Pagube de milioane de lei pentru fermierii din Vaslui. O astfel de secetă nu a mai fost din 1947

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Seceta a produs pagube importante în judeţul Vaslui şi există toate şansele ca 2022 să fie unul dintre cei mai slabi ani pentru fermierii din zonă. Mai bine de 70% din culturile de porumb şi floarea soarelui sunt compromise. Chiar dacă ar ploua acum, şansele ca agricultorii să mai recupereze ceva sunt foarte mici.

În comuna vasluiană Bogdaneşti, culturile însămânţate în această primăvară se topesc sub razele de foc. Porumbul nu trece de 15 centrimetri, iar floarea soarelui, care trebuia să aibă peste un metru, măsoară doar 30 de centimetri.

„Floarea soarelui e arsă de tot. Dacă îi mai dă o ploiţă mai mişcă ceva, ceva, dacă nu, moare”, spune Vasile Manta, fermier.

Ion Cehan, un alt producător agricol, susţine că floarea soarelui este calamitată de secetă în totalitate, iar precipitaţiile, indiferent de cantitate, sunt inutile acum. 

 În zonă nu a mai plouat de două luni, iar femierii se gândesc cu preocupare la viitor, mai ales că pierderile sunt substanţiale. 

Potrivit estimărilor producătorilor agricoli, pagubele se ridică la 3.000 de lei pe hectar, acestea incluzând cheltuielile cu seminţele, arăturile, discuitul, erbicidarea şi îngrăşământele.

 Bătrânii din Bogdăneşti spun că n-au mai văzut asemenea prăpăd pe câmpuri de la marea secetă din 1947, de mai bine de şapte decenii.

„Tot era ars. Şi acum e tot la fel”, spune Vasile Manta, potrivit stiriest.ro. Iar veştile de la meteorologi nu sunt deloc bune. Seceta pedologică severă, resimţită în trei sferturi din ţară, va continua şi săptămânile următoare. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Pedeapsa primită de românul care l-a lovit în plin cu maşina pe agresorul fratelui său, ca să se răzbune. „Mai eşti şmecher?”

Cazul violatorului unei fetiţe despre care judecătoarea care l-a eliberat a spus „faptele nu au generat o rumoare socială de amploare.” Ce pedeapsă a primit

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite