Cum au permis judecătorii vasluieni să le scape un proxenet printre degete. Lăsat în libertate, traficantul care îşi ameninţa victimele cu moartea a dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasluianul acuzat că a racolat mai multe minore şi le-a obligt să se prostitueze, plasându-le unor clienţi de lux, a fost arestat în lipsă ieri de magistraţii Curţii de Apel Iaşi, după ce judecătorii vasluieni l-au lăsat în libertate şi au refuzat înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv, atunci când procurorii le-au adus la cunoştinţă că traficantul a încălcat în mod repetat interdicţiile.

Chiar după ce judecătorii Tribunalului Vaslui au respins cea de-a doua propunere de înlocuire a controlului judiciar, Viorel Rusu a fugit din ţară, susţin surse judiciare.

"Începând cu 27 aprilie, bărbatul în vârstă de 50 ani nu s-a mai prezentat la Poliţie în cadrul programului de supraveghere. Poliţiştii din cadrul Biroului de supraveghere au adus la cunoştinţa instanţelor că bărbatul aflat sub incidenţa controlului judiciar nu respectă obligaţiile stabilite de instanţă", a precizat Alina Tonică, responsabil mass media din cadrul Inspecoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

 Arestat preventiv în dosarul "Prostituate pentru VIP-uri", în martie anul trecut, vasluianul Viorel Rusu (50 ani) a fost pus în libertate din oficiu de judecătorii Tribunalului Vaslui, pe 5 mai anul trecut, după ce dosarul a trecut de camera preliminară. 

Pe 3 decembrie anul trecut, procurorii DIICOT au cerut judecătorilor arestarea lui Viorel Rusu, arătând că acesta a încălcat măsurile controlului judiciar, la locuinţa bărbatului fiind descoperită una dintre tinerele martore în dosar. Cu toate acestea, judecătorii vasluieni au respins propunerea de arestare preventivă. Cercetat sub control judiciar, Rusu a fost trimis din nou în judecată într-un alt dosar de trafic de persoane, fiind acuzat că, în timp ce se afla sub incidenţa controlului judiciar, a sprijinit activitatea infraţională a unui alt proxenet cunoscut din oraş, Radu Duţă.

În urmă cu două săptămâni, pe 20 aprilie, procurorii DIICOT Vaslui au solicitat din nou arestarea lui Viorel Rusu, venind cu noi probe care arătau că acesta a încălcat măsura controlului judiciar. După două zile de deliberări, judecătorii vasluieni au respins şi cea de-a doua cerere de înlocuire a controlului judiciar cu arestarea preventivă.

Procurorii au contestat măsura, iar în timp ce dosarul se afla pe rolul Curţii de Apel Iaşi, Viorel Rusu a dispărut. Surse judiciare afirmă că cesta a părăsit deja teritoriul României. Ieri, Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea, în lipsă, a lui Viorel Rusu.

“A fost admisă contestaţia procurorilor DIICOT, s-a desfiinţat hotărârea Tribunalului Vaslui în integralitate, fiind înlocuită măsura controlului judiciar cu cea a arestului preventiv”, a precizat judecătorului Diana Mihaela Micu Cheptene, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi.

Astăzi la Tribunalul Vaslui este programat un nou termen de judecată, pe fondul cauzei, când în faţa judecătorilor ar trebui să fie prezent şi Viorel Rusu în cătuşe. Cum bărbatul nu mai este de găsit, poliţiştii nu au reuşit să pună în executare mandatul.

Mesaje de ameninţare pentru victime

Decizia de a-l pune în libertate pe Viorel Rusu la nici jumătate de an de la arestare a fost cu atât mai ciudată cu cât procurorii au arătat în materialul de urmărire penală că acesta a ameninţat şi intimidat victimele, în încercarea de a le determina să-şi schimbe declaraţiile. De altfel, Rusu trecuse la ameninţări încă din momentul în care tinerele au refuzat să mai practice prostituţia pentru el. 

“Inculpatul Rusu Viorel a început să adreseze ameninţări pentru a le provoca o stare de teamă, ameninţări ce erau adresate atât lor personal cât şi membrilor familiei, fapt ce rezultă din mesajele pe care inculpatul Rusu Viorel i le-a transmis lui M.M.M. (una dintre victime n.r.)”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.  

“Într-o seară tot aşa te voi suna din spatele tău: Mira, m-ai vândut, nu e bine. O maşină peste tine te lasă neom pe viaţă şi te ţine în cărucior”, “Acu a intrat mă-ta, ieşi tu sau intru eu. Sor-ta cu fra-tu sunt la poarta.. să nu răcească”, sunt doar câteva din mesajele transmise de Rusu uneia dintre fete. De altfel, ofiţerii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Vaslui, care îl monitorizau pe Viorel Rusu, au descins în luna ianuarie anul trecut la locuinţa acestuia chiar în ziua în care acesta punea la cale aplicarea unei corecţii fizice uneia dintre victime

Potrivit procurorilor de la Crimă Organizată, Viorel Rusu alegea clienţii victimelor din rândul oamenilor de afaceri din oraş sau printre fotbalişti. De altfel, printre martorii din dosar s-au numărat şi stelistul Paul Papp şi jucătorul Timişoarei, Silviu Bălace. 

După exploatarea victimelor pe piaţa locala, în primăvara anului 2012, Carlo Grasu i-a intermediat lui Viorel Rusu plasarea prostituatelor în Irlanda, unde Grasu a închiriat un apartament special pentru fetele racolate pentru practicarea prostituţiei. Atât Viorel Rusu, cât şi Carlo Grasu au negat implicarea lor în activitatea de traficare a tinerelor. Primul a invocat că una dintre fete îi datora 25.000 de euro şi de aceea îi trimitea bani din străinătate şi acesta ar fi fost şi motivul ameninţărilor. În realitate, spun anchetatorii, acesta ar fi obligat tânăra să semneze un înscris în care să recunoască faptul că îi datorează acea sumă.  
 

VasluiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite