Cazul violatorului unei fetiţe despre care judecătoarea care l-a eliberat a spus „faptele nu au generat o rumoare socială de amploare.” Ce pedeapsă a primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Un bărbat de 34 de ani a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru violarea unei copile de 13 ani. Un magistrat de la Judecătoria Brăila îl plasase de două ori în arest la domiciliu cu justificări aiuritoare, care au şocat o ţară întreagă.

Judecătoria Brăila l-a condamnat  la 11 ani de închisoare pentru viol pe Gheorghe Dima, un băcăuan de 34 de ani care a ajuns cunoscut la nivel naţional după ce o judecătoare de la instanţa amintită, Cristina Coarnă, a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu în cazul său. 

Aceeaşi instanţă îl condamnase iniţial la 9 ani de închisoare, dar Curtea de Apel Galaţi a decis rejudecarea cazului. Decizia instanţei nu este definitivă.

Potrivit procurorilor, bărbatul locuieşte în comuna Izvorul Berheciului, judeţul Bacău, şi este fostul concubin al surorii unei copile de doar 13 ani. Bărbatul a răpit-o pe fată şi timp de 8 luni cât a ţinut-o sechestrată, a violat-o de nenumărate ori.

„În perioada noiembrie 2016-iunie 2017, bărbatul, profitând de imposibilitatea unei minore, în vârstă de 13 ani, de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, ar fi întreţinut raporturi sexuale cu aceasta”, a declarat inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

„Cum inculpatul nu poate fi ucis, instanţa a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu”

Motivarea pe care judecătoarea Cristina Coarnă, de la Judecătoria Brăila, a dat-o pentru eliberarea din arest preventiv a lui Gheorghe Dima a şocat întreaga ţară.

 „Cu titlul de exemplu, instanţa de fond a considerat că un atentat terorist care să genereze victime multiple, un omor care să stârnească frică generală ar putea justifica măsura arestării preventive (…).”  

„În prezenta cauză, faptele inculpatului, deşi reprobabile nu sunt de o aşa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacţie a societăţii din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viaţa, existenţa în vreun fel. Nu au existat ieşiri în stradă, proteste în presă”, se afirma în motivare.

„Faţă de acest aspect, instanţa de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracţiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanităţii nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovaţi rămânând singura sancţiune, dar nereglementată de lege. Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piaţa publică, instanţa de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”, este comparaţia pe care judecătoarea Cristina Coarnă a făcut-o pentru a justifica eliberarea din arest a bărbatului judecat pentru viol.

Tribunalul Brăila a întors de două ori decizia judecătoarei Coarnă şi a menţinut arestul preventiv în cazul bărbatului, având în vedere gravitatea deosebită a faptelor comise de acesta.  

Sancţiunea suspendării din funcţie, înlocuită cu o reducere de salariu

Judecătoarea Cristina Coarnă fusese suspendată din funcţie pe o perioadă de şase luni în urma unei deciziii a secţiei de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dar sancţiunea a fost înlocuită ulterior cu una mai blândă.

„Admite recursul declarat de Coarnă Cristina împotriva hotărârii nr.9J din 24 mai 2021, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 3/J/2021. Casează în parte hotărârea atacată, în sensul că înlocuieşte sancţiunea disciplinară aplicată recurentei, constând în suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni, cu sancţiunea disciplinară constând în diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de trei luni, prevăzută de art. 100 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii recurate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 31 ianuarie 2022”, au hotărât judecătorii instanţei supreme.

Judecătoarea Coarnă nu este la prima decizie controversată. În decembrie 2019, a plasat în arest la domiciliu şi un suspect de tâlhărie, acuzat că a smuls lănţişoarele a două femei pe stradă. Judecătoarea a motivat atunci că individiul a săvârşit faptele „prin smulgerea lănţişoarelor fără exercitarea altor violenţe de nicio natură”.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cum va arăta Autostrada Moldova. Contractele pentru construcţia celor trei loturi ale A7 vor fi scoase la licitaţie

Bărbatul ucis în bătaie la Bacău a fost campion la box şi s-a luptat cu celebrul Francisc Vaştag

BrăilaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite