Controversatul afacerist vasluian Marcel Florescu, condamnat definitiv pentru dare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
florescu marcel vaslui

Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv pe afaceristul vasluian, Marcel Florescu la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Sentinţa vine la aproape opt ani de când afaceristul Vaslui a fost implicat alături de o femeie de afaceri din Bârlad într-un scandal de corupţie, fiind acuzat că a încercat să îl cumpere cu 20.000 euro pe fostul şef al DNA Iaşi, Corneliu Gheorghiţă, intermediarul şpăgii fiind chiar fiul procurorului.

Traseul dosarului în instanţele de judecată a fost unul controversat. Strămutat în judeţul Cluj Napoca, Marcel Florescu şi femeia de afaceri Maria Lazăr au fost achitaţi, în primă instanţă, de Judecătoria Cluj. 

Procurorii DNA au atacat sentinţa, iar instanţa superioară a dispus rejudecarea cauzei. Reîntors pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca, în noiembrie anul trecut judecătorii au hotărât condamnarea lui Marcel Florescu la trei ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere, având un termen de încercare de cinci ani. 

În cazul Mariei Lazăr, deşi a avut calitatea de complice, pedeapsa a fost mai mare ca a autorului, ea fiind condamnată la trei ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendare, sub supraveghere, având un termen de încercare de şase ani.

Cei doi au atacat sentinţa însă luni Curtea de Apel Cluj a respins apelurile, menţinând condamnările pronunţate de Judecătoria Cluj Napoca.

Traseul unui dosar controversat de corupţie

Istoria dosarului în care Marcel Florescu şi Maria Lazăr, au fost deferiţi justiţiei este demnă de un scenariu de film. În 2006, Florescu era cercetat de DNA Iaşi pentru evaziune fiscală. În februarie 2007, atât el, cât şi complicea sa au fost arestaţi, fiind acuzaţi că i-au oferit 20.000 de euro avocatului Bogdan Gheorghiţă pentru a interveni pe lângă tatăl său, procurorul Corneliu Gheorghiţă, ca să scape de acuzaţii. Maria Lazăr fusese vecina procurorului Gheorghiţă la Bărlad.
Cei doi afacerişti au rămas împreună după gratii până în luna mai 2007, când procesul a fost strămutat la Cluj. Maria Lazăr a fost pusă în libertate în urma unei întârzieri bizare a dosarului în drum spre Cluj, mandatul de arestare expirând între timp.


În iunie 2007, procesul a început la Tribunalul Cluj, însă, după aproape un an, magistraţii au realizat că nu era de competenţa lor soluţionarea cauzei, astfel că au declinat dosarul la Judecătoria Cluj-Napoca. Aici, după alţi trei ani, avea să vină soluţia de achitare. După rejudecare însă, ieri, s-a decis “
Trebuie menţionat însă faptul că nici la rejudecare dosarul nu a fost lipsit de peripeţii. Considerat elementul cheie al procesului, fiul procurorului Gheorghiţă s-a ales cu amenzi usturătoare pentru că, pur şi simplu, nu s-a prezentat la audieri. Aproape o jumătate de an s-au chinuit judecătorii să-l determine pe Bogdan Gheorghiţă să vină la instanţă. Abia după ce i-a fost dată în debit o amendă de 1.500 de lei şi a primit o alta, de 2.000 de lei, avocatul s-a conformat. Victimă a conduitei sale a fost şi şeful Poliţiei Municipiului Iaşi, amendat şi el de judecători cu 750 de lei pentru că nu a dus la îndeplinire mandatul de aducere cu însoţitor emis pe numele lui Bogdan Gheorghiţă.

Scandalul Prodloial

Dosarul în care Marcel Florescu a fost acuzat că a încercat să intervină pe lângă procurorii DNA a făcut multă vâlvă în anii din urmă. Arestat preventiv alături de un alt afacerist, Iulian Hadâmbu, Florescu a fost trimis în judecată în vara anului 2007, fiind acuzat de infracţiuni economice deosebit de grave.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, faptele reţinute în sarcina celor doi inculpaţi s-au săvârşit în perioada 2002-2005: “La 26 iunie 2003, inculpatul Florescu Marcel, în calitate de administrator al SC Prodloial SRL Negreşti, din judeţul Vaslui, a cesionat fictiv firma către un cetăţean din Republica Moldova, după care a continuat să o administreze în fapt, în scopul spălării de bani şi al evaziunii fiscale. Prin intermediul firmei menţionate, au fost introduse în ţară, fără documente de provenienţă, 2.800 tone de îngrăşăminte chimice. Aceste mărfuri au fost integrate în circuitul comercial prin intermediul mai multor firme pe care le administrau inculpaţii, în cadrul unei operaţiuni de tip suveică. Prin aceasta au mărit artificial cifra de afaceri, au majorat cheltuielile reale şi au obţinut profituri însemnate. Totodată, cei doi inculpaţi au determinat aprobarea unor deduceri de TVA în temeiul unor operaţiuni comerciale fictive”.

Afaceri cu nevestele şefilor de judeţ

În circuitul infracţional au fost angrenate alte câteva zeci de persoane - funcţionari publici şi salariaţi ai unor societăţi comerciale - introduse în schemă în scopul de a asigura spălarea de bani. Peste 80 de martori au fost audiaţi în acest dosar. Printre numele grele, s-au numărat şi nevestele unor politicieni marcanţi în acea perioadă, cu care Florescu desfăşura afaceri: cea a fostului prefect Ioan Ţibulcă şi cele ale subprefecţilor Eugen Neacşu şi Cătălin Cupşan. Prin manoperele frauduloase desfăşurate de Marcel Florescu, spun procurorii, statul a fost prejudiciat cu peste două milioane de euro.
În cazul lui Iulian Hadîmbu, acesta, arată anchetatorii, a încasat în mod necuvenit o subvenţie de stat în valoare de peste 50.000 de euro. Atât Florescu, cât şi Hadâmbu au fost eliberaţi din arest în august 2007, la câteva zile după ce au fost trimişi în judecată. Şi acest dosar a fost strămutat la Cluj, unde  în vara anului trecut, atât Florescu, cât şi Hadâmbu, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare. Sentinţa nu este, însă, definitivă.
 

Body

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite