Ani grei de puşcărie pentru un braconier care a încercat să ucidă un poliţist. „Nu te apropia! Te omor! Te împuşc!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre braconier este fost poliţist FOTO Arhivă
Unul dintre braconier este fost poliţist FOTO Arhivă

Doi bărbaţi prinşi la braconaj au încercat să fugă de oamenii legii, iar unul dintre ei a tras un foc de armă în direcţia poliţistului.

Un bărbat de 63 de ani îşi va petrece în spatele gratiilor următorii 14 ani şi cinci luni, după ce magistraţii Tribunalului Sălaj l-au găsit vinovat de ultraj raportat la tentativă la omor calificat, uz de armă fără drept şi braconaj.

Faptele s-au petrecut în 30 noiembrie 2019, la marginea unei păduri din localitatea Mirşid, unde Radu O. (63 de ani) şi Marius O. (53 de ani) - poliţist pensionar - se aflau la braconaj. Poliţiştii au fost alertaţi de către administatorului fondului de vânătoare, care ştia că niciunul dintre cei doi nu deţinea autorizaţie pentru a vâna în respectiva zonă. Ajunşi la faţa locului, oamenii legii au descoperit autoturismul fostului lor coleg, în prezent pensionar, parcată la marginea pădurii, aşa că au decis să aştepte. După aproximativ două ore, şi-au făcut apariţia cei doi bărbaţi înarmaţi cu puşti de vânătoare, care au luat-o la goană în direcţii diferite în momentul au fost somaţi să oprească.

Marius O. a fost prins fără prea mare dificultate, după ce s-a împiedicat, fiind imobilizat şi dezarmat forţat, întrucât a refuzat să predea arma la solicitarea agenţilor de poliţie. Poliţistul pensionar le-a cerut insistent foştilor săi colegi care îl prinseseră, să îl lase să plece şi să arunce o parte dintre cartuşele artizanale găsite asupra sa, se arată în motivarea Tribunalului Sălaj.

A tras în direcţia poliţistului

După ce l-a imobilizat, poliţistul, care avea asupra sa camera de termoviziune şi lanterna, a pornit în urmărirea celuilalt inculpat. L-a identificat la o distanţă de aproximativ 80-100 m, stând jos lângă un copac, iar când a ajuns la circa 10-15 m distanţă, a aprins lanterna şi l-a somat să se predea. "Inculpatul nu a dat curs somaţiei şi a început să fugă, intrând într-o zonă cu vegetaţie deasă, lăstăriş, unde s-a împiedicat şi a căzut de mai multe ori, în mod repetat întorcându-se cu arma îndreptată spre persoana vătămată strigând către aceasta: „Nu te apropia! Te omor! Te împuşc!”, se mai arată în motivare.

Potrivit sursei citate, la un moment dat, poliţistul a sesizat fasciculul luminos provenind de la lanterna inculpatului îndreptat înspre fasciculul luminos provenit de la propria lanternă şi a auzit zgomotul produs de descărcarea armei. Radu O. se afla la circa 16 metri distanţă de omul legii şi, spre norocul acestuia din urmă, glonţul nu l-a nimerit. Inculpatul a reuşit să-şi continue fuga şi să se ascundă până în după-amiaza zilei următoare când a fost prins.

În apărarea sa, bărbatul a susţinut iniţial că arma nu a fost scoasă din toc şi că nu a tras niciun foc de armă, pentru ca la doar câteva zile distanţă să afirme că arma s-a declanşat accidental după ce o creangă s-a agăţat în trăgaci. În faţa instanţei, nu a mai suţinut aceste variante, ci doar că arma s-ar fi declanşat accidental în timp ce era în cădere şi că este posibil să o fi dezasigurat fără voie.

Inculpat recidivist

Instanţa a considerat că inculpatul a avut o atitudine oscilantă, parţial sinceră, recunoscând doar comiterea infracţiunii de braconaj. În ceea ce priveşte infracţiunile de ultraj şi de uz de armă fără drept, judecătorii au apreciat că apărările făcute de inculpat nu sunt credibile, "prin declaraţiile sale acesta încercând de fapt să creeze îndoieli în privinţa stării de fapt şi chiar să arunce într-o oarecare măsură responsabilitatea comiterii faptei asupra agenţilor de poliţie despre care a susţinut că nu ar fi acţionat cu profesionalism şi că aceştia i-au pus de fapt lui viaţa în pericol". O asemenea atitudine, dincolo de împrejurarea că nu este susţinută de niciuna dintre probele dosarului, denotă, în opinia instanţei, lipsa de conştientizare şi la momentul actual a gravităţii faptelor comise şi, implicit, refuzul de asumare a responsabilităţii pentru cele petrecute.

Tribunalul Sălaj i-a aplicat o pedeapsă de 11 ani şi trei luni. Având în vedere că infracţiunile au fost comise în stare de recidivă postcondamnatorie, Radu O. având la activ o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendarea pe 3 ani, pentru vătămare corporală, pedeapsa finală a fost majorată la 14 ani şi 5 luni de detenţie. "Se reţine persistenţa infracţională a inculpatului, o escaladare a gradului de pericol social al activităţii infracţionale şi implicit lipsa de efecte a sancţiunii aplicate anterior şi a clemenţei de care aceasta a beneficiat cu ocazia primei condamnări", se precizează în motivare.

I-a acuzat pe poliţişti de înscenare

În ceea ce îl priveşte pe celălalt inculpat, poliţistul pensionar, acesta a negat în totalitate acuzaţiile care i s-au aduc, susţinând permanent că nu s-a deplasat pe fondul de vănătoare împreună cu amicul său, şi că ar fi mers în pădure după ciuperci. Instanţa a considerat că a avut "o atitudine total nesinceră, nerecunoscând acuzaţiile aduse şi formulând pe de o parte apărări lipsite de credibilitate şi nesusţinute de actele dosarului". Mai mult, el sugerat că poliţiştii ar fi predat în vederea expertizării trei cartuşe care nu îi aparţineau şi că Radu O. a minţit că l-ar fi însoţit la vânătoare, pentru a beneficia de o pedeapsă mai blândă.

"O asemenea atitudine din partea inculpatului denotă fără nicio îndoială dispreţ faţă de rigorile legii, lipsă de conştientizare a gravităţii faptelor comise şi, implicit, refuzul de asumare a responsabilităţii propriilor fapte. Comportamentul nesincer al inculpatului care, pe parcursul procesului penal a încercat să învinuiască alte persoane în scop de a înlătura propria răspundere penală constituie o împrejurare de natură a demonstra că acesta nu prezintă garanţii că se va îndrepta în viitor fără executarea efectivă a pedepsei", opinează magistraţii. Aceştia l-au găsit vinovat de braconaj si uz de armă fără drept şi l-au condamnat la 2 ani si 3 luni de închisoare, cu executare.

Ambii inculpaţi au atacat sentinţa primei instanţe, apelul urmând să fie judecat la Cluj.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Bărbat cercetat pentru trafic de influenţă. Ce sumă a cerut pentru a pune o „pilă“ într-un dosar de braconaj

Braconieri prinşi după o urmărire cu focuri de armă. Ce au găsit poliţiştii asupra şoferului fugar

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite