Cum sunt târâţi bolnavii din Bârlad pentru a salva secţii de la desfiinţare: „Face parte din planul de reorganizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsuri disperate pentru reorganizarea unui spital. Sistemul sanitar de stat se clatină din rădăcini după 25 de ani de subfinanţare. Pentru a salva de la desfiinţare câteva secţii ale Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad, bolnavii sunt înghesuiţi în mai puţine spaţii, cele actuale fiind departe de a îndeplini normele sanitare

Un plan de reorganizare şi eficientizare impus de Ministerul Sănătăţii Spitalului Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad stârneşte nemulţumiri profunde în rândul cadrelor medicale, iar bolnavii neputincioşi sunt târâţi în condiţii inumane între pavilioanele unităţii.

Mai multe secţii şi compartimente ale spitalului bârlădean sunt în parg de evacuare după ce conducerii unităţii i-a fost impus un ultimatum pentru reorganizare, termen ce expiră chiar în aceeastă săptămână. Discuţiile care s-au întins pe parcursul mai multor luni au dus la concluzia că singura soluţie este aceea de a renunţa la anumite clădiri sau părţi a acestora, de a comasa anumite compartimente şi a face rocade între spaţiile existente.

“Măsura face parte din planul de reorganizare. Pe 24 martie a fost aprobat, dată d ela care curge termenul de două săptămâni impus pentru a face schimbările. Acum suntem în forma de obţinere a avizelor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, urmând ca în cel mai scurt termen să le trimitem către Consiliul Local şi apoi către Minister. A fost făcută reorganizarea funcţie de indicatorii realizaţi de fiecare secţie în parte fără a fi afectat numărul actual de paturi. Parctic se reduce activitatea acolo unde nu este adresabilitate şi alocăm paturi noi acolo unde sunt pacienţi şi este nevoie de mai mutl spaţiu”, a spus, pentru “Adevărul”; Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului.

sectia cronicibd

FOTO Secţia Cronici va fi evacuată pentru a lăsa locul bolnavilor internaţi la Infecţioase

Concret, Compartimentele ORL şi Oftalmo vor fi comasate şi vor pierde 8 paturi. Împreună vor rămâne cu 19 locuri de cazare, 13 pentru ORL şi doar 6 la Oftalmologie. Cel de-al doilea compartiment va fi evacuat şi înghesuit pe acelaşi etaj cu ORL (etajul IV al spitalului nou). În locul unde a funcţionat Oftalmologia va funcţiona secţia Interne Cronici (25 la număr) şi pacienţii cu paturi cu tot vor fi aduşi din clădirea învecinată. În locul Cronicilor,a ceştia având clădire separată, vor fi aduse paturile şi pacienţii din mansarda Pavilionului II de la Boli Infecţioase (afecţiuni digestive  şi hepatite). Practic, din pricina spaţiilor improprii de la Infecţioase se fac toate aceste mutări, mansardă evacuată urmând a fi transformată în loc de depozitare.

Conducerea spitalului nu a reuşit să recompartimenteze spaţiile în termenul impus şi cere o păsuire, iar angajaţii din secţiile amintite mustesc de nemulţumire. Cei de la Cronici au depus un memoriu prin care îşi exprimă dezaprobarea, cu atât mai mult cu cât în martie, în urma controlului încrucişat al DSP Vaslui şi Botoşani au fost printre puţinii care au scăpat fără amenzi pentru spaţii improprii, lucru care se datorează efortului susţinut depus de ei în ultimul deceniu pentru a amenaja clădirea veche şi dărăpănată cu fonduri şi resurse proprii.

Unii pierd, alţii câştigă

Sunt şi secţii/compartimente care au indicatori foarte buni şi în urma reorganizării au de câştigat. Pediatria este una dintre ele, secţie care păstrează numărul actual de paturi dar trece prin modificări de structură.
Compartimentul de Chirurgie plastic şi reparatorie are cel mai mult de câştigat. Adresabilitatea mare a impus alocarea unui număr mai mare de paturi, de la cinci câte sunt acum, la 12 paturi. Cele şapte noi locuri de cazare vor fi allocate cu precădere pentru arşi.

Citeşte şi:

Cum au ajuns medicii din Bârlad să implore milostenia lui Gigi Becali. Secţia fără WC şi duşuri pentru pacienţi i-a pus pe doctori într-o postură ingrată

Măsuri disperate la Spitalul din Bârlad: medicii unei secţii au renunţat la cabinete şi la grupul sanitar pentru a nu fi mutaţi la 20 de kilometri distanţă

FOTO VIDEO Spital la cheie pus la cheremul unui afacerist bârlădean. Unitatea, scoasă la licitaţie ilicită cu 0,5 euro pe metrul pătrat

Risipă de bani publici: o secţie a Spitalului Bârlad, mutată la 20 de kilometri distanţă. Costurile ar fi uriaşe


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite