Istoria fascinantă a scutierilor de Muhlbach, ordinul cavaleresc care a apărat sute de ani Sebeşul de cotropitori

Istoria fascinantă a scutierilor de Muhlbach, ordinul cavaleresc care a apărat sute de ani Sebeşul de cotropitori

În secolul XIX Muhlbach (Sebeş) era un burg elegant şi industrializat, unul din cele şapte oraşe săseşti “Siebenburgen” din Transilvania. Un oraş prosper şi cochet, cu artişti cunoscuţi şi familii înstărite, Mühlbach oferea clienţilor servicii şi produse la rangul celor din Austria, fiind vizitat de străini deopotrivă pentru turism şi afaceri.

Schimbări pe listele PNL Alba. Primarul din Zlatna, care negociază trecerea la PSD, eliminat dintre candidaţi

Schimbări pe listele PNL Alba. Primarul din Zlatna, care negociază trecerea la PSD, eliminat dintre candidaţi

Lista candidaţilor PNL Alba la alegerile parlamentare din 11 decembrie a fost modificată de conducerea judeţeană a partidului. Noua componenţă şi ordinea pe liste au fost validate joi de Biroul Permanent Naţional al partidului. De pe lista de la Senat a dispărut primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, plasat iniţial pe locul doi, care negociază trecerea la PSD şi candidatura din partea acestui partid pe un loc eligibil

Designer vestimentar român ajuns vedetă în America de Nord. Îmbracă actriţe, supermodele şi pe soţia premierului Canadei

Designer vestimentar român ajuns vedetă în America de Nord. Îmbracă actriţe, supermodele şi pe soţia premierului Canadei

Creaţiile vestimentare ale unui tânăr designer din Blaj fac furori în Canada şi au ajuns să fie cunoscute în toată lumea după ce au ajuns în garderoba soţiei premierului acestei ţări. Lucian Matiş „a îmbrăcat-o“ pe Sophie Trudeau cu două rochii spectaculoase atunci când familia premierului Canadei a vizitat pentru prima dată, oficial, Casa Albă, la Washington. Alte cliente ale designerului sunt supermodelul Iman şi cântăreaţa Nelly Furtado.

Interlopi din dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“, condamnaţi la închisoare cu executare pentru şantaj şi lipsire de libertate

Interlopi din dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“, condamnaţi la închisoare cu executare pentru şantaj şi lipsire de libertate

Doi interlopi din Alba au fost condamnat la închisoare cu executare într-un dosar în care au fost acuzaţi de şantaj şi lipsire de libertate în mod ilegal. Cei doi sunt judecaţi pentru constituire grup infracţional organizat în cauza ”Prostituate pentru VIP-uri”, unde au primit în primă instanţă 8 ani, respectiv 7 ani după gratii.

Festivalurile de teatru ale toamnei şi premierele numeroase ce caracterizează fiecare nou început de stagiune m-au împiedicat, în vremea din urmă, să mă uit prea mult la televizor. Deschid destul de rar aparatul din camera de hotel bucureştean în care stau de câteva zile, iar ceea ce văd pe canalele Televiziunii Române mă înspăimântă.

acum 4 zile · comentarii (13)

Primul lucru ce se cuvine spus despre cartea Repetiţiile şi teatrul reînnoit-Secolul regiei-volum conceput şi realizat de George Banu, carte apărută în vara anului 2009 graţie editurii Nemira, sub egida Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS 2009), şi reeditată în toamna anului 2016 e că ne aflăm în faţa unui autentic eveniment.

acum 4 zile · comentarii (0)

Multe din nenorocirile secolului XX ar fi fost evitate dacă oamenii ar fi deprins din şcoală să nu se încreadă în idoli, să detecteze minciuna, ori să judece cu propriul cap. În perioadele de linişte economică şi socială, politicul n-are însemnătate. Oamenii votează cu capul. În cele de criză, cu inima. Iar inima pre mulţi i-a dus în păcat. De la inimă au răcit şi mintea, şi corpul.

acum 5 zile · comentarii (89)

Firul poveştilor de călătorie din Marele Război ajunge astăzi la un nou episod, cel al unui ofiţer român căzut prizonier la germani în cumplita toamnă a anului 1916. Înainte de a trece la prezentarea istoriei acestuia, vrem să aducem în discuţie câteva aspecte privind condiţia prizonierilor – victime şi eroi nerecunoscuţi de contemporanii lor.

acum 5 zile · comentarii (6)

De la ziare, analize în reviste de specialitate şi dezbateri academice, întregul spaţiu public occidental a explodat în argumente şi mesaje privind apropierea, ba chiar declanşarea de către Rusia, în Siria, a celui de-al treilea Război Mondial, sau măcar al celui de-al doilea Război Rece.

acum 5 zile · comentarii (127)

Între 20-21 octombrie 2016, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al SNSPA organizează conferinţa internaţională „Instrumentalizing the Recent Past in Foreign Policy - The Legitimization of External Intervention in the Former Soviet Space.”

acum 5 zile · comentarii (3)

După ce, pe 2 octombrie, cetăţenii columbi­eni votau în proporţie de 50% împotriva acordurilor de pace cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), pe 7 oc­tombrie preşedintele Co­lumbiei, Juan Manuel San­tos, artizanul acestui acord de pace, semnat pe 26 sep­tembrie la Cartagena, pri­mea Premiul Nobel pentru pace.

acum 5 zile · comentarii (0)

Pe 22 octombrie va avea loc în Bucureşti un miting de susţinere a Unirii dintre România şi Republica Moldova. Marşul era anunţat din august şi se află la a cincea ediţie, fiecare adunând un număr impresionant de cetăţeni. Aflăm astăzi cu surprindere că PNL a pus gând rău unioniştilor.

acum 5 zile · comentarii (12)

Premierul Cioloş a dat publicităţii programul „Platforma România 100”, de fapt programul pe care şi-l asumă pentru un nou mandat la Palatul Victoria. Publicarea documentului va galvaniza campania electorală, deşi Dacian Cioloş îşi va respecta promisiunea şi nu se va afla pe listele electorale ale niciunui partid.

acum 5 zile · comentarii (89)

După o perioadă tumultuoasă, marcată de ciocniri şi scandaluri mult amplificate de avalanşa de comentarii - adesea tendenţioase şi extrem de subiective - apărute în spaţiul public, apoi de un final de stagiune cu noi producţii „preluate” ca atare de către noul director general interimar Beatrice Rancea, vara a adus, la Opera Naţională Bucureşti, o serie de schimbări şi noutăţi efectuate discret şi... eficient.

acum 6 zile · comentarii (2)

Un studiu recent al GFK vizând percepţia românilor despre sistemul de sănătate scoate la iveală două lucruri importante pe care românii le au în minte atunci când sunt întrebaţi despre problemele Sănătăţii şi despre soluţiile pe care ei le văd.

acum 6 zile · comentarii (3)

Ne-am obişnuit de ataţia ani cu fenomenul de masă de la Cuvioasa Parascheva de la Iaşi încât parcă trece neobservat an de an şi nu ne mai stârneşte curiozitatea şi interesul. Libertatea de conştiinţă şi de exprimare este respectată într-un stat democratic şi nu trebuie să fie îngrădită. Nu sunt de acord cu cei care încadrează credinţele oamenilor (fie şi cele religioase) în categorii superioare sau inferioare.

acum 6 zile · comentarii (112)

În aproape oricare altă ţară din lume, afirmaţia că educaţia este o prioritate guvernamentală permanentă ar trece drept o banalitate crasă. La noi, se construiesc strategii electorale şi programe de comunicare politică, în jurul acestei teme. Faptul că acest subiect este unul de campanie – care, cu alte cuvinte, suscită dezbateri – indică fără greş că, din păcate, în România, educaţia este foarte departe de a fi o prioritate.

acum 6 zile · comentarii (1)

„Vai de mama ei de ţară“, „Aşa merităm dacă nu am votat pe cine trebuia“, „Să-şi dea toţi demisia“, „Vinovaţii să plătească“, „Să ne fie ruşine“, „Să vă fie ruşine“, „Să le fie ruşine guvernanţilor“, „Adevăraţii vinovaţi sunt lăcomia şi prostia“, „Plecaţi la vaci, acolo unde vă e locul“, „Cinste lor, urmaşii lui Iancu cel Mare“, „Felicitări celor care au mişcat piciorul şi mâna, nu şi gura“, „La puşcărie cu toţi neaveniţii şi parveniţii“.

acum 3 ani · comentarii (14)
Postari Recente