180.000 de euro despăgubiri pentru două tinere din Vaslui, exploatate sexual. Unul dintre proxeneţi, suspectat de afaceri cu şoferul fostului consul de la Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi vasluieni, cunoscuţi în lumea interlopă locală, au fost condamnaţi după ce au exploatat sexual mai multe minore selectându-le clienţi din rândul fotbaliştilor şi oamenilor de afaceri . Unul dintre proxeneţii a fost implicat într-un scandal diplomatic, fiind suspectat că a desfăşurat afaceri ilegale cu şoferul consulului României la Milano. 180.000 de euro sunt banii obţinuţi din prostituţie numai de două dintre tinerele traficate.

Judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus joi condamnarea la cinci ani şi patru luni a lui Viorel Rusu, respectiv la trei ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru Carlo Grasu în dosarul cunoscut sub numele ”Prostituate pentru VIP-uri”. 

În plus, magistraţii l-au obligat pe Viorel Rusu, pionul principal al dosarului, la plata unor despăgubiri uriaşe către două dintre tinerele traficate, bani despre care judecătorii susţin că acesta i-ar fi obţinut în urma exploatării sexuale a victimelor. Rusu va trebui să  plătească cu titlu de daune materiale: 70.000 de euro uneia dintre adolescente reprezentând contravaloare muncii prestate în perioada 2010 – iunie 2013, respectiv 110.000 de euro reprezentând prestaţia celeilalte fete. Ambele victime erau minore în perioada cât au fost exploatate sexual.


Sentinţa în acest dosar vine la o lună după ce Viorel Rusu, a reuşit să fugă din ţară, chiar în timp ce magistraţii judecau rearestarea lui. Proxenetul a fost pus în libertate pe 15 mai anul trecut, de judecătorii Tribunalului Vaslui, din oficiu, la doar cinci luni de la arestare. Judecătorul Gabriela Aioniţoaie a considerat suficientă măsura controlului judiciar faţă de bărbatul de 50 ani care trimitea mesaje de ameninţare cu moartea victimelor. Pe timpul procesului, procurorii DIICOT au solicitat rearestarea lui Rusu, arătând că acesta a încălcat măsurile impuse, însă judecătorul a respins constant propunerea. La începutul lunii mai, în timp ce la Curtea de Apel Iaşi se judeca contestaţia procurorilor DIICOT, Rusu a fugit din ţară, deşi, teoretic, se afla sub control judiciar. Magistraţii ieşeni au dispus arestarea în lipsă a acestuia.
Joi, odată cu propunţarea sentinţei, judecătorul vasluian care l-a lăsat în libertate pe Rusu, s-a hotarat să menţină măsura arestării preventive dispusă de instanţa ieşeană.

Viorel Rusu a fugit din România, deşi era dat în consemn la frontieră

image

Viorel Rusu a fost arestat pe 22 ianuarie 2014, sub acuzaţia de trafic de persoane şi trafic de minore. Potrivit procurorilor, el a racolat mai multe tinere din judeţ, obligându-le să practice prostituţia şi însuşindu-şi importante sume de bani din exploatarea lor sexuală. Rusu a fost sprijinit în activitatea infracţionale de un cunoscut personaj al lumii interlope, Carlo Graso, cel care în 2009 a fost implicat într-un scandal diplomatic. Atunci, fostul consul de la Milano, Tiberiu Dinu, fiind suspectat că a fost sprijinit de fostul şef Doi şi-un sfert, pentru a-şi monitoriza şoferul pe care îl bănuia de afaceri ilegale cu  Grasu.

Interlopii întreţinuţi din prostituţie

Reţeaua de prostituţie, pusă la cale de cei doi proxeneţi, a acţionat iniţial acţiona pe plan local. Fetele, cu calităţi estetice deosebite, erau alese din familii vulnerabile, pentru a putea avea control asupra lor. Tinerele au practicat prostituţia în diverse locaţii din municipiul reşedinţă, iar printre clienţii lor s-au numărat mai mulţi fotbalişti de la FC Vaslui (o parte dintre aceştia încă mai activează în campionatul românesc), care au calitatea de martori în dosarul instrumentat de DIICOT. Printre fotbaliştii audiaţi s-a numărat internaţionalul Paul Papp sau Silviu Bălace, de la Timişoara.

După ce toate fetele au împlinit 18 ani, traficantul le-a convins să îl însoţească în străinătate pentru a câştiga mai mulţi bani. Iniţial, au fost duse în Irlanda, apoi în Elveţia, unde practicau prostituţia în cluburile de noapte. Rusu a revenit în ţară, însă chiar şi aşa deţinea controlul asupra prostituatelor, care îi trimiteau on-line banii «cuveniţi».

Scandal diplomatic cu interlopi

În 2009, numele lui Carlo Grasu  a apărut într-un imens scandal diplomatic.Ex-consulul României la Milano  Tiberiu Dinu, fostul socru al ui Adrian Mutu, a fost suspectat ca ar fi cerut şi ar fi primit de la fostul şef al Direcţiei Generale de informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Cornel Şerban, listinguri ale unor convorbiri telefonice. Tiberiu Dinu a fost chemat atunci în ţară de fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, pentru a da explicaţii. În dosarul în care fostul şef al DGIPI, a fost arestat şi, ulterior trimis în judecată, alături de omul de afaceri Puiu Popovici, consulul Dinu a avut calitatea de martor, Presa a relatat în 2009 că unul dintre numerele de telefon care îl interesau pe Dinu aparţinea şoferului său de la consulat, bănuit că derulează mai multe afaceri ilegale cu Carlo Grasu.

Mai puteţi citi:

Dosar exploziv de trafic de persoane. Printre persoanele implicate se numără şi fotbalişti de la FC Vaslui

Arestare prelungită pentru proxenetul acuzat că plasa prostituate fotbaliştilor de la FC Vaslui

Fotbalistul Paul Papp, martor în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“. 

Pedeapsă record la Tribunalul Vaslui: 21 de ani de închisoare pentru proxenetul care a transformat mai multe minore din centrele de plasament în sclave sexuale

Interlopul vasluian suspectat că desfăşura afaceri ilegale cu şoferul fostului consul de la Milano, trimis în judecată pentru trafic de persoane

Cum au permis judecătorii vasluieni să le scape un proxenet printre degete. Lăsat în libertate, traficantul care îşi ameninţa victimele cu moartea a dispărut

FOTO Fotbalistul Bălace şi un afacerist vasluian audiaţi în dosarul “Prostituate pentru VIP-uri”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite