Bijuteria arhitecturală de la Blaj. Palatul Cultural ce poate rivaliza cu orice sală de spectacole din Europa FOTO

Bijuteria arhitecturală de la Blaj. Palatul Cultural ce poate rivaliza cu orice sală de spectacole din Europa FOTO

Palatul Cultural din Blaj a trecut printr-o transformare spectaculoasă. La trei ani de la debutul lucrărilor, clădirea poate fi considerată unul dintre cele mai importante edificii culturale din judeţul Alba. Cu o investiţie de 1,2 milioane euro, suma estimată la începutul proiectului, pe structura ruinelor ce datează din 1936 a fost creată o adevărată bijuterie arhitecturală.

Tendinţa generală este să lărgim într-atît sfera drepturilor omului, încît omul însuşi să devină „cazul particular“ al unei abstracţiuni. Existăm pentru a ilustra o teorie. Drepturile mele devin, cu alte cuvinte, mai importante decît mine: o religie, un cult, în care „persoana“ mea se dizolvă pios, pentru a nu contraria adevărul comunitar.

acum 5 zile · comentarii (117)

Simona Halep şi Monica Niculescu au deschis „balul“ la ediţia din acest an a Rogers Cup (categoria Premier 5), în competiţia de dublu feminin ce se desfăşoară la Montreal. Jucătoarele noastre au câştigat ieri seară fără emoţii, în două seturi (6-3 / 6-2), eliminând din turneu cuplul ruso-canadian Alla Kudryavtseva / Gabriela Dabrowski.

acum 4 zile · comentarii (2)

Succesul înregistrat anul trecut când în colecţia Memorii/Jurnale a editurii Humanitas a fost publicată Cartea de la Vama Veche a avut două consecinţe. Prima, aşteptată, dorită, este reprezentată de apariţia unei continuări ce se cheamă- nici nu putea să se numească altfel- A doua carte de la Vama Veche (Editura Humanitas, Bucureşti, 2016).

acum 4 zile · comentarii (0)

Câţi anume, cum anume propuşi a fi cheltuiţi, domenii prioritare, creşteri sau reduceri şi în ce sectoare. Pentru prima oară în România, ziarul nostru vă oferă să consultaţi cu mult în avans, înainte de intrarea în luna septembrie în procedura finală de vot la Parlamentul European, propunerea de buget comunitar pentru 2017.

acum 4 zile · comentarii (11)

În mod normal, în îndelungatul concediu de care beneficiez pe timp de vară, ar trebui să continui studiul intens în vederea promovării examenului de definitivare în învăţământ, treaptă profesională ce mă va debarasa de statutul de profesor-amator. Textul acesta l-am scris pe la începutul verii, moment prielnic pentru făcut bilanţuri. Mi-am dorit să iasă ceva funny, într-un stil detaşat, pe alocuri deliberat exagerat şi chiar patetic.

acum 4 zile · comentarii (0)

Menţionam anterior că discuţiile referitoare la iniţiativa de modificare a articolului 48 din Constituţie au fost, din păcate, umbrite de o gravă confuzie, voit întreţinută, între instituţii juridice şi sociale diferite: familie / căsătorie, căsătorie / parteneriat. Chiar dacă a lipsit din discuţie, scopul real al iniţiatorilor este însă o altă formulă: familie = căsătorie civilă = căsătorie religioasă.

acum 5 zile · comentarii (113)

Într-un binevenit, dar excesiv de încărcat de informaţii inutile, articol publicat în 25 iulie în Adevărul, tânărul militant pro-LGBT Vlad Viski ne demonstrează că baptiştii americani fundamentalişti au pus gând rău liberalei noastre Constituţii de inspiraţie belgiano-(petre)romano-iliesciană. Ironic, nu-i aşa?, cum s-a gândit ea, bigota BOR, să se alieze cu duşmanul, un cult protestant...

acum 4 zile · comentarii (104)

Să ne înţelegem de la început. Exemplele de mai jos, bazate pe documentele comisiilor de BAC, nu au conotaţie negativă, apriori. Doar că trezesc mirarea, dacă nu chiar suspiciuni. Sunt alte zeci de localităţi în ţară, de aceeaşi mărime sau chiar mai mari, care nu se pot mândri nici pe departe cu asemenea rezultate la BAC, ilustrate în exemplele ce urmează.

acum 5 zile · comentarii (26)

Anumiţi angajaţi ai BNR (Banca Naţională a României)! Nu e glumă. „Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget. Totuşi, raportul instituţiei arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare. Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit.”

acum 5 zile · comentarii (13)

Seria de atacuri sinucigaşe din Germania vine să confirme analizele, oficiale sau confidenţiale, produse în ultimele săptămâni de unităţile de analiză şi evaluare din cadrul unor mari servicii de informaţii sau de către Europol, text pe care, acum câteva zile, v-am oferit posibilitatea de a-l consulta în integralitate.

acum 5 zile · comentarii (45)

Dacă punem la o parte declaraţia de săptămâna trecută prin care, de fapt, doamna Alina Gorghiu nu declara nimic, înştiinţându-ne doar că va demisiona de la şefia PNL în cazul în care acesta va face cine ştie ce pact de guvernare cu PSD-ul cu care ştim bine că se urăşte de moarte, putem spune că liderii marilor partide politice din România au dispărut cu desăvârşire din spaţiul public.

acum 5 zile · comentarii (12)

Să observăm, cît mai avem ce: naţiunile occidentale au pornit revolta împotriva lumii de deasupra. Ştirea a căzut prizonieră imediat după naştere şi e tîrîtă de mediile de informare sub un titlu care arată că există loc de cazare pentru nuci în perete: gloata extremistă atacă democraţia! În spatele acestei lozinci care distinge între plebe şi iluminaţi, spumegă un amestec de aroganţă şi iritare boierească.

acum 5 zile · comentarii (43)

Cum la chestiunea teroristă n-am - evident - nicio soluţie, în starea asta de oripilare universală care m-a cuprins (până şi pe mine), mi-am amintit de cea mai gravă ameninţare - cel puţin la adresa bărbaţilor de pretutindeni (unde se poartă şosete) -: dispariţia constantă şi inexplicabilă a şosetelor noastre, fraţilor!

acum 5 zile · comentarii (4)

Înainte de a pica în somnul de după masă (model standard Mareşal Antonescu şi Nicolae Ceauşescu – aţipitul zilnic, doar aţipitul, pentru reîmprospătarea forţelor cerută de lucrul pînă noaptea tîrziu), ascult la iPod muzică de Tudor Gheorghe. Ca şi Mircea Baniciu sau, mai bine zis, ca şi regretatul Vali Sterian, azi uitat, Tudor Gheorghe apropie poezia de oamenii prozaici punîndu-i veşminte de cîntec, atrăgătoare.

acum 6 zile · comentarii (14)

„Provocările actuale arată că Uniunea instituţională aşa cum a fost ea constituită până acum nu răspunde aşteptărilor cetăţenilor europeni... Comisia Europeană nu a asumat toate consecinţele ce se impun după referendumul britanic... Europa trebuie să revină la rădăcinile sale şi să se concentreze mai mult pe drepturile cetăţenilor şi mai puţin asupra instituţiilor”.

acum 6 zile · comentarii (97)

„Vai de mama ei de ţară“, „Aşa merităm dacă nu am votat pe cine trebuia“, „Să-şi dea toţi demisia“, „Vinovaţii să plătească“, „Să ne fie ruşine“, „Să vă fie ruşine“, „Să le fie ruşine guvernanţilor“, „Adevăraţii vinovaţi sunt lăcomia şi prostia“, „Plecaţi la vaci, acolo unde vă e locul“, „Cinste lor, urmaşii lui Iancu cel Mare“, „Felicitări celor care au mişcat piciorul şi mâna, nu şi gura“, „La puşcărie cu toţi neaveniţii şi parveniţii“.

acum 3 ani · comentarii (14)
Postari Recente