Bărbat acuzat că a iradiat 500 de oameni cu un tomograf neautorizat, achitat de toate acuzațiile. Cum au motivat judecătorii

0
Publicat:

Administratorul unei firme cu profil medical din Vaslui, care fusese inițial condamnat pentru că ar fi pus în pericol viaţa şi sănătatea a peste 500 de oameni, a fost achitat de Curtea de Apel Iași.

Autorizaţia de utilizare a tomografului expirase în octombrie 2015 FOTO arhivă Adevărul
Autorizaţia de utilizare a tomografului expirase în octombrie 2015 FOTO arhivă Adevărul

Marius B., administratorul unei firme cu profil medical din Vaslui, fusese condamnat inițial la 3 ani și 8 luni de închisoare, iar societatea acestuia a primit o amendă de 750.000 de lei pentru infracţiuni la siguranţa activităţilor nucleare. Curtea de Apel Iași a revenit asupra deciziei pronunțate inițial de Tribunalul Vaslui și l-a achitat pe bărbat de acuzații.

Marius B. era administratorul unei firme din Vaslui care se ocupa îm special cu efectuarea de tomografii computerizate pentru pacienţii spitalelor. În noiembrie 2015, firma intrase în faliment, Tribunalul Vaslui dispunând dizolvarea societăţii. Totuşi, societatea şi-a continuat activitatea, până în iulie 2016, când a fost supusă unui control coordonat de un inspector al Comisiei Naţionale de Control a Activităţilor Nucleare (CNCAN), scrie ziaruldeiasi.ro.

Tomograful era defect

La scurt după efectuarea controlului, reprezentanții CNCAN au sigilat tomograful și l-au reclamat pe administratorul firmei la Poliție. Autorizaţia de utilizare a tomografului expirase în octombrie 2015, iar folosirea de surse de radiaţii neautorizate este interzisă.

Reprezentanții Comisiei Naţionale de Control a Activităţilor Nucleare au stabilit că aparatul prezenta defecţiuni, iar mai multe avize necesare utilizării sale erau expirate. Dosarul a ajuns pe masa procurorilor DIICOT, care în iulie 2020 l-au trimis în judecată pe Marius B.

Potrivit procurorilor, după expirarea autorizaţiei, firma lui Marius B. decontase servicii de tomografie computerizată pentru 526 de persoane. De asemenea, alte 31 de persoane fuseseră supuse investigaţiilor fără a avea o trimitere de la medic.

Expuși la radiații de 40 de ori mai mari decât limita admisă

În rechizitoriu se menționează că doza maximă de radiaţii permisă în cazul populaţiei generale este de 1 miliSievert (1 mSv) anual. În anumite condiţii, se poate autoriza temporar de către CNCAN o limită anuală de până la 5 mSv. Computerul tomograf deţinut de firma lui Marius B. supunea pacienţii la doze de 1-20 mSv la o singură investigaţie, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Nivelul radiaţiilor primite de pacienți în urma investigaţiilor pleca de la 1,344 mSv, urcând până la 37,116 mSv, de aproape 40 de ori mai mare decât limita legală maxim permisă pentru populaţie.

Judecătorii Curții de Apel Iași  au apreciat însă că nu s-au evidenţiat cazuri de examinări repetate pentru acelaşi pacient şi nici supraexpuneri ale pacienţilor.”

Un expert a constatat că, de fapt, nu se pierduse controlul computerului tomograf, aceasta fiind doar o posibilitate teoretică, întrucât computerul tomograf avea din fabricaţie instalate măsuri de siguranţă.

„În mod injust rechizitoriul şi sentinţa au asimilat «populaţiei» persoanele care au fost supuse scanării fără existenţa unui bilet de trimitere, rechizitoriul extinzând astfel incidenţa incriminării în mod nepermis”, este concluzia instanței de judecată, care l-a achitat pe administratorul firmei din Vaslui de toate acuzațiile.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite