Cum au ajuns medicii din Bârlad să implore milostenia lui Gigi Becali. Secţia fără WC şi duşuri pentru pacienţi i-a pus pe doctori într-o postură ingrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colectivul medico-sanitar de la Interne Cronici Bârlad a reuşit să salveze secţia  de la desfiinţare prin strategii personale, fără sprijinul autorităţilor. Cum planul de conformare impus de DSP Vaslui nu poate fi realizat, medicii au trimis memorii, inclusiv la palatul din Pipera a lui Gigi Becali

Situaţia tragică în care a ajuns o secţie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad, judeţul Vaslui, a împins colectivul medical să adopte soluţii pe măsură. Cei 12 angajaţi, medici, asistente şi infirmiere, au semnat o scrisoare către miliardarul din Pipera prin care îi solicită sprijin.

“Asistenta şefă a venit cu ideea de a cere sprijinul lui Gigi Becali. Ea a făcut memorii şi le-a trimis peste tot, a apelat la sponsori, a făcut măsurători cu mâna ei, a igienizat noile spaţii. Noi ieşim la pensie cât de curând, dar pentru pacienţi chiar ar fi dureros să se închidă secţia ori să fie mutată într-o localitate aflată la distanţă atât de mare”, a spus dr. Anca Dabija (foto dreapta), şef secţie Interne Cronici.

dr anca dabija chitoiu

Scrisoarea către Becali a fost trimisă înainte de Paşte şi la o lună s-a întors nedeschisă, spre marea dezamăgire a iniţiatoarei priectului. “L-am văzut la televizor când a ieşit din închisoare. A spus că va ajuta numai bisericile, bătrânii, spitalele şi copiii. Ştim câte acte de binefacere a făcut până acum. Am visat că ne va ajuta şi pe noi şi cu visul am rămas”, povesteşte Doina Munteanu, asistenta şefă.

Scrisoarea către miliardarul din Pipera:

"STIMATE DOMNULE GHEORGHE BECALI,

Suntem colectivul secţiei MEDICINĂ INTERNĂ CRONICI a Spitalului Municipal de Urgenţă “El. Beldiman” Bârlad cu o capacitate de 25 de paturi şi ne desfăşurăm activitatea într-o clădire separată, veche, fără etaj, rezistentă la cutremure, separată de secţiile de acuţi conform normelor în vigoare, cu avizul DSP (Direcţia de Sănătate Publică ) Vaslui până la sfârşitul anului 2016, condiţionat de realizarea unor măsuri de reabilitare (schimbarea acoperişului, uşilor exterioare, uşilor interioare, geamurilor, mobilier corespunzător).

Secţia deserveşte o populaţie de aproximativ 200.000 de locuitori şi anual 800 de pacienţi sunt internaţi în medie 12 zile, majoritatea trecuţi de 50 de ani, cu afecţiuni cronice.

Unitatea nu are fonduri suficiente şi apelăm la bunăvoiţa dvs. de a ne sprijini pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care tratăm pacienţii printr-o sponsorizare. Cont: RO 98 TREZ 6572 1F37 0100 XXXX Trezoreria Bârlad.
Cum mii de mulţumiri vă dorim sănătate, prosperitate şi multă fericire alături de cei dragi, din partea colectivului secţiei."

Scrisoarea e semnată de cei 12 salariaţi ai secţiei care asigură program non-stop, începând cu medicii şi terminând cu îngrijitoarele şi infirmierele.

image

La începutul anului, autorităţile locale au anunţat că vor muta secţia la 20 de km distanţă, în incinta fostului Spital Tutova (desfiinţat în 2012 şi pus în conservare), ca fiind singura soluţie pentru menţinerea secţiei.

Potrivit normelor sanitare, secţia Interne Cronici (25 paturi) nu îndeplinea cerinţele funcţionând într-o clădire veche, nu se repecta cubajul de aer necesar pacienţilor, grupuri sanitare prea puţine etc. Colectivul medico-sanitar a gândit o strategie prin care au reuşit să obţină o păsuire de un an, cu plan de conformare până în  2016. Anume, un medic a renunţat la cabinetul de consultaţii, iar asistentele au renunţat la sala de vestiare şi la grupul sanitar. Astfel, cele 25 de paturi au fost puse în opt saloane, faţă de şase saloane cât erau înainte.
Problemele au început în momentul în care lipsa banilor a dus la imposibilitatea de a amenaja grupul sanitar şi duşurile pentru pacienţi.

De la primirea planului de conformare, secţia a primit o 2.000 de lei de la Fundaţia “Sf. Spiridon”. Conducerea unităţii susţine că a investit aproape 10.000 de lei în acest an pe materiale de construcţii şi că ar mai fi nevoie de 50.000 de lei pentru lucrările de reparaţii strigente.

Dacă nu se vede mare lucru din ce au făcut cei doi muncitori ai spitalului desemnaţi să amenajeze toaletele, pacineţii au reuşit în cursul timpului să facă mult mai multe. Un fost pacient, drept mulţumire, s-a urcat pe acoperişul clădirii şi a plombat cu silicon găurile, o măicuţă a vopsit şi văruit cot la cot cu asistentele, alt fost pacient a văruit etc.

Citeşte şi:

Măsuri disperate la Spitalul din Bârlad: medicii unei secţii au renunţat la cabinete şi la grupul sanitar pentru a nu fi mutaţi la 20 de kilometri distanţă

FOTO VIDEO Spital la cheie pus la cheremul unui afacerist bârlădean. Unitatea, scoasă la licitaţie ilicită cu 0,5 euro pe metrul pătrat

Risipă de bani publici: o secţie a Spitalului Bârlad, mutată la 20 de kilometri distanţă. Costurile ar fi uriaşe

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite