Bărbat găsit în bucăţi, criminal încă în libertate: un an de la bizara dispariţie a unui cioban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispariţia misterioasă a unui bărbat din satul Ţigănaşi s-a transformat într-o posibilă crimă. La şase luni de la dispariţie, au fost găsite părţi din cadavrul bărbatului, iar cel care le-a descoperit este chiar ultima persoană care l-a văzut în viaţă.

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă cu povestea unui cioban care a dispărut acum un an şi care ar fi putut fi ucis. Autorităţile nu au aflat deocamdată cine e vinovatul, dar nici nu ştiu sigur ce s-a întâmplat cu victima. Gheorghe Bîrcea (52 de ani), din satul mehedinţean Ţigănaşi, a fost văzut ultima dată pe 12 octombrie 2015, având grijă de animalele unui bărbat din localitate. Autorităţile l-au căutat pe Dunăre, existând iniţial suspiciunea că s-a înecat. Oamenii legii nu au exclus însă şi varianta unei crime.

În data de 7 mai 2016, într-o baltă secată de la marginea satului, un localnic a descoperit un craniu şi, la câţiva metri de acesta, oasele picioarelor în nişte cizme de cauciuc pe care le purta bărbatul în ziua dispariţiei. Unul dintre săteni a recunoscut şi blugii pe care îi purta Gheorghe Bîrcea. Culmea este că cel care a făcut descoperirea este chiar ultimul om care l-a văzut pe Gheorghe Bîrcea în viaţă, un localnic pe nume Alin Stanciu.

Localnicii au anunţat autorităţile despre macabra descoperire şi aşteaptă acum ca oamenii legii să facă lumină în acest caz. „A fost cu caprele, s-a întâlnit cu alt băiat care i-a spus: ai grijă că tu bagi caprele în grâul oamenilor! S-a întâmplat să intre caprele în grâul respectiv. După aceea, a dispărut!“, spune un bărbat din sat.

„Unii spun că s-ar fi înecat, dar, dacă e aşa, nu era restul de oase acolo, în mocirlă? Chiar dacă s-a mâncat carnea de pe el, dar ieşea măcar o mână, un picior. El (n.r. – Alin Stanciu) l-a văzut ultimul, dar nu ai de unde să ştii ce s-a întâmplat acolo“, spune o rudă de-a lui Gheorghe Bârcea. Poliţiştii au periat toată zona, în sprijinul acestora venind şi pompierii de la ISU Drobeta, cu o ambarcaţiune, dar nu au mai găsit altceva. Resturile de cadavru au fost trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti, o expertiză medico-legală urmând să stabilească cauzele decesului.

Martor, un copil de trei ani

Marian Dorin Iaşu, un copil care avea 3 ani la momentul dispariţiei victimei, a povestit că l-a văzut pe Alin Stanciu lovindu-l pe dispărut, dar mama lui Dorin, Tanţa Doina Iaşu (foto jos), spune, la rândul ei, că vecinul lor, Alin Stanciu (n.r. – cel care a găsit cadavrul), este un om paşnic.

Femeia mai spune că este supărată pe autorităţi, care i-ar fi luat copilul fără permisiunea ei:  „Copilul are patru ani acum, îmi spune ceva, mâine îmi spune altceva. Cineva s-a dus la grădiniţă şi i-a dat dulciuri. L-au luat şi l-au dus acolo (n.r. – în locul unde a fost descoperit cadavrul). Trebuiau să mă anunţe şi pe mine când l-au luat acolo la Dunăre, dar pe mine nu m-au anunţat, doar sunt mama lui, iar copilul nu este al nimănui. Nici educatoarea nu mi-a spus. Că au venit de la Severin să-l caute cu drăciile alea. Dispărutul a fost cu caprele, iar vecinul meu s-a dus să vadă de ce nu mai vine cu caprele şi atunci a luat caprele, iar eu nu mai ştiu nimic. Tot timpul îl vedeam căzut pe jos pe dispărut, băut, în fiecare seară“.

image

„Parcă a intrat în pământ“

Rudele victimei spun că acesta locuia singur şi că trăia modest, din banii care i se ofereau de localnici pentru că se ducea cu animalele acestora la păscut. Puţinii bani pe care îi câştiga îi lăsa la cârciuma din sat, dar rudele lui susţin că Gheorghe nu era un bărbat violent şi niciodată nu a făcut rău cuiva. „Am stat de vorbă cu el pe data de 10 octombrie. Pe data de 12 octombrie a fost cu caprele la un cetăţean. De atunci nu l-am mai văzut, nu am mai vorbit cu el, a plecat cu caprele şi nu s-a mai întors. L-au căutat, au venit poliţişti, pompieri de la Severin, dar ce s-a întâmplat noi nu ştim. Parcă a intrat în pământ. Trăia singur, mama lui murise de doi ani. Consuma alcool, dar nu făcea rău la nimeni, se ducea cu vacile, era cinstit, muncea“, a povestit o rudă a bărbatului dispărut.

Poliţia din Mehedinţi nu spune nimic despre suspect, dar precizează că în acest caz este deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă: „Dosarul privind moartea suspectă a numitului Bîrcea Gheorghe din comuna Burila Mare, sat Ţigănaşi, survenită în anul 2016, este în lucru pentru a se stabili cauzele şi împrejurările care au dus la deces“.

Varianta rudelor victimei

Sora lui  Gheorghe Bîrcea, care este stabilită în Austria, trage nădejde că oamenii legii vor face lumină în acest caz. „De pe la neamuri am înţeles că au fost pompierii acolo, l-au căutat prin toate bălţile pe acolo pe unde spuneau ei că e înecat, au căutat cu câinele prin pădure peste tot prin preajmă, nu au găsit nimic, parcă a intrat în pământ, parcă a dispărut aşa de pe faţa pământului. Au găsit un craniu şi o falangă, nu au găsit nimic altceva, le-au dus la INM. Eu ştiu că suspect este băiatul la care a fost frate-miu cu animalele în ziua aceea şi că l-au băgat la detectorul de minciuni de două ori, dar nu mi-au comunicat niciun rezultat, nu ne-au spus că e vinovat sau nu ori că a minţit sau nu. Într-adevăr, frate-miu era alcoolist din cale afară, s-a dus cu caprele, el a adormit, caprele au intrat prin grâu şi l-ar fi bătut ăsta cu caprele şi l-ar lăsat acolo cu caprele. În seara aia cică l-ar fi aşteptat la masă şi nu a mai venit. Nu e nimic concret, ceva pe care să te bazezi, nu ştiu ce să zic. Eu am încredere în autorităţile române, dar dacă oamenii nu au dovezi, pe ce să te bazezi? Nu ştiu dacă băiatul ăsta l-a omorât sau nu. Nu poţi să bagi la închisoare aşa un om nevinovat“, a spus Neluţa Bîrcea, contactată telefonic de jurnaliştii „Adevărul“.

 

image

Femeia regretă că nu a reuşit să-şi convingă fratele să vină alături de ea în Austria. Gheorghe, mult prea ataşat de aceste locuri, nu a vrut în ruptului capului să părăsească casa părintească, fiindcă avea credinţa că era de datoria lui să rămână în Ţigănaşi până la sfârşitul zilelor.

Vă mai recomandăm: 

Profilerul care a găsit ucigaşi pe bandă rulantă, despre moartea ziaristului prins în legături homosexuale: „Ei au gelozii puternice, sunt violenţi, răzbunători“

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Teleorman, despre problemele Poliţiei Române şi cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Eu consider că nu avem motive să ne plângem“

Cazul teribil al tinerei din Argeş găsite moartă într-o râpă, legată şi cu chiloţii îndesaţi în gură. De 17 ani, ucigaşul e de negăsit

Şeful IPJ Mureş, despre cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Este foarte important că nu au fost ascunse”

Crimele în serie nerezolvate de 16 ani: patru femei ucise la autostop. „Nu există crimă perfectă, ci poliţişti neputincioşi“

Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a mărturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a rămas nerezolvat

Şeful de poliţie în judeţul cu sub 1.000 de dosare cu autor necunoscut: „Eu cred că măsurile privative de libertate educă“

Cât de primitivă era cercetarea penală în România anilor '90. „Se lucra cu film alb-negru cu bliţ şi cu gentuţa la brâu“

Şeful Poliţiei Braşov despre dezastrul de pe DN 1 către Bucureşti: „Ne înjură, dar nu înţeleg că nu se poate altfel“

Aurelian Ciocîrlan, seful inspectoratului de poliţie cu 14.000 de dosare la sertar: „Este o cifră extraordinar de mare“

Fostul şef al IPJ Gorj: „Scandalurile politice au influenţat tot mai puţin activitatea Poliţiei, pentru că DNA şi-a intrat în rol”

Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi, despre politicieni versus poliţişti: „Dacă văd că-i ţii la distanţă, nu mai încearcă“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“


Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Clujul, campion la dosare cu autor necunoscut. Şeful IPJ: „Nu ştiu exact cât câştigă un agent de circulaţie începător. Dacă oamenii vin la serviciu, cred că-i ok“

Şeful Poliţiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat după moartea lui Gigină şi care este vina Sistemului în relaţia cu ţara

Metoda „3 lovituri şi 25 de ani” aplicată în Canada pentru reducerea numărului de infractori care recidivau. Ce se poate face în România

Drama victimei dintr-un dosar cu autor necunoscut: „Este doliul vieţii ei“. Cum pot ajunge victimele să-şi facă singure dreptate dacă autorităţile nu acţionează

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Şeful Serviciului Criminalistic Timiş, Remus Scrob: „Visul meu este să se poată ridica particule din aerul expirat“

„Crima perfectă este o balivernă! Nu întotdeauna s-a făcut cercetarea corect“. Vicepreşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi autorii necunoscuţi

Cazuri înfiorătoare rămase foarte mulţi ani cu „autor necunoscut“ şi apoi rezolvate. Cum au fost prinşi criminalii

România celor 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut. „În Poliţie, încă se mai lucrează cu maşina de scris. Agenţii îşi aduc şi hârtie de acasă”

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

Ce şanse sunt să fie prins acum un criminal din anii 90. Cum s-au schimbat tehnicile de investigare în dosare cu autor necunoscut

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“


Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite