FOTO VIDEO Lotca solară, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lotca solară va fi lansată pe Dâmboviţa FOTO Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23
Lotca solară va fi lansată pe Dâmboviţa FOTO Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23

TRADIŢIE La sfârşitul lunii mai, va fi lansată la apă o nouă minune marca Ivan Patzaichin: lotca solară, care acum se construieşte la Tulcea. Pentru început, cu ambarcaţiunea ecologică se vor putea plimba turiştii pe Dâmboviţa, în Capitală, urmând ca apoi să fie „trasferată“ în Delta Dunării

Într-un atelier din Tulcea, inginerul Paul Vasiliu (58 de ani) construieşte lotca solară, o nouă ambarcaţiune tradiţională relansată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23. „Din copilărie am fost fascinat de veliere şi atunci s-a născut dorinţa să îmi construiesc unul, şi cred că de aici a pornit totul. În anul 1999, viaţa mi-a oferit o ocazie şi am deschis atelierul, unde am construit sute şi sute de bărci pescăreşti“, spune Paul Vasiliu.

Scheletul bărcii este aproape gata şi în prezent se lucrează la finisaje. Ambarcaţiunea, concepută de inginerul Paul Vasiliu, cel care a participat la toate proiectele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, este construită din lemn de stejar şi de brad şi are ataşat un motor electric de provenienţă germană, care se încarcă la un panou solar.

Cu ea se pot plimba la o cursă 10 persoane. Lungimea lotcii este de şapte metri. „O lotcă se măsoară în numărul de crivace. Lotca solară are 17 crivace“, explică Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin -– Mila 23.

Ambarcaţiunea este un prototip, însă, în măsura în care vor fi cereri, vor fi construite alte câteva astfel de produse.


Ivan Patzaichin Arhivă personală

patzaichin ivan

Mica deltă de pe Dâmboviţa

Lotca solară va fi lansată în Bucureşti, pe Dâmboviţa, la sfârşitul lunii mai. Cu ea se vor plimba turiştii printre insulele plutitoare, care vor fi create în cadrul unui concurs internaţional de design menit să aducă Delta în centrul Capitalei.

Concurenţii vor trebui să conceapă mai multe insule plutitoare, ce vor reprezenta şi promova opt destinaţii din Delta Dunării: Crişan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe şi Sulina. Până pe 14 mai 2014, au fost depuse cinci proiecte din Anglia, Georgia, Germania şi România. „Interesant este faptul că sunt multe din străinătate“, spune Teodor Frolu.

Insulele plutitoare vor fi expuse pe luciul de apă dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii. Zona, denumită simbolic Eco – arhipelag, va deveni prima expoziţie interactivă de ecoturism din România, iar Dâmboviţa un spaţiu de loisir.

Canotca, primul proiect

Lotca solară nu este singura ambarcaţiune tradiţională care se reinventează. În 2011, a fost pus în practică primul proiect al Asociaţiei – canotca – un hibrid între canoe şi lotcă.

„Lotca, deşi este unul dintre simbolurile emblematice al Deltei, este pe cale dispariţie. Nu s-a mai construit o lotcă de ani de zile şi localnicii o văd ca pe o barcă învechită“, a spus Ivan Patzaichin.

Pe lângă scopul principal, acela de a aduce în actualitate ideea de turism cu barca cu vâsle, s-a încercat şi salvarea de la dispariţie a meseriei de marangoz (meşteşugarul bărcilor de lemn). „Dacă ne uităm în fotografii, la fiecare poartă vedem o lotcă. Este farmecul Deltei“, adaugă Teodor Frolu.

Mai multe canotci au ajuns în Anglia şi Germania şi au fost vedetele unui film de promovare internaţională, vizionat în peste 100 de ţări. O canotcă de colecţie costă între 1.800 şi 3.500 de euro.

Un alt produs al asociaţiei a fost lansat anul trecut – lotca turistică. Ambarcaţiunea este echipată cu băncuţe – un fel de gondolă – , cu care sunt plimbaţi turiştii.

Vă mai recomandăm:

Corul Sinicika, „sirenele“ lui Patzaichin de la Mila 23

Muzeul Lotcii în Mila 23, satul natal al lui Ivan Patzaichin

FOTO Jurilovca, poarta Raiului de la intrarea în Delta Dunării

FOTO Niculiţel, tărâmul strugurilor şi al mănăstirilor

FOTO Luncaviţa, satul teilor şi al nopţilor senine

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite