Dezvăluiri în cazul sinuciderii fiului de preot din Drobeta Turnu Severin: acuzații la adresa tatălui

0
Publicat:

Luni, 7 noiembrie, un copil de 13 ani din Drobeta Turnu Severin s-a aruncat în gol de pe o clădire abandonată. Noi informații apărute în spațiul public creionează o altă variantă cu privire la motivul sinuciderii.

Un copil de preot s-a aruncat de pe o clădire abandonată
Ioan, băiatul de 13 ani din Drobeta Turnu Severin care s-a sinucis Foto Facebook jpg

Prima ipoteză despre moartea lui Ioan, despre care s-a aflat ulterior că este fiu de preot, a fost legată de o „decepție în dragoste”. Dar chiar în ziua înmormântării sale, joi, 10 noiembrie, noi dezvăluiri șocante au fost expuse în spațiul public, în urma discuțiilor pe care o tânără din Anglia, originară din Mehedinți, de profesie „creator digital”, le-a purtat cu mai multe persoane din cercul de cunoștințe ale adolescentului.

Potrivit acestora, cauza sinuciderii ar fi fost cu totul alta decât cea prefigurată la început. Noi acuzații se îndreaptă acum către tatăl băiatului despre care se spune că era violent cu toți membrii familiei.

În urma noilor dezvăluiri, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mehedinți a demarat o anchetă pentru a afla dacă există vreun pericol real la adresa celorlalți frați ai copilului care s-a sinucis și dacă da, pentru a lua măsurile care se impun pentru aceștia și mama lor.

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție - VeDem Just - a solicitat DGASPC, Parchetului, Ministerului Educației, Ministerului Familiei, Avocatului Copilului și BOR (Biserica Ortodoxă Română) să se sesizeze oficial în acest caz.  

Captură foto a solicitării asociației VeDem Just de implicare a autorităților în cazul de sinucidere
Demersul Asociației VeDem Just în cazul sinuciderii unui băiat din Drobeta Turnu Severin Foto VeDem

Trupul neînsuflețit găsit de mamă, cu ajutorul unei aplicații telefonice

Moartea lui Ioan, băiatul despre care se spune că s-a aruncat în gol de pe fosta maternitate din Drobeta Turnu Severin, a creat multă vâlvă. Trupul neînsuflețit al băiatului a fost găsit chiar de către mama sa, cu ajutorul unei aplicații telefonice, la câteva ore după ce a plecat de acasă.

„La data de 7 noiembrie, ora 22,50, Poliția Municipiului Drobeta - Turnu Severin a fost sesizată de un bărbat cu privire la faptul că nepotul său, în vârstă de 13 ani, s-a aruncat în gol de pe o clădire din oraș. La fața locului, s-au deplasat polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică care au constatat că cele sesizate se confirmă. În urma verificărilor efectuate de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, s-a stabilit că, în jurul orei 21:00, minorul ar fi plecat de la locuința sa, unde locuia împreună cu părinții, spunându-le acestora că merge să se plimbe”, au transmis reprezentanții Poliției Județene Mehedinți, referitor la acest caz.

Cercetări pentru ucidere din culpă

Aceeași sursă a mai precizat: „Ulterior, mama acestuia, văzând ca nu răspunde la telefon, a plecat în căutarea minorului, folosindu-se de o aplicație instalată pe telefonul lui, găsindu-l în curtea fostei maternități, cu răni vizibile la nivelul capului. De asemenea, la fața locului s-a prezentat un echipaj SAJ (Serviciul Județean de Ambulanță – n.red.), care a constatat decesul minorului. Trupul neînsuflețit a fost ridicat, în vederea efectuării necropsiei, pentru stabilirea cauzelor decesului. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”.

Prima ipoteză - sinucidere în urma unei „decepții în dragoste” 

Pe seama faptului că fusese văzut certându-se cu amica lui, imediat s-a tras concluzia, pe care au întărit-o și membri ai familiei, că băiatul a suferit o decepție în dragoste. De altfel ultimul mesaj trimis de băiat a fost către prietenă, în care-i spunea simplu că o iubește. Doar că atât colegii, cât și părinții acestora susțin contrariul și anume că cei doi s-au certat din cauza unei probleme minore, iar apoi s-au împăcat.

O nouă variantă, creionată în ziua înmormântării

În ziua înmormântării Claudia Gutulescu, tânăra din Drobeta Turnu Severin, plecată în Anglia, a anunțat pe pagina sa de Facebook că, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu mai mulți cunoscuți de-ai băiatului, a ajuns la concluzia că povestea este cu totul diferită decât varianta conturată inițial.

Postarea pe Facebook legată de motivul sinuciderii băiatului din Drobeta Turnu Severin
Dezvăluirile șocante din spațiul public în cazul sinuciderii din Drobeta Turnu Severin Captură foto

Astăzi va fi înmormântat Ioan, băiatul de preot din Drobeta Turnu Severin care a decis să își pună capăt zilelor aruncându-se de pe o clădire părăsită. Un copil frumos de 13 ani, un copil dezvoltat perfect, cu prieteni și cunoștințe foarte multe, cu simțul umorului (cum chiar cei din jur spun), cu “iubite”, cu absolut niciun motiv aparent de a recurge la acest gest. Social era bine, la școală era bine, sănătos era, plăcut de fete, deci, de ce?”, s-a întrebat la rândul ei, Claudia Gutulete, mamă la rândul ei a unui băiat de 14 ani.

„Am făcut, după cum bine știți, apel către prietenii și cunoștințele lui Ioan, să îmi povestească despre motivele pentru care ei cred că prietenul lor nu mai este. Și, spre uimirea mea, mi-au scris mulți. După șocul experimentat în urma citirii poveștilor, cred că al doilea șoc a fost că absolut toți au spus același lucru. Prieteni, colegi, părinți de prieteni și colegi, vecini, absolut toți au spus, în linii mari, aceeași poveste”, a explicat femeia demersul său pentru a afla adevărul în acest caz.

Astfel a reușit să obțină mărturii din „cinci surse directe (colegi și prieteni ori vecini care au fost în contact direct cu Ioan) și șase surse indirecte (părinți ai unor prieteni/colegi, sau profesori care știu povestea de la copiii lor)”.

„Îi luase apărarea fratelui cel mic care făcuse o „prostie” și tatăl lui a luat cuțitul...”

Pe scurt, noua ipoteză legată de motivul sinuciderii adolescentului îl incriminează pe tatăl acestuia.

„Tatăl lui îl bătea și pe el, și pe frații lui, și pe soția acestuia, tatăl lui era foarte violent cu ei, din câte ne povestea, îi luase apărarea fratelui cel mic care făcuse o „prostie” și tatăl lui a luat cuțitul... Ideea că s-a sinucis din „dragoste” nu este adevărată... toți prietenii chiar și profesorii știu situația acestora”, sună una dintre acuzațiile la adresa preotului din cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Acuzatorii pomenesc despre faptul că Ioan și frații săi dormeau de multe ori pe banca de lângă blocul în care locuia, drept pedeapsă, iar colegii susțin că l-au văzut de multe ori pe băiat cu vânătăi pe corp. Se menționează și că adolescentul ar fi avut un comportament suicidal și în trecut, fapt ce ar putea fi confirmat de către foști / actuali prieteni / prietene care au reușit să-l convingă să renunțe la astfel de gânduri.

Locul sinuciderii unui copil de 13 ani din Drobeta Turnu Severin Foto captură video Orșova24
Locul sinuciderii unui copil de 13 ani din Drobeta Turnu Severin Foto captură video Orșova24

O asociație cere autorităților statului să se implice

Demersul Asociației VeDem Just este motivat astfel: „Acum două zile un băiat și-a pus capăt zilelor. Presa a fost indusă în eroare de părinți cum că motivul ar fi fost o decepție din dragoste. DGASPC a afirmat că până astăzi nu a primit nicio sesizare scrisă cu privire la situația din familia acestui copil. Însă, informațiile primite de către asociația VeDem Just de la cei care cunoșteau minorul a relevat o cu totul altă stare de fapt: certuri repetate în familie, bătăi fizice aplicate în mod regulat de tatăl lor, amenințări cu folosirea armelor albe, alungarea din casă, lăsare fără hrană, refuz de a accepta ajutor medical, lipsire de ajutor bănesc – situație cunoscută de cei apropiați, prieteni și profesori”

Reprezentanții VeDem Just susțin că vor pune la dispoziția tuturor autorităților dovezile necesare.

Astfel, se cere celor de la Protecția Copilului să intervină de urgență pentru ocrotirea fraților lui Ioan și decăderea din drepturile părintești, Parchetului - cercetări privind „determinarea și înlesnirea sinuciderii”, iar Bisericii Ortodoxe Române - demararea unei inspecții de urgență cu privire la tatăl minorului.

În cazul ministerelor se cere modificarea de urgență a legislației pentru a crea proceduri interne privind sesizarea de către profesori a cazurilor de abuz comise împotriva minorilor, dar și de sesizare de către profesori și elevi a cazurilor de violență sexuală asupra minorilor și de trafic de minori, printre altele.

Reporterul „Adevărul” a contactat telefonic Episcopia Severinului pentru un punct de vedere, dar la numerele de contact de pe pagina instituției nu a răspuns, deocamdată nimeni.

Rămâne ca anchetatorii să demonstreze dacă noua ipoteză se confirmă sau se infirmă. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite