Caii din Delta Dunării ajung pe masa de Crăciun, cu binecuvântarea autorităților. Activiștii trag semnalul de alarmă VIDEO

0
Publicat:

Grupul de inițiativă S.O.S. Caii Deltei a difuzat două filme în care cai sălbatici din Delta Dunării sunt transportați în țarcuri special construite. De aici, spun activiștii, caii au ca destinație abatoarele.

Grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei” susține că a fost reluată practica trimiterii la abatoare a cailor sălbatici din Deltă, chiar în preajma Sărbătorilor, după ce sezonul turistic s-a încheiat.

Un astfel de transport ar fi fost făcut în data de 29 octombrie 2022 (VIDEO jos), în apropierea Kilometrului 54 de pe brațul Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

„Acesta este doar unul dintr-un șir de transporturi de cai într-o zonă mai puțin cunoscută publicului, între grindul Perișor și canalul Dunavăț, aflată în sudul Deltei”, spun cei din Grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei” într-un comunicat de presă.

În ziua de 12 noiembrie, aceeași barjă (gabară) pleca spre Perișor pentru o nouă recoltă. Iar ultimul transport documentat de acest Grup de inițiativă a fost efectuat a fost în data de 8 decembrie (VIDEO sus).

Activiștii au făcut treaba autorităților - au toate dovezile

Activiștii de la „S.O.S. Caii Deltei” au sesizat autoritățile responsabile: Autoritatea Naţională pentru Exploatarea Animalelor, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - Tulcea, Direcția pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului General de Poliție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, s-a apelat numărul de urgență 112. 

Dovezile - documentarea video a transporturilor făcute, precum și cea a țarcului construit pe malul canalului Dranov - au fost înaintate către instituțiile abilitate.

Din materialele documentare se poate constata cum sunt transportați caii pe apă, ce fel de mașini îi transportă și cum este organizat țarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar”, scrie Grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei” 

Unele dintre transporturi au fost oprite la sesizarea lor de către Poliție, transportatorii fiind sancționați contravențional pentru absența actelor de transport, însă mașinile au fost lăsate să-și continue drumul spre abator.

Grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei” amintește faptul că, încă din anul 2013, s-a vorbit despre o „mafie” care face posibil transportul cailor, procesarea lor în abatoare din Europa și valorificarea cărnii ca fiind carne de vită. Totul s-ar face cu complicitatea unor locuitori ai Deltei Dunării.

Membrii „S.O.S. Caii Deltei” mai spun că au fost ținta amenințărilor și intimidărilor lansate de complicii din Dunavățul de Jos a rețelei de traficanți de cai.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite