Canotca realizată de copiii din satul Mila 23 a fost lansată la apă. Ambarcațiunea unică inventată de Ivan Patzaichin

0
Publicat:

Canotca realizată de marangozii-ucenici din satul Mila 23, locul unde s-a născut Ivan Patzaichin, în cadrul atelierului educațional Apele Unite ale României, a fost lansată la apă sâmbătă, 29 octombrie 2022.

Canotca realizată de copii FOTO Teodor Frolu
Canotca realizată de copii FOTO Teodor Frolu

Aventura construirii ambarcațiunii a durat trei săptămână, în care ucenicii au învățat cum să pună în practică noțiuni deprinse la școală, la orele de matematică, geografie sau fizică și care s-au materializat într-o canotcă. Mai mult, ucenicii au învățat lucruri interesante despre meșteșugul construirii bărcilor, au descoperit importanța apelor pentru dezvoltarea unei localități și în construirea identităților locale. De asemenea, au aflat cum se pot folosi de natură și resurse, fără să le risipească, și care sunt principiile esențiale ale dezvoltării durabile.

Îndrumați de Viorel Gheorghe, marangozul (n. red. -  dulgher specializat în prelucrarea lemnăriei navelor sau a unor ambarcațiuni) Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, au măsurat, desenat, tăiat, șlefuit, cusut, lipit și vopsit materialele pentru a crea mai întâi băncuțele, apoi pagăile și în cele din urmă propria lor barcă.

Călăuzele Apelor, clubul elevilor implicați în construirea de canotci

O dată cu terminarea atelierului, copiii sunt incluși în clubul Călăuzele Apelor, dedicat tuturor elevilor celor care, de-a lungul timpului, au fost implicați în construcția unei canotci la ei în localitate. Din Călăuzele Apelor fac parte, până acum, elevi din: Drobeta Turnu Severin, Eșelnița, Piscu, Chilia Veche, Sulina, Sfântu Gheorghe, Comana și Mila 23.  Clubul oferă copiilor șansa să interacționeze, să schimbe idei și să intre în competiții între localități, activități care le dezvoltă spiritul de călăuze ale zonelor pe care le reprezintă.

Atelierul face parte din proiectul „Apele Unite ale României”, care promovează democratizarea accesului la apă și vizează conștientizarea privind importanța apei pentru dezvoltarea comunitară. Proiectul este inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Active Citizens Fund - Romania.

Canotca este un produs unic, românesc, un fel de hibrid între canoe şi lotcă, inventat de Ivan Patzaichin, multiplul campion olimpic.

Ivan Patzaichin Arhivă Adevărul
Ivan Patzaichin Arhivă Adevărul
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite