A început transhumanţa în Munţii Sebeşului: copiii au luat vacanţa şi pleacă cu părinţii să îngrijească oile peste vară 1

În satele din Munţii Sebeşului, familiile de ciobani au început transhumanţa anului 2016. Copiii au intrat deja în vacanţă, având derogare oficială de la minister, şi urcă pe munte împreună cu părinţii, de unde se mai întorc doar la toamnă. Sute de familii din această zonă a judeţului Alba trudesc toată vara pentru a-şi câştiga traiul la stânele din vârf de munte.

A început transhumanţa în Munţii Sebeşului: copiii au luat vacanţa şi pleacă cu părinţii să îngrijească oile peste vară Vezi comentarii 1

Acuzaţii de „mită electorală“ într-o comună din Alba. Candidatul ALDE ar fi împărţit tricouri şi şepci alegătorilor

Acuzaţii de „mită electorală“ într-o comună din Alba. Candidatul ALDE ar fi împărţit tricouri şi şepci alegătorilor

Noua legislaţie electorală a descurajat foarte mult scandalurile dintre candidaţi. În Alba campania derulată până acum a fost anostă şi chiar plicitisitoare. Un singur caz a ieşit din aceste ”tipare” şi a ajuns în atenţia unui birou electoral. Primarul din comuna Şpring este acuzat că a oferit alegătorilor tricouri şi şepci cu sigla partidului în campania electorală.

Filmul unei crime care a îngrozit România. Cum a omorât un tânăr din Alba Iulia o prostituată cu 25 de lovituri de cuţit

Filmul unei crime care a îngrozit România. Cum a omorât un tânăr din Alba Iulia o prostituată cu 25 de lovituri de cuţit

Una dintre cele mai înfiorătoare crime din ultimii ani este descrisă amănunţit în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată autorul. Răzvan Pandelea, un tânăr în vârstă de 26 de ani, din Alba Iulia, a ucis în 2 februarie 2016 o prostituată cu 25 de lovituri de cuţit. Anchetatorii îi motivează gestul prin problemele pe care le avea în căsnicie, fiind în proces de divorţ cu soţia.

Proaspăt întors dintr-o scurtă călătorie, găsesc, în mereu surprinzătoarea presă locală, o informaţie despre Muzeul Ţăranului Român. Ştiam că dl Virgil Niţulescu e director interimar şi că urma să se organizeze un concurs pentru ocuparea postului de director plin. Între timp, concursul a avut loc şi a fost cîştigat de dl Vintilă Mihăilescu.

acum 4 zile · comentarii (115)

Dezbaterea pe care o port de câteva zile cu domnul Traian Băsescu asupra definirii abuzului în serviciu în Codul Penal a căpătat inevitabile accente polemice dintr-un motiv cât se poate de obiectiv: fiecare dintre noi ne-am aşezat de cealaltă parte a ghişeului. Domnia sa se plasează de partea funcţionarului, eu mă uit la chestiune dinspre partea victimei. Şi de aici, evident, discuţii...

acum 5 zile · comentarii (19)

Mă întreb ce blestem s-a abătut pe poporul ăsta al nostru de nu mai scăpăm odată de ei. Şi parcă un singur lucru îi mai lipsea, acum, acestei ţări năucite de corupţie, de incompetenţă şi de hoţie: să ne salveze Ponta şi cu Ghiţă.

acum 4 zile · comentarii (166)

Am vorbit săptămâna trecută la Copenhaga cu o jurnalistă din Zimbabwe care îmi zicea că la ea în ţară lumea încă mai crede că trebuie să bei nu mai ştiu ce cocktail cu balegă de elefant ca să ai mai puţine dureri la naştere. Iar când a fost însărcinată, mama ei a avut grijă să îi facă rost de balegă de la piaţă. Sună aşa de deplasat?

acum 4 zile · comentarii (9)

Plagiatul este doar una dintre hainele ”fake” din garderoba sistemului românesc de educaţie. Şcoala românească, prin nerezolvarea sistemică – măcar de acum încolo – a chestiunii plagiatului din lucrările de doctorat, transmite societăţii că furtul funcţionează, este tolerat, încurajat şi produce avansarea în carieră şi sporuri la salarizare.

acum 4 zile · comentarii (1)

Deşi guvernul încearcă să minimalizeze modificările aduse prin ordonanţă codurilor penale şi de procedură penală, APADOR-CH consideră că este neconstituţională cel puţin modificarea articolului 153 CP, care îi oferă procurorului acces liber la datele bancare ale cetăţenilor, afectând astfel dreptul la viaţă privată garantat de Constituţie

acum 4 zile · comentarii (1)

Tehnologia a intrat puternic şi în domeniul administrării asociaţiilor de proprietari. Presiunea valului de proprietari care doresc transparenţă, rapiditate în obţinerea informaţiilor, acces la situaţii financiar-contabile, servicii de plată a întreţinerii online şi răspuns rapid la solicitări, a dus la apariţia unor servicii care în anii trecuţi păreau de domeniul fantasticului.

acum 4 zile · comentarii (0)

Astăzi, 23 mai 2016, se împlinesc zece ani de la plecarea dintre noi a marelui scriitor român Iordan Chimet, una dintre cele mai fascinante şi generoase personalităţi ale literaturii române postbelice, pe nedrept uitată de contemporani. În plină tiranie comunistă, un scriitor român a legat, prin corespondenţă, o strânsă prietenie cu artişti de dincolo de Cortina de Fier, printre care celebrul Michael Ende.

acum 4 zile · comentarii (1)

Deşi puţine acte sunt la fel de intime şi de absolute precum sinuciderea, aceasta nu reprezintă un act solitar, ci se decupează din tipare sociale. Aşa după cum constata Émile Durkheim într-o lucrare ce urmează să împlinească 120 de ani în 2017, sinuciderea, indiferent de motivaţiile pur personale care o declanşează, rămâne un fapt statistic, influenţat de variabile precum zona geografică, anotimp, educaţia făptaşului sau clasa socială.

acum 4 zile · comentarii (2)

Sâmbătă seara, pe 21 mai 2016, mă hotărăsc tarziu să văd piesa de teatru „Faust“ (după J. W. Goethe) a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu. O piesă jucată foarte des (încă din 2007) şi mult elogiată. Autocare întregi veneau anii trecuţi aducând inclusiv bucureşteni pentru FAUST. O adevărată isterie.

acum 4 zile · comentarii (56)

Ura de sine. Povestea filmului lui Cristian Mungiu e ca o extracţie chirurgical-cinematografică. E ceea ce a rămas în urma Comunismului. Ceea ce am dezvoltat în timpul şi după Dictatură: ura de sine. Şi asta vrem să le impunem şi copiilor noştri. Să ne urâm înfocat, de-a lungul întregii vieţi, urmăriţi toată viaţa de gândul plecării din ţară, iar dacă rămânem să facem ceea ce ştim mai bine: să ne acomodăm.

acum 4 zile · comentarii (12)

Proaspăt întors dintr-o scurtă călătorie, găsesc, în mereu surprinzătoarea presă locală, o informaţie despre Muzeul Ţăranului Român. Ştiam că dl Virgil Niţulescu e director interimar şi că urma să se organizeze un concurs pentru ocuparea postului de director plin. Între timp, concursul a avut loc şi a fost cîştigat de dl Vintilă Mihăilescu.

acum 4 zile · comentarii (115)

Cum ieşi din casă, intri în dezacord. Faci un dezacord. Devii un dezacord. Gramatical şi existenţial, eşti parte a unei erori suţinute cu o frenezie de cojocar beat. Viaţa în Bucureşti continuă să se încurce prosteşte, să piardă oameni şi să se lăbărţeze lăutăreşte. În cele din urmă, acest Babilon peticit nu e altceva decît un tocător de istorie.

acum 4 zile · comentarii (27)

O ştire difuzată de RFI şi preluată de site-ul revistei Dilema veche pe data de 20 aprilie, adică la exact o săptămână de clipa în care au devenit operaţionale conturile în care românii sunt aşteptaţi să doneze pentru a face posibilă rămânerea în patrimoniul naţional a sculpturii Cuminţenia Pământului a lui Brâncuşi, suna destul de puţin încurajator.

acum 4 zile · comentarii (3)

„Vai de mama ei de ţară“, „Aşa merităm dacă nu am votat pe cine trebuia“, „Să-şi dea toţi demisia“, „Vinovaţii să plătească“, „Să ne fie ruşine“, „Să vă fie ruşine“, „Să le fie ruşine guvernanţilor“, „Adevăraţii vinovaţi sunt lăcomia şi prostia“, „Plecaţi la vaci, acolo unde vă e locul“, „Cinste lor, urmaşii lui Iancu cel Mare“, „Felicitări celor care au mişcat piciorul şi mâna, nu şi gura“, „La puşcărie cu toţi neaveniţii şi parveniţii“.

acum 2 ani · comentarii (14)
Postari Recente