Un antreprenor din Galați a spălat bani pentru hackeri ca să-și păstreze afacerea cu fonduri UE

0
Publicat:

FBI a identificat șase persoane pentru care omul de afaceri spăla bani, convertindu-i în bitcoin. Antreprenorul a vrut să se apuce și de skimming, dar a renunțat după ce soția l-a amenințat cu divorțul.

Întreprinzătorul din Galați a convertit aproape 60.000 de dolari in Bitcoin FOTO arhivă Adevărul
Întreprinzătorul din Galați a convertit aproape 60.000 de dolari in Bitcoin FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați l-a condamnat definitiv în 6 ianuarie pe M.D.N., un bărbat din Galați, la 11 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru fals material în înscrisuri oficiale și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Faptele comise de bărbat par desprinse din filme. Tânărul a accesat fonduri europene prin programul StartUp Nation Romania, având un atelier de recondiționări auto, dar pentru că avea nevoie de bani pentru ca afacerea să continue să meargă, s-a gândit să intre pe Darkweb, o rețea de comunicare care se suprapune rețelei globale de internet. Aici a luat legătura cu o persoană din SUA, cel mai probabil un hacker, care i-a propus să cumpere bitcoin în numele lui folosind cărți de identitate false.

Tânărul a folosit nu mai puțin de 19 cărți de identitate false, cu care a scos aproximativ 60.000 de dolari de la oficii Western Union, cu care a cumpărat bitcoin. În cele din urmă, o angajată a unui oficiu Western Union a realizat că se folosește de un act fals ca să scoată bani, dar M.D.N. a fugit înainte să fie dat pe mâna polițiștilor.

„Două martore au declarat faptul că respectiva carte de identitate avea o culoare neconformă, iar când au procedat la verificarea acesteia cu lampa cu ultraviolete nu au observat elementele fosforescente de siguranță. Acest procedeu al verificării l-a speriat pe respectivul bărbat, care a părăsit în fugă sediul agenției, fără a mai apuca să menționeze datele tranzacției pe care dorea să efectueze, respectiv codul MTCN, expeditor, tara, suma de bani, abandonând totodată cartea de identitate în ghișeul agenției”, au stabilit anchetatorii.

FBI a identificat șase persoane pentru care spăla bani

Procurorii DIICOT Galați au cerut informații autorităților americane despre americanii care au trimis bani în România, iar FBI a identificat șase persoane. Una dintre acestea este Michael Rodney Odum Jr., arestat în mai multe rânduri pentru fraudă și utilizarea ilegală a cardurilor de credit, furt și deținerea unui instrument de plată contrafăcut. 

M.D.N. a declarat în fața judecătorilor că, în cursul anului 2014, a identificat mai multe oferte din partea unor persoane care pretindeau că sunt cetățeni americani, care propuneau celor interesați ca, în schimbul unui comision, să accepte să ridice personal sume de bani expediate din Statele Unite ale Americii prin intermediul sistemului de transfer monetar internațional Western Union.

Gălățeanul urma să convertească aceste sume de bani în criptomoneda Bitcoin și să le expedieze, după ce își reținea comisionul convenit de 10%, la adresele (ID-urile) portofelelor virtuale indicate de aceștia.

„Inculpatul a susținut că a fost sugestia comerciantului american ca, pentru conspirativitate, să nu folosească în transferurile Western Union identitatea sa reală, ci să își procure în acest sens acte de identitate falsă, pe care să le folosească la ridicarea sumelor de bani. În acest sens, a identificat pe market-urile Darkweb, din link-urile sugerate de comerciantul american, un falsificator a cărui ofertă i s-a părut mai favorabilă și a intrat în discuții cu acesta tot prin mesajele criptate din cadrul forumului”, a explicat omul de afaceri din Galați cum opera.

M.D.N. a suspectat că banii pe care îi convertea în Bitcoin proveneau din afaceri ilegale, dar a continuat ceea ce făcea pentru că era profitabil. „Deși de la început a bănuit că sumele de bani expediate de comerciantul american aveau o proveniență ilicită, fiind singura explicație pentru care acestea trebuiau a fi <spălate>, nu a cunoscut și nu cunoaște nici în prezent proveniența lor reală ori dacă aceasta era într-adevăr ilicită”, spun procurorii DIICOT Galați.

A renunțat la skimming ca să nu se despartă de soție

Bărbatul a schimbat registrul și ca să continue să facă bani, cinci ani mai târziu a încercat să treacă la skimming (proces de copiere a datelor stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale, ce sunt folosite pentru a retrage sume de bani de la bancomat sau pentru comenzi online).

Antreprenorul le-a spus judecătorilor că a constatat după semnarea contractului cu statul că niciuna din băncile partenere nu a acceptat să-i ofere „creditul punte” aferent (împrumut pe termen scurt pentru cheltuieli urgente pe care beneficiarii îl pot utiliza între două credite pe termen lung).

Refuzul a fost motivat de faptul că în calitate de persoană fizică, el figura cu incidente în baza de date la Biroul de Credit, fapt ce a făcut să aibă nevoie urgentă de 40.000 euro pentru achiziția utilajelor pentru a putea respecta contractul și a primi suma de 200.000 lei de la stat, sumă pe care în cele din urmă a încasat-o.

În fața instanței, tânărul a declarat că se săturase ca la atelierul lui să vadă venind persoane de bani gata, cu mașini scumpe, în timp ce el se chinuia să supraviețuiască, motiv pentru care a decis să devină infractor ca să își salveze firma de la faliment.  

„A luat decizia de a se documenta cu privire la skimming şi dispozitivele necesare, aflând că ar avea nevoie de o mini cameră video cât mai performantă şi de fante false destinate introducerii cardurilor în bancomat”, spun anchetatorii.

Cea care l-a convins să își abandoneze planul a fost soția lui, care l-a amenințat cu divorțul.

„Întrucât nu avea încredere că ar reuși să se descurce singur în activitatea de skimming pentru că nu considera că are cunoștințele necesare, precum și discuțiile avute cu soția sa, au fost factorii care l-au determinat să se răzgândească și a luat decizia de a distruge respectivele dispozitive (camere video), dându-și seama că a fost de fapt o idee foarte proastă și că a fost naiv. În final a reușit să împrumute de la diverse rude și prieteni suma de 40.000 euro de care avea nevoie”, este finalul epopeii infracționale a omului de afaceri stabilită pas cu pas de procurorii DIICOT Galați.

Curtea de Apel Galați a apreciat în final că cele 11 luni de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere sunt suficiente pentru a atinge „scopul represiv și educativ al pedepsei”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite