BAC-ul fraudat în grup organizat, la Mehedinți. Din rețea făceau parte inspectori școlari și profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, în Mehedinți, s-a creat o rețea al cărei scop a fost de a frauda examenul de Bacalaureat. Unul dintre suspecți a fost reținut pentru a fi arestat, iar alți cinci au scăpat cu control judiciar.

DIICOT Mehedinți Foto captură video Actual Mehedinți
DIICOT Mehedinți profesori și inspectori școlari duși la audieri Captură video Actual Mehedinți

Scandalul care vizează Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mehedinți a izbucnit anul trecut când la examenul de Bacalaureat au fost descoperite 140 de lucrări identice.

O amplă anchetă a DIICOT a scos la iveală modul în care au acționat efectiv membrii grupării care a pus la cale fraudarea BAC-ului, rețea din care fac parte profesori și inspectori școlari (actuali și foști).

Aceștia au pus la dispoziția mai multor candidați rezolvările subiectelor, au supravegheat modalitatea în care aceștia au redactat lucrările astfel încât să nu fie surprinși având asupra lor soluțiile, au intervenit asupra sistemului de supraveghere video și/sau au înlesnit aceste operațiuni. Contra unor sume de bani, anumiți candidați la Bacalaureat erau practic ajutați să promoveze examenul.

„În cauză s-a reținut faptul că, în anul 2022, pe raza județului Mehedinți s-a constituit un grup infracțional organizat, în scopul fraudării examenului de bacalaureat, sesiunea august - septembrie 2022”, au menționat anchetatorii DIICOT.

Miercuri, 26 iulie, în Mehedinți au avut loc mai multe percheziții în această cauză. Procurorii DIICOT au descins atât la sediul Inspectoratului Școlar (ISJ) Mehedinți, cât și acasă la mai mulți profesori și inspectori școlari.

Profesori și inspectori școlari duși la audieri la DIICOT Mehedinți Captură video
Profesori și inspectori școlari duși la audieri la DIICOT Mehedinți Captură video

Profesori și inspectori școlari suspecți

Scandalul a izbucnit după ce profesorii din comisia de corectare de la Timișoara au sesizat Ministerul Educației că un număr foarte mare de lucrări sunt identice. Din cele 160 de lucrări verificate de anchetatori până acum, 140 s-au dovedit a fi trase la indigo.

Alte 40 de lucrări au fost anulate, din diverse motive. Inițial, în acest caz s-a declanșat o anchetă internă, iar când s-a realizat amploarea fenomenului pe fir au intrat anchetatorii DIICOT.

Cauza urmărită vizează săvârșirea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, perturbarea funcționării sistemelor informatice, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și omisiunea sesizării.

Printre suspecți se află și doi adjuncți ai ISJ Mehedinți. De altfel, pe parcursul cercetărilor, în acest dosar au fost audiate peste 50 de persoane, fiind ridicate mai multe probe, inclusiv imagini de pe camerele de supraveghere.

Profesori și inspectori școlari duși la audieri la DIICOT Mehedinți Captură video
Profesori și inspectori școlari duși la audieri la DIICOT Mehedinți Captură video

Opt suspecți duși la audieri, dintre care unul așteaptă să fie arestat

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți au pus în aplicare nouă mandate de percheziții domiciliară pe raza județului Mehedinți. 

În urma operațiunii de miercuri, 26 iulie 2023, opt dintre suspecți au fost duși la audieri la sediul DIICOT Mehedinți. Unul dintre ei a fost reținut pentru a fi prezentat unui judecător de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mehedinți, cu propunerea de arest preventiv, iar în cazul a altor cinci, instanța a decis să-i pună sub control judiciar pentru următoarele două luni.

„Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române”, au mai precizat reprezentanții DIICOT într-un comunicat de presă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite