Secretele unui castel nobiliar din Transilvania vechi de peste 400 de ani: donat, moştenit şi pierdut la cărţi

Secretele unui castel nobiliar din Transilvania vechi de peste 400 de ani: donat, moştenit şi pierdut la cărţi

Un castel vechi de peste 400 de ani, care în decursul existenţei sale a fost donat, pierdut la cărţi, moştenit sau naţionalizat de statul comunist, este în prezent centrul oenoturismului din Transilvania, respectiv a turismului viti-vinicol în cunoscutele podgorii din zona Târnavelor. Castelul este amplasat în comuna Cetatea de Baltă, în estul judeţului Alba

„Băiatul deştept” din Alba a cerut insolvenţa firmei cu afaceri de peste 50 de milioane de euro din comerţul cu energie

„Băiatul deştept” din Alba a cerut insolvenţa firmei cu afaceri de peste 50 de milioane de euro din comerţul cu energie

Una dintre cele mai mari firme private de pe piaţa comerţului cu energie electrică îşi cere insolvenţa din cauza datoriilor. Firma se numeşte Romenergy Industry SRL Alba Iulia şi aparţine omului de afaceri Daniel Oros. Firma ajuns la maximul cifrei de afaceri în 2014, când a înregistrat la acest capitol suma de 56 de milioane de euro, cu doar nouă angajaţi.

Evaluare Naţională 2016: subiectele la Română, prima probă la Capacitate: analiza poeziei „Salcâmi” şi o compunere despre o zi într-o staţiune UPDATE

Evaluare Naţională 2016: subiectele la Română, prima probă la Capacitate: analiza poeziei „Salcâmi” şi o compunere despre o zi într-o staţiune UPDATE

Aproape 2.600 de absolvenţi de clasa a VIII-a din Alba susţin, luni, 27 iunie, proba scrisă de Limba şi literatura română, în cadrul examenului de Evaluare Naţională 2016, care contează pentru admiterea la liceu. Proba la Matematică este programată în 29 iunie, iar evaluarea pentru limba maternă, în 28 iunie. Rezultatele la examenul de Capacitate 2016 vor fi cunoscute în 1 iulie.

Avocaţii susţin fără rezerve legea care le acordă imunităţi şi acuză calomniile la care este supusă profesia

Avocaţii susţin fără rezerve legea care le acordă imunităţi şi acuză calomniile la care este supusă profesia

Congresul Uniunii Europene a Avocaţilor de la Alba Iulia este o nouă ocazie pentru avocaţii români de a susţine legea aflată în discuţia Parlamentului, care le oferă o serie de drepturi în raport cu activitatea de cercetare penală desfăşurată de procurori. Preşedintele UNBR, Gheorghe Florea, a afirmat că modificările legislative au drept scop întărirea anumitor garanţii în apărarea justiţiabilului.

Şocul Brexit la nivelul opiniilor publice, al economiei, al echilibrului politic şi strategic al Europei şi al întregii comunităţi transatlantice trebuie să declanşeze o obligatorie conversaţie naţională privind calea de urmat. Se reîmpart cărţile in Europa, dar se şi redesenează sferele de influenţă la nivel global. Cu ce implicaţii asupra intereselor şi viitorului nostru?

acum 2 zile · comentarii (11)

Administraţia din Constanţa este prima* din România care a hotărât să respecte procedurile europene de realizare a unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă. Mă refer la respectarea principiului de bază: abordarea participativă (implicarea activă a cetăţenilor). Vor fi 7 întâlniri, de câte 3 ore, timp de o săptămână, în perioada 6 – 12 iulie 2016.

acum 2 zile · comentarii (0)

Aveţi ocazia să accesaţi aici un document cu circulaţie limitată, cel aflat acum în mapele şefilor de state şi guverne a căror întâlnire începe peste câteva ore. Aceasta este versiunea finală a documentului care va fi adoptat, evident cu excepţia concluziilor de mâine privind Marea Britanie.

acum 2 zile · comentarii (41)

„Dubito ergo cogito” (tr: mă îndoiesc, deci gândesc), spunea René Descartes cu multe secole în urmă. Nu ai cum să te îndoieşti de ceea ce ştii dacă cineva nu iţi oferă o altă perspectivă asupra realităţii pe care tu, eşti convins că o ştii. Doar îndoindu-te îl poţi găsi pe Dumnezeu, mai ales atunci când Divinitatea aduce cu sine cunoaşterea (cogito ergo sum/sum ergo Deus est – tr: gândesc, deci exist/exist, deci Dumnezeu există).

acum 2 zile · comentarii (78)

Din nou, oare a câta oară, atât de experiementata diplomaţie britanică a jucat magistral, aliniind mutări care, cel puţin în acest moment, în ziua în care la Bruxelles începe Summit-ul de vară, blochează jocul european. Transmiţând, după bunul obicei devenit tradiţie de poziţionare britanică, isterizându-şi partenerii că, de fapt, ei sunt cei care deţin jockerul fără de care nu se poate face sau desface niciun plan.

acum 2 zile · comentarii (10)

În ultima vreme, apreciatul balerin Horaţiu Cherecheş a semnat, la Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski” de la Constanţa, câteva coregrafii deosebit de reuşite, ba chiar excepţionale, aşa cum este, spre exemplu Romeo şi Julieta de Prokofiev, remarcabilă fiind şi Enesciana pusă în scenă anul trecut. Şi tocmai de aceea, fiecare nouă producţie ce-i poartă semnătura devine, firesc, o atracţie pentru orice iubitor al genului.

acum 3 zile · comentarii (0)

Azi, în mod normal, ar fi trebuit să scriu ceva despre mizele foarte complicate ale Consiliului European care începe mâine. Însă nu mă lasă inima să ignor un nou episod din seria „România pusă la zid şi umilită“ petrecut în Olanda unde, imediat după BREXIT, au apărut aceste afişe care pun întrebarea de ce Marea Britanie trebuie să părăsească UE şi nu România.

acum 3 zile · comentarii (197)

Am dedicate numeroase texte în ultimii ani desluşirii unor resorturi ale crizei financiare şi economice, frământărilor din UE (vezi şi volumele „Încotro se îndreaptă Capitalismul”, 2009; „Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia”, 2012; „Marele impas din Europa”, 2015 - toate la Polirom). Rezultatul referendumului din Regatul Unit (UK) mă îndeamnă să reiau câteva gânduri pe aceste teme.

acum 3 zile · comentarii (12)

Fără îndoială, cel mai eficient recrutor din România ar fi o foarte proaspătă absolventă, pe la douăzeci şi foarte puţin, blondă-blondă, foarte senzuală, cu o fustă scurtă-scurtă, cu un decolteu larg-larg, cu ochi mari de la natură, plus mari de uimire, eventual şi cu ochelari. Voce subţire-subţire, evident.

acum 3 zile · comentarii (22)

Trei zile la Bucureşti pe scena Teatrului de Comedie după alte două la Sibiu la FITS, pe o căldură toropitoare, actorii trupei The Actors Gang a celebrului Tim Robbins au revărsat în jur bucuria de a fi pe scenă şi de a face această meserie. „Visul unei nopţi de vară” e poate cel mai potrivit text-manifest pentru a celebra splendoarea jocului de-a teatru cu travestiurile care-l legitimează drept simbol al acestei arte bazată în esenţă pe iluzie.

acum 3 zile · comentarii (0)

Asociaţia Pariziană a Artiştilor Români (APAR) şi Galeria de artă Amarica din capitala Franţei organizează între 30 iunie şi 30 iulie expoziţia cu vânzare „À nous Brancusi“ pentru strângerea de fonduri în cadrul campaniei pro „Cuminţenia Pământului“. O iniţiativă formidabilă.

acum 3 zile · comentarii (6)

Vineri, 1 Iulie 2016, ONB va prezenta ultima premieră (care va fi şi ultimul spectacol) din stagiune. Regizorul britanic Graham Vick, CBE, revine după mai bine de un an la Bucureşti, după mult comentatul Falstaff din Februarie 2015. L-am reîntâlnit, într-o zi caniculară, pe marele regizor de operă, pentru un interviu despre această nouă punere în scenă a capodoperei lui Beethoven.

acum 3 zile · comentarii (0)

„Vai de mama ei de ţară“, „Aşa merităm dacă nu am votat pe cine trebuia“, „Să-şi dea toţi demisia“, „Vinovaţii să plătească“, „Să ne fie ruşine“, „Să vă fie ruşine“, „Să le fie ruşine guvernanţilor“, „Adevăraţii vinovaţi sunt lăcomia şi prostia“, „Plecaţi la vaci, acolo unde vă e locul“, „Cinste lor, urmaşii lui Iancu cel Mare“, „Felicitări celor care au mişcat piciorul şi mâna, nu şi gura“, „La puşcărie cu toţi neaveniţii şi parveniţii“.

acum 2 ani · comentarii (14)
Postari Recente