Măsuri disperate la Spitalul din Bârlad: medicii unei secţii au renunţat la cabinete şi la grupul sanitar pentru a nu fi mutaţi la 20 de kilometri distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul cabinet de consultaţii, transformat în salon FOTO Sabina Ghiorghe
Fostul cabinet de consultaţii, transformat în salon FOTO Sabina Ghiorghe

Personalul medico-sanitar de la secţia Interne Cronici din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad a gândit o strategie pentru a împiedica transferul secţiei la o distanţă de aproape 20 de km, în incinta fostului Spital Tutova. Pentru a îndeplini planul de conformare necesar obţinerii autorizaţiei sanitare au renunţat la două cabinete medicale şi la grupul sanitar.

La secţia Interne Cronici (25 paturi) din cadrul spitalului bârlădean au fost făcute în ultimele săptămâni modificări şi îmbunătăţiri majore. Secţia are două saloane în plus după ce un medic a renunţat la propriul cabinet de consultaţii iar asistentele la camera pentru vestiare. În plus, colectivul secţiei a fost de acord să renunţe la grupul sanitar în favoarea pacienţilor. Tot personalul a fost cel care a făcut igienizările necesare. Efortul lor a venit ca urmare a faptului că au fost anunţaţi că până în luna aprilie vor fi mutaţi la aproape 20 de kilometri distanţă pentru că pacienţii nu beneficiază în saloane de cubajul de aer prevăzut de norme.

La finele acestei luni expiră termenul acordat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui spitalului bârlădean pentru a duce la îndeplinire planul de conformare impus pentru eliberarea autorizaţiei sanitare. Cinci din cele 21 secţii ale spitalului nu sunt conforme: Psihiatrie, Pneumologie, Boli Intecţioase, Medicala şi Interne Cronci.

Secţiile care nu îndeplinesc normele sanitare se confruntă cu spaţii improprii, în clădiri vechi, nerespectarea spaţiului şi a cubajului de aer necesar fiecărui pacient.

Cea mai delicată situaţie este în cazul secţiei Interne Cronici. Soluţia găsită de autorităţi pentru a îmbunătăţi condiţiile de cazare fiind aceea de a o muta într-o clădire amenajată şi pusă în conservare după ce în 2012 au fost închise mai multe spitale din ţară: transferarea secţiei în fostul Spital Tutova.

FOTO Echipa DSP Vaslui a venit astăzi să constate dacă a fost respectat planul de conformare

image

Personalul de la Interne Cronici a fost anunţat că vor avea o nouă locaţie la începutul acestui an, fără ca directorii spitalului să facă un plan de salvare a secţiei, deşi era ştiut de ani de zile că situaţia nu e conformă cu normele sanitare. Cum timpul acordat pentru remedierea problemelor existente a fost foarte scurt şi alternativa transferului este inadmisibilă, personalul medico-sanitar a făcut o evaluare a situaţiei şi au găsit soluţii. Au eliberat un cabinet medical şi o încăpere rezervată personalului mediu şi au transformat cele două încăperi în saloane. În plus, au renunţat şi la grupul sanitar pentru personal în favoarea pacienţilor. Secţia are 25 de paturi şi după modificările din ultima lună sunt opt saloane, din care, unul singur are patru paturi, restul câte trei.

O echipă din cadrul DSP Vaslui a demarat de azi, 25 februarie, controlul de evaluare a secţiilor cu plan de conformare. “Am verificat planul de conformare depus la noi. Vom formula concluziile cât mai repede, posibil chiar până la finele lunii”, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Interese suspecte

Interesele mutării secţiei la distanţă atât de mare de spital sunt suspecte. Surse din spital au spus pentru “Adevărul” că locaţia clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Interne Cronici este vizată şi se doreşte eliberarea ei. Clădirea se află între două din pavilioanele centrale ale spitalului bârlădean, chiar lângă biseica “Sf. Ecaterina”, lăcaş ctitorit de primarul PSD Constantin Constantinescu. Se pare că se doreşte înfiinţarea unei capele mortuare şi a unei case praznicale. Pe de altă parte, terenul unde se află secţia şi anexele din spate pare să fie vizat pentru a ridica un spital privat. De altfel, municipalitatea bârlădeană a prezentat în repetate rânduri intenţia de a vinde terenul din curtea spitalului pentru a construi un supermarket.

Interne Cronici, în excedent

Secţia Interne Cronici are anual 700-800 de internări, cel puţin jumătate dintre bolnavi fiind din mediul rural. Anual înregistrează un excedent de aproape 200.000 lei. Practic, raportul dintre cheltuielile făcute pe cazul rezolvat şi decont este favorabil şi cu banii încasaţi de la CJAS reuşesc să ţină în spate şi secţii care nu aduc profit, fie din lipsă de adresabilitate, fie pentru costurile prea mari pentru rezolvarea costului. De la bugetul unităţii nu a fost alocat niciun leu de mai bine de 10 ani. Lucrările de igienizare şi mici reparaţi ori modernizări au fost făcute de personalul secţiei cu bani din sponsorizări sau prin voluntariat.

FOTO Secţia Interne Cronici este amplasată pe un teren râvnit de mulţi afacerişti

cronici

Ion Corciovă, primarul din Tutova, susţine acest proiect şi îşi doreşte redeschiderea spitalului din localitate. Acesta a declarat public că liderii PSD din zona Bârlad l-au ajutat în demersurile către ministerul Sănătăţii. Proiectul lui a fost combătut de consilierii locali din opoziţie, considerând că redeschiderea spitalului se face în condiţii dezavantajoase pentru comunitate.

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Spital la cheie pus la cheremul unui afacerist bârlădean. Unitatea, scoasă la licitaţie ilicită cu 0,5 euro pe metrul pătrat

Risipă de bani publici: o secţie a Spitalului Bârlad, mutată la 20 de kilometri distanţă. Costurile ar fi uriaşe

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite