Interlopul vasluian suspectat că desfăşura afaceri ilegale cu şoferul fostului consul de la Milano, trimis în judecată pentru trafic de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasluianul Carlo Grasu, unul dintre numele grele ale lumei interlope, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, sub acuzaţia de trafic de minore. Numele acestuia a fost vehiculat într-un scandal diplomatic, în 2009, când fostul consul de la Milano, Tiberiu Dinu a fost suspectat că a fost sprijinit de fostul şef Doi şi-un sfert, pentru a-şi monitoriza şoferul pe care îl bănuia de afaceri ilegale cu Carlo Grasu.

Acesta a fost pus oficial sub acuzare şi trimis în judecată de procurorii Biroului Teritorial Vaslui al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), după ce ani de zile asupra sa au planat suspiciuni că se ocupă cu traficul de carne vie. Interlopul a ajuns inculpat printr-o conjunctură care i-a luat pe mulţi prin surprindere. În timpul cercetărilor din dosarul în care Viorel Rusu, proxenetul care livra prostituate clienţilor din lumea bună a Vasluiului, inclusiv fotbaliştilor de la FC Vaslui, procurorii DIICOT aveau să constate că acesta a fost sprijinit în activitatea infracţională de nimeni altul decât Carlo Grasu.

Potrivit procurorilor de la Crimă Organizată, în primăvara anului 2012, acesta i-a intermediat lui Viorel Rusu plasarea prostituatelor în Irlanda, unde Grasu a închiriat un apartament special pentru fetele racolate pentru practicarea prostituţiei. Anterior, Carlo i-a intermediat lui Rusu realizarea de fotografii într-un studio profesional din Bucureşti. Imaginile, cu tinere îmbrăcate sumar şi în poziţii indecente, au fost postate de proxeneţi pe un site de escorte.
Ulterior plecării prostituatelor în Irlanda, în localitatea Cork, acolo a ajuns şi Carlo Grasu. Potrivit procurorilor DIICOT Vaslui, acesta a locuit timp de două luni într-un apartament alături de două dintre fetele trimise de Rusu din Vaslui, care se prostituau. Tinerele au declarat procurorilor că din banii obţinuţi din practicarea prostituţiei îi plăteau lui Grasu chiria, mâncarea, băutura şi sumele necesare pentru a juca poker online.

Proxeneţii vasluieni, în vizorul poliţiştilor irlandezi

În februarie 2012, având informaţii că în respectivul apartament se practică prostituţia, poliţiştii din Cork au descins acolo, ridicând mai multe bunuri, inclusiv un sistem informatic în care au fost descoperite fotografii ale tinerelor care apăreau în poziţii indecente şi care au fost folosite la recrutarea clienţilor. Bunuri ce au fost trimise, ulterior, anchetatorilor români. 
În urma intervenţiei poliţiei irlandeze, Rusu şi-a mutat «piaţa de desfacere» în Elveţia. Aici a ajuns împreună o tânără, care însă a fugit după o săptămână, timp în care a fost obligată să se prostitueze într-un club din Basel. Celelalte două tinere au practicat prostituţia în club timp de aproape un an, ultima dintre ele până în ianuarie 2014.
Atât Viorel Rusu, cât şi Carlo Grasu au negat implicarea lor în activitatea de traficare a tinerelor. Primul a invocat că una dintre fete îi datora 25.000 de euro şi de aceea îi trimitea bani din străinătate. În realitate, spun anchetatorii, acesta ar fi obligat tânăra să semneze un înscris în care să recunoască faptul că îi datorează acea sumă. Grasu le-a declarat anchetatorilor că îl mai ajuta şi el cu bani pe Rusu, acesta neavând loc de muncă sau vreo sursă de venit.
După ce tinerele au refuzat să mai practice prostituţia, Rusu a trecut la acţiuni de intimidare virulente, trimiţându-le mesaje de ameninţare cu moartea atât lor, cât şi membrilor de familie.

Scandal diplomatic

În 2010, ex-consulul României la Milano (actualmente consul la Torino), Tiberiu Dinu, fostul socru al ui Adrian Mutu, a fost suspectat ca ar fi cerut şi ar fi primit de la fostul şef al Direcţiei Generale de informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Cornel Şerban, listinguri ale unor convorbiri telefonice. Tiberiu Dinu a fost chemat atunci în ţară de fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, pentru a da explicaţii. În dosarul în care fostul şef al DGIPI, a fost arestat şi, ulterior trimis în judecată, alături de omul de afaceri Puiu Popovici, consulul Dinu a avut calitatea de martor, Presa a relatat în 2009 că unul dintre numerele de telefon care îl interesau pe Dinu aparţinea şoferului său de la consulat, bănuit că derulează mai multe afaceri cu Carlo Grasu. Mai mult, în presa mondenă s-a vehiculat că Carlo Grasu ar fi naşul copilului şoferului consulului Dinu. Oficial, niciuna dintre părţi nu a confirmat relaţiile. Dosarul în care Carlo Grasu este inculpat alături de Viorel Rusu se va judeca la Tribunalul Vaslui. Ieri, judecătorii au verificat legalitatea arestării preventive a lui Rusu, menţinând măsura. Carlo Grasu va fi judecat în stare de libertate. Două dintre tinerele obligate să se prostitueze, s-au constituit părţi civile, solicitând judecătorilor să îi oblige pe proxeneţi să le achite 120.000 euro, respectiv 70.000 de euro, bani obţinuţi în urma practicării prostituţiei în străinătate.

Citeşte şi: 

Dosar exploziv de trafic de persoane. Printre persoanele implicate se numără şi fotbalişti de la FC Vaslui

Arestare prelungită pentru proxenetul acuzat că plasa prostituate fotbaliştilor de la FC Vaslui

Fotbalistul Paul Papp, martor în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite