Tristețea unui campion olimpic: „Acum sunt bani, dar nu e performanță”. Cum arată Sala de Sport care-i va purta numele

0
Publicat:

În satul Jurilovca, județul Tulcea, a fost inaugurată o sală de sport ce poartă numele kaiacistului Vasile Dîba, primul campion olimpic al kaiacului românesc (Montreal 1976).

Vasile Dîba, primul român campion olimpic la kaiac FOTO: Călin Gavrilaș
Vasile Dîba, primul român campion olimpic la kaiac FOTO: Călin Gavrilaș

Comuna Jurilovca are, începând cu 31 martie, o sală de sport modernă ce beneficiază de 180 de locuri în tribună. De sală vor beneficia atât copiii care învață la Școala din localitate, cât și tinerii care doresc să facă sport.

Proiectul „Sală de Sport cu 180 de locuri” este o investiție realizată prin intermediul CNI – Compania Națională de Investiții.

Sala a primit numele lui Vasile Dîba cel care în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 - 500 metri, proba nou introdusă în programul olimpic, a cucerit primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc, iar la kaiac simplu pe 10.000 m (K1 - 1000 m) a obținut medalia de bronz. La JO din 1980, de la Moscova, a câștigat medaliile de argint la kaiac de patru persoane pe 1000 m (K4 - 1000 m) și de bronz, la K1 - 500 m.

Sala Sporturilor inaugurată la Jurilovca FOTO: Călin Gavrilaș
Sala Sporturilor inaugurată la Jurilovca FOTO: Călin Gavrilaș

Cu doi ani înainte, în 1974, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a cucerit două medalii de aur, la kaiac simplu pe 500 m (K1 - 500 m) și la ștafeta kaiac simplu 4x500 m (K1 - 4x500 m), alături de Ernst Pavel, Atanase Sciotnic și Mihail Zaifu.

Sunt foarte mândru că această sală îmi poartă numele. Domnul primar m-a anunțat din timp, de pe vremea când nici nu se apucaseră de lucrări. Dacă sunt din Jurilovca, de ce să nu fiu de acord? Aici am învățat la școală, în noroaie și băltoace. Tot prin noroaie am învățat și să înotăm. Noroaiele au ajutat deoarece în sportul pe care l-am făcut eu, dacă nu știi să înoți, nu te primește”, spune campionul.

Sala de Sport din Jurilovca FOTO: Călin Gavrilaș
Sala de Sport din Jurilovca FOTO: Călin Gavrilaș

Avem bani, dar nu și performanță

Vasile Dîba și-ar dori ca din Jurilovca să plece alți campioni europeni, mondiali și olimpici, dar spune că acest lucru este din ce în ce mai greu de realizat. „Înainte era altfel, acum sunt bani, performanță nu este. Se duc peste tot în cantonamente, dar nu este performanță”.

Iar cauza principală pentru această situație este, explică Vasile Dîba, lipsa antrenorilor. „Nu avem antrenori. Canotajul are o președintă, doamna Lipă, care a adus antrenori din altă țară (Italia). Și canotajul merge excepțional. Deci, cu cap se poate lucra. La noi, sunt cinci sportivi, zece antrenori, așa nu merge.”

Vasile Dîba, campion olimpic la Montreal, 1976
Vasile Dîba, campion olimpic la Montreal, 1976

Campionul mondial și olimpic spune că acum copiii fac sport în diferite cluburi, iau medalii, dar după ce termină liceul se pierd deoarece cluburile mari nu mai fac selecții și recrutări. „Copiii se pierd sau unii pleacă în alte țări și fac performanță acolo. De ce acolo se poate? Eu nu mai văd nici un viitor. Poate, cândva…”, spune cu tristețe Vasile Dîba.

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite