Afaceristul vasluian Marcel Florescu a ajuns din nou la puşcărie. Condamnarea definitivă din dosarul afacerilor derulate cu foştii şefi ai judeţului

0
0
Marcel Florescu
Marcel Florescu

Controversatul afacerist vasluian Marcel Florescu a fost condamnat definitiv, după aproape zece ani de procese, la trei ani şi 11 luni închisoare cu executare pentru infracţiuni economice. Florescu a fost încarcerat ieri la Penitenciarul Vaslui, unde îşi va ispăşi pedeapsa.

Sentinţa definitivă pronunţată de Curtea de Apel Cluj a redus la jumătate pedeapsa stabilită iniţial de instanţa de fond, Tribunalul Cluj, acolo unde s-a judecat dosarul ca urmare a strămutării de la Vaslui. Pentru multe dintre faptele reţinute în sarcina afaceristului, judecătorii au dispus încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei. 

Procesul penal a încetat şi faţă de fostul partener de afaceri a lui Marcel Florescu, Iulian Hadâmbu, care a încetat din viaţă în timpul cercetării judecătoreşti. Pe lângă condamnarea la închisoare, lui Marcel Florescu i-au fost interzise parte din drepturile civile, mai exact dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa funcţia de administrator la vreo societate comercială pe o perioadă de doi ani, după executarea pedepsei închisorii. 

Florescu a fost obligat, în solitar cu societatea Carmez Exim Muntenii de Jos, prin lichidatorii Solvens Huşi şi SC Administrări şi Lichidări Vaslui, să achite statului român prejudiciul nerecuperat, în cuantum de 902.867 lei, plus dobânzile şi penalităţile aferente.  

Dosarul în care Marcel Florescu a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj făcut multă vâlvă la jumătatea anilor 2000. Arestat preventiv alături de un alt afacerist, Iulian Hadâmbu, Florescu a fost trimis în judecată în vara anului 2007, fiind acuzat de infracţiuni economice deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, faptele reţinute în sarcina celor doi inculpaţi s-au săvârşit în perioada 2002-2005: “La 26 iunie 2003, inculpatul Florescu Marcel, în calitate de administrator al SC Prodloial SRL Negreşti, din judeţul Vaslui, a cesionat fictiv firma către un cetăţean din Republica Moldova, după care a continuat să o administreze în fapt, în scopul spălării de bani şi al evaziunii fiscale. Prin intermediul firmei menţionate, au fost introduse în ţară, fără documente de provenienţă, 2.800 tone de îngrăşăminte chimice. Aceste mărfuri au fost integrate în circuitul comercial prin intermediul mai multor firme pe care le administrau inculpaţii, în cadrul unei operaţiuni de tip suveică. Prin aceasta au mărit artificial cifra de afaceri, au majorat cheltuielile reale şi au obţinut profituri însemnate. Totodată, cei doi inculpaţi au determinat aprobarea unor deduceri de TVA în temeiul unor operaţiuni comerciale fictive”.

Afaceri cu nevestele şefilor de judeţ

În circuitul infracţional au fost angrenate alte câteva zeci de persoane - funcţionari publici şi salariaţi ai unor societăţi comerciale - introduse în schemă în scopul de a asigura spălarea de bani. Peste 80 de martori au fost audiaţi în acest dosar. Printre numele grele, s-au numărat şi nevestele unor politicieni marcanţi în acea perioadă, cu care Florescu desfăşura afaceri: cea a fostului prefect Ioan Ţibulcă şi cele ale subprefecţilor Eugen Neacşu şi Cătălin Cupşan. Prin manoperele frauduloase desfăşurate de Marcel Florescu, spun procurorii, statul a fost prejudiciat cu peste două milioane de euro.
În cazul lui Iulian Hadîmbu, acesta, arată anchetatorii, a încasat în mod necuvenit o subvenţie de la stat în valoare de peste 50.000 de euro. Atât Florescu, cât şi Hadâmbu au fost eliberaţi din arest în august 2007, la câteva zile după ce au fost trimişi în judecată. În primă instanţă, judecătorii Tribunalului Cluj au dispus condamnarea lui Florescu şi Hadâmbu la câte şase ani de închisoare. 

În timpul cercetării dosarului, Florescu s-a ales cu o nouă acuzaţie şi ulterior o condamnare la trei ani cu suspendare, după ce a încercat să mituiască procurorul DNA care instrumenta dosarul.
 

Mai multe - Vaslui

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite