Satul cu cinema în aer liber. Proiectul stimulant al unui primar: „Încercăm să-i deconectăm pe tineri de la telemobil”

0
Publicat:

Pe lista de proiecte depuse de comuna Stejaru, județul Tulcea, în vederea finanțării de Compania Națională de Investiții (CNI), se află și cel al înființării unui cinematograf în aer liber. Investiția ar fi de aproximativ 400.000 de lei, bani cu care s-ar cumpăra un ecran, un videoproiector și s-ar amenaja o scenă.

Dumitru Enache, primar Stejaru FOTO: Primăria Stejaru
Dumitru Enache, primar Stejaru FOTO: Primăria Stejaru

Dumitru Enache, primarul comunei, a declarat pentru „Adevărul” că ideea a plecat de la constatarea că vara se întorc acasă aproximativ 150 de copii și tineri, unii care vin la bunici, alții care se întorc de la studii din Constanța, Tulcea și București. Astfel, aceștia, alături de alți 130 de copii care învață în comună, trebuie să aibă posibilitatea de a petrece serile și într-un alt mod decât cel clasic: statul pe telefonul mobil.

„Ne-am propus ca seara, în jurul orei 20.00, să-i invităm la film alături de oamenii din sat care nu au posibilitatea de a merge la cinema. Cinematograful va fi amenajat în curtea școlii, unde se vor amplasa scaunele și băncuțele aduse de la căminul cultural”, spune primarul.

Proiectul va prinde viață în această vară, indiferent dacă vor primi sau nu finanțare de la CNI. Primăria este gata să suporte de la bugetul local investiția. 

Primăria din Stejaru FOTO: FB/Primăria Stejaru
Primăria din Stejaru FOTO: FB/Primăria Stejaru

Comuna Stejaru îi are ca cetățeni de onoare pe tenismena Simona Halep și pe Gheorghe Hagi, regele fotbalului românesc, dar se laudă și cu vizitele primite din partea unor personalități precum Majestatea Sa Regele Mihai I, Majestatea Sa Regina Ana (1999), Principesa Margareta și Prințul Radu Duda, președinte Traian Băsescu, actorul Ion Caramitru, fostul premier Petre Roman, regizorul Toma Enache, echipa de fotbal Craiova Maxima ( Ilie Balaci, Ungureanu etc. ).

Noi suntem o comunitate de aromâni. Vara, tineretul se întoarce acasă. Ne vin nepoții acasă. Totul a plecat de la dorința de a le oferi tinerilor și copiilor, care ziua se joacă, și un mod de relaxare seara. Încercăm să-i deconectăm de la telefonul mobil”, adaugă Dumitru Enache.

Comuna Stejaru are experiență în ceea ce privește proiecțiile cinematografice deoarece la Căminul Cultural de aici au fost prezentate filmele „Între Chin și Amin”, Nu sunt faimos dar sunt aromân” – în Stejaru trăiește o importantă comunitate de aromâni care au inspirat realizarea unor asemenea filme.

Regizorul Toma Enache, la prezentarea filmului în comuna Stejaru (2021) FOTO: Primăria Stejaru
Regizorul Toma Enache, la prezentarea filmului în comuna Stejaru (2021) FOTO: Primăria Stejaru

Aici a fost cea mai mare rezistență anticomunistă din Dobrogea. Noi, nepoții, am văzut chinurile suferite de bunicii noștri. Unii dintre ei au fost închiși la Pitești. Încă nu știm unde au fost omorâți unii dintre bunicii noștri de către Securitate. Pe unii i-am găsit, pe alții nu”, spune Dumitru Enache.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite