Risipă de bani publici: o secţie a Spitalului Bârlad, mutată la 20 de kilometri distanţă. Costurile ar fi uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia Interne Cronici Bârlad va fi mutată la 20 de km pentru că nu are autorizaţie sanitară FOTO Sabina Ghiorghe
Secţia Interne Cronici Bârlad va fi mutată la 20 de km pentru că nu are autorizaţie sanitară FOTO Sabina Ghiorghe

Demersurile făcute de conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad pentru mutarea unei secţii de importanţă vitală în economia spitalului, cea de Interne Cronici, are o motivaţie incredibilă. Pavilionul va fi mutat la 20 de km distanţă, în clădirea fostului Spital Tutova, pentru că “nu are autorizaţie sanitară de funcţionare”. Unii spun însă că autorizaţia e provizorie, cu plan de conformare.  Mutarea secţiei presupune costuri uriaşe.

Două dintre secţiile Spitalului Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad au viitor incert, în ambele cazuri fiind invocată lipsa banilor. Cadrele medicale au fost informate verbal că până în aprilie va fi pus în aplicare planul, lucru care a stârnit un val de nemulţumiri.

Secţia externă de Pneumologie Puieşti, cu 13 paturi, este pe punctul de a fi închisă definitiv, paturile urmând a fi mutate scriptic la Pavilionul II al spitalului bârlădean (Pavilionul TBC). Cheltuielile cu deplasarea bolnavilor au fost invocate ani al rând, fiind uriaşe.

În celălalt caz, secţia Interne Cronici, are adresabilitate mare şi realizări în excedent, urmează a fi mutată în localitatea Tutova, la 20 km distanţă de Bârlad. Ar fi mai ieftin, susţin cei de la conducere, să o mute decât să investească în reabilitarea secţiei. Explicaţia oficială este că secţia nu are autorizaţie sanitară din cauza spaţiului prea mic, nefiind respectat cubajul de aer de care trebuie să beneficieze bolnavii. “Ar putea fi o soluţie dacă nu găsim soluţii pentru obţinerea avizului de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Deja am discutat cu cadrele medicale şi acestea sunt dispuse să renunţe la cabinete pentru a mări numărul de saloane”, a spus, pentru “Adevărul”, dr. Gabriela Daniş, directorul medical al Spitalului Bârlad.

Secţia Interne Cronici Bârlad, imagine din interior FOTO Sabina Ghiorghe

sectia cronicibd

În timp ce cadrele medicale direct afectate de schimbări au fost anunţate verbal, informaţia a fost făcută publică de către Ioan Corciovă, primarul de Tutova. Edilul a salutat efortul făcut de dr. Viorel Petcu (fostul manager al spitalului, actualmente preşedinte al CA la Spitalul Bârlad) şi parlamentarii PSD Adrian Solomon, Gabriela Creţu şi Ana Birchall. Corciovă a spus că au fost cu toţii la Ministerul Sănătăţii şi au primit promisiunea că efortul le va fi susţinut. Pe lângă secţia Interne Cronici din Tutova (25 paturi) ar urma să funcţioneze şi un centru multifuncţional, aşa încât pacienţii să aibă parte de toate îngrijirile.

Interne Cronici, de la excedent la risipă

Secţia Interne Cronici are anual 700-800 de internări, cel puţin jumătate dintre bolnavi fiind din mediul rural. Anual înregistrează un excedent de aproape 200.000 lei. Practic, raportul dintre cheltuielile făcute pe cazul rezolvat şi decont este favorabil şi cu banii încasaţi de la CJAS reuşesc să ţină în spate şi secţii care nu aduc profit, fie din lipsă de adresabilitate, fie pentru costurile prea mari pentru rezolvarea costului. De la bugetul unităţii nu a fost alocat niciun leu de mai bine de 10 ani. Lucrările de igienizare şi mici reparaţi ori modernizări au fost făcute de personalul secţiei cu bani din sponsorizări sau prin voluntariat.

FOTO Toaleta bisericii "Sf. Ecaterina" din curtea Spitalului Bârlad a fost construită lângă Interne Cronici pentru a avea acces la reţeaua de apă şi canalizare. Nu există contoare

image

Mutarea secţiei la 20 de km de oraş şi crearea unui centru medical (Recuperare, Neurologie, Reanimare, Laborator Analize, Radiologie etc) presupune costuri uriaşe. Numai transportul bolnavilor ar duce la cheltuieli importante.

Cine minte şi cine spune adevărul

image

Dr. Viorel Pect, preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului bârlădean, a evitat să dea un răspuns direct pe această temă deşi a fost surprins de jurnalistul “Adevărul” pe holul spitalului, îmbrăcat în halat.  “Sunt în concediu de odihnă”, s-a scuzat dr. Petcu.

Actualul manager al spitalului bârlădean, ec. Angela Chirilă (foto dreapta), a încercat să evite răspunsul: "Nu au fost făcute demersuri la Ministerul Sănătăţii. Au fost nişte discuţii”.

O poziţie neutră a adoptat şi conducerea DSP Vaslui. La solicitarea “Adevărul” au remis un comunicat de presă: “Urmare a solicitării dumneavoastră  referitoare la redeschiderea Spitalului Tutova şi mutarea Secţiei Interne Cronici a Municipal de Bârlad, vă comunicăm următoarele: Până la data prezentă, conducerea unităţii sanitare nu a informat Direcţia de Sănătate Publică Vaslui cu privire la această situaţie. Referitor la autorizaţia sanitară de funcţionare, precizăm că Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, cu plan de conformare, cu viza valabilă până la sfârşitul lunii februarie 2015”.

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Spital la cheie pus la cheremul unui afacerist bârlădean. Unitatea, scoasă la licitaţie ilicită cu 0,5 euro pe metrul pătrat

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite