculoase de arhivă. Cum se parcurgea cu maşina cel mai înalt drum din România în 1968 Vezi comentarii 2

Răzbunarea comuniştilor împotriva eroului Elie Bufnea: şase ani de închisoare pentru că a scris despre lupta soldaţilor români contra bolşevicilor

Răzbunarea comuniştilor împotriva eroului Elie Bufnea: şase ani de închisoare pentru că a scris despre lupta soldaţilor români contra bolşevicilor

Regimul comunist instaurat în România după al Doilea Război Mondial s-a „răzbunat“ crunt şi împotriva celor care au luptat contra bolşevicilor în anii care au urmat primei conflagraţii mondiale. Unul din aceştia este Elie Bufnea, un ofiţer român devenit erou, născut în satul Runc din Apuseni la sfârşitul secolului XIX. Acesta a stat şase ani în închisoare pentru cărţile publicate în care a relatat epopeea luptei voluntarilor români în Rusia.

DIICOT Alba vrea arestarea preventivă a patronului Filadelfia. Ioan Sighiartău este cercetat pentru evaziune fiscală

DIICOT Alba vrea arestarea preventivă a patronului Filadelfia. Ioan Sighiartău este cercetat pentru evaziune fiscală

DIICOT Alba Iulia solicită din nou arestarea preventivă a unuia dintre cei doi patroni ai grupului de firme Filadelfia din Bistriţa-Năsăud, Ioan Eugen Sighiartău. Acesta este cercetat penal din 2013 pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. Tribunalul Alba a decis, pe fond, măsura controlului judiciar.

Comorile Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. De la celebrul Codex Aureus la Biblia Sacra şi Institutul Astronomic

Comorile Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. De la celebrul Codex Aureus la Biblia Sacra şi Institutul Astronomic

Biblioteca Batthyaneum este o veritabilă ”comoară naţională”. Specialiştii estimează că biblioteca din Alba Iulia deţine circa 80% din totalitatea cărţilor medievale occidentale manuscrise şi 70% din incunabulele prezente pe teritoriul României. La Alba Iulia, se găseşte şi cel mai vechi codice medieval occidental din România – Codex Aureus.

Proteste faţă de poluare la Sebeş şi Alba Iulia. Ministrul Mediului, chemat la o întâlnire cu societatea civilă

Proteste faţă de poluare la Sebeş şi Alba Iulia. Ministrul Mediului, chemat la o întâlnire cu societatea civilă

Societatea civilă din Sebeş nu renunţă la ”bătălia” pe care o duce cu instituţiile statului şi compania Kronospan pentru a demonstra că activitatea economică de pe platforma industrială poluează grav oraşul din judeţul Alba. La Sebeş şi Alba Iulia sunt anunţate din nou proteste din seria celor organizate împotriva „poluării şi incompetenţei autorităţilor”.

Investiţii de 12 milioane de lei la Spitalul Judeţean Alba în relocarea policlinicii şi construirea unei secţii de Psihiatrie

Investiţii de 12 milioane de lei la Spitalul Judeţean Alba în relocarea policlinicii şi construirea unei secţii de Psihiatrie

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia va reloca secţia de Psihiatrie într-o clădire nouă, ce va fi construită în curtea unităţii medicale. De asemenea, Policlinica de pe strada Muşeţelului din Alba Iulia se va muta în vechea locaţie, unde se afla în urmă cu 10 ani. Ambele proiecte costă circa 12 milioane de lei şi vor fi finalizate în 2018.

Decizie istorică la Ministerul Culturii. Roşia Montană este propusă pentru lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Decizie istorică la Ministerul Culturii. Roşia Montană este propusă pentru lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în Lista indicativă pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Decizia aparţine Ministerului Culturii şi Ministerului Mediului ai cărei reprezentanţi au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial.

Faptul că s-a născut o mică dezbatere pornind de la interviul acordat doamnei Cristina Hermeziu de academicianul Basarab Nicolescu mi se pare, în sine, un lucru bun. Mulţumesc şi gazetarului intervievator şi profesorului intervievat pentru implicare. Îi mulţumesc şi domnului Radu Ioanid pentru reacţia sa promptă faţă de un comentariu al meu apărut pe acest blog săptămîna trecută.

acum 6 zile · comentarii (327)

Ne aflăm într-un stadiu în care orice poate fi posibil în situaţia în care tensiunile şi aşa foarte ridicate din acest moment escaladează şi se transformă într-un conflict. Moment în care, oricare ar fi zona în care ar putea începe acesta, sunt foarte mari şansele ca el să evolueze, implicând forţe şi interese cel puţin continentale într-o primă etapă, apoi mondiale prin antrenarea în joc a unor alţi parteneri/aliaţi.

acum 5 zile · comentarii (61)

Agresivitatea în creştere a Federaţiei Ruse, o putere nucleară cu ambiţii de a-şi întări şi extinde prezenţa militară în exteriorul ţării pentru a se poziţiona ca un actor global important şi a fi recunoscută ca atare, situaţia din Ucraina şi criza din Republica Moldova vor continua să fie principalele provocări de la frontiera estică a Uniunii Europene.

acum 6 zile · comentarii (2)

Domnului Pleşu i-am adresat câteva cuvinte o singură dată. Era la întâlnirea lui Klaus Iohannis cu „intelectualii“ României, întâlnire ce a avut loc în timpul campaniei prezidenţiale din 2014. I-am spus atunci domnului Pleşu că dacă nu facea el o glumă ramâneam cu senzaţia că am asistat la întâlnirea lui Klaus cu proştii României. A ras şi a încercat să îşi disculpe „colegii“ spunând că poate au avut emoţii.

acum 6 zile · comentarii (57)

Ne anunţi în sondaje că 50% participi la alegeri, 40% stai acasă şi nu ştii dacă te prezinţi: 9,47%. Ne anunţi că vei vota Cartelul politic în proporţie de peste 70% dintre cei care se vor prezenta la vot. Ne anunţi că doar 23,56% sunt procentele cu care vei vota partidele mici care ar putea reseta jocul politic. La 26 de ani ai discernământul format. În aceste condiţii, eşti complicele Cartelului politic.

acum 6 zile · comentarii (57)

La un moment dat, observînd că, văzuţi de departe, toţi munţii sînt mici, Uniunea Europeană a decis că relieful nu există. Între timp, realitatea a cerut revanşa şi a trimis pe direcţia UE o delegaţie la nivel înalt, compusă atît din munte, cît şi din Mahomed. Nimic nu pare să fi pregătit apretatele elite europene pentru primirea acestei delegaţii şi pentru reapariţia vehementă a geografiei şi istoriei.

acum 6 zile · comentarii (148)

Sucombarea inevitabilă a Platformei Cinice „Debilitate şi Amnistie” Ţopilor, cauzată atât de veleităţile liderilor săi, cât şi de alierea cu principalii lachei ai Moscovei, i-a determinat pe ideologii din umbră să caute „soluţii”, după modelul lui Dodon. Asemeni paraziţilor care se hrănesc şi trec de la un organism la altul, dadaiştii încearcă să se agaţe de ideea unionistă.

acum 6 zile · comentarii (9)

Principalul proiect politic al Platformei Demnitate şi Adevăr pare să fie modificarea procedurii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Liderii şi susţinătorii Platformei par convinşi de faptul că reintroducerea votului direct în alegerile prezidenţiale va schimba cardinal situaţia din Republica Moldova în bine. E vorba despre situaţia din toate domeniile: economic, politic.

acum 6 zile · comentarii (4)

În 2006, Al Gore a publicat o carte care a redefinit percepţia colectivă privind pericolul catastrofal al încălzirii globale. „An Inconvenient Truth“ („Un adevăr incomod“) a devenit epitom pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, fără ocoliş şi fără echivoc. La noi, discuţia despre planurile-cadru duce fix într-o ţintă falsă. Adevărul incomod la care mă refer vizează corecţiile legislative necesare pentru recadrarea conversaţiei curriculare.

acum 6 zile · comentarii (3)

„Vai de mama ei de ţară“, „Aşa merităm dacă nu am votat pe cine trebuia“, „Să-şi dea toţi demisia“, „Vinovaţii să plătească“, „Să ne fie ruşine“, „Să vă fie ruşine“, „Să le fie ruşine guvernanţilor“, „Adevăraţii vinovaţi sunt lăcomia şi prostia“, „Plecaţi la vaci, acolo unde vă e locul“, „Cinste lor, urmaşii lui Iancu cel Mare“, „Felicitări celor care au mişcat piciorul şi mâna, nu şi gura“, „La puşcărie cu toţi neaveniţii şi parveniţii“.

acum 2 ani · comentarii (14)
Postari Recente