Români arestați în America pentru o fraudă uriașă. Schema prin care le-au furat milioane de dolari oamenilor săraci

0
Publicat:

Un grup de 11 români, printre care se numără și un bârlădean, au fost arestați de poliția din Los Angeles pentru fraude bancare. Escrocii clonau carduri de beneficii ale americanilor săraci și apoi le furau banii.

Unul din suspecții arestați de polițiștii și agenții Serviciului Secret SURSA Los Angeles Times
Unul din suspecții arestați de polițiștii și agenții Serviciului Secret SURSA Los Angeles Times

Polițiștii din orașul american Los Angeles au arestat 15 persoane suspectate că au clonat carduri de beneficii și le-au folosit pentru a le fura banii celor mai săraci locuitori din California de Sud, potrivit informațiilor Departamentului de Justiție din SUA.

Peste 300 de ofițeri de poliție și agenți federali au efectuat arestările miercuri, 29 martie 2023, în timp ce monitorizau aproximativ 20 de bancomate din Los Angeles, potrivit unui comunicat al biroului unui procuror american din Los Angeles.

În urma arestărilor, care fac parte dintr-o operațiune împotriva fraudei numită „Operațiunea Justiție Urbană”, au fost recuperate 429 de carduri false și 129.000 de dolari, au precizat autoritățile americane, citate de Los Angeles Times.

Monitorizați de FBI

Șeful poliției din Los Angeles, Michel Moore, a declarat într-un comunicat că 11 dintre cele 15 persoane arestate erau cetățeni români. Poliția Română a fost implicată în operațiune alături de serviciile sociale și agențiile federale din SUA.

FBI a monitorizat timp de doi ani activitatea celor implicați în fraudă. James Huse, agent special responsabil cu biroul din Los Angeles al Serviciului Secret, a declarat că arestările demonstrează „cum poate fi perturbată și demontată o schemă criminală sofisticată și extinsă.”

Cinci dintre persoanele arestate — Adrian Corches, Neveah Rosa Ybarra, Mihai Cristea, Sandu Dumitrescu și Constantin Rotaru (n.r. un bărbat din Bârlad) — au fost prezentați instanței joi după-amiază, 30 martie 2023, potrivit unui purtător de cuvânt al biroului procurorului din Los Angeles.

„Furând beneficii publice folosind carduri EBT contrafăcute, inculpații au jefuit conturile unora dintre cei mai săraci rezidenți ai comunității noastre – oameni care au nevoie de aceste beneficii pentru a supraviețui”, a spus procurorul Martin Estrada. „Aceste acțiuni fac parte dintr-un atac mai mare asupra sistemului EBT, unul care a provocat pierderi de zeci de milioane de dolari”, a adăugat Estrada.

Escrocheria, exersată în țară

În ultimul an și jumătate, frauda cu carduri de beneficii a luat amploare în SUA. Escrocheria este simplă. Dimineața devreme, în primele zile ale lunii – la scurt timp după ce statul american transmite alimentele și încarcă ajutorul în numerar al oamenilor pe cardurile lor de beneficii, infractorii care au furat anterior datele cardului retrag banii de la bancomate.

Oficialii din Los Angeles afirmă că peste 19,6 milioane de dolari au fost furați în 2022 – de peste 20 de ori suma furată în 2021. Ofițerii LAPD și agenți ai Serviciului Secret au arestat trei cetățeni români, presupuși implicați în fraude cu carduri EBT, pe 2 februarie 2023, la Tarzana și la Hollywood.

„Aceștia au fost acuzați la o instanța federală de fraudă bancară, furt agravat de identitate și utilizarea ilegală a unui dispozitiv de acces neautorizat”, mai scriu ziariștii din Los Angeles Times.

Constantin Rotaru este unul din locotenenții unui interlop din Bârlad. De amintit este că escrocheria pusă în practică în Los Angeles a fost exersată ani de zile la Bârlad, unde în perioada 2013-2014 au fost clonate sute de carduri, fiind furați apoi peste 42 de milioane de dolari din conturile clienților unor bănci din SUA și Oman.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite