Eforturi zadarnice de salvare a unei secţii din Spitalul Bârlad. De ce a ajuns Interne Cronici ţinta restructurărilor: interese obscure sau dezinteres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salon al secţiei Interne Cronici Bârlad
Salon al secţiei Interne Cronici Bârlad

Desfiinţarea iminentă a unei secţii din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad a fost evitată până în prezent datorită efortului depus de colectivul medical. Deşi medicii şi asistentele au făcut tot ce era omeneşte posibil pentru a veni în sprijinul pacienţilor, conducerea unităţii a decis o nouă măsură care, aparent, e în defavoarea bolnavilor

O secţie în care anual sunt trataţi între 700-800 de pacienţi cronici, majoritatea trecuţi de 65 de ani, a fost marginalizată ani la rând un fel de conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad. Ameninţările cu desfiinţarea aveau, oficial, o scuză: spaţile improprii, care nu îndeplineau normele sanitare.

Este vorba despre secţia Interne Cronici din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad care, de la înfiinţare până în prezent, a fost mutată prin tot felul de locaţii. Acum, când a fost îndeplinit planul de conformare impus de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui datorită efortului susţinut al cadrelor medicale ce deservesc secţia, planează o nouă ameninţare.

În urmă cu un an, cu avizul conducerii, a fost la un pas de a fi mutată la 20 de kilometri de Bârlad, într-un fost spital desfiinţat în 2011. Lucru inacceptabil, pentru că prin domeniul de activitate, secţia trebuie să aibă acces la Reanimare, Cardiologie, Laborator, Imagistică, Neurologie etc.

Soluţiile propuse de colectivul medical au schimbat soarta secţiei. Au făcut memorii şi petiţii, i-au trimis o scrisoare chiar şi lui Gigi Becali cerând-i ajutorul financiar, au renunţat la propriile cabinete şi grupuri sanitare, au căutat sponsorizări şi au pus mâna pe bidinele şi pensule pentru pentru a igieniza spaţiile.

Eforturile disperate făcute de aceştia a avut efect. Surprinzător pentru colectivul medical, conducerea spitalului a găsit fondurile necesare pentru a aloca secţiei materialele de construcţie necesare modernizării şi, alături de donaţiile primite, s-a reuşit ca în aproape 12 luni să schimbe radical interiorul clădirii.

FOTO Sectia de Cronici inainte de ultimele renovari

image

Secţia asta a avut o soartă grea dintotdeauna. Am tot fost mutaţi în diferite clădiri care stăteau să se prăbuşească ca în final să fim mutaţi aici. Nu am primit niciun ban pentru igienizării în ultimii 10 ani, poate şi mai bine. Totul am făcut pe cont propriu şi pe resursele noastre. Când ne-am mutat aici, clădirea era în paragină, era de nefolosit. O măicuţă a venit să văruiască, un fost pacient a reparat acoperişul, noi am cărat moloz şi am vopsit geamuri. Aşa ne-am descurtat în toţi aceşti ani. 2015 a fost cel mai greu an, fiind somaţi cu desfiinţarea de către DSP. Aproape că ni s-a cerut să realizăm imposibilul în câteva luni. A devenit suspect interesul acordat de conducerea unităţii în ultimele luni, când ne-au dat materiale şi meşteri. Mai nou ni s-a transmis neoficial, acum când totul arată civilizat, că vom fi mutaţi în altă locaţie”, a spus o asistentă inimoasă, cea care a avut ideea de a trimite memorii peste tot.

Scrisoarea pentru Becali

În primăvara lui 2015, când corpul de control al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui bătea săptămânal la uşă şi ameninţa cu închiderea secţiei, colectivul medial al secţiei Interne Cronici a trimis o scrisoare către Gigi Becali. Miliardarul din Pipera era rugat să îşi facă milă de bătrânii care se tratează în secţie şi să contribuie la reabilitarea secţiei. Scrisoarea s-a întors nedeschisă după o lună şi salariaţii au căutat alte soluţii.

Secţia Interne Cronici are anual 700-800 de internări, cel puţin jumătate dintre bolnavi fiind din mediul rural. Anual înregistrează un excedent de aproape 200.000 lei. Practic, raportul dintre cheltuielile făcute pe cazul rezolvat şi decont este favorabil şi cu banii încasaţi de la CJAS reuşesc să ţină în spate şi secţii care nu aduc profit, fie din lipsă de adresabilitate, fie pentru costurile prea mari pentru rezolvarea costului. De la bugetul unităţii nu a fost alocat niciun leu de mai bine de 10 ani. Lucrările de igienizare şi mici reparaţi ori modernizări au fost făcute de personalul secţiei cu bani din sponsorizări sau prin voluntariat.

Unii muncesc, alţii se bucură

Secţia Cronici funcţionază într-o clădire veche, separată de restul secţiilor. Este amplasată între clădirile principale ale spitalului şi terenul pe care se află a fost vizat în timp de investitori privaţi, ba chiar s-a dorit transformarea ei în casă praznicară pentru biserica ridicată alături, ctitor fiind ex-primarul Constantin Constantinescu, edilul care a dorit să vândă curtea spitalului pentru ridicarea unui supermarket.

sectia cronicibd

La ora actuala, când lucrările de renovare sunt pe final, conducerea spitalului a decis să mute secţia la etajul III al spitalului nou. “Se va face o propunere către DSP, apoi către Consiliul Local. Propunem ca secţia Interne Cronici să fie mutată în spitalul nou unde există spaţii conforme, cu condiţii mai bune decât în prezent, iar în clădire să fie mutate paturile de la mansarda secţiei Boli Infecţioase, pentru că  acolo nu putem obţine avize ISU din cauza scării interioare. La mansard vor rămâne vestiare şi depozite. Nu va fi restructurare de paturi în niciuna din secţii”, a spus dr. Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului.

Deşi nu a fost comunicată oficial, vestea nu a fost primită bine de colectivul medical de la secţia Cronici, fiind convinşi că în continuare sunt interese la mijloc. Potrivit acestora, se face această rocadă pentru că aceste clădiri sunt vizate de afaceriştii din zonă. Atât clădirea cu mansardă de la Infecţioase, cât şi actualul staţiu de la Cronici, fiind vizate pentru amenajarea unor centre medicale particulare, spusn angajaţii.
 

Citeşte şi:

Cum au ajuns medicii din Bârlad să implore milostenia lui Gigi Becali. Secţia fără WC şi duşuri pentru pacienţi i-a pus pe doctori într-o postură ingrată

Măsuri disperate la Spitalul din Bârlad: medicii unei secţii au renunţat la cabinete şi la grupul sanitar pentru a nu fi mutaţi la 20 de kilometri distanţă

FOTO VIDEO Spital la cheie pus la cheremul unui afacerist bârlădean. Unitatea, scoasă la licitaţie ilicită cu 0,5 euro pe metrul pătrat

Risipă de bani publici: o secţie a Spitalului Bârlad, mutată la 20 de kilometri distanţă. Costurile ar fi uriaşe

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite