Afaceristul vasluian Marcel Florescu a ajuns din nou la pu┼čc─ârie. Condamnarea definitiv─â din dosarul afacerilor derulate cu fo┼čtii ┼čefi ai jude┼úului

0
0
florescu marcel vaslui
Marcel Florescu

Controversatul afacerist vasluian Marcel Florescu a fost condamnat definitiv, dup─â aproape zece ani de procese, la trei ani ┼či 11 luni ├«nchisoare cu executare pentru infrac┼úiuni economice. Florescu a fost ├«ncarcerat ieri la Penitenciarul Vaslui, unde ├«┼či va isp─â┼či pedeapsa.

Sentinţa definitivă pronunţată de Curtea de Apel Cluj a redus la jumătate pedeapsa stabilită iniţial de instanţa de fond, Tribunalul Cluj, acolo unde s-a judecat dosarul ca urmare a strămutării de la Vaslui. Pentru multe dintre faptele reţinute în sarcina afaceristului, judecătorii au dispus încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei. 

Procesul penal a ├«ncetat ┼či fa┼ú─â de fostul partener de afaceri a lui Marcel Florescu, Iulian Had├ómbu, care a ├«ncetat din via┼ú─â ├«n timpul cercet─ârii judec─âtore┼čti. Pe l├óng─â condamnarea la ├«nchisoare, lui Marcel Florescu i-au fost interzise parte din drepturile civile, mai exact dreptul de a fi ales ├«n autorit─â┼úile publice sau ├«n func┼úii elective publice ┼či dreptul de a ocupa func┼úia de administrator la vreo societate comercial─â pe o perioad─â de doi ani, dup─â executarea pedepsei ├«nchisorii.┬á

Florescu a fost obligat, ├«n solitar cu societatea Carmez Exim Muntenii de Jos, prin lichidatorii Solvens Hu┼či ┼či SC Administr─âri ┼či Lichid─âri Vaslui, s─â achite statului rom├ón prejudiciul nerecuperat, ├«n cuantum de 902.867 lei, plus dob├ónzile ┼či penalit─â┼úile aferente. ┬á

Dosarul în care Marcel Florescu a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj făcut multă vâlvă la jumătatea anilor 2000. Arestat preventiv alături de un alt afacerist, Iulian Hadâmbu, Florescu a fost trimis în judecată în vara anului 2007, fiind acuzat de infracţiuni economice deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, faptele re┼úinute ├«n sarcina celor doi inculpa┼úi s-au s─âv├ór┼čit ├«n perioada 2002-2005: ÔÇťLa 26 iunie 2003, inculpatul Florescu Marcel, ├«n calitate de administrator al SC Prodloial SRL Negre┼čti, din jude┼úul Vaslui, a cesionat fictiv firma c─âtre un cet─â┼úean din Republica Moldova, dup─â care a continuat s─â o administreze ├«n fapt, ├«n scopul sp─âl─ârii de bani ┼či al evaziunii fiscale. Prin intermediul firmei men┼úionate, au fost introduse ├«n ┼úar─â, f─âr─â documente de provenien┼ú─â, 2.800 tone de ├«ngr─â┼č─âminte chimice. Aceste m─ârfuri au fost integrate ├«n circuitul comercial prin intermediul mai multor firme pe care le administrau inculpa┼úii, ├«n cadrul unei opera┼úiuni de tip suveic─â. Prin aceasta au m─ârit artificial cifra de afaceri, au majorat cheltuielile reale ┼či au ob┼úinut profituri ├«nsemnate. Totodat─â, cei doi inculpa┼úi au determinat aprobarea unor deduceri de TVA ├«n temeiul unor opera┼úiuni comerciale fictiveÔÇŁ.

Afaceri cu nevestele ┼čefilor de jude┼ú

├Än circuitul infrac┼úional au fost angrenate alte c├óteva zeci de persoane - func┼úionari publici ┼či salaria┼úi ai unor societ─â┼úi comerciale - introduse ├«n schem─â ├«n scopul de a asigura sp─âlarea de bani. Peste 80 de martori au fost audia┼úi ├«n acest dosar. Printre numele grele, s-au num─ârat ┼či nevestele unor politicieni marcan┼úi ├«n acea perioad─â, cu care Florescu desf─â┼čura afaceri: cea a fostului prefect Ioan ┼óibulc─â ┼či cele ale subprefec┼úilor Eugen Neac┼ču ┼či C─ât─âlin Cup┼čan. Prin manoperele frauduloase desf─â┼čurate de Marcel Florescu, spun procurorii, statul a fost prejudiciat cu peste dou─â milioane de euro.
├Än cazul lui Iulian Had├«mbu, acesta, arat─â anchetatorii, a ├«ncasat ├«n mod necuvenit o subven┼úie de la stat ├«n valoare de peste 50.000 de euro. At├ót Florescu, c├ót ┼či Had├ómbu au fost elibera┼úi din arest ├«n august 2007, la c├óteva zile dup─â ce au fost trimi┼či ├«n judecat─â. ├Än prim─â instan┼ú─â, judec─âtorii Tribunalului Cluj au dispus condamnarea lui Florescu ┼či Had├ómbu la c├óte ┼čase ani de ├«nchisoare.┬á

├Än timpul cercet─ârii dosarului, Florescu s-a ales cu o nou─â acuza┼úie ┼či ulterior o condamnare la trei ani cu suspendare, dup─â ce a ├«ncercat s─â mituiasc─â procurorul DNA care instrumenta dosarul.
 Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite