Crescătorii de animale anunţă că aduc pentru Paşte miei mici şi scumpi

0
0
Mieii abia dacă au 6-7 kilograme FOTO Corina Macavei
Mieii abia dacă au 6-7 kilograme FOTO Corina Macavei

Mehedinţenii nu vor avea de unde alege mielul pentru tradiţionala masă de Paşte. Puţin ciobani se încumetă să vină la târg  fiindcă mieii sunt prea mici din cauza temperaturilor scăzute, mulţi preferând să-i vândă direct la samsarii care le bat la poartă. Cel mai probabil şi preţul la kilogramul de miel va fi destul de piperat, având în vedere oferta săracă.

Iarna prelungită, dar şi boala limbii albastre a lovit cumplit în afacerile ciobanilor din Mehedinţi, care nu au miei frumoşi pentru vânzare acum înainte de Paşte. Dacă în anii trecuţi, vânzările au mers binişor, iar încasările au fost pe măsura muncii depuse, anul acesta socotelile de acasă nu se mai potrivesc cu cele din târg. Mieii abia dacă au 6-7 kilograme ori în aceste condiţii e limpede că nimeni nu se înghesuie să-i cumpere.

„Ar trebui să aibă peste 12 kilograme ca să ies cu iei la piaţă şi ai mei abia dacă au 7-8 kilograme, mai sunt şi de 10 kilograme, dar puţini. N-au crescut din cauza timpului ăsta, a fost ger. O să-i dau la maşină că vin de prin zona Sibiului şi adună de prin sat,  probabil cu 10 lei kilogramul la maşină. Au mai şi murit din ei că a fost cu boala asta a limbii albastre. Mi-au murit vreo 20”, spune Maria Graure, crescător de animale din satul mehedinţean Cioroboreni.

Un alt crescător din Şimian îşi face socotelile şi spune că va ieşi cu miei la târg, dar mult prea puţini faţă de anul trecut din acelaşi motiv, sunt mult prea mici pentru vânzare.

„Mă gândesc la un  preţ de la 20 de lei în sus până la 25 de lei, depinde cum merge şi târgul că nu poţi să ceri mai mult decât e preţul pieţii. Nu vedeţi că iarba nici nu a crescut ca să poată să pască şi ei pe câmp. Îi hrănim cu lucernă, cu fân şi cu boabe. Mieii sunt mici decât anul trecut, au fătat oile târziu şi a mai fost şi cu boala aceea. Am stat numai cu tratamentul după noi”, spune Roli Tăerel din Şimian.

Anul trecut, în Mehedinţi, preţul cărnii de miel a început de la 20 de lei şi a ajuns la 16 lei.


 

Mai multe - Turnu-Severin

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite