FOTO „Lopta-pila“, sportul tradiţional la care se relaxau Avram Iancu şi tribunii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania 0

Dintr-un document păstrat la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia  aflăm că tribunii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, în frunte cu Avram Iancu, se relaxau la „lopta-pila“. Este vorba de una dintre denumirile sub care este cunoscut jocul tradiţional al românilor-oina, care a intrat după 1989 în categoria sporturilor care „există, dar nu se practică“.

FOTO „Lopta-pila“, sportul tradiţional la care se relaxau Avram Iancu şi tribunii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania Vezi comentarii 0

Doi tineri din Alba Iulia inculpaţi la Timişoara într-un dosar de trafic de migranţi. Unul a primit arest preventiv iar celălalt arest la domiciliu

Doi tineri din Alba Iulia inculpaţi la Timişoara într-un dosar de trafic de migranţi. Unul a primit arest preventiv iar celălalt arest la domiciliu

Doi tineri din Alba Iulia, Radu Iacob Mihai, 28 de ani şi Moldovan Bogdan – 25 de ani, au primit mandate de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, infracţiuni de trafic de migranţi şi infracţiuni de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat. Hotârârea a fost luată de Tribunalul Timişoara iar dosarul a fost instrumentat de DIICOT.

Bărbat din Iaşi reţinut de poliţişti din Alba pentru şantaj. A cerut bani de la o firmă pentru că ar fi găsit o larvă într-0 cutie cu lapte

Bărbat din Iaşi reţinut de poliţişti din Alba pentru şantaj. A cerut bani de la o firmă pentru că ar fi găsit o larvă într-0 cutie cu lapte

Un bărbat din judeţul Iaşi a fost reţinut de Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de poliţie Judeţean Alba pentru şantaj. Acesta a cerut bani unei societăţi comerciale producătoare de lactate, ameninţând că va da publicităţii faptul că, într-o cutie de lapte, a găsit o larvă.

Am fost invitat de cîteva ori, în ultima vreme, să răspund la foarte actuala întrebare: „Cum trebuie să fie un preşedinte?“ M-am eschivat. Întrebarea nu e lipsită de legitimitate (mai ales în contextul de-acum), dar are un „ce“ romantic, sau, în orice caz, nerealist. Ne ajută în vreun fel dacă încropim un portret ideal al celui de care avem nevoie?

acum 2 zile · comentarii (217)

Senatorul John McCain, care şi-a manifestat întotdeauna suspiciunea faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui impredictibilitate caracterizează relaţiile internaţionale pe care Federaţia Rusă le are cu UE şi SUA, avertiza că acesta are de mult timp ochii aţintiţi spre Ucraina, pe care o consideră „perla coroanei ruse”: „Ştiu că Putin crede că Ucraina este parte a Rusiei. El este hotărât să o menţină în propria ogradă”.

acum 21 ore · comentarii (77)

Cu totii avem in jurul nostru, oameni care, datorita unui succes nebun sau unor performante incredibile, devin antipatici, greu de suportat. Nici sportul nu face exceptie.  Cand te obisnuiesti sa duci acasa premiu dupa premiu, nu te astepta sa fii servit cu sampanie, mereu. Toti cei de pe locul doi, pe care i-ai lasat in urma, se vor satura sa fie, asa cum spunea Senna, primii care pierd.

acum 21 ore · comentarii (0)

Aşa cum semnalam, popasul lângă lacul Seliger, nu a fost un simplu moment pe agenda preşedintelui Vladimir Putin, brusc animat, chipurile, de dorinţa de a se adresa unor juni din Rusia. Dincolo de arătarea pisicii nucleare, aliaţilor din NATO, şi de agitarea oratorică a contopirii voite, de către liderul de la Kremlin, a ucrainenilor cu poporul rus, a fost ţintit, incredibil, dar adevărat, şi Kazahstanul. Pe când Republica Moldova?

Mai puţin de o zi până la deschiderea oficială a celui mai mare festival de film al verii, MECEFF, creaţie a regizorului Radu Gabrea. La Mediaş, una dintre cele şapte cetăţi saxone din Transilvania, cinefilii vor putea vedea filme esenţiale din istoria cinematografiilor est-europene şi vor avea privilegiul întâlnirii cu personalităţi precum legendarul actor Dan Nuţu şi doamna Liana Tatos, soţia marelui regizor Alexandru Tatos.

acum 2 zile · comentarii (0)

Pe 28 august, noul prim-ministru indian s-a îmbarcat într-o vizită în arhipelagul nipon unde se va întreţine cu omologul său, Shinzo Abe. Scopul vizitei, gest inaugural pentru proaspătul ales şef al executivului din New Delhi, nu este nici pe departe un act de pionierat în istoria recentă a celor două naţiuni răsăritene.

acum 2 zile · comentarii (0)

Nu abundenţa de mesaje venite dinspre politicienii români cu ocazia zilei naţionale a Republicii Moldova (Ziua Independenţei, 27 august) m-a făcut să mă întreb dacă Moldova e o temă de campanie pentru alegerile prezidenţiale autohtone, ci efortul susţinut de comunicare al unor politicieni români cu privire la teme ce ţin şi de ţara vecină.

acum 2 zile · comentarii (7)

Înfiinţată în anul 2000 Asociaţia Ad Astra reuneşte cercetători români de pretutindeni şi promovează excelenţa în cercetare. Scopul principal al Ad Astra este  dezvoltarea cercetării fundamentale în România. În această linie se înscrie şi identificarea şi popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepţionale ale cercetătorilor români din ţară şi din afara ei.

acum 2 zile · comentarii (0)

În ziua de 20 mai m-am întors din concediu. Deşi am fost în secuime şi aveam la dispoziţie posturi ungare de televiziune, nu m-am uitat la ele, (nici la cele româneşti), am vrut să mă detaşez şi fizic şi psihic de evenimentele din lume, doar uneori mai ascultam ştiri la radio. Aşa că, în seara acelei zile, butonând la aparatul tv, am dat de un post maghiar de ştiri.

acum 2 zile · comentarii (52)

Blazonul Partidului România Unită cuprinde imaginea-forţă a domnitorului Vlad Ţepeş suprapusă peste harta României reîntregite. Consider că aceste două simboluri, alături de denumirea Partidului România Unită, sintetizează aspiraţia noastră ca neam: unitate în acţiune, justiţie socială şi reîntregirea teritoriului românesc. În plus, Vlad Ţepeş trebuia asumat ca erou după ce a fost făcut „vinovat” pentru că-şi apăra ţara.

acum 2 zile · comentarii (20)

Sunt foarte mulţi cei care ştiu. Sunt foarte mulţi cei care au văzut. Dar sunt tot atât de mulţi cei care preferă să nu se amestece. Motivele sunt pe alocuri de înţeles. La ce bun să îţi pui pielea la bătaie, când ai responsabilitatea unei familii, la ce bun, când mereu se va găsi unul în sistem care să facă ceea ce tu refuzi, iar refuzul tău te poate scoate şomer şi odată cu tine şi pe familia ta?

acum 2 zile · comentarii (4)

„Vai de mama ei de ţară“, „Aşa merităm dacă nu am votat pe cine trebuia“, „Să-şi dea toţi demisia“, „Vinovaţii să plătească“, „Să ne fie ruşine“, „Să vă fie ruşine“, „Să le fie ruşine guvernanţilor“, „Adevăraţii vinovaţi sunt lăcomia şi prostia“, „Plecaţi la vaci, acolo unde vă e locul“, „Cinste lor, urmaşii lui Iancu cel Mare“, „Felicitări celor care au mişcat piciorul şi mâna, nu şi gura“, „La puşcărie cu toţi neaveniţii şi parveniţii“.

acum 7 luni · comentarii (14)
Postari Recente