Pedeapsă record la Tribunalul Vaslui: 21 de ani de închisoare pentru proxenetul care a transformat mai multe minore din centrele de plasament în sclave sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Duţă a mai fost în trecut condamnat pentru viol
Radu Duţă a mai fost în trecut condamnat pentru viol

Vasluianul Radu Duţă, zis Bureaţă, a fost condamnat astăzi de Tribunalul Vaslui la 21 ani şi patru luni închisoare pentru comiterea a şase infracţiuni de trafic de minore. Un alt vasluian, Viorel Rusu, urmărit internaţionat într-un alt dosar, a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Acestea sunt cele mai aspre condamnări aplicate de judecătorii vasluieni într-un dosar de trafic de minori, cuantumul pedepselor fiind stabilit în urma concursului de infracţiuni. Potrivit noii legislaţii penale, în cazul concursului de infracţiuni, se aplica pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor reprezentand o treime din totalul celorlalte pedepse. 

Radu Duţă a primit câte opt ani de închisoare pentru fiecare dintre cele şase infracţiuni de trafic de minori, pentru care a fost găsit vinovat, pedeapsa rezultantă fiind de 21 ani şi patru luni închisoare. Cel de-al doilea incupat din dosar, Viorel Rusu, a primit câte şase ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minore, pedeapsa rezultantă fiind de zece ani de închisoare. 

Radu Duţă a fost arestat în octombrie anul trecut. Ancheta poliţiştilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui a scos  la iveală cât de vulnerabil este sistemul de protecţie a minorilor din judeţul Vaslui, copiii aflaţi în centrele de ocrotire socială devenind cu mult prea mare uşurinţă ţinta abuzurilor.

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie – octombrie 2014, Radu Duţă, cunoscut cu antecendente penale pentru infracţiuni la viaţa sexuală şi trafic de droguri, a racolat mai multe minore provenind centre de plasament maternal sau în Complexele de servicii comunitare - case de tip familial din Huşi, Negreşti şi Vaslui, pe care ulterior le-a transformat în sclave sexuale.Una dintre minorele racolate se afla internată în Centrul de Recuperare a Copilului cu Dizabilităţi din Huşi.

”Victimele erau cazate în locuinţa inculpatului şi obligate să se prostitueze, întreţinând raporturi sexuale, contra cost, cu clienţi racolaţi tot de către inculpatul Duţă Radu”, au arătat anchetatorii.
În luna octombrie 2014, două dintre victimele minore identificate au fost oferite de Radu Duţă unor cetăţeni de naţionalitate bulgară, pentru a întreţine cu aceştia raporturi sexuale. Anchetatorii susţin că există indicii că minorele au fost îndemnate să consume şi droguri.

”Conform probelor, activitatea infracţională desfăşurată de inculpatul Duţă Radu constituia singura sursă de venit a acestuia, după ce inculpatul s-a întors în ţară din Franţa, unde – conform propriei declaraţii - a executat o pedeapsă de 8 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri”, au precizat procurorii Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT.

Nu este pentru prima dată când centrele de plasament vasluiene devin surse pentru proxeneţi. Anul trecut, patru bărbaţi din Bârlad au fost trimişi în judecată după ce au exploatat sexual o minoră de 14 ani dintr-un centru de plasament din Bârlad.

Alături de Duţă a fost trimis în judecată şi Viorel Rusu, vasluianul acuzat că livra prostituate fotbaliştilor de la FC Vaslui. Rusu a fost arestat în luna ianuarie, anul trecut, în respectivul dosar şi eliberat în luna mai, sub control judiciar. La locuinţa acestuia a fost găsită una dintre minorele racolate de Radu Duţă, dispărută în timpul cercetărilor. Lăsat în libertate, Viorel Rusu a fugit din ţară, pe numele său fiind fiind emis mandat de arestare în lipsă. Surse judiciare susţin că, în prezent, Viorel Rusu s-ar afla pe teritoriul Suediei.
 

Mai puteţi citi şi:

Prostituţie cu minore dintr-un centru de plasament din Bârlad: o fată de 14 ani, obligată să plătească chiria în natură

Minore din centre de plasament, transformate în prostituate pentru clienţi străini

Centrele de plasament vasluiene, sursă de profit pentru proxeneţi: aceleaşi minore, victime în trei dosare de trafic de carne vie

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite