Cum a reușit Jurilovca să devină o atracție turistică, dintr-un loc de tranzit către Gura Portiței
0Situată pe malul lacului Razelm, în Rezervația Biosferei Delta Dunării, comuna Jurilovca era în urmă cu 10-15 ani doar un loc de tranzit pentru turiștii care vizitau Gura Portiței. Acum lucrurile s-au schimbat.

Jurilovca a devenit în ultimii ani o destinație turistică în sine, un loc unde turiștii pot afla despre cultura și obiceiurile comunității de ruși lipoveni, pot gusta din bucătăria tradițională bazată în special pe preparate din pește, pot vizita diferite obiective turistice situate în zona continentală a județului Tulcea ori face excursii pe apă în Delta Dunării.
Transformarea comunei dintr-un loc de tranzit într-o destinație turistică s-a făcut treptat, plecând de la nevoile localnicilor de a trăi la nivelul timpurilor actuale.
În ultimii zece ani, administrația locală a reușit să atragă investiții guvernamentale și europene în valoare de peste 168 de milioane de lei. Cu acești bani, dar și cu cei de la bugetul local, primăria a asfaltat străzile, a racordat gospodăriile la rețele moderne de alimentare cu apă și la cele de canalizare, a reabilitat și dotat la standarde europene unitățile de învățământ.

„Dezvoltarea și modernizarea comunei nu s-au făcut special pentru turism ci, în primul rând, pentru locuitorii celor trei sate componente (Jurilovca, Vișina și Sălcioara). Dar faptul că Jurilovca a evoluat atât de rapid și consistent a atras mulți oameni care au văzut oportunitatea unor investiții în turism”, explică Eugen Ion, primarul comunei.
Așa se face că în ultimi ani, mulți orășeni din diferite locuri au achiziționat case tradiționale cărora le-au păstrat stilul specific. Alții au construit de la zero, din fonduri proprii sau accesând bani europeni, toți acești oameni ajutând la dezvoltarea comunității.

Jurilovca, destinație turistică
Eugen Ion spune că prima investiție făcută de primărie în domeniul turismului a fost în modernizarea portului Jurilovca, în 2012. „Chiar dacă turiștii foloseau acea zonă doar pentru a ajunge la Gura Portiței, în acea perioadă, ideea a fost de a le oferi condiții civilizate de călătorie. A fost o decizie bună, pentru că, ulterior, în jurul portului s-au dezvoltat o serie de activități care au dus la creșterea numărului de turiști în Jurilovca”.
Dezvoltarea portului a atras investiții private importante, mulți localnici alegând să cumpere ambarcațiuni pentru transportul turiștilor, iar acest segment este în plină dezvoltare. Sporirea importanței activității din zonă a determinat administrația să realizeze un proiect cu finanțare europeană prin care se construiește un nou port ce va permite acostarea a 120 de ambarcațiuni.
Următorul pas a fost amenajarea unui camping, primul camping cu facilități pentru rulote și motor-home-uri din Dobrogea de Nord, cu o capacitate de 200 de persoane.

Dar, evenimentul care a pus Jurilovca pe harta turistică este Festivalul Borșului Lipovenesc, care în 2009 a început timid, cu cinci ceaune și 200 de participanți. Dacă atunci, Paul Condrat și Eugen Ion au organizat acest festival ca o serbare a comunității, acum evenimentul a ajuns la 100.000 de participanți și 40.000 de porții de borș distribuite (în anul 2022). Turiștii prezenți în Jurilovca în cele două zile de festival și în zilele premergătoare acestuia au lăsat în comunitate peste 2.000.000 de euro.
„Festivalul a devenit principalul eveniment care are loc în Jurilovca pe parcursul unui an și este, în acest moment, cel mai mare festival în aer liber din Dobrogea de Nord. Întreaga comunitate este implicată în organizarea festivalului, care nu este finanțat din bugetul primăriei”, spune primarul. Ultimele trei ediții au fost finanțate din fonduri europene și sponsorizări, iar cele anterioare doar din sponsorizări.
Așa a ajuns comuna să numere acum 330 de locuri de cazare (26 de pensiuni și un resort de patru stele), față de 50 de locuri de cazare și patru pensiuni, cât înregistra în 2012.

Ce poți face în Jurilovca
Jurilovca se află situată la o distanță de trei ore de mers cu mașina de București, și la mijlocul distanței dintre Constanța și Tulcea. Beneficiind de această poziționare foarte bună, turiștilor le este ușor să ajungă aici. Chiar și Aeroportul Constanța este la o oră distanță de localitate.
Odată cazat în acest loc, turistul are la îndemână multe posibilități de a-și petrece timpul liber. Iubitorii de istorie pot vizita Cetatea Orgame/Argamum, una dintre cele mai vechi așezări din Dobrogea, aflată la doar patru kilometri de centrul comunei Jurilovca, Cetatea Enisala, aflată la câțiva kilometri de ieșirea din comună sau Cetatea Histria, aflată pe drumul ce duce spre Constanța.

Turiștii amatori de pelerinaje pot face o excursie la „Triunghiul Mănăstirilor” (Saon, Cocoș și Celic Dere) sau să viziteze basilica paleocreștină de la Niculițel, iar cei amatori de drumeții au posibilitatea de a se aventura pe traseele munților Măcin.
La doar 45 de minute distanță de Jurilovca se găsesc Muzeul de Artă din Tulcea, care deține cea mai mare colecție de tablouri ale pictorului Victor Brauner, și Casa Avramide, care găzduiește o expoziție permanentă a regretatului Eugeniu Barău, unul dintre cei mai spectaculoși pictori dobrogeni.
La crama Hamangia, aflată la doar 17 kilometri distanță, în Baia, vizitatorii pot participa la degustări de vinuri. Același lucru îl pot face, tot în apropiere, la Crama Histria.

Pentru un răsărit sau apus spectaculos, se poate vizita Capul Doloșman - singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc. Aici, spune primarul Eugen Ion, administrația locală intenționează pe viitor să amenajeze un parc acvatic. Totul trebuie făcut ținând cont că zona este parte din Rezervația Deltei Dunării.
Desigur, din portul Jurilovca se realizează transferul spre plaja de la Gura Portiței, una dintre cele șase plaje sălbatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Drumul cu barca cu motor, peste lacul Golovița, durează doar 20 de minute.
Au demisionat din multinaționale și au investit în Jurilovaca
Claudia și Marius Potolea sunt doi tineri care cred în viitorul turistic al comunei Jurilovca, de aceea au ales să investească aici. Fiecare dintre ei a avut experiențe internaționale, în țări precum Cehia, Turcia, Malaezia, Vietnam și Singapore.

„Am lucrat câțiva ani în București pentru companii internaționale, dar în 2015 ne-am dat demisia și am plecat într-o călătorie fără termen de întoarcere. Însă am avut misiunea precisă de a descoperi o mică parte din diversitatea și bogățiile lumii, să învățăm despre turism și ospitalitate, ca apoi să ne întoarcem în țară și să punem umărul la dezvoltarea turismului românesc”, spune Marius.
Pentru a descoperi dimensiunea profundă a României, timp de patru luni au călătorit prin țară, cu autostopul sau pe jos și au fost găzduiți de localnici. Au parcurs peste 6.000 de kilometri cu autostopul și aproape 2.000 de kilometri pe jos, străbătând toate județele țării. Apoi au continuat călătoria spre Asia, traversând Bulgaria, Turcia, Georgia, Armenia, Iran, India, Malaiezia, Singapore, Thailanda, Myanmar și au ajuns în Hong Kong, fiind găzduiți de mulți localnici și descoperind tradiții, culturi și multă inspirație.
După un an s-au întors acasă, în Dobrogea, și au început proiectul Pensiunii Cuplu Călător. Cu bani europeni au reușit să-și îndeplinească visul de a fi ei gazdele altor călători. Au ales Jurilovca, satul natal al Claudiei.

„Jurilovca are potențialul de a deveni centrul turistic al Dobrogei, pentru oaspeții care caută experiențe. Trei lucruri ne-au convins: locația perfectă pentru a oferi turiștilor experiențe în Dobrogea; comunitatea ospitalieră, cu foarte multe tradiții, gastronomie și lucruri inedite de oferit; administrația locală cu viziune, rezultate și proiecte de investiții”, spun cei doi tineri.